Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Feb 27, 2015

10 hari Berkampung di Hospital - Daddy,Aqil,Medina,Ammar kena Denggi

Assalammualaikum..

Bercuti panjang kembali blog kesayangan ni..after all,saya pun tak sangka akan diduga sebegini hebat..saya pun tak sangka sehingga ke saat ini saya masih bertahan n kuat untuk hadapi dugaan ini..

Iya..seluruh ahli keluarga saya KECUALI saya telah dihidapi demam denggi..tak sangka kan..sebab semua kena termasuk Ammar..

Sebenarnya..Aqil start demam Isnin lepas..tapi kemudian kebah..suhu memang tinggi..40..tapi esoknya terus kebah..esok malamnya pula daddy demam..badan dh strt panas..

Rabu..daddy demam panas gilee..sampaikan rak sempat nak tunggu saya balik dari keja,dia gagahkan jgk jln kaki pegi klinik sbb dh xtahan..doctor juz bagi ubt demam n vitamin..mlm tu start muntah2..masuk ape pn xboleh..lepas isya' tu terus hantar Aqil Medina umah bibik,sy,ammar n dady pg columbia hosp..

Sampai hosp,kena tunggu 2jam sbb ada kea emergency..daddy tak tahan nak tunggu,patah balik umah,pg clinic lain..in the way tu,dhla hujan,ammar menangis nak susu..mmg struggle time betul buat saya as mommy n wife..bfeed jgk smbil driving..have to lah kan..huhuhu..

Kat clinic,doctor bg ubt banyak gak n injection jgk..so daddy rs lega sikit..tapi tak lama..pagi khamis tu still tak ok n no changes..again..lepas isya', hantar bebudak,bwk ammar,direct pg sdmc..

Sampai sdmc,dh parking elok,angkat ammar letak dlm stroller,sampai emergency,terus daddy kata patah balik..sbb org terlalu ramai..dia xboleh tunggu..sakit kepala,sakit satu badan..

Patah balik pg columbia hosp,alhamdulillah org tak ramai..n finally terus admitted sbb dehydrated sbb muntah non stop..

Lepas daddy selamat duduk dlm wad,dlm pukul 12 tgh mlm mommy n adik daddy direct pg hosp serdang pulak sbb ammar demam panas..Ammar pny insurance still in process so mmg xmampula nak pg private..

Kat serdang,cek demam 39,terus masuk ubt bontot,lps 2jam doctor panggil,terus dia cek gitu2 je n just kata kalau demam lagi,ahd dtg balik..macam tu je? Oh sakit hati..

Balik,sampai umah pukul 4pagi..penat gile rasa..terus tidur umah mil sbb takut tido sorang2 kat umah..tapi pukul 6pagi dah kelam kabut balik umah sbb nak bagi ammar ubt demam kat umah mil takde shrink..so balik umah..sambung rehat sekejap..then pukul 10 shoot blk g hosp sbb daddy panggi suh teman..dan dia pn disahkan kena denggi..platelet pn rendah..60 je..

Cerita Denggi anak2 ? Kita sambung nanti ye..sbb type kt hphone ni mcm dh banyak sangat je..hihihi..

**tgh tunggu nak discharge hr ni

Baru lepas hantar daddy masuk wad

Blk dr serdang..Ammar demam panas

Rawatan for daddy..jus kiwi,jus betik

3 tiga masuk wad

Feb 18, 2015

WW: Semoga mendapat Umrah yang Mabrur!









Semoga mendapat umrah yang mabrur

Semoga terus diberi kesihatan yang terbaik sepanjang di sana..

Selamat pergi selamat kembali..

Amin ya Rabbal a'lamin..

Photobucket

Feb 16, 2015

kembali bekerja! Ammar 2 Months Old

Assalammualaikum..

Kembali saya ke kancah pekerjaan setelah 2 bulan bercuti..Eceh..

2 bulan cuti..blog pun cuti..sorry kawan-kawan semua..terlalu banyak yang jadi buat saya tak berkesempatan untuk menyinggah ke mana-mana pun..sobss sobsss..

Terlalu banyak nak bercerita..tapi tak berkesempatan..sepanjang saya bercuti banyak tarikh-tarikh penting yang terjadi..antaranya..Medina turns 2.. dah besar dah anak dara saya satu-satunya tu..Anniversary saya yang ke TUJUH!Oh semuanya berlalu tanpa coretan pape pun di blog ini..huhuh..

So banyak nak bercerita tapi kita hold dulu ye sebab kerja saya setinggi gunung!OMG..cuma hari ni sempat jugak bawak Ammar check up 2 months n ambik injection sekali.. dah 5.8kg dah mamat tu..Alhamdulillah..Masih fully breastfeeding..Alhamdulillah..

Nanti kita celoteh pepanjang lagi k..

Sebelum tu sempatlah nak bagitau ni.. BIBIK saya lari!!!Oh sakit hati!!

wuwuwuwuwuwuwuwuwwwwwwwuuuuuuuuuuuu


Recycle gambar kat Instagram.. hehee..



Photobucket

Jan 19, 2015

18.01.85-18.01.15 - Welcome 3 series

Assalammualaikum..

Alhamdulillah..semalam genap lah usia saya yang ke 30..(30 tau bukan 3 tahun) huhuhu..

So semalam nak buat entry ni sangatlah tak mengizinkan sebab kebetulan, semalam orang tak berhenti datang rumah saya nak tengok Baby Ammar..so sangat busy! wuwuwuww..

Dan semalam berlalu tanpa apa-apa celebration pon sebab saya pon tak semangat!haha..yelah kan..still in pantang mode!memang tak membawa apa-apa makna pon!hahaha..

Ape-ape pun saya bersyukur kerana masih dipinjamkan nyawa oleh Allah s.w.t. sehingga ke usia ini..dan semoga kehidupan saya akan bertambah baik dan dimurahkan rezeki sentiasa dan berjaya dunia akhirat..Amin!doakan saya terus istiqamah ya..sebab saya sangat mengimpikan untuk menjadi seorang muslimah sejati tapi keberanian dan kesungguhan tu belum ada..

Jadi dengan pertambahan umur yang ke tiga puluh ni saya hanya mendoakan yang baik-baik sahaja..InsyaAllah..semoga keluarga kecil kami akan terus bahagia dengan ditunjangi oleh Mommy yang terbaik buat mereka..Amin! Ya rabbala'lamin.. (tetiba rasa cukup lah 3 anak)..hihih..

Cuma malam hari kelahiran saya, saya dapat lah moment yang jarang saya dan suami kecapi (sejak ber anak) ..kami dapat bercerita dan bersembang hati ke hati..Jarang okay dapat moment sebegitu sebab sibuk sangat dengan anak-anak..huhuhu..so di ketika jam 4pagi, kami sempat berbual dan bercerita tentang hala tuju keluarga kami..

Mungkin selepas ini behenti beranak (sekejap atau terus berhenti tak pasti lagi)..sebab kami nak fokuskan terhadap 3anak kami yang masih kecil comel molek itu..Mungkin jugak selepas ini kami akan luangkan masa kami BERDUA yang sebelum ni teramat payah nak dapat best moments itu..huhuhu..Seterusnya dan seterusnya..Semoga selepas ini perancangan yang kami rancangkan akan terlaksana..InsyaALLAH..

So Happy Belated Birthday to me.. Stay young stay healthy.. Amin!

Meh belanja gambar Mommy dalam pantang..hehehe..



***Tak sabar nak abis pantang..nak pergi spa..nak shopping kat Padini sebab dapat 30% disc..tak sabar nak celebrate birthday (triple celebrations) kat Morib.. tak sabar nak shopping kat Kenanga..tak sabar semuanya tak sabar..hahahahah..


Photobucket

Jan 8, 2015

TIPS:5mins dalam labour room - Mudahnya Bersalin versi saya

Assalammualikum..

Seperti yang saya janji sebelum ni, saya nak sharekan pengalaman saya ketika bersalinkan Ammar..Serious kali ni paling mudah dan paling sekejap saya melahirkan anak saya TAPI sakitnya tetap sama.. (heheee)

So saya nak bagitau kat sini, pengalaman saya mungkin berbeza dengan yang lelain jadinya perkongsian saya disini hanyalah sebagai panduan buat semua..mana yang elok, bolehlah digunakan nanti kan..hehee..

Seperti yang semua tau, saya bersalin secara normal tetapi INDUCE!so memang totally different dengan orang yang tak induce..so geng induce jom kita amalkan sesama k..hehee

Sepanjang Mengandung:

1) Baca Al-Quran .. pasti semua ibu-ibu yang megandung rajin mengaji kan..saya pon tak terkecuali..so dihujung kehamilan tu (6-9bln) saya kerap baca surah Yassin n Maryam.. tetiap hari dok ulang surah-surah tu..Surah Yassin pon sangat mujarab untuk membentuk sifat dan akhlak anak di dalam kandungan.. (TIPS-untuk anak well behaved) saya dah try untuk ketiga-tiga anak saya..Medina tersangatlah good girl..dlaam pantang pon tak menyusahkan..begitu juga Ammar..Alhamdulillah..Aqil..sedikit menyusahkan dan cranky all the time..huhu.. (saya kurang amalkan baca Yassin dengan kerap)

2) Banyakkan zikir Rabbi Yassir Wala Tuassir.... (Untuk memudahkan bersalin normal)

3) Masuk je ubat induce tu kerap zikir kat atas..selawat nabi n doa nabi Yunus..

4) Dah induce pon, boleh minum air zam zam n sapukan kat perut sambil selawat Nabi..

5) Tips yang rare sikit hihihi - Dah rasa sakit 5mins once, boleh suruh husband beli air teh tarik PANAS lepas tu campurkan telur ayam kampung kat dalam cawan bersam-sama teh tu, n minum!Seriously jangan mengelat..bunyi macam loya kan, tapi percayalah tak terasa telur pon..cuma terasa pekat amat je..hehee..MAKE SURE minum air teh tarik telur ni bila dah dekat hospital tau!takut kalau dah minum dalam kereta on the way to hospital, takut terberanakk dalam kereta je..heheee..tu jugak salah satu sebab saya berada dalam labour room 5 mins je..sebab licinnya telur tu telah membantu Ammar meluncur laju dari rahim saya..hehee

Dah ..tu je tips dari saya..takdelah rare sangat kan tips saya bagi, tapi itulah amalan saya sepanjang mengandung dan melahirkan Ammar..Selamat beramal ye buat all preggy mommies!

***Saya still gagal BW .. * Sedih! sebab sekarang ni saya pantang kat rumah sendiri so jadual memang packed! uruskan 3 anak, masak lagi..ouh mencabar..dengan Medina cranky malam dan hanya nak tidur dengan Mimi (Mommy)..sedih mak! So nantikan kunjungan saya ye.. 19 days to go!!ouh tak sabar!hahahah
Photobucket

Jan 2, 2015

Mengimbau kenangan 2014 dan Selamat Datang 2015

Alhamdulillah..

Hari Jumaat yang indah ini telah pun memasuki hari ke dua di dalam tahun 2015..Saya bersyukur sebab masih berkesempatan bersua dengan tahun 2015 dan semoga tahun 2015 memberi seribu kemanisan buat saya dan keluarga..Amin..

2014 - Tahun Melancong!

Ia..Tahun 2014 bolehla dikategorikan sebagai tahun melawat negeri-negeri di Malaysia dan sesekali ke Medan Indonesia..

Dari awal tahun sampai ke hujung tahun saya dan family diberi peluang untuk melihat keindahan negeri-negeri di Malaysia sesuai dengan tema tahun 2014 - Tahun Melawat Malaysia..

March ke Marang, Terengganu



April ke Medan, Indonesia


May ke Port Dickson, (Avillion Port Dickson)


June ke Kota Kinabalu dan Kudasang, Sabah (tak buat entry pasal ni pun!huhuh)


August ke Kedah (Hari Raya)


November ke Port Dickson (again)


Alhamdulillah..memang puas berjalan-jalan di tahun 2014 dan sampaikan tak larat dah nak pergi memana..hihihi

2014 juga memberi saya n family berita yang tak di jangka..yanag pastinya rezeki buat saya sekeluarga..On May, saya disahkan mengandung sekali lagi dan tentunya berita yang sangat mengejutkan tetapi kami tetap terima dengan rela hati..

Alhamdulillah genap 9 bulan di dalam kandungan Ammar Jauhari selamat dilahirkan dengan selamat dan mudah..Alhamdulillah..Even sekarang saya terasa mudahnya mengendalikan Ammar yang sifatnya tidak kurang lebih sebiji macam Medina..Alhamdulillah..Allah membantu saya memudahkan untuk saya membesarkan anak-anak saya..Alhamdulillah..

Hari ni hari yang ke 19 saya berpantang dan sangat tak sabar nak habis pantang..hahaha..

Selamat datang 2015..semoga terus memberikan seribu kegembiraan buat kami sekeluarga dan terus dimurahkan rezeki yang melimpah ruah..Amin!


Anak - anak syurga saya..

Alhamdulillah..


psss:bulan ni Mommy dah 30..Oh tuanyaaaa...hahahaa..

Photobucket

Dec 26, 2014

15.12.14 ~ Kronologi Kelahiran Ammar Jauhari


Assalammualaikum..
Okla hari ni saya ada masa sikit..so sempatlah nak bercerita tentang kelahiran our lil precious baby Jauhari Junior..

15.12.14~ Hari bersejarah (Chewahh)
Kebetulan hari ni saya dah start bercuti sebab saya dah tak larat nak pergi kerja..Sakit serata tempat..so saya pon decide untuk bercuti awal walaupun due date saya sepatutnya 19.12.14..So pepagi tu memang ada appointment dengan O&G Doc saya..

So tepat pukul 1030 saya n husband pon sampai di KPMC Puchong selepas makan breakfast Kuey Tiaw goring kat gerai Favourite saya di Puchong Jaya..Tepat pukul 1130 saya pon masuk bilik doctor n terus discan..

Baby semakin montel walaupun berat mommy dah tak naik..maintain 66.7kg je dari minggu lepas tapi berat baby dah cecah 3.5kg tau..so ukur air ketuban as usual which is the most important part for the time being..

Dan as expected as per baby growing up fastly, air ketuban pulak dah tinggal 7 je so doctor decide to induce on that day..sebab takut baby berak kat dalam nanti lagi susah..So saya yang sangat naif ni pon Tanya “kalau dah masuk ward,bila akan diinduce doctor?” “Kejap lagi kita induce” “haaa?okla..” so takde can nak balik rumah dah..Cuma husband je yang terpaksa balik dulu sebab kena ambik Aqil balik sekolah ..

Saya pon terus ke ward..memula nak pilih bilik double je tapi disebabkan bilik tu ada patient denggi, terus saya miintak masuk bilik sngle je la..sebab taknak mengganggu dia dengan erangan saya nanti..eceh..hehee..

Tepat pukul 1pm, doctor masuk, cek CTG baby n terus masuk ubat kat bawah since takde bukaan langsung! (induce bermula).. lepas masuk ubat je, terus2 saya rasa tak selesa..tak macam time Medina dulu, rilek je walau dah masuk beberapa jam..so dalam tak selesa tu, saya still jugak rilek sebab saya tak tau apesal rasa macam sakit-sakit tapi consistent..hahah..kekdah dah lupa rasa contraction.. saya sangat takut la jugak sebab mungkin nanti akan lebih sakit..

4pm..

Sakit sangat consistent 5mins sekali..tapi saya tak mengerang..saya rilek lagi.Cuma sesekali je cakap kat husband “Bang sakitlah..” “sabarlah” “Bang B rasa nak berak..tapi takut” “Pergi cakap la dengan Nurse B nak berak, takut B nak beranak je”

Panggil Nurse.. “Nurse ..boleh tak saya nak berak..” “Haa nak berak?kejap..kejap saya cek dulu..” So Nurse tu pun cek VE..Takk sakit pon dia buat VE..”Ok belum lagi nak beranak..baru buka 2cm..” ok saya pon juz pergi toilet, tapi tak rasa pulak nak keluar Taik la..hihihi..

Lepas-lepas tu saya just tahan sakit je la..sakit memang sakit tapi saya boleh tahan lagi..keep on minum air zam zam dan tepat pukul 6.30pm Doctor masuk nak cek VE sebab sepatutnya dia dating lepas maghrib tapi kebetulan ada patient dia baru je deliver so dia singgah..

Saya pon cakap kat doctor..”Sakit lah doctor..” haa tula saya tengok contraction dah rapat2 sangat tu..kejap saya cek” cek VE lagi.. “ok dah 5 cm..saya pecahkan air ketuban ye..lepas tu awak boleh buang air besar n terus ke Labour room k” lepas dah pecah air ketuban, sakit makin kuat..saya berak pun macam taknak tinggalkan toilet bowl tu sebab asyikla nak membuang je rasa..tapi saya keluar jugak dari toilet n keluar dari bilik..saya jalan macam tak sakit sampaikan nurse tu cakap, “uish lajunya jalan..meh naik wheelchair”

Sampai Labour room 6.55pm..saya terus baring..pasang CTG..lepas tu pasang drip..Junior Nurse tu tak pandai pulak pasang drip..sampai kena panggil makcik (bidan) untuk pasang drip..dah la sakit nak beranak..pasang drip pon sakit..ouh sengsara..tetiba tinggal makcik tu je dengan saya dalam labour room sebab nurse yang tadi tu sibuk urusakan baby yang baru bersalin je..so bila saya rasa betul2 tak tahan..saya cakap dengan makcik tu..”Makcik saya rasa sakit sangatlah” “sakit?oh kejap makcik cek”

Cek VE..”dah 8cm..” Cepat panggil doctor..dia dah nak bersalin ni..” tak cukup nurse semua sampaikan husband saya pon kena tlg turunkan katil n tekan loceng..sampaikan nurse yang tadi kelam kabut pun tak ingat no phone doctor.. yang makcik tadi dah keep on cakap (jerit) “head of perineum” banyak2 kali..saya terus dah tak tertahan, dah teran-teran dah.. makcik tu marah “Tarik nafas..jangan teran dulu” Saya teran sebab dah tak ingat Tarik nafas camana “jangan teran..awak nak doctor sambut baby awak tak” saya tak tahan..makcik tu dok tahan kepala baby dari perineum saya jangan bagi keluar dulu..tetiba Doktor pon sampai selepas dia melompat2 anak tangga kata dia..

Elok dia sampai je..terus saya teran..dan terasa panas tetiba..Alhamdulillah saya selamat melahirkan Baby Ammar Jauhari tak sampai beberapa minit dalam labour room..rasa sekejapan sangat sampaikan tak sempat nak gantung kaki..nak keluar paddle n nak buang separuh katil..serious semuanya tak sempat..kata diorang memang rezeki saya dapat beranak dengan mudah (Alhamdulillah)..

Sesi menjahit pon bermula walaupun tak banyak sangat jahitnya pon..dan Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dan saya selamat pulang kat ward selepas 1jam berehat di labour room..

Malam tu saya just bermalam sendirian dengan baby sebab Husband tak larat nak teman..dia balik n tidur dengan Aqil..Medina tidur dengan Nanny Puchong..Alhamdulillah semuanya dapat menerima Cuma Medina je still tak faham sangat..walaupun dia taklah jeles..Cuma susah nak adapt lagi..huhuhu..





Day 8 - 3.6kg



Nanti saya update entry “Mudahnya bersalin versi saya” sekadar sedikit perkongsian..dan saya akan BW jugak nanti ye..terima kasih diatas semua ucapan dan doa..sayang korang ketat-ketat.. ;) 
Photobucket

Dec 22, 2014

15.12.14~Selamat Melahirkan Ammar Jauhari

Assalammualaikum..

Lama menyepi kan..ada yang rindu tak? Hihihi..

Alhamdulillah..saya dah selamat melahirkan baby AJ secara normal tetapi INDUCE..

Segalanya dipermudahkan oleh Allah,baby selamat dilahirkan dalam tempoh 5 minit mommy di dalam labour room..Alhamdulillah..

Nanti saya karang pepanjang ye ..sekarang ni update guna hphone agaklah tak best!

Uhuhuhu..

Meh belanja gambar baby sikit..



Dec 12, 2014

Activity on Sultan Selangor's Birthday - Reka Zone IOI Mall


Assalammualaikum..

Semalam saya n Husband cuti..dan kami hanya ber malas-malasan je kat rumah..

Pukul 3.30 petang baru keluar rumah..Itupun husband cakap, kita tak boleh pergi jauh-jauh..boleh pergi dekat dengan hospital je.. ehehee..So ke IOI Mall lah kami semalam..

Saya ni fikir lepas ni kalau dalam pantang, kesian pulak kat Aqil sebab tak ke mana-mana pon cuti sekolah ni.. (sebab plan nak redeem Agoda Voucher tu bulan ni n travel date lepas pantang)..hihihi..SO saya fikir bwk diorang pergi playland lah..

Kebetulan kat IOI ada Reka Zone tu, so lepas je kitorang makan kat Food Court Jusco tu, teruslah kami ke Reka Zone..

Luckily sempena cuti sekolah ni diorang ada buat disc sikit..

On weekend/Public Holiday:
Single Entry Kid : RM20.00 (NP : RM22.00)
Two Kids            : RM36.00 (NP : RM44.00)
Untuk yang above two years old


On Weekdays :
Single Entry Kid : RM15.00 (NP : RM17.00)
Two Kids            : RM26.00 (NP : RM34.00)


Kalau 2 years old n below : RM11.00 (Weekends) RM9.00 (Weekdays)

So agak murah di situ bile kami just membayar RM31.00 je untuk Aqil Medina..

Bermain lah diorang sepuasnya sebab kat dalam tu agak besar n banyak mainan yang penting AqilMedina Enjoy! Alhamdulillah..

Seronok tak datang sini?

Seronok! siap Medina tunjuk sign GOOD lagi kat tangan dia..hehe..


















































Nak dekat pukul 8 malam kami pun balik dengan sepatutnya mereka kepenatan..tapi bila dah sampai rumah n mandi, penat tu terus hilang..haih!



Siap boleh buat revision lagi..

Adoidoi.. Mommy exhausted sangat ni sayang..huhuhu

So kalau berpeluang lagi, dan Mommy still tak deliver lagi, boleh pergi kat Mega Kidz Mid Valley lah pulak..hihi (Sebab ada tiket free hari tu kan?)..

Sebab..Next Week Mommy dah start cuti!

Yeayy..

Saja ambik cuti dah sebab badan is tak larat..

Baby kali the heaviest baby yang Mommy pernah carry..huhuhu..so exercise untuk cepat bersalin takpe kot..daripada datang kerja n duduk je sehari suntuk!sakit pinggang mak nak..huhuhuhu
Photobucket

Dec 10, 2014

WW - Abang & Kakak to be









Gambar mereka-mereka yang comel before pergi konsert hari tu


Ni teacher dia Make over sampai merah menyala bibir..hahaha








Ni plk aktiviti cuti yang kalau diorang boring, mula bukak buku n coloring time!

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share it