Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Apr 15, 2011

Entry Khas buat Angah saya:Persediaan Ke Hospital untuk Bersalin

Since Kandungan Angah saya sudah pon memasuki ke usia 8 bulan dan refer to our conversation yesterday maka entry ini pon terhasil..Hanya sebuah perkongsian maklumat semoga dia tidak terpesong..ahahhaha..

Sementara XP saya masih fresh jadi saya ingin ingatkan dia tentang barang-barang yang perlu dibawa..

For Baby
  • Baju Lengan panjang sekali dengan seluar panjang          2 Helai (kale yg universal like putih/hijau)
  • Pampers                                                                        2-5 keping (newborn kerap poo poo)
  • Blanket beli yang ade cover kepala tu                             1 Helai
  • Napkin                                                                          1 Helai (in case nak lap ape2 ke)
  • Towel                                                                            1 Helai
  • Toiletries (lotion,baby oil,minyak Telon)
  • Booties n Mittens (penting sbb nanti Baby sejuk) ...Ala stokin n sarung tgn baby la..haiyooo..
  • Wet Tissue..Penting jugak..senang nak lap-lap ape2 yg berkenaan

Cuma mengikut pengalaman aku hari tu before turun ke Labour Room Nurse just minta sepasang baju n pampers only...Yang lain-lain tu bleh la kita gunakan bila dah naik wad...TAPI kalo masuk NICU suma tu tak diperlukan LANGSUNG!!huh...Tapi Minta simpang n doa kt ALLAH supaya selamat kan semuanya..AMIN..

For Mommy
  • Kad Merah - Most Important Hokay!!
  • Kain Batik dua helai even kat spital nanti dia akn suruh kita pakai Uniform tapi standby je..(nanti after dh kuar spital takkan nk pakai uniform lg kan)
  • Baju or T shirt n kalo boleh bawak yg berbutang depan senang nak menyusu baby nnti
  • Towel
  • Stokin
  • Sweater
  • Minyak Panas (optional)
  • Maternity Pad (bwkla dlm 5 keping ke)
  • Panties
  • Nursing Bra (try tgk kt Fabulous Mom kt Avon pon ade tapi tak best sgt pakai)
  • Tudung Spare (hikhikhik)
Tu je kot..kalo ade pape nak tambah Blogger lain bleh tolong topup sikit sebab Experience saya takde la hebat sangat ...hihihihi...

YANG PENTING..dah nak pg Hospital tu terus pakai kain batik je tau even nampak cam kolot,abaikan aje dari kena tukar segala mala kt Hospital time kita dah sakit-sakit baik tak payah..betul tak??heeeeeee...

Isyyy..Tak sabar nak tunggu baby ko ni ngah..Walaupun mungkin Baby Boy tp weall tetap tak sabar even Baby girl yang dinanti tak kunjung Tiba untuk memenuhi generasi ketiga Hamil dan Rohaya..hukhukhuk..

Nanti kalo nak tau lain-lain lagi,text aku keh..Miss u a Lotttttttttttttttt...

UPDATE:
List for Breastfeeding Jouney (Most important-kena beli before deliver)

  • Breast pump (kalau boleh standby siap-siap yang boleh guna untuk longterm) for career mommy
  • Storage bottle/storage bag (nak buat stok during pantang)
  • Breast pad
  • Ice pack


Photobucket

9 comments:

Edura Hanum said...

wahhhh lepas nie bertambahlah geng aqil yer.
tahniah kak..bertambah generation ayah dan ibu akak.
hehehhehehe..

MommyAqil said...

Thank u anum..tula kawan bergusti ramai..hihihi..

sarah-najwan said...

akak doakan..awk selamat belaka deh..dekat2 nk bersalin ni mmg rasa mcm2..tapi..kuatkan berdoa..mohon hubby doakan kita jugak..minta maaf dgn hubby..

insyaAllah segalanya selamat..

munna said...

MMG PATUT SEDIA AWAL2 BARANG YG NAK DI BAWA KE HOSPITAL .. TAKUT NANTI KALUT ADA JE BRG YG TERLUPA NAK BAWA

MommyAqil said...

Kak Sarah..Tima kasih..Nasihat berguna tu ..redha suami adalah segala-galanya kan..huuuuu..

KAk Munna:betul tu..kena prepare awal-awal..sbb kalo ade je teringat bleh masuk beg siap-siap kan..huhuhu..

Yasminhamid said...

akak biasakan simpan beg tu dalam keta bila kandungan masuk 7 bulan... persediaan takut terbersalin awal...

angah said...

thanx my dear sis! love u!!!!!

MaMaNuRiN said...

jangan LUPA camare or video cam sebab nak tangkap gambar ibu dng baby heheheh..

alaaa aqil dah ada kawan yerk? tak apa tak apa..kawan boboy ok lah,kalau kawan gegirl tunggu baby mamanurin tau..**best nidpt besanmommy baby cute miut**

MommyAqil said...

A'ah kan kak min..time tu dah kena berjaga-jaga dah..huhuhu..

Angah: Love u toooo!!!

MamaNurin:Camera..yup!!pnting esp for 1st baby kan ma..
Okies..weall sentiasa tunggu baby mamanurin ni...Berbesan dgn mama comel ok jeeeeee..hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget