Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Mar 25, 2015

Kisah Kakak Kawasan - Medina Amani - 2y2m

Assalammualaikum..

Isnin kisah si abang..

hari ni kisah si kakak..Alhamdulillah Hari ni genaplah Medina Amani umurnya 2 tahun 2 bulan..

Alhamdulillah membesar dengan baik..

Cepat bertutur

Alhamdulillah..Medina Amani ni sangatlah banyak mulut..kekadang kalau dia nak cepat cakap, semberono je cakap laju n semua orang pun takkan faham.hehe..kalau nak dibandingkan dengan Aqil, Medina memang cepat cakap..Aqil umur 3 tahun lebih baru boleh cakap sesikit..(Setiap perkembangan anak2 tak sama kan..)

So far dia dah boleh cakap nak itu nak ini..kalau tanya nama sapa?kakak..nama kakak sapa?Amani..(Tak pandai sebut Medina)..Baby sapa nama? Ammar.. Nama Daddy sapa? Effie (Jeffry).. Nama Mommy sapa ? Ada (Aida)..Nama Abg sapa? Aqing (Aqil)..kikikiki..

Tak Sabar

Lelahnya menjaga TWO babies (Medina&Ammar) ni bile time Medina nak susu dan saya tengah susukan Ammar..Dia nak susu, kena buat time tu jugak!tak  boleh delay..so kalau delay mulalah menangis macam ape tau..suruh sabar pun dia taknak..fuh..sabar jelah..

Penyayang

Adik dia untunglah jugak dapat kakak macam Medina ni..sebab sangat penyayang..tak buat adik..cuma kalau tiba time geram dia, dia akan picit pipi adik dia..kalau adik dia nangis-nangis cecepat dia masukkan jari suruh adik dia diam..kreatif bukan?hahaha

Lagi satu kan..kalau mommy nak pergi mandi ke..nak tinggalkan dia kejap atau Daddy nak pergi hisap rokok kat luar, mesti nak salam..lepas salam..nak peluk..lepas peluk nak cium satu muka..PENYAYANG kan?boleh jadi annoying jugak kadang-kadang..hahah..dia tak buat kat saya n daddy je..buat kat semua orang..SEMUA okay!hahahah

Boleh mengira dan kenal warna

Ok sekarang ni dia dah boleh mengira..sampai 5 je dulu..mungkin lepas ni boleh train sampai 10 in both langguage..InsyaALLAH..

Warna pun sikit2 dia boleh..pink..orange..black..


Manja & Peramah

Manja sangatttt..esp bila ada adik..tapi dia tak jeles dengan adik still tahap memahami..dia sekarang kalau tengah hisap susu, mesti nak attach dengan sesapa..sebab nak gentel tangan..so kalau saya tengah pegang adik, saya suruh dia baring n pegang tangan abang..dia ok je..janji nak tangan..huhuhu..

Lepas tu pantang nampak orang bersiap esp Mommy..dalam mamai nak tidur tu boleh tetiba bangun cakap nak ikut..nak berjalan je keja nya..sabar je lah kan..hihihi...

Peramah ni terjadi sejak lahir..dia memang very the friendly person..jumpa lah sesapa..confirm nak buat kawan..kalau jumpa kawan saya for the 1st time, confirm Medina lah orang yang paling di sukai..sebab according to them Medina sangat cute n sporting..(Ok sila muntah..)hihihi

Penghidap Atopic Eczema

Sejak saya start berpantang hari tu, Eczema Medina memang menjadi terlampau teruk esp bila saya stop ubat steroid..sampailah saya rasa nak pergi buat blood test untuk medina..tapi saya dah jumpalah jugak penyelesaiannya..InsyaALLAH..tapi susah nak kawal sebab Medina susah nak pantang..so dia jadi on n off..memang sengsara tengok dia..

Akan buat special Entry untuk Eczema dan Medina ni nanti..sebba ceritanya terlampau lah panjang..heheheh

Jom Layan Gambar Medina yang dah bersarang dalam IG..sbb dalam handphone tak dapat nak retrieve..stress mak!







Happy sangat sebab PINKY stuff semua dapat kat dia..maklumlah cucu perempuan satu-satunya..bahagialah sangat..hehee


























Photobucket

Mar 23, 2015

Kisah Aqil 2015 - My Aqil Jauhari ~

Assalammualaikum..

Oh dah lama jugak tak bercerita pasal anak-anak..bukan pasal anak2 je..pasal semua benda pun tak sempat bercerita..kalut dengan kerja dengan keluarga dengan GST..Oh memang takkan habis semuanya..huhuhu..

Okla..nak berkongsi kisah Aqil Jauhari My one of the Heroes in the house..

Aqil n Smart Reader berpisah tiada


Ok..Aqil..Kami decide untuk teruskan je pembelajaran Aqil di SRK sebab selain lokasi dan transportation, saya rasa SRK masih terbaik buat Aqil..InsyaALLAH..Seperti tahun lepas, saya tetap yang menghantar dan mengambil Aqil..dan masih membekalkan dia makanan setiap hari..

Alhamdulillah sehingga ke Bulan March ni..perkembangan Aqil sangat positif..Drastically even dia tak sekolah sangat pun on February (sebab denggi).. Last week ada Parents Teacher Meeting (PTM) so teacher dia komen macam ni waktu saya mula duduk kat kerusi..

"Ok Aqil..Aqil takde masalah..Pandai baca, handwriting cantik, pandai mengira TAPI dia sangatttt naughty!!"

OMG..dia dah show true color dia for this year la..

"Oh yeke teacher"hurmmm..

Ok memang saya akui..Aqil memang sangat naughty all this while..before dia amsuk school pun..tapi sekarang sedikit menjadi-jadi sebab dia dah jumpa kawan n dah berkawan..

Ape yang dia buat?

Dia suka hiyak hiyak kat kawan dia..huhuhu..bukan kat kawan je..adik dia pun dia belasah..so adik dia pun belasah balik..jangan risau..hehee..

So lepas PTM tu, saya dah remind dia selalu..tolong behave..sebenarnya dia faham je suruh behave..tapi sifat dia memang begitu..suka menyakat..so susah nak buang..huhuhu..

Hopefully dia akan berubah sbb sy selalu psiko dia..nanti Mommy call Teacher la..Nanti Mommy kawan Aqil call Mommy la..so macam-macam..so hopefully dia akn kurangkan habit dia tu..

6 Tahun

Ok sekarang dia rasa dia dah besar..dah 6 tahun tak payah itu tak payah ini..

Mommy..Aqil dah 6 tahun la..tak payah double kerusi (time makan kat meja)..Aqil dah besar..

Ok besar sangattt..

Boleh Baca

Actually nak kata dia pandai sangat baca tu, taklah..tapi kalau kat jalan-jalan tu dia selalu je sebut perkataan yang dia nampak..n mungkin sikit masa je lagi dia boleh baca ayat yang panjang..InsyaALLAH..

Boleh Mengira

Alhamdulillah..kalau tahun lepas dia still belum pandai congak..sekarang ni dah boleh..tadi pun saya saje je test iq (sebab dia test sy dulu), sekali tu dia boleh..18+5 berapa?20 +20 berapa..semua boleh..Alhamdulillah..

Kuat Main Game

Ok sekarang ni memang dia kaki game..esp time cuti sekolah ni saya tak boleh nak pergi memana..so bila balik rumah je dari rumah nanny dia, dia akan kelam kabut cari Tab..So main lah game sampai habis battery..nak tau main game ape?Clash of Clan..melampau kan?tu semua salah Daddy..pandai sangat mengajar..kan dah terlekat..

Tapi kitorang as parents ada limitkan untuk dia main tab..kalau school day, no Tab..tapi bile weekends, ok boleh main tab..Alhamdulillah dia faham..

Dengar kata

Alhamdulillah..seorang anak yang boleh di suruh n mendengar kata..kalau tak boleh tu,means tak boleh..so dia faham..cuma sekarang ni saya dah tukar cara 'ajar' anak..saya rasa sekarang bukan masanya untuk berkeras..sebab bila berkeras dia akan jadi lebih keras..so saya cuba didik hati saya untuk berlembut tetapi tegas..InsyaALLAH Aqil boleh menjadi anak yang baik..Amin..

So that's it perkembangan Aqil..oh ya lupa..hari tu saya dah daftar dia masuk darjah 1..Haih kejapnya masa berlalu..tahun depan dah nak masuk darjah 1..tetiba mata masuk habuk..huhuhu..

Jom layan gambar budak terlebih baik ni..


TIme Mommy 1st outing after Pantang..



Kaki sinetron..Cinta Ibadah tak boleh miss..





1st day school session of 2015


Muka gangster katanya..


tengoklah tu..ada je akal dia nak menyakat si adik..



Photobucket

Mar 20, 2015

Dulu kes BOTAK..Sekarang kes GELAP pulak..haih!

Assalammualaikum..

Salam Jumaat..

Baca tajuk je dah tau nada saya camana kan?

Haih..entahla..bernanah gak la telinga ni dengar..sebenarnya saya tak kisah org nak highlight yang anak saya hitam..anak saya botak..saya tak kisah..tapi tak payah la berulang kali..dia boleh jadi menyirap jugak saya dengar..siap boleh samakan Amamr ikut kulit Pak lang owm dia..so sapa yang pernah jumpa Om dia akan tau betapa gelapnya anak saya kalau nak di samakan dengan Pak Lang Om dia..buat yang tak pernah jumpa, cuma boleh ckp Om lebih gelap dari Daddy..so agak-agak lah kan kalau nak buat persamaan!

Saya tau dan percaya kulit anak saya takkan seputih artis K-pop n even nak sama putih dengan mak saya pun takkan boleh..saya tau..tapi anak saya taklah segelap kulit I****..diorang semua sama je..coklat or mungkin Medina cerah (tak putih tau) sedikit..tu je..So tak payah la nak highlight anak saya gelap so on so forth..

Cukup lah waktu Medina dulu telinga saya ni dah bernanah telinga dengan Baby Girl botak n bile nak ada rambut n whatsoever tuh!Cukup..sebab setiap kejadian.. Allah dah ciptakan yang terbaik..Yang penting bersyukurlah!anak saya cukup sifat, sihat dan pandai cukup untuk saya..Alhamdulillah sangat so stop to be soo Judgmental!kang sakit mental susah pulak kan.. :p






Waktu umur mereka lebih kurang sama..

Ammar memang sedikit lebih coklat dari medina..

Medina lebih tembam dari Ammar

Ammar lahir ada rambut..Medina takde..


Tgk Medina masa baby..takdelah cerah sangatt..still sama je dengan Ammar..

Yang penting sebenarnya Aqil Medina Ammar semua nya sama!kulit coklat..




Buat yang mengata Medina botak tu, nah..sekarang rambut Medina dah boleh ikat toncet tau..


Anak-anak adalah harta saya dunia akhirat..tak kira diorang hitam,coklat,koko,putih,ke..yang penting anak-anak saya semuanya comel! (ok sila muntah!) hahahahaha

***Yang mengata anak saya tu pun bukan lah putih sangat..so sila balik tengok cermin dulu eh!




Photobucket

Mar 17, 2015

Hidup saya DIFFERENT..Tak sama dengan orang lain..

**Entry Membebel**

Membebel lagi?

Terima je lah ye..huhuhu..

Sebenarnya selama saya menghilang ni saya tak tau nak luah kat sapa..saya rasa macam kekurangan..sebab saya hampir lupa yang saya ada blog, so saya boleh merapu, membebel kat sini..sebab orang - orang kat sini tersangatlah memahami dan very supportive..ecehhcehh..heheh..

oklah..beberapa hari selepas Bibik ATON saya lari..saya rasa macam patah kaki n terasa lelahnya hidup..huhuhu...yelah dah biasa sebelum ni ber MAID tetiba maid takde saya rasa macam!arghhh susahnyaaa rasa..esp sejak dah beranak tiga ni, saya rasa say tak boleh buat kerja lain..terpaksa pay attention to my babies only..

SO bila dah asik menatap babies, tah bila pulak saya nak settlekan housechores kan?so saya pon take positively, cakap mungkin hikmahnya nanti akan muncul..bersabarlah..pujuk hati sendiri..huhuhu

Sesaja lah kononnya up status kat FB (jarang jugaklah saya up status sbb just up gambar thru instagram je)..ckplah mungkin hikmah lepas ni husband bertambah rajin lepas takde maid bla bla bla..ok thts it!

Tetiba ada la jugak orang-orang berkenaan cakap dia pon anak 3 n boleh je buat all housechores n boleh jaga anak-anak lagi n so on so forth..ok saya rasa macam down..saya up status bukan nak mintak komen ape sangat..cukuplah sekadar semua memahami..eceh!

Sebab ape tau, sebab saya confident hidup saya takkan sama dengan kiah. dengan minah dan dengan sesapa pun!kalau orang kata diorang boleh, saya tau saya pon boleh!sapa kata tak boleh?cuma mungkin saya akan lebih letih berbanding dia..sebab saya dikurniakan Suami yang dah biasa hidupnya diurus oleh maid n even basuh pinggan pon suami saya takkan buat..saya bukan nak burukkan suami sendiri..tapi itu kenyataan..kenyataan yang harus saya terima!so saya rasa mungkin hikmahnya suami saya akan lebih rajin nanti..n even sekarang ni pun dia adalah tolong-tolong uruskan anak-anak (yang besar)..

So nak kata saya merungut sebab takde maid, memang saya merungut sebab saya penat!penat terlampau berkali ganda..sebab sifatnya saya sendiri yang tak boleh tengok rumah bersepah and semua kena in order..kain baju mesti sentiasa wangi dan kemas..anak-anak pon kena sentiasa wangi!so bila weekend memang suami saya selagi belum pukul 1tghari, dia takkan bangun, so lelah la saya sendirian..PENAT!

and kemuncaknya last weekend, saya cakap kat suami, yang saya sangat tak sempat nak settlekan semua kerja..so suami saya boleh tidur sampai pukul 11 pagi je (maximum)..lepas tu dah, jom jaga anak-anak..hehee..

Walaupun suami saya begitu..dia sangatlah ringan tulang untuk bekerja di malam hari..esp kalau Medina nak susu pukul 3pagi, pukul 3 pagi dia buat, tukar pampers n semuanya..buat susu memalam sebelum anak-anak tidur pun memang suami yang buat..so saya rasa ada pro n cons la jugak kan..

Yang penting sekarang ni sangat lah nak mencari Bibik yang boleh kemas rumah sekemas-kemasnya!n boleh gosok baju jugak..itu je saya nak!

Anyone?

heheheeeee

ok dah stop bebel..

nanti nak kongsi cerita Aqil Medina Ammar je!


Last two weeks saya kemas rumah dan kebetulan nasib saya baik sebab anak-anak semua bangun lepas saya siapkan semua kerja ..Alhamdulillah..

Hari-hari lain..SORRY, anak-anak confirm bangun sebelum pukul 8 pagi..dah biasa..huhuhu


Photobucket

Mar 16, 2015

Haih bila lah HIDUP nak jadi lebih teratur? Ammar at 3 months Old!

Hahahha..tetiba je nak update Ammar 3 months old?padahal hilang tanpa berita tak rasa bersalah pulak kan?kikikik..

Hidup saya  sekrang ni sangatlah tak teratur langsung (sejak bibik lari)..kerja-kerja rumah (housechores) tak pernah habis..melambak-lambak..since diorang kena denggi lagi..Kain baju memang tinggi menggunung!sakit mata ni tengok..tapi bile weekend nak buat memang tak sempat nak siapkan..(sebab saya kena gosok SEMUA baju lepas tu baru lipat..SEMUA tau!) Stressssssssss..dengan beranak kecik kuasa dua lagi..dengan weekend sehari setengah je..memang rasa macam nak menangis nak handle semuanya..kekejap baby nak tido (tak boleh bising, nak air cond n gelap je) so mommy naik atas tidur kan baby..tak sempat baby nak tido, kakak baby pulak naik atas nangis-nangis sebab nak Memi!ouh sakit hatinyaaa...wuwuwuwuwuwu..

ok dah bebel dah sikit..legaaaaaaaaaaaaaaaaa..

Hahahhaha..

Ni pun balik karang teringin sangat nak masak sebab dah lama tak masak (2minggu lebih tak masak)!so terpaksa ambik diorang lambat sikit..sebab karang terus tak jadi masak sebab dah penat melayan dua-dua (abang tak kisah langsung)

Bebel lagiiiiii..Stop Mommy stop!

oklah stop..heeeerghhhhhhhh..

Tadi sempat jugak bawak Ammar pergi KKIA..Alhamdulillah membesar jugak bagai Johan tapi sejak 5 hari lepas asik cirit birit so berat tak berapa berat sangat.. 6.2kg..tinggi 65cm ukur lilit kepala 41cm..Alhamdulillah..semoga Ammar cepat sembuh dari ciirit birit n Mommy pon akan lebih jaga makan n Bibik pun akan tingkatkan hygiene jugak!maybe cirit sebab Bibik terus panaskan susu dalam plastik!terbuntang mak tengok hokay!wuwuwuwuwu..

Ok nah la gambar Ammar semalam..lama tak tempek gambar kitorang kan..








Pergi kenduri kahwin Mamak semalam..

Semoga ketemu lagi naaa..

Bilalah saya boleh free kan diri untuk membalas kunjungan..doakan saya semua kerja cepat beres yaa..






Photobucket

Feb 27, 2015

10 hari Berkampung di Hospital - Daddy,Aqil,Medina,Ammar kena Denggi

Assalammualaikum..

Bercuti panjang kembali blog kesayangan ni..after all,saya pun tak sangka akan diduga sebegini hebat..saya pun tak sangka sehingga ke saat ini saya masih bertahan n kuat untuk hadapi dugaan ini..

Iya..seluruh ahli keluarga saya KECUALI saya telah dihidapi demam denggi..tak sangka kan..sebab semua kena termasuk Ammar..

Sebenarnya..Aqil start demam Isnin lepas..tapi kemudian kebah..suhu memang tinggi..40..tapi esoknya terus kebah..esok malamnya pula daddy demam..badan dh strt panas..

Rabu..daddy demam panas gilee..sampaikan rak sempat nak tunggu saya balik dari keja,dia gagahkan jgk jln kaki pegi klinik sbb dh xtahan..doctor juz bagi ubt demam n vitamin..mlm tu start muntah2..masuk ape pn xboleh..lepas isya' tu terus hantar Aqil Medina umah bibik,sy,ammar n dady pg columbia hosp..

Sampai hosp,kena tunggu 2jam sbb ada kea emergency..daddy tak tahan nak tunggu,patah balik umah,pg clinic lain..in the way tu,dhla hujan,ammar menangis nak susu..mmg struggle time betul buat saya as mommy n wife..bfeed jgk smbil driving..have to lah kan..huhuhu..

Kat clinic,doctor bg ubt banyak gak n injection jgk..so daddy rs lega sikit..tapi tak lama..pagi khamis tu still tak ok n no changes..again..lepas isya', hantar bebudak,bwk ammar,direct pg sdmc..

Sampai sdmc,dh parking elok,angkat ammar letak dlm stroller,sampai emergency,terus daddy kata patah balik..sbb org terlalu ramai..dia xboleh tunggu..sakit kepala,sakit satu badan..

Patah balik pg columbia hosp,alhamdulillah org tak ramai..n finally terus admitted sbb dehydrated sbb muntah non stop..

Lepas daddy selamat duduk dlm wad,dlm pukul 12 tgh mlm mommy n adik daddy direct pg hosp serdang pulak sbb ammar demam panas..Ammar pny insurance still in process so mmg xmampula nak pg private..

Kat serdang,cek demam 39,terus masuk ubt bontot,lps 2jam doctor panggil,terus dia cek gitu2 je n just kata kalau demam lagi,ahd dtg balik..macam tu je? Oh sakit hati..

Balik,sampai umah pukul 4pagi..penat gile rasa..terus tidur umah mil sbb takut tido sorang2 kat umah..tapi pukul 6pagi dah kelam kabut balik umah sbb nak bagi ammar ubt demam kat umah mil takde shrink..so balik umah..sambung rehat sekejap..then pukul 10 shoot blk g hosp sbb daddy panggi suh teman..dan dia pn disahkan kena denggi..platelet pn rendah..60 je..

Cerita Denggi anak2 ? Kita sambung nanti ye..sbb type kt hphone ni mcm dh banyak sangat je..hihihi..

**tgh tunggu nak discharge hr ni

Baru lepas hantar daddy masuk wad

Blk dr serdang..Ammar demam panas

Rawatan for daddy..jus kiwi,jus betik

3 tiga masuk wad

Feb 18, 2015

WW: Semoga mendapat Umrah yang Mabrur!









Semoga mendapat umrah yang mabrur

Semoga terus diberi kesihatan yang terbaik sepanjang di sana..

Selamat pergi selamat kembali..

Amin ya Rabbal a'lamin..

Photobucket

Feb 16, 2015

kembali bekerja! Ammar 2 Months Old

Assalammualaikum..

Kembali saya ke kancah pekerjaan setelah 2 bulan bercuti..Eceh..

2 bulan cuti..blog pun cuti..sorry kawan-kawan semua..terlalu banyak yang jadi buat saya tak berkesempatan untuk menyinggah ke mana-mana pun..sobss sobsss..

Terlalu banyak nak bercerita..tapi tak berkesempatan..sepanjang saya bercuti banyak tarikh-tarikh penting yang terjadi..antaranya..Medina turns 2.. dah besar dah anak dara saya satu-satunya tu..Anniversary saya yang ke TUJUH!Oh semuanya berlalu tanpa coretan pape pun di blog ini..huhuh..

So banyak nak bercerita tapi kita hold dulu ye sebab kerja saya setinggi gunung!OMG..cuma hari ni sempat jugak bawak Ammar check up 2 months n ambik injection sekali.. dah 5.8kg dah mamat tu..Alhamdulillah..Masih fully breastfeeding..Alhamdulillah..

Nanti kita celoteh pepanjang lagi k..

Sebelum tu sempatlah nak bagitau ni.. BIBIK saya lari!!!Oh sakit hati!!

wuwuwuwuwuwuwuwuwwwwwwwuuuuuuuuuuuu


Recycle gambar kat Instagram.. hehee..



Photobucket

Jan 19, 2015

18.01.85-18.01.15 - Welcome 3 series

Assalammualaikum..

Alhamdulillah..semalam genap lah usia saya yang ke 30..(30 tau bukan 3 tahun) huhuhu..

So semalam nak buat entry ni sangatlah tak mengizinkan sebab kebetulan, semalam orang tak berhenti datang rumah saya nak tengok Baby Ammar..so sangat busy! wuwuwuww..

Dan semalam berlalu tanpa apa-apa celebration pon sebab saya pon tak semangat!haha..yelah kan..still in pantang mode!memang tak membawa apa-apa makna pon!hahaha..

Ape-ape pun saya bersyukur kerana masih dipinjamkan nyawa oleh Allah s.w.t. sehingga ke usia ini..dan semoga kehidupan saya akan bertambah baik dan dimurahkan rezeki sentiasa dan berjaya dunia akhirat..Amin!doakan saya terus istiqamah ya..sebab saya sangat mengimpikan untuk menjadi seorang muslimah sejati tapi keberanian dan kesungguhan tu belum ada..

Jadi dengan pertambahan umur yang ke tiga puluh ni saya hanya mendoakan yang baik-baik sahaja..InsyaAllah..semoga keluarga kecil kami akan terus bahagia dengan ditunjangi oleh Mommy yang terbaik buat mereka..Amin! Ya rabbala'lamin.. (tetiba rasa cukup lah 3 anak)..hihih..

Cuma malam hari kelahiran saya, saya dapat lah moment yang jarang saya dan suami kecapi (sejak ber anak) ..kami dapat bercerita dan bersembang hati ke hati..Jarang okay dapat moment sebegitu sebab sibuk sangat dengan anak-anak..huhuhu..so di ketika jam 4pagi, kami sempat berbual dan bercerita tentang hala tuju keluarga kami..

Mungkin selepas ini behenti beranak (sekejap atau terus berhenti tak pasti lagi)..sebab kami nak fokuskan terhadap 3anak kami yang masih kecil comel molek itu..Mungkin jugak selepas ini kami akan luangkan masa kami BERDUA yang sebelum ni teramat payah nak dapat best moments itu..huhuhu..Seterusnya dan seterusnya..Semoga selepas ini perancangan yang kami rancangkan akan terlaksana..InsyaALLAH..

So Happy Belated Birthday to me.. Stay young stay healthy.. Amin!

Meh belanja gambar Mommy dalam pantang..hehehe..



***Tak sabar nak abis pantang..nak pergi spa..nak shopping kat Padini sebab dapat 30% disc..tak sabar nak celebrate birthday (triple celebrations) kat Morib.. tak sabar nak shopping kat Kenanga..tak sabar semuanya tak sabar..hahahahah..


Photobucket

Jan 8, 2015

TIPS:5mins dalam labour room - Mudahnya Bersalin versi saya

Assalammualikum..

Seperti yang saya janji sebelum ni, saya nak sharekan pengalaman saya ketika bersalinkan Ammar..Serious kali ni paling mudah dan paling sekejap saya melahirkan anak saya TAPI sakitnya tetap sama.. (heheee)

So saya nak bagitau kat sini, pengalaman saya mungkin berbeza dengan yang lelain jadinya perkongsian saya disini hanyalah sebagai panduan buat semua..mana yang elok, bolehlah digunakan nanti kan..hehee..

Seperti yang semua tau, saya bersalin secara normal tetapi INDUCE!so memang totally different dengan orang yang tak induce..so geng induce jom kita amalkan sesama k..hehee

Sepanjang Mengandung:

1) Baca Al-Quran .. pasti semua ibu-ibu yang megandung rajin mengaji kan..saya pon tak terkecuali..so dihujung kehamilan tu (6-9bln) saya kerap baca surah Yassin n Maryam.. tetiap hari dok ulang surah-surah tu..Surah Yassin pon sangat mujarab untuk membentuk sifat dan akhlak anak di dalam kandungan.. (TIPS-untuk anak well behaved) saya dah try untuk ketiga-tiga anak saya..Medina tersangatlah good girl..dlaam pantang pon tak menyusahkan..begitu juga Ammar..Alhamdulillah..Aqil..sedikit menyusahkan dan cranky all the time..huhu.. (saya kurang amalkan baca Yassin dengan kerap)

2) Banyakkan zikir Rabbi Yassir Wala Tuassir.... (Untuk memudahkan bersalin normal)

3) Masuk je ubat induce tu kerap zikir kat atas..selawat nabi n doa nabi Yunus..

4) Dah induce pon, boleh minum air zam zam n sapukan kat perut sambil selawat Nabi..

5) Tips yang rare sikit hihihi - Dah rasa sakit 5mins once, boleh suruh husband beli air teh tarik PANAS lepas tu campurkan telur ayam kampung kat dalam cawan bersam-sama teh tu, n minum!Seriously jangan mengelat..bunyi macam loya kan, tapi percayalah tak terasa telur pon..cuma terasa pekat amat je..hehee..MAKE SURE minum air teh tarik telur ni bila dah dekat hospital tau!takut kalau dah minum dalam kereta on the way to hospital, takut terberanakk dalam kereta je..heheee..tu jugak salah satu sebab saya berada dalam labour room 5 mins je..sebab licinnya telur tu telah membantu Ammar meluncur laju dari rahim saya..hehee

Dah ..tu je tips dari saya..takdelah rare sangat kan tips saya bagi, tapi itulah amalan saya sepanjang mengandung dan melahirkan Ammar..Selamat beramal ye buat all preggy mommies!

***Saya still gagal BW .. * Sedih! sebab sekarang ni saya pantang kat rumah sendiri so jadual memang packed! uruskan 3 anak, masak lagi..ouh mencabar..dengan Medina cranky malam dan hanya nak tidur dengan Mimi (Mommy)..sedih mak! So nantikan kunjungan saya ye.. 19 days to go!!ouh tak sabar!hahahah
Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share it