Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Apr 13, 2011

K.e.D.a.H..After 8 months tak balik sana..

Sabtu lepas kami bertolak ke Kedah around pukul 4.00 dari Puchong dan terus ke Cheras amik Maklong Minah...



Agak banyak jugak weall packed sebab ni pun daddy kata cm tak cukup sebab katanya lama weall kt Kedah nanti..hurmmm Mommy tambah sikit baju daddy...So beg yg agak besar itu baju M&D kecek sket kain baju Aqil n pampers Aqil..reusable beg miscellaneous items..(charger la,telekung,tudung,toiletries..)



Time ni Aqil dah teramat leka dengan Upin Ipin dia sampaikan kalo tertinggal pon dah tak kisah..
Dok jom Aqil pon tak bergerak terpaksa dukung masuk kereta baru perasan nak pg jalan..
PENANGAN UPIN IPIN..

Sebenarnya before our long journey ni Mommy dah susah hati sangat sebab nak handle Aqil duduk dlm kereta diam-diam bukan senang..
Nak nak plk dia dah besar n sangat lah cepat merasa boring so Mommy rasa sesuatu harus dibawa supaya dapat menghilangkan boringnya...
(mainan yg typical-typical like senapang,pistol,ball ke ape ke tak dilayannya ..AQIL TAK SUKA TOYS!!)

Sekali tu dapat Idea nak download Video Upin ipin supaya Aqil tak merasa boring..
Tapi tak tau nak d/load kt mana yang sesuai sebab kalo kt Hp cpt abis bateri plus Aqil suka tekan menda lain..
AKhirnya PSP adalah calon paling terbaik..
Then Malam sebelum bertolak tu Daddy pon bersengkang matala kat dpn PC tuk d/load all 9 videos of U&I for Aqil..

n IT REALLY WORKS!!
Aqil jadi sangat baik..tak kacau orang langsung!!baik pegi mahupun balik..baik ade kt dlm rumah sapa2 pn dia asyik dgn dunianya..

Mommy LEGA!!But....
(will continue it later about PSP)




Time ni baru nak bertolak..


Tgkla tu,tak diherannya kita ni..

Dan perjalanan ke Kedah mengambil masa selama 9 jam..
What 9 Jam???????????
Yes Indeed!!

Mula-mula perjalanan just as smooth as usual..cuma ade sikit-sikit hujan kt beberapa tempat..
Lepas tu Weall singgah kat Simpang Pulai rumah Abang Makcik for Maghrib n Dinner..
Almost 2 hours stopped there n we started our journey at 9.30pm..

Tak lama tu towards Terowong Menora..Jauh lagi just lepas Ipoh je jalan dah stuck..Jem sepanjang jalan n tak pasti berapa kilometer tapi teramat panjang ..Jalan very the slow la..haiyoooo..pasai apa pulak ni...

SAmpai Mommy tertido bangun balik pon tak gerak-gerak jugak..
dah nak sampai terowong tgk banyak giler kereta rosak tepi jalan n ramai berhanti..cam takut nak masuk terowong..
Weall pon ape lagi..pon berhenti jugak tepi jalan nak tau ceritanya..

Jumpa orang PROPEL tu..
dia roger-roger katanya ade Accident in about 10 Km ahead..WHAT????
Panjang lagi tuh!!
Haiyoooo..

Then nak masuk terowong dalam keadaan yang berhenti-henti amatlah bahaya..
sebab dlm undang-undang Pihak PLUS boleh disaman sebab tak tutup jalan sebelum Terowong dan membiarkan pemandu-pemandu melalui terowong dalam keadaan jalan yang sangat bahaya..
Macam-macam boleh terjadi..
Saya bagi contoh:
Kalo seseorang tu sesak nafas or sakit jantung tiba-tiba kt dalam terowong n mcmana kita nak dapatkan bantuan sedangkan kita sudah berada di dalam terowong yang sempit n full of cars there..haaa bayangkan mcmana??bahaya tak??bahaya kan...

Tu baru satu contoh..ade banyak lagi contoh2 yang lain...
(mengikut ape yang dikatakan oleh Engineer yang weall jumpa tepi jalan sebelum terowong tersebut)

Tapi..for the sake of our journey yg masih panjang,weall teruskan jugak n ALhamdulillah tiada kejadian yang tidak diingini berlaku..

Jem sudah ditempuh..dan 1 kilometer from tmpt kejadian,
Jalan ke UTARA dittup sepenuhnya dan jalan ke Selatan dibuka untuk laluan ke Utara satu Lane..maka bergerak la weall perlahan demi perlahan..

Accident melibatkan Sebuah Treler dengan kenderaan yang lain dan hadapan treler tersebut remuk dan hancur teruk!!
Bomba,Ambulans ramai yang menunggu tuk mengeluarkan mangsa yang tersepit dan mereka telah menggunakan KREN TADANO untuk mengangkat treler tersebut!!Patutla jem sebab perlu menggunakan space yang banyak untuk menyelesaikan Accident terbabit..

Dan Weall meneruskan perjalanan ke Utara tepat jam pukul 12 tghmalam..

Tepat pukul 2.30 pagi Weall selamat sampai Di Simpang 4,ALoq Staq, Kedah...
Alhamdulillah..

Esoknya Ahad..hari untuk merehat-rehat kan diri cuma Hubby je sibuk kePejabat pesuruhjaya sumpah untuk menyelesaikan Tanah .....M&A hanya berjalan-jalan di sekitar kampung n tidoooooooooo..
hihihhi..

Cuma Malam je berpeluang ke Kedai Mud..
Makan Roti Canai Sedappp..
Mommy Balun 2 keping..Sedapppp sgttttt..

Esoknya semua bergerak ke Pejabat Tanah..
Pukul 6.30 pg dah bngun sebab harus berebut bilik air..hikhikhik..

SO pukul 8 terus bergerak ke sana..




Untuk penukaran hak milik dan penjualan tanah...



mereka di dalam bilik perbicaraan..



Dan Aqil juga sibuk..sibuk dgn U&I nya...


Khusyuk ok!!Walaupun berpuluh kali ulang episod yang sama..

(tak boring pulakkk..Paling Favourite episod Basikal Baru)


Aqil n PSP...



Klik-klik Time..

Around 11 dah siap dah penukaran hak milik..Tanah Tok n TOkwan dah menjadi milik anak-anak..

Sampai simpang 4 nak bincang lagi..bincang apa pon tak tau...
Mommy ajak Daddy jalan,Daddy kata penat!!
Mommy merajuk terus ajak Aqil tido kt Umah Maklong tepat pukul 12 tghari..

Weall tido sampaila pukul 3ptg..ouhh really mengantukkk...
Lepas mandikan Aqil bg segar-segar sket..kejut Daddy dan bermula aktiviti berjalan-jalan weall

Terus Ke Pekan Rabu..



Courtesy by Google je la eh..tak dan nak tangkap gambar pon..


Datang sini weall beli la kerepek2 sbb Bwk Makndak..MAk Ndak pon beli kerepek jugak..maklong pesan Minyak angin..Kuah Rojak Mak Bee, mcm2 lg la..kat sini semua ade..belacan kain baju  kain pasng semua ade..Boleh la kalo nak mkn mkanan tradidional org Kedah..hikhikhik...

Seterusnya mkn Mee hoon sup kt Jalan Sultanah..Sedapp ..
Mee Hoon SUp Kedah mmg rasa lain skit dr mee hoon sup tmpt lain..ntahla yang penting Mommy dah cedok resepi dari mak Jang..Tinggal nak buat je tak tau bila..hkikhik..

Seterusnya ke Star Parade as planned before,,nak cari CD Korea..
OMG...Sedih..semua kedai baru lepas rush so CD banyak yang takde n dah habis..
sedih..semua tak bleh nak beli...
Balik dgn perasaan kecewa..

Terus hantar Makndak balik rumah kat Tandop n Weall pon meneruskan perjalanan membasuh kereta di sebelah ALor Star Mall...
Hujan-hujan pon basuh gak ok!!
Tak larat dah nak tgk kereta kelabu!!hikhikhik..

Dan terus balik SImpang 4 balik..
Malam cadang nak mkn kt Kuala Kedah..
Laksa Teluk Kechai..tp tak kesampaian sebab jauh sgt..
Then Ajak Pak Tam Mak Tam n SHuhada p mkn kt simpang Kuala..
Memandangkan tak mkn nasi lagi Weall pon mkn nasi Ayam Hainan kt Medan n Ais Kacang..
Ais AKcang malam-malam uollsss..
Tp Mavelessssssssss..Sedap bangat!!Semuanya rasa..Ouh...I'm in love with Kedah foods!!Really.

Esoknya nak balik dah..
Tunggu MAklong balik dari Klinik n Mommy klik-klik dulu sementara tunggu daddy amik Maklong..




See how Aqil treat PSP so closely..


Yup!!Too close...


Daddy dah nampak bahayanya PSP ini..


Tak berganjak nampaknya ENcik Aqil kita ni..


Ouhh sgt dekat la Aqil sayang...

Then Daddy decided not to give Aqil PSP anymore..terlampau dekat Aqil tgk U&I..rosak mata..So..tunggu aqil dah faham erti
"aqil tgk jauh skit..lalu dia jauhkan PSP tersebut"
Barulah boleh bermain-main kembali with PSP nya..

we starts back our journey from Sg Petani at 4pm n sampai di CHeras juz only at 8.40pm..
LAju kan Daddy bawak..sebenarnya tak rasa jauh kalo tak jem..kalo Jem...hooo minta Ampun nak pg memana pon!!huhuhuh...

Ini shajalah ceritera kami di Kedah..
Wait for 3 June to going Back Kedah AGAIn!!!!
Photobucket

2 comments:

Yasminhamid said...

panjang tu cerita.. sekali harung dari pegi sampai balik....

MommyAqil said...

hikhikhik..kak Min..malas nak ber part part..kuikuikui...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget