Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Sep 30, 2014

Langgan Astro IPTV = Astro + Internet (takde lagi gangguan cuaca)

Sebenarnya..dah hampir 3 bulan saya langgan Astro IPTV ni..

Sebelum ni saya amik pakej Astro RM125.00 per month (Takde cartoon, Movies n National Geo bagai) - basic gile!

Untuk Internet pulak kami langgan UNIFI..sebab en hubby tu sangatlah pencinta Internet dan nak internet yang LAJU je tau!Kalau takde internet, dia boleh mati kutu sangattt.. - RM150.00

So bulan 7 hari tu genap 2 tahun contract saya dengan UNIFI ..dengan rasminya kami pun terminate UNIFI tu sebab kekonon nak jimat..(padahal tak jimat sangat pon!) dan ambiklah pakej Astro IPTV ni..

Kami pon register Astro ni kat Maxis punya kiosk sebab bakal menggunakan cable maxis for Internet..dan dekat 2 minggu baru depa datang n buat installation kat rumah..

Alhamdulillah.. bila dah pasang IPTV ni semuanya jadi PERFECT!eceh..hihih..sebab internet laju gile (sebab 10mbps compared to UNIFI 5mbps je) dan SEMUA CHANNEL astro dapat diaccess!hihihi..

Siap dengan PVR tau!so agak jakun kat situ bile semua game MU kitorang record!tah pape..dan Aqil pon dah tiap2 hari mesti nak tengok FROZEN!boringnya lah hai..sabar jelah..dia pon dah hafal sangat lagu FROZEN..macam tak sedar yang dia tu lelaki..hahaha..

So far dah 3 bulan pakai IPTV ni kira macam berbaloi jugak sebab service pon tak terganggu kalau time hujan sebab dia bukan pakai satelite dah..dia pakai line internet for all channels..(kalau tak silap saya lah)..hihih..so dapat menikmati Astro tanpa gangguan!

Haa lagi satu..pakej yang kami amik ni sekali dengan ASTRO ON THE GO!so kat memana pon yang ada internet boleh access Astro on the go ni..Saya pon sebenarnya baru je gunakan Astro On The Go ni..sebab sebelum ni takde urgency nak tengok..Tapi disebabkan sukan Asia ni, saya terpaksa guna ..(eceh)..semata nak tengok Badminton..so saya pon access Astro On The Go ni dari Opis ..Alhamdulillah..dapat jugak tengok Live Match..hehee..


Astro On The Go


Jumlah yang kena bayar untuk IPTV ni?

Astro Super Pack 1 - RM133.00
Internet (Maxis)      -RM148.00
Discount (rebate)    - (RM25.00)  Every month
TOTAL                  - RM256.00 (kurang RM19.00 dari sebelum ni)


Dah tu je nak bagitau...kalau sesapa nak convert internet dari UNIFI to IPTV ni make sure dah habis contract korang 2 tahun dengan TM tu ye..karang kena penalty RM200.00 pulak..huhuhu..

Bai...


Photobucket

Sep 29, 2014

Kindy Aqil Next Year - Continue Smart Reader Kids?

Actually recently je issue ni arise on my mind..(Eceh!)

Semuanya disebabkan iklan kat TV pasal Brainy Bunch n Genius Aulad tu la..tetiba Aqil nak tukar school!memang tau!saje je..Dia kata Aqil taknak sekolah smart reader dah..Aqil nak sekolah macam Ajiq (dua pupu - GA)..

So bile je daddy dengar macam tu..terus kena pangkah!hahah..daddy tak bagi tukar school sebab daddy takut level tak sama n tak continously syllabus yang akan dia belajar..huhuhu..so TAK BOLEH!

huhuhu..

Mommy kan is berangan nak hantar kat Brainy Bunch sebab next year fees SRK+Mengaji sama dengan BBIM RM350.00 so better pergi BBIM je kan?hahah..

Entahla..Daddy tak bagi..tak boleh lawan..nanti kena daulat..huhuhu..

So teruskan lah dengan SRK kot!semoga lepas ni Aqil akan banyak Homework.. (Sekarang takde langsung!)huhuhu..

SRK bagus..Aqil pon banyak sangat improvement!cakap english pon pandai (simple sentence)..cuma still cannot read!huhuh..Aqil yang malas kot!kena practice lagi..huhuhu

So mehla hadap bayar yuran Aqil yang RM1k +- tu..huhuhu..


Hobby Aqil..Colouring and writing only..No reading! no interest!STresss..

***Colour walaupun tak cantik tapi dia make effort, oklah tu kan..hehee




Photobucket

Sep 26, 2014

Pemilihan Nama Anak #ThirdPregnancy #ThirdBaby

Assalammualaikum..

Salam Jumaat semua..

Ok Hari ni nak cerita pasal nama anak..saya memang cenggini..every pregnancy confirm saya yang excited terlebih!hahaa.. Maafkan saya..hehee..

So since 1st pregnancy, saya n hubby confirm standby dua nama..


  • Time Aqil      – Kalau boy Aqil (saya pilih) Jauhari (hubby pilih) –A.J. (Aida-Jeffry)
                                -kalau Girl Julia (Hubby Pilih) Amani (Hubby pilih jugak)..gila kuasa sangat                                         kan?saya tak pilih nama girl sebab instinct saya Boy..hheeheeh..J.A. (Jeffry-Aida)


  • Time Medina     - pon standby dua nama..kalau Boy Ammar (Saya pilih) Mikhail (pon saya jugak) kali ni saya gila kuasa pulak sebab saya suka nama tu dan hubby berat jugak nak terima..hihih.. - A.M (Aida-Mohd) Sebab saya pilih Ammar selain maksud dia yang elok (Yang beriman, yang warak), time saya preggy tu saya tengah gila tengok cerita Dejavu Di Kinabalu.. so saya sangat adore dengan watak Ammar by Aqasha..so tu yang sampai terbawak-bawak..huhuhu
         -Kalau girl Medina (Saya) Amani (hubby)..adil dan saksama..hehee M.A (Mohd-Aida)


  • This TIME   - Memandangkan dah pon scan dan InsyaALLAH boy..kami standby satu nama ..hehe..tak semangat nak cari nama girl..hehee

                                Saya bagi 3 Options kat hubby.. yang semuanya bermula dengan huruf A dan                                      akan kekalkan A.J.

                                1) A…. Jauhari
                                2) A… Jauhari
                                3) A….. Jauhari

Akhirnya hubby pilih option no 2!arghh frust sebab saya suka yang No 1 hehee…

***Sebab ape still kekalkan Jauhari?sebab huruf J sangat lah takde pilihan nama yang sedap..hehee

So nak tau nama ape?tungguuuu baby keluar nanti ye..


Oh Handsome Boy!!


Oh ya..kalau sesapa yang buntu pasal nama anak ni, boleh join group kat FB Nama-Nama Indah yang Bermakna..Group tu di manage oleh Ustazah yang ajar Bahasa Arab dan beberapa lagi orang yang pakar tentang maksud nama dalam Bahasa Arab khususnya..Takdelah nanti kita tersalah langkah kan..



Photobucket

Sep 25, 2014

25/09/14 - Medina Amani at 18months old

Assalammualaikum..

Dah Laaamaaaa sangat tak cerita pasal si botak yang dah nak jadi kakak tuuu..hehee

MyDina Amani tu dah ter sangat lah terasa besarnya pon!

Walaupun dia tak pandai cakap lagi..tapi dia rajin nyanyi..(bahasa dia lah kan..)

Dia cuma pandai cakap nak, taknak, nah, Mama, Aba, Deidei (Daddy), Atuk..hurm tu je..

Tapi setiap kali saya mengaji..setiap kali tu lah dia ikut..siap berhenti lagi bila saya pon berhenti..Good Girl!

Cuma sekarang ni suka sangat bergaduh dengan abang dia..sebab abang dia pun suka taknak mengalah dah sekarang..aduhai..kekadang pening dengan perangai dedua ..macam Medina tu kami paham lah dia Tantrum sebab nak dapat adik..tapi bab Aqil tu tantrum jugak?haih..

Medina tu kan..sekarang ni..kalau bangun pagi,sibuk nak join jugak abang dia mandi..kalau kita tak ajak dia mandi, menangis sedih sungguh!sebab apa tau suka mandi dengan Mommy..sebab Mommy rajin gosok gigi dia..Walaupun menggigil kesejukan sebab mandi pagi, tapi tetap happy sebab dapat gosok gigi..(Bibik tak gosok gigi sebab Bibik malas!Teruk kan?) so walaupun Mommy dah lambat, tetap kena mandikan dedua sebab Medina sangatlah memahami untuk gosok gigi..pandai nganga..pandai kumur2..pandai kalih badan...haih..memang cerdik sungguh !Alhamdulillah..

So sekarang ni walaupun tak pandai cakap, pandai amik pampers untuk tukar..pandai buang pampers bile dah lepas tukar..rajin teman abang dia yang penakut pergi buang sampah..so sangat superwoman buat abang dia..pergi dapur berpimpin tangan, bila balik dapur Medina kena tinggal sebab abang dia lari tinggalkan dia..teruk betul!

InsyaALLAH Medina boleh jadi kakak yang baik sebab suka sangat dengan BABY!jumpa baby macam nampak kucing!geram je dia..suka kiss baby..dalam phone mommy pon kalau mommy scroll IG depan dia n kebetulan ada baby sesapa yang appear, cecepat rampas handphone mommy n cakap dengan baby tu..lepas tu kiss handphone mommy tu..Haih..sabar ye sayang..nanti Medina kiss adik puas-puas k..Rajin sungguh kiss perut Mommy..macam excited sangat nak dapat adik..hehee..

Oh lagi satu..Medina ni memang kaki selfie tau!pantang nampak camera, kelam kabut posing..sporting sangat!hihihi..

Lagi satu lagi..Medina ni tersangatlah friendly ya amat..sampaikan Mommy pon runsing!sebab semua dia nak kawan..semua dia nak pegang..kalau pergi memana ke kan..pergi Pasar Malam ke, orang lalu lalang tu, dia akan pegang/sentuh..mana yang ok tu, ok lah kan..kalau yang tak suka tu, tak ke nak menyumpah orang tu?huhuhu.. (cuma dia sukaaa sangat dengan perempuan..dengan lelaki dia take time sikit nak mesra..)


























Kalau dah letih sangat je boleh tengok aksi ni..kalau tak, jangan harap nak landing kat daddy..Nononono...


Semoga Medina terus membesar menjadi anak yang solehah,bijak dan sihat!Amin..

Happy 18 Months Old Mydina! be a gud girl always k..




Photobucket

Sep 23, 2014

Wedding 3 hari Part II @ Dewan Angkasaraya TUDM Sg Besi

So ini part II

Part I refer entry sebelum ni ye..

Kenduri sebelah lelaki ni dibuat di Dewan Angkasa, TUDM Sg Besi memandangkan both cousin hubby ni bekas TUDM..hehee..

So seperti biasa...layan gambar je lah kan..hehee..


Selfie Berdua


Selfie bertiga


Selfie Berempat!Yeayy..hehee



Fefeeling gituu..heheee


Mommy Ber OOTD

Jubah Dari Calaqisya
Satin Shawl dari Adra Qaleesh..

Semua boleh search kat IG..hehee























Medina n Marissa..

Dua pupu..beza lahir 2 minggu je..

DOB Marissa: 12/01/2013
DOB Medina : 25/01/2013










  







macam biasa bukan gambar pengantin yang banyak..gambar kitorang je banyak ..hehee..Gila bergambar lah katakan..Ampun ye semua!hehehee



Photobucket

Sep 22, 2014

Cerita 3 Minggu Lepas - Wedding Anak Menakan

Entry ni memang dah basi sangat..tapi takpelah kan..

Kira halal je lah kita masuk dalam bulan ni since September not end yet..hehee..

So jom kita layan gambar je lah ye...sebab gambar memang ter sangatlah banyak nya..sebab 3 hari berturut ada wedding so kita himpunkan sekali..jimat sikit masa..hehee..

Wedding Amirul (Sebelah perempuan) @ Ideal Convention Centre Selayang

Actually Amirul ni anak sepupu husband..So kira anak menakan kami lah kan..tapi depa tak panggil pon kami mak long n pak long..sebab kami tersangatlah mudanya pon!hahah..panggil nama je..cuma kalau hat kecik sikit tu baru panggil Kak n Abg.. (still pangkat pakcik tu tak panggil..hehee)

So yang ni semua gambar sebelah perempuan..


Kat depan pintu masuk dengan Mak Njang Hubby



Us with pengantin


Tengok perut Daddy n Mommy..sama kan?hahahahah






Medina nak berkawan...tapi kakak tu malu..hehee


Them 


2 pupu














Suka sangat duduk kat tangga ni tau..jenuh nak kawal Medina n Abang dia..huhuhu











Tengok lah mek Medina tu..tak padan dengan perempuan..sibuk nak join geng laki jugak..haih..

ESOKNYA: Kenduri sebelah lelaki di langsungkan Lusa (Isnin 1 sep)..

So saya pon berkesempatan menghadirkan diri ke kenduri Kawan Sekolah saya...tapi gambar kat selfie saya je ada..gambar dengan pengantin tak sempat sebab kitorang sampai pon dah lewat..so Pengantin dah busy nak buat outdoor..huhhu Sedih..




















Kenduri Isnin (Bersambung yee..)

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share it