Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Nov 6, 2012

Deliver di mana??Anak Selangor menjadi keutamaan..

Selamat tengahari semua..

Tadi lunch ape??

Saya tapau je kat sni..mkn Ikan keli+Nasi+Taugeh goreng+cekodok (pencuci mulut)..hopefully kenyang sampai malam..(malam dah jarang mkn dah skrg ni)..huhuhu

Semalam..berdiskusi tentang bersalin di mana with Huby n MIL..

MIL pon telefon ke sana sini utk mendapatkan review tentang HUKM n Umra'..(lagaknya macam saya akan bersalin esok!!)...hihihi..apepn thanks MIL..

Cerita tentang HUKM...

Setelah kami decide utk tidak bersalin di Hosp Serdang disebabkan kelahiran Aqil (boleh refer entry ni)...maka kami terpaksa wujudkan option lain utk deliver for our scond baby..

An Nur Specialist Hospital
At 1st mmg saya nak pg deliver kat sini..Cuma huby je la berat hati sikit..sbb katanya agak jauh dari rumah..Plus kalo tetiba saya nk beranak time kat ofis,lagi lah haru kan...so Option ini terpaksa di tolak...huhuhu..

Az Zahrah, Bangi..
Pusat Bersalin ni pn bersebelahan saja dengan An Nur..tp kalo kena pilih antara dua ni,sy prefer An Nur kot..sbb sy bnyk bc dr forumer yg mngatakan Az Zahrah ni agak kureng sket,plus ia lagi mahal daripada An nur wlaupun Servis mereka lebih kurang saje..

PPUKM Hospital
Mmg sejak kandungan saya 4 bulan...kami macam dah decide utk saya deliver di situ..plus tgk n dgr review dari blogger pn buat saya jatuh hati..sbb still semi government and layanan pon not bad..kata mereka..

maka last checkup hari tu saya pon minta referral letter from doktor utk deliver di situ..Surat dah dapat!!yeayyy...lepas ni boleh terus pg HUKM...

Tetapi semalam...
Bila berdiskusi dengan lebih lanjut...Huby tiba-tiba mnyuarakan persoalan:

"HUKM IC mana?KL ke Selangor?"
"KL la bang...Cheras tu kot"
"Ooo yeke..hurmm..tak bleh tak bleh...Bie tak bleh beranak KL"
"habis tu nk beranak kat mana?"
Pikir pnya pikir tentang Hosp semi government..sumanya terletak di KL takde yang selangor pn except for Hosp kerajaan..(taknak Taknak Taknak)hihihi..

Kita try tgk kt Shah Alam la..

Lepas tu terus terlintas di kepala saya tentang Hospital Bersalin UMRA'
Private hospital yang termurah..(setakat yg saya tau)..Normal delivery br RM999 n kalo czer RM2999...So mcm dah confirm nk bersalin kat situ..Plus, MIL pon dah call kwn dia yg penah besalin kat situ, suma ckp OK!!Lagipon Subang - Shah Alam pon bukan jauh sangat..

Sy pon terus menggooglekan diri lagi..gain sebanyak info yang saya bleh..al-maklumla..kami-kami ni bukan ade GL jauh sekali company cover,nak taknak terpaksa keluar duit sndri dengan dibantu oleh FIL..heheh..(bak kata dady, ape guna ade bapak kaya, kalo tak bleh nk tolong..uhuk!!)..So terpaksa cari yang affordable.
(Dulu time Aqil pon even Hospital Serdang pon, have to bayar RM1290-dah mcm bersalin kt private je gayanya..)

TAPI!! Found out that, UMRA' dah naik harga since Aug 2012..
Normal delivery RM1399++
C-Zer RM3699++
Boleh refer sini RatuHati

So mcm cencel je la..sebab review cam 50-50 saje..takut..ade tu pulak, kalo ade complication, diorang tak bleh handle n terus hntar gomen..dah la gomen terdekat kt situ HTAR..huishh..taknak taknak...hihihi..

OPTION LAIN??

KPMC!!hehehee..

Walaupun kebanyakan review yang bagus adalah dari Kajang Branch, TAPI saya akn cuba mendapat review yang terbaik dari KPMC Puchong..Boleh refer pakej Materniti yang ade kat SINI..

Rasanya..ini adalah option terbaik kot..(tak sure la plak kalo dah walk in sendiri akn ade 2nd thought plak...)huhuhu..

So sekarang ni, harus cepat2 tanya sbb pejam celik pejam celik tak lama lagi nk bersalin dah..tempat nk bersalin pon tak decide lagi ni..haishh laaa...

Hospital Govt lain selain Serdang?? (yang terdekat)
Hospital Kajang (taknak!!sebab..hospital dah agak lama plus huby tak bleh masuk dlm labor room)
Hospital Putrajaya (tak bleh sbb selalu penuh n diorang selalu tendang kita kat mana-mana hospital lain yang terdekat..)

Dah takde dah option lain for Govt hospital..

Tunggu jela response sy on KPMC puchong nanti ye...






9 comments:

aanie said...

option lain, columbia asia kat puchong...hehehe....

nape xnak ic kl ek?

IDAZS said...

mommyaida, kita punya duedate mungkin tak jauh sangat. saya pun masih lagi tercari-cari nak besalin kat mana. huhuhuhuhu

Lily@MamaZaraZareef said...

Punyela nk anak selangor ye..hehe..anak sy yg sulung anak johor sbb time tu mak insist soh bersalin kt hometown. Yg 2nd anak selangor, bersalin kt shah alam specialist hosp. Ni sat lg nak pindah kuantan, rasa2 kalau ada anak no 3 kang jadi anak pahang la plak kot..k
ekeke

LuN@_aiDi said...

memang agak pening nak carik pusat bersalin kat mana kan?
kter ari tuh pun tercari-cari jugak
last-last bersalin nunnn jauh
80 km dr umah..hahahha

baideway salam kenal yea.. dr km di Nz ^___^

~MommyAida~ said...

Aanie:heehe..Columbia Asia..mahal sgt la dear..tak mampu den..hehe..knpe nk anak selangor??nanti sy cerita ye..

Ida: tu la kan..tp kena pikir cepat2 gak..takut tak bleh beranak je bile time dh smpai..

Lily: Hehe...sbb merantau, ank pn lahir kt bnyk negeri kan..hurmmm..

Luna:tula kan dear..haish pening betull..tp jauh nya awk deliver..80km tu...nasib baik smpat..

Ibu Lala said...

hurm memang peningkn nk pk nk bersalin kat mana nanti. apa apa pun moga selamat sumenye. akk 2 orang anak selangor 1 anak KL.
salam kenal...nanti singgah blog akk ye..

~MommyAida~ said...

Ibu lala: Salam kenal kak...tima kasih singgah kat sini.. :)

shilafaizz said...

AIda, shila dulu bersalin kat Shah ALam Specilist, sek.19 shah alam.
Gynae sangat2 best, layanan memang best sgt kat sana. normal dh include OnG charges rm1999 (2bedded 1nite stay). private hospital ni aida kene tgk dorang dh include OnG charges ke belum. sometimes nampak murah tapi dorang exclude gynae punya charges tu.
Ms bersalinkan myra shile kene 3300 (single room)3hari 2malam, sebab saje cari pasal pi serah diri awal2.ekekeke but the service tiptop! ;)

~MommyAida~ said...

Shila..tengss ye..sharing..harus survey lagi ni..bajet tu tadela smpai over 2500..sbb cm membazir plak kalo nk beranak kt tmpt mahal sgt2..hehe..Tp SALAM tu not bad jgk kan..haih..kena round area shah alam ni..heheee..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget