Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Nov 7, 2012

Kenapa anak Selangor menjadi keutamaan??

Assalammualaikum...Morning!!

Sambungan dari entry semalam..

kenapa kami nak sangat I/C ank I/C Selangor??

Sebab:

~Boleh register untuk Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS)..Apa itu TAWAS?TAWAS akn di berikan kepada anak Selangor yang lahir bermula pada tahun 2008 dan keatas sahaja...



Kelebihan? 

"Faedah Perlaksanaan TAWAS:  Kerajaan Negeri Selangor akan menghadiahkan tabung simpanan sebanyak RM 100.00 bagi setiap pendaftaran TAWAS yang berjaya. Pada usia 18 tahun, anak-anak ini berpeluang menerima RM 1,500.00 seorang hasil daripada pelaburan dalam TAWAS."

(ala bukan banyak sangat pon kan...tapi ade la jugak..daripada takde...hehe..)

Info lanjut mengenai TAWAS, boleh refer kat Website TAWAS

So sape2 yang anak mereka lahir di Negeri Selangor (senang cerita I/C 10),bermula tahun 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 boleh cepat2 register ye..tarikh tutup 31 Disember 2012..

~Chances nak dapatkan biassiswa dari yayasan Selangor adalah tinggi..Cuba imagine kalo anak wilayah??sape nak bagi biasiswa2 ni...Susah..

~Long Term: Kalo dah abis study, n kalo nak mintak kerja kat PBT or kerajaan negeri Selangor, wajib ade elemen Selangor dalam diri..Contoh: Mak/bapak kena lahir di Selangor..
(Macam saya, dhla lahir KL, Huby plak Lahir kat Kedah..kesian anak2 saya kalo nak minta kerja kat negeri Selangor, jadi... anak2 saya sendiri  kena lahir kat Selangor)


Jadi itulah serba sedikit sebab kenapa saya n huby insists sangat nak Anak2 kami jadi anak Selangor... :)



Photobucket

14 comments:

pelangi chenta said...

owh no wonder lah akak beria-ia mencari tempat bersalin di selangor.hehehhe.
kak nanti pm address ye

wahida said...

wah...sukanya n3 ni...anak aku yg adik tu anak Selangor...nak kena cepat apply ni...

tengs sharing di sini ye dear..kalau tak, aku tak tau pun...

LuN@_aiDi said...

dulu-dulu mmg bercita-cita gak nak lahirkan anak kat selangor,
sbb nk dpt ic selangor..(nk register prog neh ler)
tapi last-last dapat ic kedah gaks..huhu
baideway mmg bagus pun derang buat prog neh..
cepat-cepat lahir kat selangor..

Lynn Hamzah said...

owh...dah faham dah...family lynn tinggal di selangor tapi kitorang adik-beradik banyak lahir di KL...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

owh patutlah...Bagus jugaklah prog macam ni..banyak kelebihannye..moga dipermudahkan...~

RedRose said...

jenguk2 blog awk ye...salam.

Mama Mya said...

Alamak.. tak layak lah pulak..walaupun Batrisya lahir kat selangor tapi dia lahir tahun 2007... Balqis pulak Lahir 2011 tapi lahir kat Perak...

Ema said...

tak yah pemastautin ke? sebab tgk borang kene ade surat pemastautin lak...adesss

aanie said...

la ye ke...

anak sy lahir kat kl la pulak...next time lah...tq...

munna said...

bagus juga tu..... adik ipar kak munna pula stay selangor tapi nak balik pahang beranak

Lily@MamaZaraZareef said...

hehhe..dah agak jugak dah ada kaitan dgn tawas ni..=)..anak sy yg zareef tu umur dah setahun 8 bulan..tp lom register pon tawas nih..borang dh ada tp tak terisi2..harap2 diorang terima lagilah permohonan..untung die sorang2 jadi anak selangor..akak die tk dapekla..=p

NM02 said...

ha, tau dah pasal tawas ni tapi naper leh luper nak daftar...

ok ok

terjah skang!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

bertuah anak yg lahir kt selangor tu :)

~MommyAida~ said...

To All: Hehe..tengs ye yg comment kt sini..tu la untungnya anak lahir kat Selangor..hehe..so sesape yg belum register, sila register cepat2 ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget