Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Apr 6, 2011

(+/-)19 months Milestones...

Hari ni nak bercerita tentang budak botak itu yang sudah pon menjengah umurnya ke 19bulan dan satu minggu..

Yes..He's such a big boy now and a lots of challenge have to face in raising up Aqil..

Nak bercerita tentang his milestones..ok jom cecite-cecita..

19Months..

~Sembahyang

As i told before,Aqil now sangat teruja utk sembahyang..Mmg pantang nampak M&D sembahyang dia akan cepat tadah tgn utk berdoa n mulut terkumat-kamit..like semalam..Aqil cam trauma sangat kena tinggal bile mommy masuk toilet lelama..sekali tu mommy nak sembahyang pon dia tak bagi..sekali tu mommy pon cakapla..ok jom Aqil..Kita sembahyang sesama ye..

(dia pon kelam kabut amik kain pelikat daddy nak pakai bile mommy dah siap pakai telekung)

Semoga niat dan keinginan murni akan berterusan sampai bila-bila dan Semoga Aqil Jauhari menjadi mu'min Sejati...Amin..

~Aqil dah boleh menghafal..

Iya..betul..previous week ni mommy saja pasangkan Upin Ipin setiap kali weall main Hp..

(Mommy main angry birds aqil layan Upin Ipin kt youTube thru Hp mommy)..

Apart from that Mommy nak biasakan Aqil dengar orang bersembang dengan lebih kerap so that Aqil pon akan cepat cakap..Sekalii tu kan..Selepas berminggu-minggu bergelumang dengan U&I,Aqil pon sudah menghafal bebrapa dialog U&I..

(Walaupun Mommy pasangkan different version or episodes at one time but Aqil still can recognize some dialog at some episodes..)

Contoh:semalam Mommy pasangkan episd Upin,Ipin dan Apin..sekali tu ade babak 'bubbye' dalam episd tu ketika semua dah nak beredar dari tempat bermain U&I  dan kawan-kawannya..Sebelum U&I n Their frens ucapkan dialog Bubbye tu, Aqil kan...DIa kan dah wave tgn siap siap dah n ckp bubbye..haaa see how U&I can give gud influences to my boy...huhuhu...

~Aqil dah pandai buang sampah..

Buang segala sampah (yang bg dia sampah la kan n most of it betul la sampah..tak pernah buang yang bukan sampah) ke dalam tong sampah tanpa di suruh...Ohhh u're so clever la yang...

~Belum boleh bertutur..

Full sentence tu belum tapi certain words tu boleh..Bolehla cakap sikit2...Contoh:Air,Ball, dan beberapa perkataan mudah yang lain...Dan Alhamdulillah Mommy dia ni masih mampu memahami apa yang cuba dituturkan oleh Aqil tersayang walau dalam bahasa German sekali pon..Contoh:Mommy dah siapsiap pakai tudung,Pastu Aqil akan datng kat mommy n cakap ngan Mommy ....wahatehashihedsdjokhiklii.......oooo..kita nak keluar kejap..Daddy nak bwk kita jln2..hihihihi..then tanpa sepatah perkataan Aqil cecepat tunggu depan pintu..

~Faham sepenuhnya org cakap..

Kalo nak suruh Aqil buat pape pun boleh..cakap je ape semua boleh..Tolong ambil pampers...Tolong Kemas Toys ni...Tolong ambil selipar Mommy...Jom Naik atas...Jom Tido...Kiss Mommy..Kiss daddy...

~Semakin Aktif n panjang Akal

dan habit dia menggigit orang semakin berleluasa kembali..serius pantang lepa mesti dah prepare nak gigit muka or badan org..Mungkin sebab gigi dia sedang tumbuh dengan pesat maka gusi2nya terasa gatal..haihla Aqil...
Gigi Aqil as of Now: 6 batang atas..3 batang bawah..Geraham atas bawah dah tumbuh..

(Aqil now dah redha dan pasrah utk menggosok gignya setiap kali..baik je tau..)

Suka 'buat' Mommy n Maksu dia..suka sgt buat weall..tak tau ape yang menarik sgt weall ni sampaikan dia kerap menjadikan weall ni mangsa..Nak ggit muka..tarik rambut weall sekuat hati..pijak muka..n mcm2 lagila..haiyooooooooo..tu yg kena je dgn Mommy selalu tu..huhuhu..

~Kuat mengamuk dan Merajuk..

Ouhh..kalo part ni memang mommy surrender awal-awal..tak ter handle rasanya kalo Aqil Merajuk n Tambah mengamuk..sesuka hati nak landing kat mana n cepat je sentapnya..hadui laaa..Payah!!Org kata nak ilangkan rajuknya kena cepat-cepat dptkan Aqil kawan...Uhuk!!Kawan or adik??adik kena tunggu dulu la ye sayang...huhuhu...

Lagi..lagi..lagi..Ooohhhhh Mommy dah tak ingat lagi...Sekian di sini dahulu..Nanti kita sambung lagi cerita perkembangan budak botak itu ye...Jumpa di Entri akan datang!!


***Mommy is now searching for the best method on how to spent with Aqil together in perfect time and gud inputs..Yeahhh..The best learning process is just begins...If u ' ve found something interesting and can apply in our child learning process, please share with me ya Mommiessss...





Photobucket

2 comments:

munna said...

tak lama lagi Aqil pandai minta adik kat mama dia pula..hehehe...

MommyAqil said...

hehhehe..adik ye..tunggu tahun depan la Aqil..hukhukhuk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget