Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Nov 27, 2012

Pre Mom n Baby Expo 2012 - This WEEKEND!!Kisah Breastpump!

Punyelah mak buyung ni tak sabar , sampaikan siap counting days lagi..isy2..teruk..
Tiap-tiap hari saya menghitung hari...dari awl bulan hari tu lagi dok kira2...Nanti jgn dah sampai harinya tak dapat pegi pulak,dah la..aishh jgn lah...nanti mak kecewa kang..huhuhu..

***gaji dah masuk..haruslah bergembira lebih...hihihi..Alhamdulillah..

So sangat tak sabar menantikan yang ini:


And really hope saya dapat pegi tanpa ade ape2 halangan pon!!InsyaALLAH..

Sangat insists nak beli/survey:
Nursing wear

nak beli yang ini..kat ENJOYBREASTFEED baru RM43.00 kalo kita subscribe jadi member dia..so nak tgk kat expo tu bleh dpt lagi murah tak??hihihi..(nak yang murah je..haruslah kan..)

Nursing Bra


Sekurang-kurangnya nak beli 4-5helai.. (semangat nak fully breastfeed ni!!) hihhihi..

Mittens and booties


Nak beli M&B baby ni banyak2...at least lagi sepuluh pasang ke..kat rumah dah ade 5...

kelambu baby

Baju bajan Aqil (baju harian yang sudah hampir tiada)

Baju Bajan Baby.. (ade sikit lagi yang kena beli)

Barangan Johnsons jugak..macam shower foam...(hari tu tak beli lagi)

Unimom Mezzo Breastpump 


Setelah membuat survey ke serata blog..maka dengan ini saya ingin membeli breastpump ni for a start..during confinement nak guna..kalo beli in a single item, price paling murah saya bleh dapat RM100..kat Fabulous Mom, Enjoybreastfeed, One baby world...tapi kalo yang package punya better beli dekat OneBabyWorld..sebab sangat murah..sangat dapat banyak Free gifts which consists of :

  • Autumnz cooler bag/tote
  • Basic accessories:
    • 1pc of Autumnz Comfort Nursing Bra* worth RM39.90 (Kindly indicate the size of the Autumnz Comfort Nursing Bra worth RM39.90 per piece before checkout).
    • 8 bottles of Autumnz PP Milk Storage Bottles (with FREE 2 bottles and 5 pcs Autumnz Double Ziplock Storage Bag) worth RM38.90
    • 3 packs of Autumnz Reusable Ice Pack worth RM23.00
  • FREE Gifts:  
    • 1 unit of BPA Free Deluxe Bottle Drying Rack worth RM39.90
    • 1 unit of Receiving Blanket worth RM15.90
    • 4 pcs Washable Breastpad worth RM12.90
    • RM10,000 sum insured personal accident insurance
  • RM20 One Baby World voucher to be redeemed against your future purchases 


Tapi different2 price according to jenis bag yang kita pilih ...kalo kita pilih murah dapatlah harga:
Unimom Breastpump + Package PWP = RM100.00+RM92.00 = RM192.00

Kalo pilih bag yang paling mahal RM206.00...hurmm ok je kan price dia??so cepat2 la order dgn OneBabyWorld

Tapi saya nak survey dulu kat Expo tersebut..kalo dapat lagi murah (Murah lagi??), saya beli kat sana je..tapi kalo kat OBW lagi murah , sy beli kat situ..heheheh..nak dapat bargain price harus begitu..kikikik..

Sebab ape saya pilih Unimom Manual?
Sebab saya nak try je dulu pump ni..boleh buat stok EBM banyak tak?

bukan taknak beli yg electric punya, tapi saya takut akn ade obstacles yang akn saya lalui nanti..

(macam2 prob la kan..xde susu ke, susu kering ke, cik B ade masalah ke?-ITU SEMUA ALASAN!)

So bagi baby keluar dulu n tgk saya punya susu dulu..adakah heaven mcm time Aqil dulu??kalo mcm Aqil dulu, mmg bestla kan...(6months exclusive)...Plus saya nak keja sungguh2 after pantang pulak, haruslah cari yang electric jugak...

So semua nya kena tunggu after baby keluar..for a back up..kita beli Unimom manual ni dulu..

Time Aqil dulu takde pump ke?
Takde...sebab saya juz kerja after Aqil 8 bulan...and tak terasa pon nak fully breastfeed during time kerja...sudahnya campur dgn FM jugak..huhuhu..(Tapi for this time..semangat membuak-buak ni..hihihi-insyaALLAH jika Allah mengizinkan..)

Dan bebrapa barangan lagi yang saya rasa perlu...

Antara contoh barang yang saya rasa perlu tp bagi dady tidak perlu (maknanya kena beli senyap2..hihihi)
Thermos air..- Aqil punya dah rosak
Playgym- Nak tgk price je dulu..hihihi
Nursing Cover
feeding bottle for baby (after confinement br guna) - maybe MAM pny brand suitable kot
Blanket baby - kat rumah dah ade dua..tapi kalo ade yang lagi cute n murah, nak beli lagi..hehee
Toys Aqil

And banyakkkk lagi...

***InsyaALLAH kali ni nak pegi sorang je..tapi memang everytime kalo pg Mom n Baby xpo kat MidV ni akn pegi sorang je..Sbb tak suka bawak En Dady..sebab..faham-faham je la kan..org laki mana suka shopping?so better tinggal kat rumah jaga Aqil..and selama ni pun tak penah bawak Aqil jugak...nanti tak jadi shopping..nak shopping ni kena bersesak2..confirmla tak sesuai nak bawak dia kan..hihihi..so Aqil tinggal la dengan dady kat rumah k...Lets Shopping mak mak buyung semua..
(hari tu tak jadi mak buyung pon saya menyibuk jugak pegi (bulan march kalo tak silap)..tolong beli kan barang along saya yang sarat..sanggup tu tau!walaupun saya tak beli pape pon..ntah..sy suka sgt pg expo expo ni...hihihi)





Photobucket

17 comments:

SSulieana said...

sama la dgn sue kalau shopping lebih selesa pergi sorang2

aida try manual pump tu dulu pastu nnti kasik review tau...su punya yng spectra 3 tu berat x larat nak usung...hehehe...ntah bila pulak la nk berbaby nye lg pun...hehehe

semoga dipermudahkan utk fully bf kalini...InsyaAllah ada rezeki utk baby nnti...

~MommyAida~ said...

InsyaALLAH..thank u ye su..bg semangat..nanti bleh refer kat su jugak..hehe..S3 mmg berat kan, tak larat nk mengusung kot..Ingt nk amik Medela kalo electric pny type..tapi tgk la..nanti aida bg review k..hihih..

mmg seronok kalo pg sorang kan..tak payah bawak peneman..balik pon cepat je..

Lynn Hamzah said...

better kalau beli satu set...sebab lebih jimat...lynn dulu beli set yg spectra...kat fabulous mom...syukur alhamdulillah dapat digunakan tp hanya dapat BF sehingga usia qaleesya setahun jer...lepas tu stop sebab dah preggy balik...huhuhu...

Suliana said...

insylh.. semangat kena kuat ye aida :-) apa2 pump pun klu istiqamah, insylh semua jalan.. seronok soping gitu kan.tapi saya jarang pegi warehouse sale mcm ni, tak de org nak layan mak yong ni. huhu...

~MommyAida~ said...

Lynn: hehe..insyaALLAH..aida pon rasa 1 set lagi berbaloi kot sebab lagi untung..lepas ni try breastfeed smpai 2 tahun ye Lynn..aida pon dah berazam ni..hihi

Su: terima kasih ye..Betul tu istqamah paling penting n jgn stress2 kan..

myfirdz said...

i like unimom breastpump.. mmg terbaik lah.. wllaupun manual, tapi kejap je leh pnuh.. xde pun lnguh2 mcm org ckp tu... sgt praktikal.. mmg berbaloi sy beli.. eletrik pun ada, guna S3 je.. tapi kengkadang pkai bila dok kt umah..

Mommy_Cha said...

hi momy!
baru berkesempatan baca blog u.
Eh..sama lah kita sedang preggie eh? I pon dalam misi nak simpan duit nak bli breast pump. tak hagak nak beli FS medela jer...kahkahkah! memang lah beriban tapi pikirkan nafsu...tettt! bukan nafsu but pikirkan nak menyusu anak nanti nak kasi exclusive tak mcm mikha dulu brasetpump pon pinjam...kat my SIL. nih dah semangat nak beli yang mahal. sebab ramai kata bagus..ntah yer idop...kuikuikui!
tapi nak kumpul 1K++ tu berpeloh gak kotiak den nih..kuikuikui :)

LuN@_aiDi said...

wahhh nak shopping sakan mak buyung neh^^_
hepi shopping yea dear:)
i ari tuh memula guna avent yg manual jer,
tapi sedikit sakit time pump tuh sbb tak biasa
so after tuh baru tukar ke Medela Swing.

etuza said...

http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/
klik visit kami ya

Pija Dawood said...

masa duduk di Purajya dulu memang tak jadi masalah nak shopping barangan baby ni.. macam2 temapt ada di sekitar nya..

skang dah balik Kuching, memang putih mata bila baca entri ni.. huhuhu~

pape pun, selamat bershopping! :)

Lily@MamaZaraZareef said...

uiii..banyak gak tu dlm list..syok je tgk org laen shopping..akak jaranggggg pi expo2 ni sbb malas nk sesak2..wuwuwuwu

pelangi chenta said...

wahhhh preparation akak.tinggal berapa ari jek kak?

shilafaizz said...

i never miss pegi baby expo kat midvalley!! hihih sebab dekat dengan opis and sama mcm aida, suka pegi expo baby ni. tak preggy pon pegi beli brg myra..nanti nk pegi jugak, survey2, cuci mata, cari baju maternity ke..hikhik

munna said...

wah ... banyak brg yg nak beli lagi ye aida.... kak munna pun suka shopping barang baby sorang2....

mama aryan said...

seronoknya nak shopping barang baby

Sherwieyna Muzzawer said...

wah samalah kita! saya pun tak sabar nak pergi sana hujung minggu ni..:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

shopping barang2 baby i loiiikeeee hehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget