Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Aug 29, 2014

29 Aug 2014 - Selamat Ulang tahun yang ke 5 Sayang..

~ 29 Aug 2014~

5 Tahun yang indah..

5 tahun yang penuh warna warni...

Yang pasti Aqil sekarang dah banyak express ape yang dia rasa..apa yang dia perlu laku kan...sememangnya dia dah terlalu banyak membesar seiring waktu..

Sudah mula faham apa itu kehidupan..kenapa begini kenapa begitu..Semoga Aqil terus membesar dengan sihat dan bijak walau halangan dan dugaan menjengah hidup..

Semoga terus menjadi Anak yang soleh..semoga terus menjadi abang yang sangat sayangkan adik-adik nya..dan semoga terus menjadi anak yang patuh pada perintah ALLAH dan patuh pada ajaran Mommy dan Daddy..Semoga anak kesayangan Mommy terus dilindungi olehNya..Amin!

***Ayatt touching

Saya sangat sangat lah terasa anak 1st tetap menjadi anak yang sangat istimewa di hati saya..kalau dia takde oh sunyi nya hidup..Semoga saya terus dipinjam kan oleh Allah untuk terus memiliki anak ini sehingga sampai masa yang sepatutnya..Bukan tiada sayang dan kasih buat anak yang lain..sayang yang teramat sangat,,tapi tetap Anak pertama memiliki tempat yang sangat istimewa di hati saya..Kawan paling akrab..

Semoga saya terus dikurniakan kesabaran yang teramat tinggi untuk mendidik anak-anak saya ..dan kita akan terus bersama selamanya..Amin!

love you sangat - sangat my Aqil Jauhari bin Mohd Jeffry..


Selamat Ulang tahun yang ke 5 sayang..

love..

Mommy, Daddy, Medina..




Photobucket

Aug 28, 2014

Takde Mood - Handphone ROSAK! * Asus Zenfone 5 *

Assalammualaikum..

Dah agak lama jugak saya tak jengah kat sini..Nuffnang pon agaknya takde dah yang running.. (tak check lagi..) huhuhu

Sebenarnya last weekend saya ter amat sibuk sebab busy dengan Open House FIL (yang macam kenduri kahwin)..Hari Ahad pulak rushing ke Kajang pulak sebab mak n Abah saya buat open house jugak!Fuhh!memang penat tak terkira yang akhirnya Hari Isnin tu saya MC..sebab sakit kat bahagian ari-ari yang buatkan saya nak jalan pon sakit..huhuhu..

So bila masuk kerja balik,kerja melambak haq..huhuhu..so memang tak menyempat nak bukak internet..

Tambah sedih..sejak hari Ahad hari tu Hphone saya rosak..bile nak on still tak boleh..lama sikit dalam 4 jam macam tu, dapat On balik..Alhamdulillah..lepas tu saya pon guna macam biasa..

Hari Isnin,pagi tu still ok lagi..Waktu saya tengah masak,tetiba Aqil datang cakap Hphone Mommy jatuh Medina buat..aduyaii..frust gileeee..Lepas tu dah payah nak on..sampailah malam baru dapat on balik..Selasa ok lagi..dah malam terus tak ok sampailah ke sudah..Sedihnya rasa...

Akhirnya semalam saya gagah jugak pergi KJ untuk hantar pergi service..memang rosak terus dan akhirnya kena masuk kilang balik..so take time almost 2 weeks baru siap..so sampai sekarang saya masih takde handphone yang buatkan saya cam..Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...susahnya hidup..huhuhu..nak cari hphone temporary pon takde..handphone yang ada semua tak elok..

haih macam mana lah saya nak ada handphone balik..sekarang ni tengah tunggu belas ehsan Boss saya untuk belikan handphone temporary..tadi macam dah ok..sebab dia ada tanya kawan dia..so saya masih menanti..huhuhu..dapat handphone cikai pon jadilah..janji dapat Whatsapp..huhuhu..(penting wooo!Business Business)hehee..

So sekarang ni sunyi sepi lah hidup..nak communicate dengan orang hatta husband sendiri pon susah!haiyooo..tak dapat bayang orang yang memang tak pakai handphone langsung..camanalah depa hidup kan..huhuhu...

Silalah bersabar wahai hati..

meh belanja gambar Open House hari Sabtu hari tu barang sekeping..nanti full update k..


Us with Medina  beremosi..

Nanti saya blogwalking tau..jangan kecik hati ye..

***Weekend ni FULL sampai ISNIN..family Kedah datang!!Yeayy..
***Esok Birthday Aqil..Nak snap Gambar terpaksa bawak DSLR..Mommy takde phone..Celebrate kat School Aqil..Esok tunggu entry nya ye..

Theme untuk Esok!


SPIDERMAN!

Photobucket

Aug 21, 2014

Cucu lelaki ke 5 selamat dilahirkan semalam.. 5 Boy Vs 1 Girl!


Minggu ni memang minggu kekeringan idea..

Tak tau lah sebab apa..sebab malas ke atau sebab sibuk?haih..

Padahal semalam ada je cerita nak cerita..

20.08.14 – Alhamdulillah kakak kedua saya selamat melahirkan seorang anak lelaki yang gebu pada pukul 5.40 pagi.. Sebenarnya saya ada whatsapp dia petang sebelum tu..tanya sihat ke?ada tanda nak deliver ke?dia kata takde..semuanya sihat-sihat belaka..sebab due dia on 26/8/14..so takdelah berjaga sangat kan..Tup-tup awal pagi tu terus dah nak bersalin..haha..Instinct kami cukup kuat sebab saya rapat gile dengan dia..beza setahun je kan..huhuhu..





So sangat tak sabar nak gomol baby baru..tapi kesian jugak kat anak sulung dia sebab still tak boleh menerima kenyataan yang dia dah jadi abang..Siap suruh mama dia pulangkan balik adik dia tu..pulang ke mana?tak pula kami tahu..hihihi..Semoga Aakif capat adapt dengan benda baru ni..Amin!hihihi..


Newborn baby..Comel kan...

Teringat pulak saya time 1st2 Aqil dapat adik..dia takdelah taknak adik sangat..Cuma pelik je..tapi dia sayang gile adik dia..siap tak bagi orang ambik adik dia lagi..huhuhu..Medina time ni..InsyaALLAH dia dapat adapt kot nanti sebab dia suka baby..suka gomol..suka kacau..kakak-kakak sangat lah katakan..bila suruh cium baby dalam perut mommy cecepat cium..sweet sangatt..hihihi


Suka sangat pakai tudung sebab suka sangat orang puji dia comel!hahahaa


So saya pon tak sabar nak deliver.. *eh tetiba! Hahaa..semoga saya pon akan melalui proses kelahiran yang pendek..Amin!gigih baca Al Quran tetiap malam..Semoga segalanya akan dipermudahkan..Amin..

Oh ya..termasuk baby baru ni dah 5 cucu lelaki abah n mak saya dan hanya SEORANG perempuan je cucu mereka..Si Medina Amani lah sape lagi..itupun dah macam boboiboy..asyik nak tengok boboiboy je, tu yg dah tak macam gigirl..hihihi..So yang dalam perut ni akan menjadi geng Medina ke geng 5 Boboiboy yang lain?jeng..jeng..jeng..tungguuu..hihihi

Jumpa esok pulak ye..cerita pasal Open House yang terbesar which is incoming Sabtu ni..


Photobucket

Aug 19, 2014

Check up 22 weeks - Result MGTT tak okay!hurghh.. #ThirdPregnancy

Assalammualaikum!

19/8/14 ..

Hari ni saya ada appointment dengan nurse kat KKIA  untuk cek perut timbang segala..

Alhamdulillah hari ni proses terasa sangatlah cepat..pukul 8.08 dah dapat nombor lepas tu pukul 9.30 dah balik..memang seronok sangat..badan pon tak letih tunggu..

So findings hari tu punya MGTT ? (minum air gula)

Sangat lah tak bagus sebenarnya..huhuhu..sebab gula saya turun..dari bacaan 5 sebelum minum dan hanya 3.4 je selepas minum air gula.. Sangat rare..sepatutnya lepas minum air gula, result lagi naik ni lagi turun pulak..so nurse tu tanya lah ada minum air masak banyak sangat ke?saya kata takde sebab saya tak bawak pon air botol hari tu sebab tengah bulan puasa kan..lepas tu dia tanya lagi..ada muntah tak?saya kata takde..

haih..kemungkinan kena repeat lagi..mungkin lah..cuma sekarang tengah observe saya punya berat for next visit..huhuhu..kalau mencanak jugak naik nya, maknanya kena minum air gula lagi.. (TAKMOOOO)..huhuh..

tadi punya berat pon tak cantik..musim raya lah katakan..ter naik 3 kg dari berat yang lepas..Sudah 60kg..huhuhu..ke timbang tu yang salah..saya pon tak pasti..sebab sebelum saya timbang, jarum timbang tu tak berada pada kosong..terlebih 2 dari kosong..bila tanya nurse tu, dia kata betul sebab diorang dah calibrate..so saya pon ok kan je lah..huhuhu..tengok next visit jadi berapa..hehee

Yang lelain..Alhamdulillah result ok-ok je..dan saya pon tak sakit..Alhamdulillah..HB paling tinggi pernah saya catat sepanjang mengandung yang dulu dan sekarang 11.8..wah..terbaik..hihihi..sebab selalunya masalah HB lah yang paling menghantui..asyik border line je..huhuhu..so kali ni memang takde masalah langsung..Alhamdulillah..

So jumpa lagi nurse tu sebulan akan datang..

See ya nurse..hopefully tak payah repeat lagi MGTT..mak tak sanggup!huhuhu


3 buku sudah.. Alhamdulillah..


Photobucket

Aug 18, 2014

Pasal Gaji - Gaji Suami dan Isteri

Hari ni sebenarnya tak tau nak update pasal ape..sampaikan perah-perah dah idea nak cerita tentang ape..

Sampailah tadi gaji saya baru masuk .. (gaji di bayar 2 kali  sebulan)

So geng geng ofis yang lain dah mula dah membeli belah secara online..beli cadar la..beli cosmetic semua..ouh Ai is jeles okay..

Sebab gaji saya bukan milik saya sorang..so semuanya atau apa-apa nak buat dengan duit gaji kena bincang dulu, baru boleh guna..kecuali kalau bab-bab keperluan anak lah kan..so bile gaji masuk je, saya rasa takde beza..cepat ke lambat pon takde beza..sebab semuanya dah bertuan..Al maklumlah kais pagi makan pagi kais petang makan petang..Kalau kata nak shopping tu hanya lah ketika saya ada duit lebih sendiri yang memang bukan duit gaji..Contoh duit business ke..duit tepi ke..tu je yang boleh guna..huhuhu..

Setiap bulan memang kitorang akan buat Financial Budget..setiap bulan..sebab kadang-kadang perbelanjaan tak sama..dan pendapatan pon tak sama..Nak taknak kena buat budget..Bila dah lepas segala hutang piutang baru lah nak berangan nak beli itu ini..itupun bukan setiap bulan boleh berangan..kekadang saya guna je dulu duit yang ada lepas tu baru cakap..sebab kalau cakap dulu memang tak lepas..itupun lepas saya kira tambah tolak bahagi lah kan..

So setiap kali gaji masuk je, saya dah siap-siap transfer ke akaun husband..kiranya duit tu tak sempat panas duduk kat dalam akaun saya..sebab lepas dah transfer, mulalah bayar segala hutang piutang..bayar kereta, credit card, all bills, ASB, Insuarans dan macam-macam lagi sampailah duit yang ada hanya untuk guna sehari hari an..huhuhu.. (memang takde lebih)

Mula-mula memang terasa penat sebab duit gaji confirm habis, tapi jadi lega selepas tu sebab hutang-hutang tak sangat menghantui..sebab husband saya sangat lah disiplin bab bayar hutang ni..Alhamdulillah tak pernah lagi sangkut bayar kereta atau yang lelain..So saya rasa biar kedana walau tak bergaya..huhuhu..(ini pun dah bergaya lepas tu jadi papa..kereta putih tu RM900 bulan-bulan memang kopak!)

Nak taknak terpaksa jugak tahan nafsu dari membeli belah..cuma kekadang je ada duit terpijak (Alhamdulillah) baru lah boleh shopping sakan..hihihi.. (time tu memang tak ingat dunia...)

So bila hari gaji je saya lah orang yang paling tak happy di dunia..Sebab duit gaji semua dah ber tuan..Haih tak sabar nak habiskan semua hutang walau kereta ada 5 tahun lagi nak bayar..walau insurance akan membayar seumur hidup tapi sekuarang-kurangnya hutang credit-card and installment yang lelain akan habis dalam tahun ni..Semoga kami tidak lagi menambah hutang lagi..

Amin!

***Gaji seisi rumah RM5,000 pon tak cukup weh! Apa-apa pun tetap bersyukur dengan rezeki yang Allah kurniakan buat kami sekeluarga..Alhamdulillah..



Photobucket

Aug 14, 2014

21 Weeks - Baby Boy / Baby Girl #ThirdPregnancy

Alhamdulillah..

Pejam celik pejam celik dah 21 minggu saya mengandung..Alhamdulillah takde apa-apa masalah setakat ni cuma emosi je kerap kali tak stabil..Asyik nak marah and kurang sabar.. **Tak Best!

So yang lelain Alhamdulillah..

Check up hari tu everything went smooth minum air gula pun InsyaALLAH berjaya kot (Means takde kencing manis) sebab nurse tak call pon ..hehe..sebab kata dia kalau ada masalah je dia akan call..fuh!mintak-mintak lah kan..

So persoalannya sekarang..

Bila nak pergi scan adik baby?teropong gender..hehee..

Saya jenis yang suka prepare awal-awal..tak suka surprise!so saya memang nak tau baby kali ni gender ape..sebab hati saya macam berbolak balik..tengok perut macam boy..perangai saya pulak kejap macam mengandung anak boy..kejap macam menagndung anak girl..saya confius!

Sebenarnya saya tak kisah pon anak boy ke girl sebab keduanya telah dimiliki..Alhamdulillah..cuma dari segi persediaan, saya kena tau..Sebab kalau baby boy, kena start from zero!baju2 Aqil dah buang semua time baby..tak jaga sangat..Tapi kalau baby Girl memang tak payah beli pape sebab semuanya tersimpan rapi.. (tak bagi orang lain langsung pinjam..hubby tak bagi..hahaha)..

Dan sekarang hari-hari mengendeng kat Hubby cakap nak pergi scan..hubby kata tak payah pergi sekarang sebab nak buat 4D kena tunggu sampai 28weeks..baru clear..So silalah bersabar..huhuhu...

Saya plan nak start check up kat KPMC on 36weeks kot sbb dah ada experience kan..hehehe..so pergi je lambat sikit takpe kot..itupun after buat full scan kat Klinik Jameaton nanti..Semoga segalanya dipermudahkan..Amin!

Semoga baby sihat-sihat hendaknya since Mommy tak berapa 'menjaga' sangat..nampaknya baby kuat and keep on stronger ..Alhamdulillah..Mommy yang degil ni still lagi memanjat tangga yang curam untuk sidai kain dan at the end hubby dah tak bagi naik atas dah..Sidai kain kat bawah je..Okay tuan..

Dan instinct saya kali ni berbolak balik..hint kerap berubah..Time Aqil dulu strongly rasa Lelaki..time Medina takde instinct..Kali ni tak tau nak teka ape..sebab semuanya ada..Kalai ni macam Aqil phisically and takde k*p*t*h*n..takde langsung..tapi makan n selera macam Medina..Semuanya bedal n takde alah langsung!masak pon macam biasa..dulu time Aqil malas nya berganda..kali ni malas sesikit je..Selera semuanya nak pedas2 baru sedap..

So sangat berteka-teki..

Tunggu jelah!hahahahahhhhhh














Random Pic of Abang n Kakak yang dah pandai complot..dah pandai bergaduh..dah pandai berebut!

Pening Mommy n Daddy!





Photobucket

Aug 13, 2014

WW Aidilfitri 2014 ~ Raya ke 5 dan 6 #Throwback

Assalammualaikum..

Tak habis-habis lagi cerita pasal raya yang dah basi..hehee..

Nak jugak tempek kat Blog..So kali ni just tengok gambar saya beraya di sebelah saya di Kajang..

***Kitorang memang gile bergambar!haha




















Semua mengandung..Package!Angah saya (Baju Biru) due 26/8..Cousin saya (baju Grey) Due 21/9..Kakak nya (Baju coklat) due 26/9 dan saya yang paling bongsu..due on 21/12..hehee 


Kami COUSIN!




















Tak padan dengan Mak Buyung!heehee




















Di sebelah malam pulak, Mak saya buat makan-makan untuk adik beradik dia..so memang makan besar jugak sebab ada Ikan bakar lagi..memang sedap!!Saya sempatlah jugak buat Siakap Stim Halia..LICIN!hehee











Raya ke 6














Beraya ke rumah adik beradik mak saya pulak..

Kajang - Damansara Damai- Merbau Sempak - Selayang - Kajang - Puchong

Daah berakhir cuti-cuti raya sakan kami yang hanya duduk rumah sepanjang 9 hari cuti adalah hanya sehari iaitu Ahad lepas raya..n Esoknyaa...KERJAAA..

Huwaaa....

So seterusnya full of Open houses!

Seronot!hehee



Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share it