Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Apr 28, 2011

Esok 1 tahun 8 Bulan tapi Aqil ...

29 Apr 2011
Esok genap Aqil 1 tahun 8 bulan..
4 months to go for his 2nd birthday... (29 Aug 2011-29 Ramadhan)...Esok raya!!Yeayyy..
Ok stop berangan Mommy Aqil!!!

Heheheh...
sekarang tgh sedikit runsing tentang Aqil..
Dia agak lambat bercakap..
Memang mulut dia bising..sangattttttttt..Tapi..Sepatah haram pon kita tak faham..
KECUALI
Nak...
Taknak...
Air...
PInnniinnnnInnnnn INnnnn... (Upin Ipin)
Dd
Acik (nasi- ntah sape pulak yang ajar cakap pelat ni..)
Lapar
Susu
Tumpah

 Tu jela KOt..

Yang lain-lain..MAaf..anda telah berada di Jerman bila anda bercakap dengan Aqil...
hurmmmm..
Pemahaman mmg Gred A..
Pertuturan still Gred C/D..
Haihla ank Mommy ni...
Bila nak Cakap??

BIla saya tanya side saya..Normal ke Aqil tak cakap2 lagi ni?
Ala..biasala tu...Asyraff (ank along ) pon lambat cakap..
Along ko sendiri pon umo 3 tahun baru bleh cakap...(uupppssss sori long...)
hihihihi..
SO saya pon dah hilang sikit rasa runsing ni sebab mungkin keturunan belah saya memang diatkdirkan lambat cakap..uhuhuhu..

TAPI..
kengkadang sentap gak bila orang terdekat sgt dengan saya cakap...

"hisyyy Aqil ni Lammmmmmmmmmbaaaaaaaaaaaaaatttt sangat cakap kan Aida"
"Dah terlambat sangat Aqil ni"

Dalam hati ni sakit je rasaaaa tau...
Yang nak cepat2cepat sangat kenapa.??
Aqil dah nak pegi kerja ke yang nak cepat2 sgt??
Sentappp Mode bila orang tu tak reti nak jaga hati orang langsung n seolah-olah mcm Aqil ni lembappp sangat je..Mencikkkk org tu!!!

Pastu kan..
ade orang cakap suruh amik Supplement tuk cepat kan percakapan dia..
Hurmmm..tapi saya tak berapa nak yakin la nak amik supplement tu..
Sebab bagi saya yang melihat Aqil ni, dia bukan nya tak boleh cakap langsung tapi cm malas nak sebut satu2 perkataan tu..
So saya rasa mcm tak payah kot Supplement tu..

Hurmmm Ape pandangan anda??
Photobucket

12 comments:

SSulieana said...

nnti kalau anak dh pandai cakap kite pulak yg x larat nk layan nnti...percayalah...ni pengalaman dr anak buah su la...so lantak la org nk ckp yg anak kite lmbatt ckp...

umi aiz said...

sama lah ngan aiz..duk bebel je..dah start cakap ayat pendek2..mcm
*adik nanak
*mi take tu...

comel kan bile dgr die cakap...
hye aqil !! adik aiz dtg nak main sama ni..

Anonymous said...

salam aida,
tak yah risau sesangat....anak che nab (adam) pun tak pandai cakap lg..sebjik mcm aqil...dia boleh sebut dua tiga patah perkatan gak dgn pelat,pandai ckp german gak hhehe (bila ckp dgn dia dlm tepon sepatah haram kak teh tak paham hahaha)bila kita mintak tlg untuk buat sesuatu dia faham.dia akan buat..bila malas berckp dia akan menjerit aje.....

munna said...

BIASALAH TU AIDA TAHAP PERKEMBANGAN BAYI BUKANNYA SAMA DENGAN SEMUA BUDAK ADA YANG CEPAT TANG NI ..TANG LAIN DIA LAMBAT PULA.. AT LEAST AQIL DAH PANDAI JUGA SEBUT SIKIT..DARIPADA TAK BERCAKAP LANGSUNG LAGI NAYA

Ummi Ummair said...

Aida..tkpe, jan risau normal tu. stp anak tak sama perkembangannya. mgkn Aqil cpt berjalan kot..tu yg lambat bercakap. ataupn mgkn btl faktor keturunan mcm aida ckp tu. byk faktor yg mpengaruhi. akak x penah dgr plk supplement nk kasi anak cpt b'cakap. yg pntg kita kna sentiasa bkomunikasi dgn ank. ajar sesuatu tu b'ulang2 kali spy dia mudah ingt.kita sebut n then suruh dia plk sebut.komunikasi dgn anak sgt pntg n byk mpengaruhi. jgn risau k..

Yasminhamid said...

biasa jer kot... kalau dah lebih 3 thn tak leh cakap baru tak normal. lagi pun dia bukan tak bercakap langsung.

MommyAqil said...

Ssuleliana:A'ah kan..betul..aida pon ade ank buah yg tak bhnti ckp..sampai tak larat nak layan cakap..huhuhu..Biar je la kan..membesar mengikut fitrah..

MommyAqil said...

Umi AIz:aiz..mehla sini..boleh kita ckp jerman sesama..hihihi..samalah dgn aqil umi..tak bleh susun ayat lagi...

MommyAqil said...

Kak Teh:hihihi...lama tak jumpa adam...boleh tgk dia main sesama dgn Aqil..Tula kan..sama je dgn Aqil..ckp Jerman je hebat..cakap melayu sikit sikit je boleh..hihihi..

MommyAqil said...

A'ah kan Kak Munna..aida pon sebenarnya takde risau sgt..tp org sekeliling yg risau terlebih..guhuhuh..

MommyAqil said...

Ummi Ummair:terima kasih kak atas nasihat dan pandangan yg berguna tu..Aida cuba praktik kan dgn lebih kerap..aida pon rasa 2 way communication adalah paling penting untuk encourage baby kita bercakap kan kak...Semoga Aqil boleh cakap mengikkut fitrahnya..

MommyAqil said...

Kak Min:hihihi..tula kan..isy aida je risau terlebih..dah..nak buang dah perasaa risau tu..shuh..shuh..shuh...risau..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget