Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Nov 21, 2014

Semalam . ..Nasib baik ada duit selit!

Semalam kan..lepas je balik dari KPMC Puchong sebab bwk Medina jumpa paeds, kami terus ke kedai mamak..untuk santapan malam..

Jam waktu tu dah pukul 9.15malam..bila dah on the way je, tetiba tengok sebelah, dua-dua anak dah tido..Diorang ni memang saya train tidur awal..kalau delay pon diorang ok je..jenis flexible..and selalunya pukul 10 memang waktu untuk diorang tidur..tapi semalam awal pulak tidurnya pn, mungkin hujan renyai2 kot..so nak buat camana, biarkan diorang tidur n saya serta Daddy terus ke Kedai Mamak untuk makan..Saya teringin nak makan yang light2 je lah kononnya..Daddy nak teman je sebab dia dah makan petang..


Nampak tempting kan?


So dah order Lamb Chop (Light sangattt) air Apple n Daddy Nescafe Ais..

Menyantaplah saya dengan rakusnya..sampaikan dah nak habis tu husband boleh cakap.."Eh Bie..makan sorang je..kata tadi nak share" "hehee..sorry lah bang..dah nak habis dah..kikik" makan memang tak ingat ornag langsung..padahal bkan lapar sangat pon..kikkik

Dah rileks2, lepas tu nak pergi bayar..

***Anak2 dok tidur dalam kereta dengan nyenyaknya..

Tetiba husband datang kat saya..b ada cash tak?
"Abg tak cukup cash la?"
"Haa B mana ada cash..dah habis bayar Credit Card tadi"
"alahai..abg ada RM14 je..total bill RM21.90"

Aduyaii..memang tau husband saya ni..tak alert langsung bab duit..susah betul..Sebab saya memang tak pernah simpan cash sebab saya akan mintak je duit kalau nak pakai..lepas tu melilau lah dia ke ATM kat blkg kedai mamak tu kat dalam Seven E..

Sekali tu dia datang balik cakap ATM rosak..kena pergi Petrol Pump pulak..dah la anak2 tengah tidur, saya kena tunggu kat kedai tu sebab kang kata kitorang lari pulak kan..lastly saya cakap, tak payah pergi lah Petrol Pump tu, abang korek je lah duit syiling dalam kereta tu sebab saya emnabung kat situ..so duit syiling memang banyak..

Lepas tu saya korek2 lagi purse kot2 lah ada duit selit kan..sebab dulu saya rajin jugak lah selit2 duit ni..emergency kan..sambil tu Husband pulak pergi korek duit syiling dalam keta..Gila desperate n difficult moment semalam..huhuhu

lama jugak husband kat dalam kereta kira duit syiling..semata nak cukup kan lagi RM5..haha..memang kerja gila semalam..

Husband pon datang, dan saya pon bersyukur sbb dalam purse ada duit selit RM5..fuh nasib baik..Husband pon dah semangat pegang segenggam duit syiling..sekali tu saya kata, takpe, tak payah, b ada cukup duit dah..hahah..lepas tu membayar lah kami..memang lawak betul kalau fikir2 balik..

Lastly..

"Abang sengal!"
"B lah sengal"

Hahahahhahaahhaaaaa





Photobucket

Nov 20, 2014

Banyak Voucher FREE tapi Mommy dah menunggu hari~ Uwaaaa

Alkisah Cuti sekolah akan bermula minggu ni.. TAPI Aqil still tak cuti tau..dia still school sampai middle of December.. (Teachernya mau bergaji juga sepanjang bulan..hahahaa)

So memandangkan December bakal menjelma,Mommy pon mula menghitung hari untuk melahirkan..tapii kan..Sekarang ni memang ada beberapa Aktiviti untuk Aqil n Medina sepanjang cuti ni yang kami dapat secara PERCUMA..

Nak kata percuma 100% tu tak la..tapi banyak Free ticket for Aqil n Medina kena bayar..macam tulah..senang citer dapat voucher Buy 1 Free 1..

Antara Voucher tersebut adalah..

Megakidz MidValley..

Actually Voucher ni Mommy dapat time beli barang kat Baby Expo hari tu... So memang insists sangat nak bawak budak berdua tu pergi sebab tiket Aqil Free so just bayar Ticket Medina je la..RM19.00 on Weekend..Tapi persoalannya, bila nak pergi?Weekend dah FULL sampai December..Voucher ni pulak expires on 31 Dec 2014..Rugi kan kalau tak guna?huhuhuhu..So macamana?



Farm In The City

Voucher ni pulak Aqil dapat time Field Trip School dia hari tu..so saya pon memang teringin nak bawak Aqil Medina pergi lagi sebab Aqil kata BEST GILA tempat ni..Macam rugi pulak tak bawak diorang sebab Medina pon kan kalau nampak Binatang, semua nak buat kawan..Dog yang banyak2 depan rumah tu pon jenuh panggil suruh datang dekat dia..Berani betul!hahahaa..

Cumaaaa persoalannya...Bila nak pergi?Expires on 15 December 2014...huhuhu..sedihhh

Agoda.Com

Kadang-kadang kalau saya book hotel saya akan book thru Agoda..so bila kita register, kita akan dapat points dari hasil booking n bagi reviews. So accumulate dari tahun lepas punya points saya dapat lah redeem RM100 for next booking.. So yang menjadi persoalannya jugak...bila nak pergi n nak pergi mana?tengah sarat kot! Points tu pulak akan expires 31 December 2014 sebanyak 10,000 points..rugi kan?Haih..pening..semalam saya decide nak book hotel area KL je yang ada swimming pool..Tidur semalam n bagi anak-anak mandi pool..Menarik jugak kan?mintak2 lah sempat pergi sebelum beranak..hahaha..kalau dah sakit nak beranak time kat Hotel tu pun sempat je nak ke Hospital..Hotel kat KL je kan..hehee


So we will see how..

Heheeee..
Photobucket

Nov 17, 2014

Medina dan Eczema berpisahnya tiada - Refer KPMC Puchong

Medina di kesan menghidap Eczema ni right after Stop BREASTFEEDING..immediately effect!seriously..kesian kan..Memula sikit je tompokannya.. sekali tu makin lama makin besar..makin merah..saya ada tukar-tukar susu jugak, tapi tak jalan..still sama..

Saya refer gov, diorang bagi cream ape nama ntah..sampai ubat tu habis, eczema tak pernah kurang..makin teruk adalah..so saya pon beli cream kat Farmasi..



***Tak Jalan langsung!Frust!

Sampailah ke bulan ni..eczema dah merebak kat kaki, telinga, leher,ketiak..oh kesian sangat tengok dia..walaupun dia tak pernah merengek, tapi kita tau dia tak selesa..

Minggu lepas, eczema dia dah merebak ke bahagian mata..so saya rasa this is the time!moh kita jumpa pakar!

Dan semalam , barulah ada masa yang sesuai untuk jumpa Dr Azwan, (Paeds Medina since lahir)kat KPMC Puchong..as usual Dr Azwan memang tersngatlah bagusnya dalam bab penerangan n good listener jugak!

Masuk je bilik Doctor, terus Dr Azwan tu bangun n sambut kitorang dekat pintu  n salam each of us except Mommy..terus jemput duduk, lepas tu Medina pon as practiced sbb dia kan peramah ( practiced kat dalam keta, tunjuk tempat sakit) terus Dr cakap ini ECZEMA!

Doctor tanya cream ape pakai all this while?ni eczema dah lama, Eczema dia dah makin tebal n dry sangat!so condition dia memang teruk!huhuhu..Sedihh..

Lepas tu cerita itu ini..n Doctor tu advise how to treat Eczema in correct ways:


  • Kena selalu pakai pelembap..esp kat bahagian yang kering n merah tu..Beli pelembap murah-murah pun takpe tapi janji kena pakai sekerap yang mungkin..So dia suggest beli brand Acqua kat Farmasi.. (RM20++ 500g)
  • Kena kerapkan mandi..supaya kulit dia sentiasa lembap..kalau boleh mandikan dia dalam 3,4 kali sehari.. InsyaALLAH Eczema dia akan terawat
  • Eczema Medina bukan disebabkan susu atau pemakanan sebab kalau dia allergy disebabkan susu n makanan, habis satu badan akan terkena infections. Tapi Medina tak, hanya spot-spot yang tertentu je esp kat pelipat kulit.. (Lengan, Telinga, leher n kelopak mata) so no need to jaga on makan dia n susu..just boleh bagi susu macam biasa.
  • Pastikan kuku dia sentiasa pendek dan bersih.
  • Dan Doctor Azwan ada bekalkan Ubat Syrup untuk tahan gatal yang boleh makan bila nak tidur je supaya dia tak menggaru ketika tidur.
  • Doctor bekalkan jugak Lippocream which is ada steroid sapu kat spot yang infected so that Eczema Medina akan cure..sapu senipis yang mungkin 2 kali sehari.
  • Follow up balik dengan dia dalam masa seminggu dari sekarang.
Semoga Eczema Medina cepat hilang dan sembuh!Amin..





Gambar ni 2 bulan lepas..Gambar sebelum letak KPMC Puchong tak sempat nak tangkap..tak ingat..huhuhu..



Dan ini ubat yang Dr Azwan bagi..

***Alhamdulillah ada improvement..nanti saya update lagi k..


Total cost Hari Khamis hari tu RM124.00 Charge Doctor tak mahal RM30.00 je tapi Ubat yang mahal RM79.00..So far saya puas hati sangat dengan service Dr Azwan ni sebab nampak sangat keikhlasan dia nak membantu n bukan sebab duit semata..dari dulu lagi saya perasan..Hubby pun suka dengan service dia n kalau lah Insurance cover kat KPMC Puchong ni dah lama kalau anak-anak sakit je, senang refer kat sini je..sebab very satisfied with all services provided!kalau anak demam pon. ingat nak refer sini je..sebab puas hati sangat..dari pergi klinik yang tah pape je tu kan..

Okla daa..

Photobucket

Nov 14, 2014

Kisah Aqil Jauhari~

Aqil..

Lamanya tak bercerita pasal mamat sorang tu kan..hehee..

Sekarang ni abang long sangat lah terasa kebesarannya..saya rasa dia dah semakin 'dewasa' n aware sangat keadaan sekeliling..

Macam semalam..kami ke KPMC Puchong (Bawak Medina jumpa paeds - next entry)..lepas tu as usual kalau masuk bilik Dr Azwan tu memang diorang semua macam kanak-kanak yang normal..main tak hingat dunia..mintak gula-gula macam kat kedai bapak diorang sendiri..panjat sana sini..so saya n hubby tekun mendengar penerangan doctor..n Aqil Medina leka bermain..

Balik rumah, saya punggah ubat Medina..terus masukkan ubat makan tu dalam Peti Ais.. Sekali tu Aqil cakap "Mommy jangan tak ingat..bagi Medina makan ubat malam jee" oh saya terkejut tau..sebab dia pun boleh ingat..sedangkan saya yang dengar pon ingat-ingat lupa..hahah.. #Shy2..

So saya rasa Aqil ni pendengaran n ingatan dia sangat tajam..sekarang ni asyik lah nak tanya umur orang..tak kira sapa...Umur Spiderman pon sibuk dia nak tau..lepas tu boleh tolong kira.."tahun depan Aqil 6 tahun..Adik 2 tahun, Dady 31 tahun Mommy 30 Tahun".. sesapa pon dia akan tolong kira umur orang.."kalau Aqil 40 tahun Aina (Maksu dia yang beza 7 tahun dengan dia ) 47 tahun kan Mommy"..ok otak kira-kira..

Bab pengemas..memang bagi kat dia..Rumah saya  memang susah nak nampak bersepah..walaupun anak - anak kecik lagi..bukan sebab saya rajin tau..tapi sebab Aqil yang sangat lah Rajinnya pon!sebijik ikut perangai Daddy..hahaa..Diorang bukan tak main n sepahkan barang..SEPAH!esp minah punggah si Medina tu.. tapi saya punya rule lepas main, silalah kemas..selagi tak kemas, selagi tulah Mommy taknak buat susu..tak boleh naik atas tidur..Kejam kan Mommy?hehee..

So Aqil pon akan kemas semuanya..susun bantal accordingly..pastikan takde sampah..so rumah memang automatically kemas..heheee..bijak kan Mommy?hehee..

Tapi Aqil..sangatlah penakutnya pun!

Tension saya tau..sebab menyusahkan..pergi dapur taknak..amik barang kat tempat jauh sikit dari hall taknak..semua taknak..Kena pergi memana Medina harus teman..kalau tak, jangan harap!huh..nampak sangat Medina tu kakak kawasan..tu yang kena cakar dengan Medina pon redha je..Apelah Abg Aqil ni..huhuhu..

Ketagihan Tab dia tu ALhamdulillah dapat dikurangkan..kalau dulu, hari-hari tak boleh berenggang langsung dengan tab..sekarang ni Alhamdulillah only hari cuti je boleh bukak Tab..dan dia obey..Alhamdulillah..Dan sekarang ni nak taknak terpaksa lah layan The Voice, Movies kat HBO,Cinemax, Fox..terpaksa ok!haha..tapi dia ok je..layan..

Sekarang ni dia tengah exam..hopefully semuanya ok..sebab bab membaca in English, dia dah boleh lah jugak...Cuma in Malay still kena eja..Sekarang ni lagu-lagu English pon layan..(ENGLISH je..Melayu tak layan..) lepas tu sibuk tanya ape maksud itu ini..lepas tu kalau tengok kartun Ninja TUrtles kat TV9, sibuk complaint, Mommy kenapa dia tak boleh tukar Bahasa English?Aqil nak English..ok belagak sangat!hahahah..

Sekarang, Aqil memang lah kawan paling setia Mommy..kalau dia takde, oh sunyinya hidup..boring!sebab dengan dia, memang non stop sangat cakap..sampaikan kita kena tegur, Aqil silent 5mins please..Mommy penatlah..ok mulut senyap, tapi guna isyarat pulak..nampak sangat tak boleh duduk diam kan?haihla..hahaa..Cuma sampai sekarang dia bukan lah ornag yang friendly like Adik dia..Adik dia keramahan yang tak terbendung..sampaikan semua orang jatuh cinta!hahahaa..lain anak-lain peelnya kan..terima dengan rela hati..

Semoga Aqil terus membesar dengan sihat dan bijak serta soleh!Amin..

***Dah nak masuk 6 tahun ni still minum susu guna botol tau!haihlaa


Photobucket

Nov 11, 2014

Check up 34weeks ~ KPMC Puchong #ThirdPregnancy

Assalammualaikum..

Malam semalam..saya keseorangan pergi KPMC Puchong..selalunya bertiga berempat..tapi kali ni berseorangan pulak..sebab daddy dah tukar schedule Badminton dia hari Isnin so tak dapat lah dia teman dan anak-anak duduk rumah bibik dulu ..huhuhu..

So perjalanan semalam dari rumah..sangat lah tak best langsung!sampaikan 20 kali kot saya menguap menahan mengantuk dek kerana jem sepanjang jalan dari Pcuhong Jaya ke Tesco Puchong..Tensi!padahal 15mins dah boleh sampai, ni nak dekat 40mins baru bleh sampai..huhuhu..

Sampai2 je KPMC..Alhamdulillah, takde ornag langsung! (hehe)..tak sempat duduk, dah pergi pass urine, amik BP, timbang berat (66kgs sudah) lepas tu terus naik atas tunggu depan bilik doktor..

Tak sampai 5mins doctor panggil, terus baring n scan baby;.hehe..cepat gile..cuma doctor ada tegur sikitlah..berat tu sepatutnya naik 1.5kg within 3weeks, ni dah extra 500g..hehe..senyum je lah..banyak makan fast food kot!huhuhu..

Scan baby semuanya ok..uri..air ketuban semuanya within range..cuma surprisingly, berat baby dah 2.3kg tau..Besarnyaa..memang doctor kata baby besar ni..alamak..kepala pon besar..ouh scary nyaa..sebab dulu time Medina 2.3kg tu seminggu sebelum bersalin tau..ni ada lagi 6minggu..ouh takutnyaaa..huhuhu..

So jumpa lagi dalam masa 3 minggu n by 28th Nov dah tunggu hari je..huhuhu..Doctor expect mungkin kali ni dah tak overdue..wuwuwu..lagilah menakutkan kan..hhhihihi..

Total cost semalam RM120.00 sahaja..

Balik rumah, cakap kat Daddy baby besar..sekali tu Daddy cakap, dah jangan makan ais n minum air sejuk dah...huhuhu..oklah..

Semoga Baby akan keluar December lah ye sebab 23 Nov ni nak pergi jalan lagi..hehehe..

Ok bye!

Ni pulak gambar-gambar jalan-jalan Sunway..bawak anak-anak lepas Maghrib hari Ahad hari tu..

Misi: Mencari handbag Mummy..tapi tak jumpa yang berkenan..nak cari Donut pon, Jco Donut dah tutup (takde kat Sunway dah)..huhuhu..Last2 makan Hot&Roll je dengan Auntie Anne's..huhuhu


























Photobucket

Percaya ~ Setiap anak ada rezeki mereka masing-masing

Saya..

Sangat yakin dan percaya yang setiap anak telah dianugerahkan rezeki mereka masing-masing dan ianya antara nampak dengan tidak je..

Buat semua yang tau, kandungan saya yang ketiga ni hadir tanpa di duga..tapi tetap kami menerima dengan hati yang terbuka dengan rezeki yang Allah beri ni..cuma nak kata dah bersedia untuk menerima kehadiran anak lagi dalam masa terdekat ni, mungkin tidak..sebab kewangan kami tengah sangat meruncing..

Seriously..saya bukan nak buka pekung di dada..tapi ini hakikat..saya percaya setiap keluarga pasti ada masalah mereka tersendiri..dan saya juga begitu..

Jadi..sepanjang persiapan baby yang ketiga ni,saya banyak berhempas pulas untuk mendapat kan duit..buat lah macam-macam cara yang boleh..jual itu ini..segala-galanya yang mampu..dan alhamdulillah, saya mampu membeli sedikit demi sedikit barang-barang yang diperlukan untuk anak saya yang masih belum melihat dunia..saya bersyukur, daripada Allah jua setiap rezeki yang datang..Alhamdulillah..

Kisah pump..mungkin orang yang baca entry saya sebelum ni, mesti berkata, wah banyak nya duit dia ni?nak beli pump beribu-ribu..kan?betul tak?hahaha..seriously, saya tak mampu pun nak beli FS tu..serious..dan apa yang saya buat?saya dah apply my 1st credit card untuk semata beli pump tersebut.. kira beli secara hutang lah kan..sebab saya rasa itu sahaja cara yang ada..Tapi kuasa ALLAH..Allah telah mengirimkan seseorang buat saya untuk memberi pump tersebut secara percuma!rezeki baby..Alhamdulillah..

Pasal monthly check up kat KPMC?rezeki baby yang Allah beri untuk menggerakkan company saya untuk membayarkan segala bil hospital yang berkaitan check up..Alhamdulillah..

Ape lagi?banyak lagi dan saya yakin ianya akan berterusan dan saya amat mensyukuri dengan setiap kurniaan yang Allah beri..Semoga segalanya akan berjalan lancar dan segalanya akan dipermudahkan..Amin!

Oh ya..MIL saya pon dah hadiahkan set tilam kekabu fresh from Perak..Alhamdulillah..rezeki baby jugak tu..bertuah sangat rasa..terasa kandungan ini sangat bermakna..!


As usual ..Kakak Baby rasmi dulu.. :p



Photobucket

Nov 10, 2014

Rezeki Baby A.J - Dapat hadiah Medela Freestyle #Thirdpregnancy

Assalammualaikum..

Alhamdulillah..dari Jumaat sampai membawak ke hari ni,saya masih tak percaya..masih di awang- awangan..hahahaha..

kalau saya tampar muka saya beberapa kali pon saya tetap tak percaya..


Sebab benda ni dah ada depan mata..

Sungguh!saya tak pernah mengimpikan akan memiliki Gadget idaman ibu-ibu semua dengan PERCUMA!serious..tapi Rezeki..Allah yang tentukan, Allah tetap memberinya melalui seseorang..

Seseorang yang saya tak pernah jangka..seseorang yang saya tak pernah jumpa!Seriously..dan orang tu adalah silent reader blog ni..Serious saya terkejut dan terkujat..Tapi tetap bersyukur dengan rezeki yang Allah beri ni..

Terima kasih yang tak terhingga buat Auntie S.. saya terharu sangat..memang hadiah ni sangat bermakna dan hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya..Hope to meet u soon..one fine day maybe..Semoga Allah mempertemukan kita..Amin!..

Tak sangka Auntie silent reader blog saya ni dan impian terbesar saya sepanjang third pregnancy ni, auntie realisasikan dengan sekelip mata..saya bersyukur yang teramat sangat sebab kita bukan siapa-siapa, tapi Auntie tetap auntie yang sangat motherly even kita hanya berhubung melalui telefon sekali dua..sangat appreciated!

Alhamdulillah..lepas ni saya dah tak runsing bila nak membeli, 'asset' terbesar saya ni..dan dah tak runsing macamana nak bayar credit card bila dah membeli asset ini..Alhamdulillah..Alhamdulillah..syukur padamu ya Allah..






 Siap beli kat One BB World as per my wish lagi..Alhamdulillah..





Aqil Medina pon excited dapat hadiah untuk adik baby..


Semoga breastfeeding journey saya akan dipermudahkan dan dimurahkan rezekinya lagi oleh Allah..Amin..amin..ya rabbal a'lamin!

***Rezeki baby A.J jr memang sangat luar biasa!walau saya sangat tak bersedia dari segi kewangan, tapi Allah dah murahkan dan mempermudahkan segalanya..Alhamdulillah sangat..Allah yang maha berkuasa!Nanti saya buat entry final preparation for third baby  ye..


Photobucket

Nov 6, 2014

Cousin Wedding @ Bangi Golf Resort

Lamanya menyepi…hari ni dah khamis, baru ada entry..blogwalking pon takde..sorry ye kawan-kawan..lepas ni kay..hehe..

Bukan takde bahan..tapi sibuk kot..(alasan cliché)..hehe..tapi memang minggu ni exhausted sangat..semalam plan kekonon nak pergi beli barang dapur, tapi lepas je mandi terus flat..tertidur sampai pukul 8..haih..entahlah dah hujung-hujung ni memang mencabar!dengan tantrum Medina nya lagi..oh my my my..setiap malam tidur dah tak lena..bukan sebab baby..tapi sebab Medina yang nak berpelukan kejap..kalau terlonggar pelukan, mengamuk tak tentu pasal..ouh penatnyaaa!!huhuh..Si Abg Aqil pon sama..kalau tak kat kaki..atas perut Mommy sedap je dia landing..sampaikan Daddy yang tengok pon geleng kepala..semua nak Mommy!huhuhu..

So last weekend..Cousin saya kahwin kat Bangi Golf Resort..saya datang sebenarnya lebih kepada tetamu sebab dah tak mampu nak tolong pape..huhuh..maafkan saya ye..so start jumaat dah mula berkampung di rumah mak saya..Sabtu malam kenduri..Lepas kenduri terus balik Puchong..Ahad,memang rest sepuasnya..penat!!


So jom layan gambar yang ada ye..hehee


Ni Angah saya yang duduk di Malim Nawar Perak..

Kira kalau nak jumpa memang payah..so sangat merindui saat-saat kami anak dara..sebab kami sangat close!dengan dia susah nak gaduh..sebab instinct kami kuat n sama citarasa..

Dia..Cikgu..anak dua ..hehee








Dan ini pulak My Happening Family..my beautiful Family..cuma suami Angah saya je tak dapat join sebab ada kursus..Suami dia pon Cikgu..



Along n Angah saya..

Dah besar baru kami sekepala dengan Along kami ni..hihihi..sebab dia sangatlah cepat touching n berfalsampah..saya asyik gaduh je dengan Along ni sebab muka seiras kot..tu yang tak sebulu..hehee


Abah saya menepung tawar ..

Nampak pengantin kan..pengantin comel lagi..cousin saya yang lelaki tu..







Angah saya with her syomellicious Baby..

Baby Saeed..comel..tembam..memang geram sangat dengan dia..







Along n Ateh..





My Small Family..












Kak Ngah ni memang Camera Friendly..






My Anak-anak..














Ni pulak kisah Gadis Goodies..

Semangat sangat my anak dara ni tau..sebab dia memang friendly n tak takut orang langsung!so semua orang rajin sangat melayan dia..

Layankan aje lah kan..senang Medina ni sebab dia independent sangat!


The End with budak Dobot ni!!

ok Bai!

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share it