Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Apr 24, 2019

Latest Update on MommyAqilMedinaAmmar

Salam..

Terbaca nukilan dulu-dulu buat saya jadi rindu..

Haihh murahnya rasa rindu ni sekarang..rindu pada yang tak sudi pun ada..ehh!

hahaha..

Okla..saya percaya ramai followers saya dah pun meninggalkan arena blogger dengan jayanya sbb masing-masing dah occupied dn life masing2..IG kan ada, update je kat sana...siap boleh live lagi..

For me..blog still relevant since kat sini saya rasa puas untuk meluah semua yg saya rasa..without mengharapkan apa2 dari yg membaca..

sekurang-kurangnya banyak tulisan saya boleh dijadikan kenangan dan rujukan di masa akan datang..InshaaALLAH amin..

Okla..saya nak update serba sedikit pasal Aida&anak3..hehe..

Saya masih bekerja as Sr Acct Exec at Subang..

Masih mempunyai 3 anak yang bilangan dia InshaaALLAh tak bertambah dah kot..saya dah stop mengandung & melahirkan..cuma tak ikat je lagi..boleh lagi la sbnrnya nak keluarkan sorang dua..tapi bukan sekarang..hahaa..

lain-lain masih sama..

Cuma berat je tak sama!!benciiiiiiiiiiii

Now almost 63kgs tauuu..sama macam mengandungkan Aqil dluu..sedih gilaa...hahahaa..makan manis nak..diet taknak..exercise malas..mendapatlah kan..

Aqil..

Dah darjah 4 pun dia..
Prestasi pelajaran makin merosot..entahla..asyik main n tgk game..tu je lah keja..saya pun runsing..
Alhamdulillah baca Al-Quran dah lancar..lega lah jugak..
Sekarang ni aktif main bola sepak..mmg masukkan dia dalam Clinic Footbal on weekend..at least got something to learn kan..

Medina..
Dah pun masuk umur 6 tahun..
sekarang sekolah tadika di area rumah saya which pagi2 mmg tugas saya hantar mereka ke sekolah..
Dah start mengaji since umur 5 tahun..tp development agak slow but got improvement..skrg pun dah makin lancar..Alhamdulillah..
Sekarang Medina mmg dapat anugerah Anak paling menyenangkan parents..Alhamdulillah..

Ammar..
Baru masuk umur 4tahun 4 bulan tapi dah kena sekolah..
Anak paling banyak kerenah and manjaaa amattt!hahaa
pagi2 kena jerang air tau untuk dia mandi..(rumah takde water heater)haha..
Pagi2 jugak kena dukung turun bawah..dah lepas mandi kena dukung balik bawak pg depan..haa camtu la tahap kemanjaan dia..
Itupun mommy tak kurus kurus jugak..High metabolisme where are you??
pastu dah sekolah 4 bulan pun, still nangis kat sekolah nak balik..Nasib baik cikgu dia buat tak tau jeee..hahaa

Rasanya tu saja nak update buat masa sekarang..oh pasal husband?tak payah kot..sbb blog ni utk anak2 n saya je..hahahaa

Sampai ketemu lagi ye semua!


Belanja sikit gambar tahun lepas..

Kalau belanja gambar tahun ni,takut tak kenal pulaa..

hahaahaa






Apr 22, 2019

APRIL 2019-Tampal gigi kat UTC Pudu Sentral on Ahad


Salam semua..

Maaf sebab lama menyepi dan tak update apa2 pun..

Tapi saya just nak biarkan yg lalu biar berlalu.. gituuu..hahaa..

Sbb kalau nak catch up balik life yg dh lepas, takut blog ni saya buang terus..
hahahaa..

So now, biarlah saya update apa yg jadi sekarang je eh..aci kan?hehe

Semalam..lepas tak dapat tido malam sabtu tu, subuh syafie saya google cari Klinik Kerajaan yg buka on Sunday!

Dasar tengah bulan, mmg nan hado kalau nak buat treatment kat private..buatnya beratus ratus, putuih anak tekak nak bayar nanti..hehee

Akhirnya saya jumpa jugak klinik gigi kat UTC mmg bukak hari Ahad..so azam sangat ni, kul 8 gerak dr rumah..

TAPIII..

boleh terlajak tido lps subuh, kul 10.40am baru saya sampai UTC Pudu..hahahaa.. (maklum tak bole tido kan malam tu)



Parking kat level 1, lepas tu saya nampak Klinik gigi Cahaya Suria betul2 kat lift Level 1  (ada logo MOH tau) so saya ingat yg tu la klinik kerajaan..

Hampa gila dh rasa..sbb klinik tu tutup..sakit makin berdenyut denyut..huhuhu

Lepas tu saya naik level 2..pun takde any klinik gigi..

Saya google lagi..sbb saya tak salah baca rasanya utk operation hour klinik gigi kat UTC Pudu Sentral ni rasanya..


                                                                   Source: Jabatan Kesihatan WPKL

Saya turun ke level G..dari tengah saya ke hujung kiri..takde !!

Saya ke kanan hujung pulak..sekali nampak nurse nak pg toilet..ohh situ!!

Tapi tu Klinik 1 Malaysia!!bukan Klinik Gigi!!arghhh stress!!

Saya masuk jugak n tanya kat kaunter kat mana sebenarnya Klinik Gigi..lepas tu nurse tu cakap refer kat abg sebelah tu..ohh

COMBINE rupanya Klinik 1Malaysia & Klinik Gigi..hehee

Daftar..amik nombor and tunggu!




Sebenarnya Nurse kat situ cakap,selalunya diorang dah tak amik patient dah kalau dah pukul 10.30am ke atas..sbb diorang nak rehat kul 1..kalau patient dh cukup, mmg tak amik dh..

Ohh fahamm..so org lepas2 saya tu semua kena datang balik utk sesi petang pula..

So Ingat ye semua kena datang awal pagi utk reserve nombor awak utk sesi pagi..kalau tak, kena datang petang pula..

Lepas satu jam menunggu, akhirnya nama saya dipanggil and masuk BILIK SERAM..doktor cek macam biasa dan aktiviti gerudi dan tampalan berjalan macam biasa..






Alhamdulillah semuanya settle within 10 minutes je..

Tak sakit langsung..saya tunggu jugak rasa sakit n ngilu..tapi takde..

Alatan diorang pun boleh tahan canggih..siap ada ultraviolet yg function dia saya pun tak pasti apa benda..hahahaha

TOTAL COST: RM3.00 only!!

So selamat datang ke Klinik Gigi UTC Pudu Sentral..

Ketemu lagi yokkk!!

*Azam april 2019, 3 entry seminggu..hehe

Dec 21, 2017

Holiday @ Morib Gold Coast Resort August 2017

Entry terperam sebenarnya..

Hari tu lepas segala hiruk pikuk jadi dalam hidup decide untuk pergi short vacation..pergi pun on weekend..so mmg xpyh nak apply cuti bagai kan..

Saya book thru booking.com so semalam saya dapat RM168.00 tapi jumlah hangus lebih dari itu..huhuhu..

Pakej yg sy amik ni termasuk 2 ticket ke water park..so Aqil Medina kena bayar..RM22.00 sorang..PASTU breakfast Aqil Medina kena bayar RM20.00 sorang..PASTU ada lagi charges yg kena bayar here and there..huhuhu..total habis pun dekat RM500.00 termasuk makan seafood kat Bagan Lalang..

So kitorang sampai dalam pukul 3 petang..orang sangat lah tak ramai..saya pun pelik..parking banyaakkk..check in process pn xde org..perghh mmg different sangat compared to 2015 ..so saya dah ragu ragu kat situ..hurmmm..

Check in semua, kitorang dapat bilik depan pool..upon request n kena tambah RM20.00 per room..saya pergi dengan family cousin husband..so happening jugakla especially bebudak kan..

so lepas asar, terus kitorang siap siap nak terjah pool..exciting activities for kids of course!hahaha







Pool memang best gilaaa..saya puas la mandi walaupun ni kali ketiga saya sampai sini..huhuhu..1st time preggy 9months..2nd time baru lepas pantang..kali ni je xmengandung n pantang..hehee..

So kitorang mmg enjoy to the max!

Malam tu kitorang ke Bagan Lalang cari Seafood!!




Sorry ..gambar makan mmg takde..hahahaa..semua kebuluqq..nama kedai pun saya lupa..kalau nak makan sini cari kedai paling besar n paling raaammaaaaaii orang!!harga murah gila..kitorang yg seramai ini pun baru RM90.00 je tau!!makanan dia mmg banyak..tom yam,telur dadar, ayam gorang kunyit, kepah,kerang,lala..macam2 lagi..serious murah gilaaaa..

Esok nya kami sambung mandi after breakfast yg so so!xsedap n xberbaloi langsung okayy..

Tepat kul 12 kami check out n jalan jalan tepi pantai morib tu..










Alhamdulillah..settle dah holiday kami dua family..Best happy and kids bonding created!seronok seronok seronok!!

Cuma xseronok:

  1. Bilik air dia yang agak kotor..(tak lalu nak tangkap gambar)
  2. Jacuzzi pun xfunction..button dah tercabut cabut
  3. Lif pun usang
  4. overall bole kata diorang dah tak maintain dah hotel ni..USANG!

Ammar Jauhari turns 3 -15/12/2017

Alhamdulillah..

Berakhir sudah kenduri Doa Selamat dan tahlil yang saya buat dua minggu lepas..Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dan paling penting cuaca sangat memihak pada kami..

Alhamdulillah..

Sebenarnya kelu lidah ni nak menulis balik ni tapi seriously saya rindu nak menulis..tapi skill tu dah hilang..uhuhuhu..

bole x saya just tempek gambar je pastu DONE!

hahahaa..bole lah ye..untuk starting..hehee




















Happy Birthday Ammar..Smoga jadi anak yang soleh bijak dunia wal akhirah..Mommy Daddy Abg Kakak love you so much!

**Bila nak potong rambut dia??? Before masuk darjah satu..

***Candy table ni semua saya buat sendiri tau!nak tau kos nya??hurmm tunggu next entry k..kalau saya rajin..kalau tak rajin, bole tinggal komen nanti saya reply k..

Thanks dear reader!


Nov 30, 2017

Counting Days to Ammar Turns 3~10/12/2017

Assalammualaikum..

Hari ni hari ketiga saya bercuti..disamping clear leave yang berbaki 7 hari, saya cuti sebab Aqil masuk jawi..Yang tu next Entry k..hehhee..

Hari ni nak bercerita yang saya tengah organize Kenduri Doa Selamat sempena Aqil Sunat,Ammar Turns 3 dan juga kenduri Tahlil untuk Arwah Mak Mertua..Semoga segalanya dipermudahkan..

As usual,oleh kerana otak accountant sangat kan, saya sangat lah kedekut nak hire orang utk buat candy buffet..hahaha..

So semuamya saya cuba buat sendiri...

Memula kita tayang kad dulu kan..

Nanti dah settle majlis baru saya cerita jadi tak DIY Candy Buffet saya tu..hehee


Buat yang berdekatan, adalah amat dialu alukan..

Jemput datang ye..


Mamat ni dah masuk 3 tahun dah..

Adik dia??

belommmmm..

hahahaha

#cukuptiga

Daaaa


Photobucket

Oct 10, 2017

Anxiety Disorder - UPDATES

Assalammualaikum..

Maaf sebab ramai yang bertanya tentang keadaan terkini saya dalam menghadapi Anxiety Disorder..SAya rasa lebih 50 komen n PM kt FB tanya perihal yang sama..Maaf..saya tak sempat nak ambil sedikit masa untuk reply satu satu semua komen n PM..maaf sesangat ye..

UPDATES

Sebenarnya nak kata saya dah pulih sepenuhnya adalah tidak benar..cuma sekarang ni jarang diserang!Alhamdulillah..dan Allah mudahkan keadaan saya sewaktu saya sedang diuji, saya tak diserang langsung..berbulan lamanya..Alhamdulillah..sekarang bila saya ada masa,ada ruang..Kadang kadang serangan tu datang..

Saya boleh simpulkan macam ni la..semakin dekat kita dengan Allah, semakin jauh syaitan datang menyerang..pasang dinding yg kukuh utk diri sendiri..amalan sewaktu saya diuji, saya selalu letakkan Allah sebagai no 1 untuk diingati..lepas tu kerap sebut Astaghfirullah al Azim..kalau boleh lebih 30 kali..InshaaALLAH..Allah akan lindung..kerap baca Al Quran..inshaaALLAH..dan teruskan berdoa..InshaaALLAH..Pulihkan kerohanian daalam diri kita..pulihkan dengan sebenarnya..kita akan rasa dan betulkan diri sendiri..

Cuba dan teruskan mencuba..InshaaALLAH akan bantu..yang penting Ikhlas dan bersungguh!jangan bertangguh dan tak yakin..yakin la..segalanya atas kuasa ALLAH..

Saya harap sedikit sebanyak dapat membantu..dan lalui hari hari yang mendatang dengan gembira!buat aktiviti2 yang boleh kita LUPA tentang Anxiety..InshaaAllah..


Photobucket

Aug 8, 2017

Shopping Online with SHOPBACK!! Rebates banyakkk!!Berbaloii!

Dear All readers,

Nak inform sikit ni, kalau anda penggemar shopping online, bole shopping thru SHOPBACK!!

Nak tau kenapa?

Sebab ..Contoh ye, kalau anda shopping kat Lazada, tak dapat rebate apa apa pun kan??cuma harga murah je la..

TAPI..kalau anda nak shopping kat Lazada thru SHOPBACK ni..anda akan dapat rebate maximum 11% tau!!

Contoh lagi..

Kalau jumlah belian anda RM100.00 kat Lazada..anda akan dapat pulangan balik kat Akaun Shopback anda sebanyak RM11.00!!!!

Menarik kan???

Lagi satu!!sekali anda sign up, dapat RM10.00 pulak lagi..

haihh..memang merecikk kot!!

Haa apa lagi!!

Jom klik link ni!!SHOPBACK

Selamat Shopping Online Semua!!!





Photobucket

Jul 13, 2017

Report Card Day - Aqil Jauhari~ Standard 2


Assalammualaikum..

Sebenarnya Report Card Day for Aqil berlangsung sehari sebelum cuti Raya hari tu.. Time tu saya sangat tak sihat..tapi gagah jugak pergi sebab Aqil kan..saya kalau boleh taknak kecewakan dia kalau bab akademik ni..saya akan selalu support dia in whatever area(s)..

So result dia saya dah monitor since 1st subject kat dalam system SAPS.. Alhamdulillah..so far Aqil belum pernah kecewakan saya in marks scoring..Alhamdulillah he has acheived 6A(s) dalam subject teras (Subject UPSR) dan subject lain lain juga KECUALI DSV dapat B..dia memang tangan takde seni n kejung lagi keras..tapi saya tak marah sebab baka tu dari saya..hehee..so redha sudah!!



Alhamdulillah..

Sebenarnya banyak yang sy ingin kongsikan disebalik rentetan pembelajaran Aqil..sebenarnya buat rujukan saya juga untuk adik adik Aqil nanti..

Kemungkinan journey pembelajaran Aqil n Medina juga Ammar takkan sama..sebab saya fikir kalau nak ikut jugak journey yang sama, rasa macam tak mampu..sebab Medina n Ammar hanya selang setahun..

Bayangkan kalau saya masukkan Medina dan Ammar ke Smart Reader (RM350.00 sebulan) dua orang dah RM700.00 sebulan..lepas tu annual fees around RM1,500.00 sorang..kalau dua orang dah RM3,000.00 saya kena sediakan menjelang tahun 2019..woww..pengsan tu kalau nak sediakan RM700.00 sebulan..peghh..haha..pastu kena bayar Bibik RM300.00 (after school care)..van sekolah lagi RM280.00 (3orang) ..Woww!! sebulan saya kena sediakan RM1280.00 sebulan..hurmmm.. krik krik krik..hehee

So mungkin..Medina n Ammar kita terpaksa masukkan sekolah islamik sikit..which is samaada sekolah under Jakim atau PASTI..sebenarnya saya tengah kira kira jugak nak masukkan Medina sekolah cina sebab anak sepupu husband yg sebaya Medina akan sekolah sana jugak..tapi..macam tak best pulak nanti Medina tak sama school dengan Ammar n Aqil..bila Aqil dah tingkatan satu Ammar baru darjah 2..so kesian la Ammar sorang sorang..hahah..jauhh maknya pikir

So belum finalised lagi Medina nak sekolah mana tahun depan..kalau tiba tiba mak n pak diorang kaya ..rezeki datang dari Allah melimpah ruah..pejam mata jela hantar smart reader jugak..kalau tak,masuk PASTI sudah walaupun English Medina at advance level..sayang jugak tu kalau tak manfaat kan..haih!!

okla ye babes..jumpa next session pulak..mungkin saya akan kongsikan perjalanan pembelajaran Aqil kot lepas ni..Jumpa lagi nanti ye!!muah ciked!





Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...