Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jun 24, 2015

Cerita Ramadhan 1436h K.a.M.i. -Salam 7 Ramadhan

Assalammualaikum..

Alhamdulillah ..dapat melalui Ramadhan ke 7 dengan jayanya..Alhamdulillah..

Menyusu dan Puasa

Alhamdulillah..

Tahun ni saya kembali berpuasa sebagai ibu menyusui..yang saya pasti dugaan nya pasti hebat dan setanding dengan ibu mengandung..sebenarnya kalau nak compare antara mengandung dan menyusu, saya prefer mengandung lagi..hihihi..sebab menyusu ni macam extra letih dan extra dahaga..Penat!

Esp kalau time saya cuti..oh..bila Direct feed je rasa macam nak pengsan..melepek je keja ..kebetulan hari Ahad hari tu saya tak terbangun sahur, memang atas katil je rasanya..nak bangun pun tak larat..nak handle anak3 lagi kan..sampai kan at the end saya suruh FIL bawak Aqil Medina pg rumah dia sbb saya tak larat nak jaga sbb dah pukul 6.30ptg waktu tu..tak larat melayan..huhuh

Lelain..ALhamdulillah..stok still macam biasa..dapat lah ape yang sepatutnya..ALhamdulillah..

AQIL 1st time Puasa Penuh

Alhamdulillah..tahun ni Aqil menjangkau ke umur 6 tahun..dan saya cuba untuk mengajar dia puasa since dia dah celik Islam sejak masuk kelas mengaji awal tahun ni..Alhamdulillah..perkembangan nya sangat memberangsangkan..Sehingga ke saat ini Aqil masih mampu puasa dan dapat menjalankan ibadah ini dengan jayanya tanpa rungutan dan keluhan..ALhamdulillah..dia dah memahami..

***Kalau dia puasa penuh Atuk dia nak bagi duit raya extra..Aqil nak kumpul duit sbb nak pergi Legoland..syarat dia kena tido Hotel Legoland jgk..***


Meniaga di Bazar Ramadhan Sri Manja

Tahun ni Alhamdulillah dapat rezeki ber bazar pulak..Suami saya dapat last minit tapak sebab kawan dia tak jadi nak meniaga..So suami saya terus ambik tapak tu dan berniaga dengan kawan baik dia n adik dia..Alhamdulillah sambutan menggalakkan sebab kebetulan orang kat Bazar tu ramai jugak pengunjung ..Nak tau ape Suani saya jual?

Mini Murtabak Cheese!

hihihi..pelik kan..rasanya InsyaALLAh tak pelik..so sesapa yang berdekatan tu boleh lah singgah di kedai no 18..InsyaALLAH puas hati rasanya walaupun idea dan rezepi datang dari husband saya sendiri.. :)

So disebabkan suami saya berniaga,saya memang tak berpeluang langsung nak buka puasa kat rumah sendiri dan berbuka bersama sama dia..saya buka puasa kat rumah MIL bersama Aqil jugak..saya kekadang kesian jugak kat Aqil..sebab dah lah dia puasa kan so mesti teringin macam-macam tapi bila saya tak berkesempatan nak bawak dia pergi bazar n masak ape2,so dia pun makan lah ape yang ada..

Semalam je dia request nak makan kat Old Town..dia teringin nak makan Toasted Bread with sugar n margerin..dia kata sedap gila..tunggu time cuti lah ye sayang..senang sikit nak ke sana..

So itu sahaja cerita Ramadhan kami..InsyaALLAH semoga baik baik ajae walaupun saya tak berkesempatan langsung nak sembahyang tarawikh sebab anak-anak sangat lah kecik lagi..huhuhu..Semoga semua amalan diterima OlehNya..Amin..

PERSIAPAN RAYA? nanti kita cerita ye..almost 80% dah complete..dah beli siap2 before puasa hari tu..Alhamdulillah..

Jom layan gambar-gambar yang ada..














Gambar ni semua tangkap time we all ada photoshoot for Kad Raya FIL..tangkap gambar family..Oh tengok Medina tu eh?dia tu ratu make up tau..perasan comel..perasan cantik!ihiks..
Photobucket

Jun 15, 2015

15-06-15 ~ Ammar 6 Months Old!

Assalamualaikum..

Genap sebulan selepas entri sebelum ni baru saya dapat update blog..itupun just dapat mencoret sedikit sahaja..huhuh..

Banyak sebenarnya nak cerita tapi macam biasa,alasan cliche' "kekangan masa"..memang tak berkesempatan langsung!

Hari ni Ammar 6 months Old! Alhamdulillah ..dah boleh start solid food (tak prepare pape pun lagi)..Mommy dah Diploma Holder in breastfeeding walaupun last week lebih 70oz terpaksa di buang sebab balck out and takde kat rumah!Frust! Nangis! dan last two weeks demam bengkak susu sebab selalu skip pump sebab masa takde nak pump time kat opis!Frust lagii sebab lepas demam tu terus production drop extremely..sedihhh..

itulah sedikit sebanyak kisah breastfeeding at Ammar's time..tak banyak masalah sangat sebab dapat pump mahal.. (thanks a lot Auntie)..Alhamdulillah..cuma lately ni je ada masalah itupun disebabkan masa..huhuh..kekadang pump 2 kali je instead of 3 kali..dulu penuh 2 peti ais sekarang just separuh peti ais je penuh..seidh kan..takpelah..dugaan..anggap ni semua pengajaran..

So Ammar sekarang...

Suka gelak..

Suka main..

Suka Tido..

Dah duduk dalam walker

Tak boleh merangkak lagi

dah mengensot..

Terbalik terlentang..

Mood semuanya dapat di jangka

Tak banyak masalah..

Budak baik..

suka pergi jenjalan..

dah duduk carseat kakak Medina

So berat,tinggi semua baru nak cek esok..

Nanti Mommy update lagi k..

**Banyak nak cerita..dapat job offer..dah tak kerja sabtu..dah naik pangkat..eceh ceh..Nantilah kita cerita semuanya ye..






















Photobucket

May 15, 2015

15.05.15 - Ammar at 5 months old!

Assalammualaikum..

Dah lama tak bercerita tentang anak anak kan..

So hari ni genap Ammar Jauhari 5 bulan..

Alhamdulillah membesar dengan sihat dan bijak..

Alhamdulillah..

Cuma perkembangan Ammar ni tak sama dengan Abg n Kakak..

Which is berat hanyalah sekitar 6.8kg sahaja.. (kakak beratt sangat time ni)

Dan baru sahaja pandai meniarap dan menelentang sendiri...baru je awal bulan hari tu..

So kalau nak dicompare memang tak samalah kan..

Tapi takpe..as long as Ammar sihat dan kuat, cukup buat hati Mommy gembira..cehcehceh..heheh

So tadi pergi injection..Semuanya normal..cuma tang berat je ..still normal but tak ikut graf sepatutnya..kita tunggu next month macamana pulak..

Next Month dah bleh makan..Yeayyyy..

Mommy plk runsing sbb still tak cukup masa nak buat semua.. *Sigh..

Moga Allah akan mudahkan segalanya..Amin..

Jom layan gamabr Ammar yang rajin gelak dan senyum ketika pagi sahaja..

Right after balik dari rumah Bibik..jangan harap dapat main dengan dia..

Dia akan tidur seawal 7 malam sehinggalah pukul 8 pagi keesokkaannya..so cuba kira berapa jam mommy boleh main dengan dia..takde kan?Sedihhhh..wuwuwuwuw..and Amamr just bangun 4hours once untuk dapatkan susu terbaik dia dan lepas tu terus zzzzzzzzzzzzz...heheee







































Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share it