Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Aug 3, 2016

29 Syawal ~ Cerita 1,2 & 3 Syawal (Photos)


Dear Diary,

Presented Ceritera Syawal JeypFamily In Kedah Darul Aman!!


Medina yang boleh lah kata comel jugak!hihi


Geram je tgk sawah bebudak ni..


Ustaz Ammar








Ammar's Favourite pose!








1st Family Potret..


Second Family Portrait


Third Family Portrait


Ni kat sawah pulak..sebenarnya time ni hujan..gagah jugak nak ber photo shoot









Ok time ni dah petang..memang penat so nak me landing je keja daddynya pun!


Medina dah hilang ayu!





Tgkla tu!


With cousin's hubby





RAYA ke Dua!















Raya ke TIGA









Corat Coret Raya 2016~
  • Kami sampai Kedah Pagi Isnin tepat pukul 9 pagi..sampai sampai memang melepek je keja sebab penat dalam perjalanan..lepas tu..Adoi!panas gila Kedah tau!tak tahan sangat sangat kitorang..sampaikan daddy terfikir nak buat Aircond sendiri..Sudahnya Aircond tu pun tak sejuk langsung!huhuhu..
  • Raya pertama hujan turun selebatnya ..so kami pun bersiap agak lambat..dalam pukul 11 cam tu masih tak siap padahal tetamu dah mula ramai sebab hujan dah mula reda..So Raya pertama hanya di Simpang empat je..tak kemana mana pun!malam pun kami tidoq awai..penat jalan jalan tepi sawah..
  • Raya kedua kami hanya ke Sg Petani dari tengahari sampai makan malam kat rumah mak teh hubby..memang satu rumah je k..
  • Raya Ketiga kami ke Tokai, lepas tu ke Sg petani lagi sebab RUmah mak teh hubby buat open house..so melepak lagi kesana dan malam tu jugak kami balik KL tepat pukul 11 malam di sebabkan semua sepupu husband dah balik ke KL..
  • So tu je..Sabtu kami lepak rumah basuh semua kain baju..Pagi Ahad beraya dengan Family saya di Kajang..tghari tu kami terus shoot ke Genting..nantikan entry seterusnya ye..
Bagi saya raya tahun ni lagi tak best!hahaha..entahlah..dah tak meriah langsung!sedihhh..Open House pun tak banyak..maybe tahun ni tahun gawat kot!tu yang tak terasa meriah pun..huhuhuh

Macamana raya korang?mesti happening kan??

***Looking forward for Raya Haji..sebab raya kat kajang kan, tak sabar nak makan makanan Raya nasi impit kuah kacang n rendang ayam mak!hahahaha




Photobucket

Jul 19, 2016

Teaser ~ Raya Pertama! #GiliranKedahDarulAman

Assalammualaikum..

Saya harap tidak terlalu lambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin..0-0 ye..

Okla..saya sebenarnya agak rushing jugak nak bercerita ni..selain saya baru masuk kerja sebab semalam MC (Athma) so kejap lagi saya nak ke Hospital Kajang pulak sebab mak saya warded kat sana..hopefully takde yang serious n semua ok ok je..Amin!

Raya hari tu?

Nanti kita cerita k..

saya belanja gambar dulu ye sekeping!..


#BlueTeam #TeamKedah


Photobucket

Jul 1, 2016

Tahun Ni Giliran KEDAH DARUL AMAN! #rayakatmana?

Tahun ni beraya di mana?

Alhamdulillah tahun ni giliran beraya di Kedah (kampung suami yang tercinta)… Sebenarnya kat Kedah bukan ada orang tua kami pun, sebab MIL dah meninggal dan FIL pun beraya belah MIL muda..so takkan kitorang nak ikut beraya sebelah MIL muda pulak kan..

Husband saya pernah cakap kat saya walaupun mak dia dah takde..dia tetap nak balik kedah..Sebab jiwa dia masih kat sana..lagipun mak mak menakan still ada lagi dan dia tetap terasa kehadiran Mak dalam kalangan mereka..biarlah husband saya terus mengukir memori..

Saya hanya ikutkan je..lagipun kalau dulu memang kitorang macam gelandangan..tido rumah mak Tam husband..tido pun bersepah sepah sana sini yelah menumpang rumah orang kan..paling lama saya bertahan sampai raya kedua..malam raya kedua tu mulalah paksa paksa husband saya untuk tido Hotel!Bukan mengada tau..tapi dek keselesaan yang jitu saya terpaksa memilih untuk tido kat hotel bajet..demi mu nyamuk..panas dan aurat..tu je nak cakap..harap semua faham..bukan mengada okeh!

Tapi tetap raya kami raikan..bukan memerap je kat hotel..still lepak umah mak mak menakan Cuma time tido je terpaksa cari hotel..hihihi..

Tapi sekarang inshaa Allah tak payah tido hotel lagi..kat kampong husband tu tepi sawah tau..so Mak Njang dia baru je buat rumah ala ala banglo kat belakang rumah mak tam tu..so kami akan berkampung kat situ..kebetulan Mak Njang tu ada anak sorang je..itupun baru je kawen bulan lepas..so bilik bilik kosong still ada..Mak Njang pun kalau datang KL memang tido umah saya, so memang kitorang rapat..

Hari ni pun cousin husband dah wasap tanya bila balik..tido sini tau..bilik dah ready!wahh..1st time rasanya balik Kedah after 8 years ada orang tunggu kami balik.. *lap air mata..hahahah..terharu tau..hihihi..Thanks Mila..hihihi..

So sekarang memang counting days nak balik tapi tengah sakit kepala sebab nak kena settle kan dulu laundry ..supaya dapat balik denagn tenang dan cukup semua barang..hihihi..

Baju baju raya pun tak basuh lagi..tak complete pun ada..adeh!









Nila kg Husband..Memang tepi sawah..damai je pemandangan..tenang je rasa!

Oh I Love Kedah!!hihihi

***Pics ni bulan lepas punya..Balik Kedah sekejap sebab MILA kahwin..


Buat semua yang dalam perjalanan nak balik kampong tu hati hati tau..Semoga semuanya selamat sampai dan kembali ke KL balik..




Selamat Hari Raya semua! Maaf Zahir & Batin!

Photobucket

Jun 20, 2016

Ceritera 15th Ramadhan..



Alhamdulillah sudah hampir Ramadhan kita yang ke 15 hari ni..pagi tadi pun Suria FM dah start pasang lagu raya..tetiba sayu pulak..

Tak tau lah kenapa..mungkin sebab tahun ni bukan beraya di Kajang, so sebaknya tetap ada..eceh!!padahal dah 4 kali raya kat sana..takde masalah la..InsyaALLAH..lagipun family sana memang treat us like their own family, so memang tak terasa pun seperti orang asing..walaupun mak kami dah takdak..pak kami dok beraya kampong lain..so tinggallan kami yang tidak berayah dan beremak..*tears!huhuhu..

Takpe..akan saya jadikan raya kami tetap bermakna buat suami yang telah kehilangan satu satu nya mak yang dia ada sejak 8 tahun lepas.. *tears lagi!

Sekarang ni saya pon tak tahu kenapa family belah husband (own family) macam ada masalah..komunikasi kami jarang berlaku dan hanya kedengaran cakap cakap belakang..saya sebenarnya tak suka keadaan macam ni..sebab sentiasa akan rasa ragu ragu terhadap keikhlasan diorang..saya tak suka bila depan buat lain tapi belakang mengata..lepas tu pulak ada informer yang bagitau setiap conversation dan komen, lagi lah buat saya rasa tak betah untuk berbuat baik sentiasa!huhuhu..

Entahla sampai bila saya pun tak pasti..yang nyata, husband saya pun sudah mula tawar hati terhadap keluarga dia sendiri..sayang kan..sepatutnya hubungan itu kena imarahkan lagi tapi sebaliknya yang berlaku..haih..saya pun tak pasti kenapa ia berlaku..Biarlah masa yang menentukan..Semoga Raya ni nanti akan memberi sejuta kebahagiaan buat kami sekeluarga..Amin..


*Tolong doakan eh! *Hugs

Photobucket

Jun 10, 2016

5 Ramadhan ~ Persiapan Raya 2016

Assalammualaikum..

Salam Hari Jumaat yang pertama di bulan Ramadhan yang mulia ini..

Saya ni kan, kalau takde mood nak buat kerja memang dataang lah mood blogging..terasa nak cerita satu satu kalau mempunyai masa senggang..

Okla hari ni kita nak bercerita pasal persiapan raya lah pulak..

Tahun ni..buat pertama kalinya..hahaha..pertama kali tau !baju baju raya kami tidak di sponsor oleh PIL..muahahah... (after 8 years been together)

Sebab?hanya mereka yang ketahui lah kan..dan diorang pun tak pernah cakap direct untuk kitorang beli sendiri..just saya dengar orang yang menyampaikan sahaja..so saya tak pernah tanya dan diorang pun tak pernah bagitau sendiri.. (adalah tu konflik masing masing)..huhuhu

tapi takpelah..Nasib baik saya memang da order baju MINAZ..so takdelah ralat sangat kan..

TAKPELA BUKAN REZEKI..

So saya decide untuk recycle je Baju Husband sbb nak save cost sebab baju saya n Medina je dah dekat RM400..hahaha..Jangan terkezut tau..sesekali je saya nak melaram..ape salahnya..reward reward okay!

So tadi saya baru je beli online Baju Ammar untuk match denagn Baju Daddy..tinggal Baju Aqil je nak kena mencari serta shawl2 saya n Medina..saya decide nak jahit sendiri je Shawl saya n tambah accessories sendiri,,lagi murah bukan?hihihi..

Baju baju kasual pulak mungkin akan beli time few days before Raya sebab sekarang daddy sibuk meniaga..so dia taknak amik off day langsung!rugi kan..so better pulun n 1st July dah cuti dah..InsyaALLAH..

Mungkin nak cari baju kasual kat Padini ,H&M or cotton je kot..sbb situ je yang kena dimata hati dan deria rasa mommy nya ini..hihihi..

Bab kuih muih , saya rasa saya tak beli pun kat sesapa kecuali kat kakak sendiri..hahah..baru ada dua jenis..haih malasla nak order..duit lagi sebab bukan ada orang datang rumah pun..kalau datang, saya prefer hidang makanan berat..kuih tak penting sangat!hihih

Dan saya rasa tu jela kot..update dari Jeyp Family..kalau ada stalker, silakan stalk!saya tak kacau hidup korang pun la!ggrrrrr!

Bye..sampai ketemu lagi..

Raya dimana tahun ni???saya haruslah turn KEDAH!!wahhhh..bestnyaaa..hahaha.. (plastic !)

UPDATE: Hari ni MIL call untuk belikan kami Baju Raya jugak!Alhamdulillah..Thanks FIL!!

Photobucket

Jun 8, 2016

Salam Ramadhan dari JeypFamily

Salam Ramadhan yang ke 3..

Alhamdulillah masih mampu berpuasa dengan jayanya..dan Aqil masih berpuasa penuh hingga ke saat ini walaupun semalam pukul 5 dah merengek rengek tak tahan puasa..Last year dia puasa rilek je tau..tahun ni ada a bit mengada plus 1st day puasa hari tu dia sambut kat rumah Atuk Kajang so lemak tu confirm ada..kat sana dia dimanjakan..kat sini jangan harap!hahahaa

Tahun ni sekali lagi husband saya berniaga di Bazar Ramadhan Taman Sri Manja PJ..Menu masih sama iaitu Murtabak Cheese yang comel..harga per set RM5.50..Alhamdulillah jualan masih bagus dan semoga dapat berjaya menjual sampai abis Ramadhan hendaknya..InsyaALLAH..Amin..

Kebetulan Husband saya dapat dua tapak..so satu lagi..husband suggest untuk saya masak Asam Pedas Tetel set..so saya pun mengikut saranan dan buat peparation..barang2 pon dah beli untuk 5 hari terus..So saya pun masak sebelum ke tpt kerja Isnin tu..dan diorang pun jual la kat Tapak lagi satu tu..So far okla jugak sbb 1st time jual menu baru..so dagingnya almost habis..kuah je ada lagi..telur masin pun banyak balance..nasi pun sama..boleh conclude hanya 30-40 set je habis..

Malam tu,saya rasa macam pewai sangat..tak larat..so nak buat tetel punya preparation saya cakap kat husband yang saya tak larat sangat nak teruskan..Husband pun faham sebab saya kerja lagi kan..so kitorang burn jela satu tapak tu n absorb je semua kos yang keluarkan..sedih memang sedih..huhuhu..tapi apakan daya..tak mampu!

So buka puasa saya memang angkut semua anak anak saya untuk berbuka kat bazar je..Alhamdulillah semua ok..

Semoga amalan kita semua diterima dan Selamat berpuasa semua!!

Photobucket

May 26, 2016

Aqil Jauhari -Midyear Exam Result - 100/100 untuk 4 paper! Congrats!!!

Assalammualaikum..

Hari ni tetiba terasa membuak sangat sangat nak bercerita..hihih..

Ok saya tak sempat nak cerita pun Aqil 1st day at School..Aqil dah masuk darjah satu..hampir setengah tahun pun..cerita Aqil itu cerita Aqil ini..memang tak sempat nak sembang..

Sayang memang sayang sebab tak catatkan memori kat sini..mungkin satu hari nanti akan saya coretkan untuk jadi kenang kenagan..InsyaALLAH..

Last week berakhir sudah sesi peperiksaan bagi Aqil..Peperiksaan Pertengahan tahun..

Alhamdulillah..terasa bersyukur sangat..sebab preparation Aqil untuk Exam memang takde!

Zero!Yillek..

Bila disuruh buat revision, Ala Mommy tak payah la..Aqil dah pandai..

Lepas tu bila Daddy dia bagi duit belanja extra RM1 sepanjang minggu exam, dia tertanya tanya..

"Mommy..kenapa Daddy bagi Aqil RM3?"
"Yelah..Daddy nak bagi Aqil semangat untuk Aqil jawab exam dengan betul"
"Ok mommy..Aqil memang buat exam betul pun..Aqil dapat 100 tau"
"eleh ye la tu"

Aqil memang over confident since kat Smart Reader Kids lagi..dia selalu rasa dia buat betul..hahaa

So bila Result Exam dah keluar, ok baru Mommy percaya..Mommy percaya yang Aqil memang yakin dia jawab Exam dengan baik..

Alhamdulillah..Mommy rasa bangga sangat (WALAUPUN BARU DARJAH SATU)..yup..saya bangga sangat sebab Aqil sendiri..bukan sebab lain..

Walaupun Aqil ni kan kat luar rumah kami (maksud, rumah orang lain ke) dia akan sangat tak behave..orang akan geram je dengan dia sebab tak reti duduk diam n taknak dengar cakap kita langsung!sampaikan diorang kesian dengan saya sebab terjerit terlolong..hahaha

tapi..bila di dalam rumah saya..dia sangat behave!sangat okay..biarkan orang nak mengata anak saya bila kat luar rumah sbb hanya saya yang mengerti dia macamana..

So bila sehari sebelum Exam tu..dia memang tak belajar..sebab every week memang dia ada buat latih tubi..saya yang suruh..walaupun saya tak pernah cek buku tu tapi saya tau dia buat dengan betul..so memang dia tak belajar untuk exam..saya tak galakkan..setakat buat sikit revision adala..

Exam day pon malam dia tak buat revision sebab mengaji..So saya boleh conclude kan dia fokus kat kelas n dengar serta hadam bebetul cikgu ajar.>Alhamdulillah..sbb bila kerja tak siap sikit pun, saya akan bising..

kenapa Aqil tak siap kerja?
sbb Aqil sembang dengan kawan..
jangan sembang dengan kwan selagi kerja tak siap!Faham..Mommy taknak tgk lagi Aqil tak siap kerja! (Mommy singa nama dia)
Ok Mommy!

Alhamdulillah..Result Aqil memang cemerlang!Saya bersyukur..di harap Aqil dapat teruskan kecemerlangan ini sampai bebila..Amin!

Aqil tak pergi sekolah Agama..Sebab kami kesian kat dia ..terkejar kejar nanti..tak sempat nak rehat..cuma malam Aqil ada kelas Fardhu Ain dan mengaji serta hafazan..InsyaALLAH cukup untuk dia belajar ilmu Akhirat..Lagipun Ustazah tu garang gila..so memang dia behave n buat bebetul.

InsyaALLAH amin..semoga perjalanan dan laluan yang kami pilih untuk Aqil betul dan terbaik..InsyaALLAH..Amin!




Full Result..

Semoga terus cemerlang wahai anakku!




Semoga kamu terus berjaya dan dilindungi oleh Allah selalu!

Amin!!

***Saya akan pastikan setiap pagi Aqil mengambil sarapan sebelum ke sekolah..sebab taknak dia lapar bila kat dalam kelas ,nanti tak boleh fokus..kan susah..huhuhu


Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget