Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Feb 5, 2013

Kronologi kelahiran MEDINA AMANI BINTI MOHD JEFFRY..

Assalammualaikum..

Maaf terlalu lama menyepi..al maklumla kan...masih dalam mode pantang yg agak tak best!! (pantang kan?sape kata best?hihihi)

Okla hari ni saya nak cerita tentang kronologi kelahiran Putri saya..

Beberapa hari sebelum EDD (24.1.13):

False labor sering berlaku..esp time malam..kadang2 terasa sangat contraction nya..kadang2 hilang..so saya takdela panic sangat since tanda2 belum kelihatan...takde darah..takde air ketuban pecah...so rilek je dulu...

cume en huby je gelabah lebih sebab kalo bole dia taknak overdue kali ni..so tido dia pn tak lena rehat pn tak cukup sebab terlalu sangat berjaga-jaga..hehe..dulu 1st baby takde experience, agak rilek jugak sebab tak tau sebab dan akibat kalo terlebih hari ..huhuhu...

24.1.13 (EDD)
Awal pagi..sekali lagi false labor terjadi..saya sedikit tension dengan keadaan ketika itu sebab saya nak rasa sangat true contraction..taknak tipu2 lagi..tak larat nak tanggung perasaan neves..hehe..memula mild contration consistent! 1jam sekali..tapi bile dah pagi..lepas subuh je semua sakit terus hilang!!haih..

lepas tu saya pon buat aktviti cam biasa..tengok tv ...lepas tu dalam pukul 2ptg sakit datang tiba2..tapi sangat mild contraction..sekejap datang..sekejap hilang..so saya buat tak reti..

huby plak suruh pg hospital gak sebab takut kan..lagipun esok 25.1.13 tetap ade checkup after EDD..so baik pg hari ni je since dah ade sakit2...

Saya masih berfikir2 lagi..nak pg ke tak nk pg ke tak..pg rumah FIL, MIL suruh pg je sbb dah due n ade sakit sikit2..kita kalo boleh taknak jadi macam Aqil dulu..kita tak tau ape yg jadi kat dalam perut ni kan..so saya pon nekad pg je hospital..

24.1.13- 5pm (KPMC Puchong)
Sampai hospital je terus register n bagitau kat nurse kat situ ckp ade rasa contraction sejam skli..tapi tak consistent..ok dia suruh tunggu dulu sebab nak call doctor sbb doctor cuti since Maulidur Rasul hari itu...

Sementara tunggu doktor smpai, saya terus ditolak menggunakan wheel chair (padahal saya still bleh jalan lagi..) ke labor room...huhuhu..seram plak tetiba..hihihi...

Terus dipasang CTG baby n Contraction meter...contraction kelihatan sangat slow n kadang2 hampir tiada..tu yg saya pelik..dulu, time Aqil kalo dah rasa contraction tu sampai Aqil keluar baru contraction tu hilang..kali ni kejap ade kejap hilang..nampak sangat braxton hicks tak hilang2 lagi..haih..

Lepas tu..ade dua orang Staff Nurse datang ..nak check VE..huhuhu...sorang senior n sorang Junior...Bile nurse senior tu buat VE,ya Allah sakit nya bukan kepalang..tak pernah plak saya rasa buat VE sesakit itu..serious..dahla dia buat banyak2 kali plak tu..mmg macam trauma..reason dia buat banyak kali (3x kot) sebab nak bagi accurate info kat doktor since doctor still on her way to hospital...saya yang jadi mangsa..huhuh..

Lama jugak la tunggu doktor datang sebab kebetulan time tu hujan lebat n doktor dari Cheras, mmg take time jugakla nak sampai..huhuhu..

Pukul 6.30 cmtu..doctor sampai...terus dia kelam kabut buat VE sebab dah buat saya tunggu lama sangat kan..doktor buat VE mmg SAKIT!!!huhu..rasa cam nak nangis..padahal, saya ni kebal la jugak kalo diornag buat VE time Aqil dulu..tapi doktor kata dia saja nak bagi jalan bukak cepat sikit..(mmg ade kebenarannya kot!!)..

"Ok..sekarang baru bukak 2cm..awk tinggal kat mana?saya boleh bagi awk balik, kalo rasa sakit makin kerap, awk cepat2 datang hospital k..tapi sebelum tu kita scan dulu"

"hurmm..baby semua ok..berat baby 2.7..sekrang kita scan air ketuban which is part yang paling penting skli..."

"hurmm..air ketuban tak okla..dah makin sikit..just level2 je..so nak taknak esok pagi kita kena induce jugak sebab bahaya utk baby..so saya tahan awk kat wad la malam ni ye..nanti saya explain kat husband.."

So malam itu, saya pon duduk la kat wad..at 1st saya amik bilik 3 katil..sebab saya fikir takde sape pn nak teman lagipun saya tak kronik sangat nak berteman..tetiba dalam pukul 10 cam tu FIL suruh pindah bilik sorang n suruh husb teman saya malam tu...malam tu tidurlah saya dengan nyenyak nya tanpa ade sebarang contraction pon!!huhuhu..niat nak bersalin normal tanpa paksaan nampaknya tidak akn terjadi!!..huhuhu

25.1.13 - Jumaat (Penghulu segala hari)

8pg- nurse buat CTG..contraction still slow..jantung baby alhamdulillah ok n aktif..

9.30 pg - Doctor datang..check VE..still 2cm..so kita masuk ubat dulu, InsyaALLAH 1 ubat dah cukup sebab tulang pelviks tu dah lembut sangat..ok doc..

10pg- husb nak balik rumah dulu sebab according to nurse, mungkin amik masa dalam 4,5 jam utk ke labor room..huhuhu..so husb nak rehat dulu sebab tido tak lena bile hanya beralaskan sleeping bag sahaja malam tadi..huhuhu..saya still ok..sakit pon tak kuat sangat..still bleh tahan lagi..

11pg- sakit makin kuat n bile keseorangan sakit jadi berganda plak tapi saya rilek je dulu..still cuba utk tido..Alhamdulillah still bleh tido..hihihi..

1tghari - Lunch macam biasa..makan banyak2 sikit sebab kejap lagi nak bertarung...tapi malangnya, lauk yang dibagi sangatlah tak sedap..hanya ikan goreng dan sayur je..saya gagahkan jugak makan walaupun separuh utk dapatkan tenaga...

1.30tghari - Nurse datang pasang CTG..nurse junior tu tak pandai pasang CTG kat saya sebab saya dah rasa sakit yang teramat kuat, tapi mesin tu tak menunjukkan yang sebenarnya..saya geram gak memula..tetiba 10 minit lepas tu, Doctor datang, terus dia cakap, "Eh contraction dah kuat ni kenapa mesin ni tak show yang sebetulnya?" doctor just tengok perut saya je, terus dia dapat detect.. doc check VE lagi.."ok dah 4cm..dah boleh masuk Labor room..sekarang awak pegi mandi n kita jumpa kat sana ye" sebelum tu doctor sumbat ubat poo poo dulu..supaya semua najis akn keluar...tak dan tunggu pape terus ke bilik air utk membuang..huhuhu...

lepas tu dalam sakit yang datang kejap2 (2min sekali contaction) terus call husb dulu suruh datang cecepat pastu terus ke bilik air utk mandi...(mandi bleh kurangkn rasa contraction yang kita rasai tau!)

2.10pm- semua dah ready, dalam tak bleh nak berjalan sangat ke labor room, nurse tu tetap suruh jalan gak sebab nak bagi jalan bukak cepat..saya pon redha je!huhuhu..baring..terus dipasang CTG..contraction makin kuat..sakitnya hanya ALLAH je yang tau..sakit Amaaattt..sebelum tu sesampai je kat LR terus doc check VE lagi..dah bukak 5 cm.. doctor ade offer ubat tahan sakit (epidural kot!) saya taknak..saya mampu bertahan lagi..

"tapi doctor..saya terasa cam nak berak lagi la.."
"eh belum..lambat lagi ni..bukan la lambat sangat tapi saya rasa belum masanya utk awk push"

2.20 pm - Husb sampai..Alhamdulillah sempat jugak husb smpai..tapi seriously, husb datang  pn still tak bleh nak hilangkan rasa kesakitan yang saya rasa sebab sakit sangat2 kali ni..sampaikan saya tarik baju husb la..saya tarik pouch bag dia la..memang tak tahan..husb kata, meter tu dah cecah 100, patut b rasa sakit sangat...

2.40pm - doctor masuk..saya dah rasa sakit Amaatt sangatttt..sampaikan doktor suruh saya mengiring tuk kurang kan rasa sakit yang ade..Tapi seriously, sakit kali ni lebih sakit dari sakit waktu melahirkan Aqil..mungkin penangan INDUCE kot..Doa Nabi yunus makin kuat  saya baca..selawat..Allah...semua yang terlintas, semua saya sebut...sebab saya dah tak tertahan pulak rasanya..

2.50pm- saya rasa tenaga makin hilang dek penangan sakit yang amat sangat..sampaikan saya rasa cam dah nak menangis pulak..selalu nya saya takkan menangis sebab saya tau sakit ni akn hilang bila keluarnya baby ni nanti..tapi saya tahan gak..dalam tahan2 sakit tu..saya rasa cam mengantuk pulak..tak tau la sebab air yang dimasukkan ke dlm badan saya ke...tapi saya rasa letih mcm nak tido...bile contraction hilang beberapa saat, saya cam tertido kejap..contraction datang, terus menggelupur..huhuhu..husb risaula kalo saya tertido sebab kalo saya tido camana nak push kan..huhuh...

3pm- Sakit yang teramat2..doktor suruh saya menelentang sebab nak tengok berapa bukaan..sekali tu dah 8cm..ok dah bleh get ready ye semua..Nurse2 semua kelam kabut sediakan peralatan..kedudukan saya diperbetulkan...katil di buang separuh..kaki saya digantung..Midwife yang sangat senior datang n bagi saya kekuatan utk lebih bersemangat nk push..

3.15pm - bermulalah episod penge push an..smpaikan doctor pon tak sempat nak get ready betul sebab dia pon tak jangka bukaan saya akan sebegini cepat..sampaikan muka dia pon ade riak tak percaya..eh betul ke ni betul ke?..haa macam tu la riak muka dia..hihihi..

3.20pm-tiba-tiba saya terasa macam ade guntingan di lakukan di bahagian perineum saya...Alhamdulillah..dengan bantuan semua..nurse seramai 4 orang, seorang doctor n midwife senior yang sangat membantu saya.. husb yang berada jauh di belakang pintu sebab takut melihat darah...Dengan sekali teran, keluar la putri kesayangan yang dinanti selama 9bulan 10 hari (40weeks!!)..segala kesakitan hilang dalam sekelip mata..lega yang teramat sangat!!

terus diletakkan di atas saya dan di bawa lari terus ke nursery utk membersihkan baby..time tu saya still tertanya-tanya baby ape?sebab doctor pon tak tunjuk..seklai tu lepas dah bersihkan sikit2, barulah nurse datang bawak balik tunjuk kat saya baby ape..BABY GIRL!!hihihi...dapatlah cium baby sekejap sebelum dibawa utk mandi pulak..

Bermulalah episod pengeluaran uri...dah jahit menjahit..sepatutnya saya tak payah jahit sebab saya tak angkat bontot since peralatan kat KPMC Puchong ni sangat membantu saya utk melahirkan baby tanpa mengalami kesukaran sangat...dengan paddle tangannya..dengan gantungan kaki yang betul..tapi doktor terpaksa gunting jugak sebab according to doctor kalo tak gunting , koyak akn menjadi besar..mmg awk punya type, kena gunting jugak..takpela doktor janji semuanya dah selamat..

Masa menjahit mengambil masa 5minit...dan selepas itu semuanya dah settle..Alhamdulillah..husb terus ke surau..amik wudhu' n Iqamatkan Baby...saya pon sempat bfeed baby dalam labor room..wlaupun tak sure susu ade ke tak, tapi saya tetap bfeed baby..

Lepas 1jam berehat di Labor room, barulah saya berpindah ke bilik...

Alhamdulillah..semuanya dipermudahkan...


Medina Amani Binti Mohd Jeffry
25.1.13
Mode of delivery: SVD
Weight : 2.75kg
Length : 48cm
Time: 3.20pm 

With mak saya..1st cucu perempuan buat mak n abah saya..4cucu yang lain semuanya lelaki...


Day2 - dah balik rumah..meet Abg Aqil...

MIL with cucu's..baru mempunyai sepasang cucu...


Buat semua ..terima kasih atas ucapan..terima kasih atas semangat...terima kasih buat segalanya ye...
insyaALLAH, nanti saya kerumah kawan2 semua ye..sekarang masih tak sempat..MintaMaaf sangat!!

**Sekarang ni baru baik demam 3hari..sebab bengkak susu..ouh sangat tak larat!!!huhuhu...

Photobucket

16 comments:

pelangi chenta said...

huhuhu..bila dgr ini terbayang macamana lah nanti time anum pulak

Cik Cammy Lia said...

Alahai sis,tktnye sy bace.hihi.. sy pon menunggu hari gak ni.. Baru masuk 8bulan..mintak2 mudah la semuanya :-)

*azni* said...

cantik nama baby dia..slmt berpantang ye..

MaMa Rey said...

teringat pula sy melahirkan anak..
alhamdulillah Mommy..semuanya berjalan dengan lancar..
rehat secukunya ya..memang sakit kalau bengkak susu..

aanie said...

tahniah...bestnya sekali push je...tahniah jugak sb x amik epidural...:)

paling menyampah bila kena VE tu la...rasa nak sepak2 je doktor..sakit!!

Lily@MamaZaraZareef said...

congrats lg skali aida..dah ada sepasang anak..btw, sedap nama baby..:-)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Tahniah mommy...Comel baby..
Selamat berpantang..Take care ye...~

Lynn Hamzah said...

Syukur...dah selamat...tahniah dear...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

tahniah mommy...sedapnyerrr nama baby...comel la

shilafaizz said...

yup, kalau kene induce sakit contraction tu lebih sharp..sharp sebab dh di set berapa minits sekali. eh aida induce pil masuk vagina ke induce drip cucuk kt tgn? shila dulu induce drip, ubat dia siap ade mesin utk gerakkan ubat tu. wohoooo mabeles sgt kene induce. hehe ape pun syukur dh selamat.

aTieYusof Family said...

Teringat plak kenangan sy masa kt Labour room dulu bila baca n3 Aida ni.. terbayang2 lagi rasa nya..
apa pun semua dah selamat kan? Alhamdulillah!:)
Aqil dah jd abg...comel!

~MommyAida~ said...

Terima kasih semua..Aprreciate all comments and wishes!!

IDAZS said...

cutenya nama baby :)

kalau ingat balik pasal bersalin seram rasanya...huhuhu..

apepun alhamdulilah semuanya dah selamat.. oh nasib baik saya masa kena ve tu tak sakit...3-4 kali jugalah dibuatnya...

huhuhu

Anonymous said...

salam kak..boleh tanya..berapa total cost kt KPMC utk normal ya? tq

~MommyAida~ said...

Anon:Wsalam dear..klo 3beded 2d 1n RM1190 normal delivery..klo single bed Start frm RM1590..akak hari tu kena RM2250 single bedded and 3D 2N..sorry..tak sempat lagi nak buat entry pasal ni..huhuu

~azillakhalison~ said...

salam sis..hehe gigih saya google story pasal lahir kat kpmc..sbb saya pon insyaallah nak bersalin kat sane..due 23 ogos..dengan doc sape sis deliver?haslinda ker?jempot singgah belog sya k..banyak nak tya ni hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget