Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Apr 24, 2015

Baju Baby Brand PONEY (NEW) - RM15.00 each

Assalammualaikum..
ada sesapa nak beli baju kanak2 brand PONEY esp utk girl..design tak banyak tapi size ada from 6 months until 12y depends on availability..so sesapa nak selit order,pm sy cepat sbb sales ni sampai ahad tapi saya prefer amik order smpai esok tghari je sebab takut size habis..HARGA hanya RM15 shj..Baju BARU with tag lagi..postage kena tambah RM6 utk 1-3items SM /RM9 utk SS..quality terjamin!





























Wasapp saya eh 019-3256041

Sale sampai 25/04/2015 je tau!

***Selit iklan kejap kat sini..hehee
Photobucket

Apr 14, 2015

In Dilemma - Tinggalkan AqilMedina atau Burn Tiket 1.5k - Bandung Trip Next Week!

Assalammualaikum..

Memang sekarang saya berada dalam dilemma sangat..

Sebab sepatutnya minggu depan saya n family in law akan ke Bandung minggu depan..Suddenly, sabtu lepas MIL dah annouce yang kitorang semua tak jadi pergi sebab FIL nak pergi Umrah (ikut rombongan Datuk mana ntah) hari Jumaat depan (time tu kotorang sepatutnya tak balik lagi dari bandung)..so FIL tak pergi..lepas tu Adik ipar yang lelaki pon tak dapat pergi sebab final week of practical and dia tak boleh ponteng.. Adik ipar yang bongsu pon tak boleh ponteng sekolah sebab dia budak pandai, takut banyak yang tertinggal..adik yang lagi sorang kalau siblings dia semua tak pergi, dia pon tak pergi..

FYI,Kitorang pergi on Tuesday until Saturday and ticket tu kitorang beli setahun yang lepas..

So MIL pon dah tawar hati..dia pon taknak pergi jugak..so saya n husband automatic pon tak boleh pergi..sebab kitorang still tak confident nak pergi negara orang sendirian n dengan anak3 je..even pergi Giant Bandar Kinrara ni pon dah terpekik terlolong nak control, ini plak nak ke Bandung?oh memang taklah kan..huhuhu..

Then dengan dukacitanya saya pon tak dapat pergi ke Bandung yang diidami..wuwuwuwuw..

***Nangis!!

Lepas tu MIL nak pujuk hati semua ,ajak pergi Lexis Hibiscus PD..oklaaa..

Saya pon call nak buat reservation..malangnya semua bilik dah penuh sampai 31 May..Oh Emm Giee..sedih gila kot!!! except for weekdays la kan..huhuhu

***Nangis lagikk..

Then pagi ni..tetiba FIL cakap better saya,MIL,Husband n Ammar je pergi..at least takdelah rasa terbazir sangat duit tiket tu...saya macam terdiam kejap..

Uiks..boleh ke?

Sampai hati ke?

terus terpandang muka Medina..Alahai..sayunya..tak sampai hati rasanya nak tinggal dia..

Bila tadi pun cakap dengan Aqil, terus dia kata..kenapa?bawaklah Aqil je..

Alahaii..sedihnya lah hai kan..

Entahla..sekarang tgh pening..saya pon memang tergedik gedik sangat nak pergi..sebab best n tak puas explore lagi Bandung walaupun this time second time pergi..huhuhu..

Tapi bile kenangkan anak-anak.. arghh cancel jelah!redha je kan..

Haih..tengoklah camana nanti..

huhuhu..

Nak pergi nak pergi jugak..pasport Ammar n Tiket Ammar pon tak beli lagi ni..

Nak pergi ke tak payah pergi ni?

Wuwuwuwuwuuwuwuwuw... ***Nangisss..

Ok kat bawah ni saje je nak tempek gambar pergi Bandung (Transtudio, Bandung ) 4 tahun lepas..

Waktu tu pun Aqil baru je dua tahun..dia pun tak percaya dia dah pernah pergi sini dulu (bile tunjuk gambar ni kat dia..)eheheheh































































Time ni pun Daddy sekeping ..sekarang dah berkeping keping..

Dulu anak sorang..boleh la rileks je..sekarang anak dah berpinak pinak..semuanya babies lagi pulak tuu..huhuhu...



***Oh yaa..Ticket Bandung tu kitorang dapat RM160 sorang pergi balik inclusive luggage 80kgs, airport fees and tax..


Photobucket

Apr 10, 2015

Kisah Penyusuan Ammar Jauhari - +- 4Months

Assalammualaikum..

Hari ni saya nak berkongsi pulak kisah sepanjang penyusuan Baby Ammar Jauhari..

Alhamdulillah..rezeki untuk menyusukan sepenuhnya masih ada..dan saya bersyukur sangat sebab Allah dah limpahkan rezeki berganda-ganda buat semua anak2 saya..

Bermula Aqil..Allah limpahkan rezeki untuk menyusu (dengan banyaknya sebenarnya) tapi saya khilaf dan terus campurkan FM cepat2 seusia 6 months lagi..

Medina pulak..Alhamdulillah..Alhamdulillah rezeki Medina bertambah banyak dari Aqil..dan saya bersyukur sangat2..Alhamdulillah hanya kerana saya mengandung kembali kami bercerai susu..

Dan tiba giliran Ammar..Alhamdulillah rezeki Ammar bertambah berganda ganda ganda dari Medina..Alhamdulillah..walaupun tak lah sebanyak orang lain, tapi saya bersyukur sangat sepanjang pantang (itupun ada harinya saya malas) saya dapat mengumpul 300oz.. dan Alhamdulillah stok masih maintain 350oz.. Alhamdulillah sangat..

Setiap hari (waktu kerja, waktu tak kerja,tak pump pun)saya akan pump 3 kali..waktu pukul 7, pukul 11, n pukul 3 ptg..itupun ikut time kerja saya..kalau tak sempat pun. saya akan cuba dapatkan OZ macam biasa...Saya try harder jugak..dan sehari Alhamdulillah saya dapat kumpul paling banyak 18oz sehari.. (taklah banyak sangat kan?)hihihi..dan paling sikit 15oz..Alhamdulillah..cukup untuk Ammar sebab paling banyak Ammar minum pun time kat rumah bibik hanyalah 12oz je.. (tu yang dia halus je) .

Ammar ni tak kuat minum susu sangat like Medina (tu yg medina gebuss)..Tapi takpelah kan..janji sihat dan takde penyakit dah cukup buat saya.. Cuma bila dah balik rumah, sampai je rumah saya kena berkepit dengan Ammar, tak boleh buat kerja lain..dia akan minum susu tanpa henti n macam pukul 7 mlm tu dia tidur..tapi biasanya abg n kakak dia kacau, so tak nyenyak sangat, bangun lagi, nak susu lagi, n sampailah saya halau abg n kakak dia turun, baru dia dapat tidur lena sampai pagi dari pukul 9 pm..Alhamdulillah..senang je jaga Ammar ni..cuma saya lah tak boleh masak, tak boleh lipat kain..semuanya tak boleh..huhuhu..sebab nak ngempeng je..

Saya rasa faktor Breastpump sangat memainkan peranan ..sebab time Aqil saya tak pump pun..tu yg cepat je nak campur FM..time Medina saya pakai single pump 6 months n 8 months manual pump..dan selalunya saya akan ambil masa dalam 40 mins untuk capai target 5oz every pumping..
.

Alhamdulillah Ammar ni , bila saya pakai FS..Alhamdulillah bila double pump saya hanya ambil masa 10mins untuk dapatkan 6oz..Alhamdulillah..faktor pump adalah sangat penting dalam menjayakan penyusuan susu ibu..walaupun ada jugak faktor2 lain..tapi bagi saya faktor Pump adalah yang terpenting..Seriously..kalau manual pump bagi saya sangat susah dan penat end up with kita akan cepat give up..(Walaupun sebenarnya saya tak give up pun)..cuma bila pakai double pump ni kita dapat jimat masa, dan akan stimulate dengan cepat..

Dengan disertai jugak SEMANGAT yang kuat..dan kesungguhan serta kerajinan.. (ecehceh..hihihi)

So insyaALLAH penyusuan susu ibu anda akan SUCCESSFULLY!

Lagi satu,..mind setting tau..kena always positif..walaupun kita rasa breast kita lembik n kita salah makan ke kan.. but still cakap, susu banyak ni..susu ada ni..kejap lagi keluar la ni..seriously, tak lama lepas tu confirm susu keluar dengan banyak nya..

Dan PALING PENTING..Doa..mintaklah pada Allah supaya kita mampu dan dapat menyusukan anak kita sehingga 2 tahun dan sepenuhnya..Jangan pernah berasa susah..InsyaALLAH ALLAH akan mudahkan setiap yang susah..InsyaALLAH..

***Buat pertama kalinya saya tak mengalami bengkak susu ataupun nipple cracks..Alhamdulillah sangat..Like Aqil n Medina dulu saya pasti mengalami demam bengkak susu ketika pantang dan sakit nya rasa macam breast nak pecah..sakit woo..Alhamdulillah ..time Ammar ni kalau breast dah stimulate n bengkak sikit, cepat2 saya pump n kosong kan breast..dengan cara tu je kita boleh elakkan breast bengkak n end up with demam..Time Medina dulu siap nipple berdarah..sedih..sakit gile..teknik pun salah jugak kot..Wallahualam.

Tips untuk Baby bottle feeding friendly?

Seawal usia baby 2 hari (lepas keluar hosp je) cepat pump susu,letak dalam botol (saya pakai Tommee Tippee) n bagi pada baby..Walaupun memula baby rasa janggal n lama dapat menyesuaikan diri dengan botol, tapi kita boleh pujuk baby kita untuk minum susu guna botol, InsyaALLAH baby akan senang terima botol..kena bagi baby minum susu guna botol sehari sekali ye paling minima..InsyaALLAH lepas tu tak susah dan bila nak hantar kat BabySitter pun kita takkan pening..

TIPS : Ketika Mengandung urutan di breast

Waktu mengandung selaluu lah urut breast mengikut arah jam dari pangkal dada memusing (ikut urat) dan berakhir di puting..untuk menggalakkan pengaliran susu dan InsyaALLAH susu akan dan pasti ada sebaik kita melahirkan..

Enjoy breastfeeding Journey Mommies!

ini hanyalah tips berdasarkan pengalaman saya semata..Mungkin berbeza dengan orang lain..Tapi kita usaha dan tawakal selebihnya Allah yang tentukan..

Semoga semuanya berjaya..InsyaALLAH..


dah habis bottle kita guna bekas dadih ..Bottle dah hampir 100 bottle beli..still tak cukup..huhuhu


Seawal 5 hari pump ..





My Dimple Baby like Aqil..











Pagi-pagi memang mood sentiasa ok..maybe dia rasa fresh sebab cukup tidur ..cukup susu..hehee





Photobucket

Apr 8, 2015

Lepas Kenduri Ammar - Terus MC 2 Hari - Serpihan gambar kenduri

Assalammualaikum..

Hari tak boleh buat entry WW sebab ada banyak gambar nak share..so kena cerita sekali ..hehee..

Actually yang ni just serpihan je..selebihnya kita akan tempek bila dah dapat dari Official Photog ye..

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar walaupun hujan ribut sewaktu majlis bermula..sampaikan khemah hampir terbang ditiup angin kuat..Tapi alhamdulillah semuanya telah diselesaikan oleh orang-orang yang terlibat dan saya pon tak sempat nak tengok kejadian tu sebab Majlis Marhaban sedang berlangsung..

Nanti kita story mory ye pasal majlis tu lagi..bila sampai masanya..sebab sekarang ni Bussyyyy..sebab saya sangatlah sibuk sebab baru masuk kerja..

Sebenarnya saya berjangkit penyakit batuk dan selsema dari Medina..so almost 3 weeks saya batuk berkahak dan berhingus..sebab..saya tak makan sebarang ubat sebab takut effect Ammar .. (fully BF kan..) then sampailah ke hari Majlis tu, saya dah dilanda sakit kepala ya amat sampaikan saya terpaksa telan Actifast (surrender dah) sebab effect saya yang tak boleh buat kerja langsung!..lepas makan actifast, Alhamdulillah semuanya ok..

Then esoknya saya ambik cuti half day sebab dah standby awl2, takut penat kenduri..then..saya rasa macam tak sedap badan..sakit kepala lagi..batuk tak berhenti..terus saya hantar anak2 ke rumah MIL then saya terus pecut ke Klinik Puchong Jaya (Klinik terbaik katanya)..Jumpa doctor tu terus saya di diagnose saya ada sinus n kalau Xray, sinus tu dah merebak ke kepala dan sekeliling mata sebab satu muka saya berdenyut-denyut..sakit woo..huhuh..lepas tu dengar paru0paru saya pon ada bunyi..then doctor tu suruh saya pantnag n jaga betul2..no ice, no buah buahan, no air cond..huhuh..then saya terus dapat MC dua hari..suruh berehat katanya..

telan 8 jenis ubat..dan Alhamdulillah getting better..Kahak pon berkurangan..n kena habiskan antibiotic 5 hari..huhuhu..

Dan Semalam..ni nak cerita ni..saya ni tak taulah..rajin kemain kan..gagah jugak keluar pagi-pagi..hantar Aqil..hantar bebudak pergi rumah bibik..then, terus ke klinik gigi.nak tampal gigi saya yang sakit..

sekali tu kan..orang tu tanya..ada batuk - batuk tak?

Saya cakaplah ada..

Lepas tu dia tanya..berapa hari..

3 minggu..

3 minggu? ok nah pakai mask?dah pergi check?sebab sekarang ni musim tibi..baik pergi check..

hurmm..actually saya baru pergi klinik semalam so skrg tgh on ubat..

Okk..takpe duduk dulu..

Masuk bilik doktor pulak,bila diorang highlight saya batuk lebih 3 minggu, semuanya cautious..takut..huhuhu..sampaikan bila saya bukak mask in purpose doktor nak cek gigi, terus doktor tu kelamkabut cakap, pakai mask dulu, pakai mask..huhu.macam jijik sangat!huh

Lepas tu baru dia terangkan sekarang ni batuk tibi tengah menular n boleh berjangkit melalui udara..so bahaya..ok faham..so for the time being dia memang takkan cek gigi saya n after batuk tu dah ok, baru datang balik..huhuhu..sedih ok!

Okla..saya balik dengan hampa dan menahan gigi yang sakit..

Stress..terus saya pergi ois walaupun saya tengah MC..pekerja berdedikasi sangat kan?

Ok jangan percaya!saya memang tengah banyak kerja..so saya tak boleh cuti lelama..huhuhu..sila nangis..

dah jangan nangis..jom layan serpihan gambar time kenduri..

Yang paling mencuri tumpuan haruslah si Kakak Medina Amani walaupun sebenarnya Ammar Jauhari yang di rai..biasalah...dia kan paling cutiest girl.. (sila perasan..) hehee..


Simple Deco from Buaian Berendoi Suci


















Nak tidur..Nak susu...









My Cutiest Medina Amani













habis di gomolnya si adik..





My Handsome Boy..













Mommy yang di paksa pakai Mask..huhuh..

Jutaan terima kasih buat semua yang hadir esp Kak Raihan yang sangat peramah and lovely..serious 1st time jumpa rasa macam dah lama kenal..seriously..dahlah selama ni hanya berbalas comment di blog je..bila jumpa depan-depan terus macam kawan lama..hahahha..Maafkan aida ye kak kalau ada terkurang kat mana-mana..happy sangat dapat jumpa akak n family..nanti kita jumpa lagi tau..





Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share it