Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Dec 25, 2012

2009 ~ Pengalaman Bersalin ~ Hospital Serdang~ Aqil Jauhari

Sebelum tu Selamat Hari Krismas buat semua yang menyambutnya..Selamat bercuti buat semua bloggers and silent reader...hihihi

~Back to 2009~

EDD : 20 Aug 2009
Takde sign ape2 yang boleh mengatakan saya akan bersalin pada hari tu...Pegi KK, doktor check, semuanya ok..baby pon kat dalam Ok2 je..So Doktor bagi another 3days for next appointment.

21 Aug 2009 - Hari pertama umat islam berpuasa.
Saya pon puasa la hari tu dengan semangat bangun sahurnya...TAPI...lepas je tengahari, perut saya sangat bergelodak..baby pon keep on moving..maybe lapar kot..kesian baby..tapi dek kerana sayangkan hari pertama berpuasa, saya tetap puasa jugak..huhuhu..Still no signage to deliver on that day..

23 Aug 2009
Baby still belum mahu keluar and check kat KK, doc bagi lagi date until 10 days overdue..Kalo lepas tu takde sign jugak baby nak keluar, kena induce la jawabnya..seterusnya next appointment kt Hosp Serdang for another 3 days..

27 Aug 2009- Hospital Serdang
Terus ke dewan bersalin sebab ade appointment kat sana and nurse terus suruh ke bilik saringan..kat situ ade buat CTG..tapi still no contraction and saya tak rasa sakit langsung!!huhuh..tiba-tiba ade doc lelaki datang nk buat VE (seluk)..ouh..dalam kepala saya cakap, adui malu gile tapi bile dia seluk tu takde la sakit mana sebab setau saya sakit..hihihi..Still doc kata no bukaan and boleh balik dulu..tunggu lagi 3 hari lepas tu..

28 Aug 2009
Nak mandi pagi tu..saya tengok ade darah keluar sikit..hurm..hati berdebar-debar jugak tapi since saya tak rasa sakit pon, takdelah immediately nk pg hosp..Discuss dengan Husb, nak pg ke tak hospital?husb pon tak reti nak decide...hurmm tanya2 semua orang, ade yang suruh pg je sbb ank 1st pastu ade yang cakap tak payah pegi hospital dulu tunggu sampai rs sakit..

Dah pukul 2 cam tu..saya yang dengan sendirinya nak pegi hosp jugak walaupun takde rasa sakit...sebab ade rasa risau sikit..hihihi..so siap2 pakai kain batik bagai..sampai hospital je terus cakap kat nurse tu ade turun darah..Nurse tu pun cakap.."semalam ade datang and doktor seluk kan?haa mungkin sebab tu darah keluar..takpe2 tunggu sampai kita panggil nama ye.."..saya pon tunggu..

Buat CTG,ade sikit contraction..tp sy tak rasa sakit pon..sekali lagi doktor cina lelaki datang nak buat VE..haihla..mencii betul la ngn doc laki ni..again juz bukak 1cm je..memula doc nak suruh balik tapi dia kata tunggu kejap sebab nak scan jugak dulu..tapi Doc yang nk scan tengah dalam OT, so saya pon tunggu kat luar dulu..

Adik beradik saya dah dtg kat Dewan Bersalin Hosp Serdang tu and bawak air zam zam..Saya pon minum la jugak beberapa teguk..start tu..dah mula rs tak selesa sikit.sakit kejap2 tapi still bleh tahan lagi..very mild contraction.. Time tu pukul 5ptg..

Lepas2 tu..still menunggu lagi..Doc yang nk scan tu pun tak kuar2 dr OT lagi..saya dah letih menunggu, semua family saya pon dah letih tunggu...lepas bukak puasa pon doctor tu pun takde lagi..letih mmg letih..only pukul 11 malam baru nama saya dipanggil..(gila lama kan????)..bile scan..DOc found out baby's condition was not gud sbb air ketuban dah tinggal sikit...Doc tanya ade rs bocor tak?saya kata takde sbb juz keluar darah je..Hurm..terus doctor cakap esok pagi kita induce sekarang ni masuk wad dulu ye..

29 Aug 2009

So saya pon berjalan la ke wad..time tu dah rs sakit 10minit sekali..tepat pukul 1 pagi, saya masuk wad..cakap kat husb: "Abg tak payah tido lena sangat la tau..sebab bie rasa malam ni jugak bie bersalin kot" minta maaf semua..nangis2 bagai, husb n family semua pon balik...

Berjuanglah saya keseorangan..saya masuk wad kelas dua...request nak masuk 1st class tapi tak boleh sebab saya ade risiko nk bersalin, so masuk 2nd class dulu lepas deliver baru bleh masuk 1st class...dalam bilik tu ade 4 orang..ade yang baru lepas c-zer ade yang baru je normal delivery..ade yang berbulan dok hosp tu sbb ade prob..

Start duduk atas katil je..saya dah kerap rasa sakit..sakit dah tak tertanggung rasanya..huhuhu..mulut kumat kamit sebut Allah Allah Allah...tak tahan rasanya...Pukul 3 pagi, nurse dtg buat VE..nurse tu baik sangat..buat VE pon lembut n cakap lembut je..terubat sikit kesakitan yang ade..dia cakap baru bukak 2cm..oh no!!saya cam dah tak larat dah..Bila contracton dah takde, saya sempat la tido 5 minit sebab letih menunggu tadi tak abis lepas tu nak berjuang plak karang..mmg tak terlarat rasanya..

Dapat SMS dari adik saya suruh sapu air zam zam kat perut..so saya pon sapu la..start sapu tu, sakit makin menggila..ohh..sakitnyaaa..hihihi..pukul 4.30pg, call mak saya..cakap.."mak bie tak tahan laa.." "sabar la..sikit je lagi tu"..Pukul 5.15 pagi..saya rasa cam dah tak bleh blah, tekan loceng, nurse datang n buat VE lagi..dia kata " ok dah 5cm..dah boleh turun labor room" sebelum tu saya 'membuang' dulu lepas nurse tu masuk kan sesuatu dalam b**t** saya..settle..elok nak naik kerusi roda je..saya boleh ter muntah pulak..haihla..letih campur perut masuk angin..mmg UUweeekk la jawabnya..

Sebelum nak turun tu, nurse yg baik hati tu cakap.."semoga semuanya selamat ye" dengan muka simpati..ouh sayu rasanyaa..huhuhu..Sebelum tu sempat jugak call husb n mak sy ..ckp yang sy dah  nk masuk LR dh..

Smpai LR..nurse tu biarkan saya keseorangan lepas segala wayar diletakkan kat atas perut saya..adui..lagilah tambah tak selesa rasanya..tak lama tu husb datang..fuh legaa..tak sampai 15 minit lepas tu saya suruh husb panggil nurse cakap saya dah nak 'terberak'..nurse tu datang..n terus dia pecahkan air ketuban..time tu jugak saya ter kencing kat nurse tu.."sorry"..tak tahan plak..sekli keluar dengan air ketuban..lepas tu datang sorang doktor cina n midwife India yang garang..maybe dah fully dilated ..

Bermulalah aktiviti meneran dan melawan..dengan mulut midwife yang bising sbb marah saya angkat bontot n marah saya sebab tak teran dengan betul..dia bising2 la..saya pon malas nak pikir sbb dalam sakit2 tu saya dah tak bleh nk mengikut arahan yang diberi..huhuhu..Husb pon bagi semangat gile2 kat saya n saya pon kejap pegang tangan dia tuk dapat kekuatan..hihihi

Teran banyak2 kali pon baby taknak keluar lagi..saya cam dah give up..tapi saya try lagi teran..lepas tu dah pukul 6.50pagi nurse Melayu datang..dia datang je terus tolak perut saya ke bawah n bagi semangat tuk saya Push lagi..bile dia tolak perut saya tu, saya rasa cam baby dah nak keluar sangat..rasa lega semua ade..tak lama tu..Kepala baby dah nampak and dalam sekejapan baby meluncur laju keluar..hihihi..lega!!

Tepat pukul 7.01pagi 29 Aug 2009 (after 9 hari overdue) , baby pon keluar dari perut momy..Baby nangis, n doc tanya baby ape?ntah saya pon dalam mamai2 saya cakap baby girl..hihihi..dia suruh saya tengok betul2 sya cakap Baby boy..

Bile letak atas dada saya je terus segala rasa yang ade sebelum ni hilang!!lepas tu nurse amik bersihkan baby n bagi kat husb tuk Azankan dia..lepas tu terus la nurse bawak ke NICU sbb pernafasan baby tak stabil..

Lepas tu aktiviti menjahit pulak..again..midwife yang garang tu yg jahitkan saya..bile dia bius kat paha tu saya tak rasa sakit..n proses menjahit keseluruhannya takdela sakit sangat..beranak lagi sakit kot wlaupun jahitan saya banyak sangattt..hihihii.. (kesan angkat bontot n tak ikut arahan..hihihi)

Alhamdulillah..proses kelahiran Aqil tidaklah memakan masa yang terlalu lama and saya masuk labor room pon hanya sejam lebih sahaja..cuma episod selepas kelahiran je sedih sikit..sebab terpaksa berkampung di NICU selama 11 hari..huhuhu..Nak tau cerita di NICU? bleh refer entry ini...

Terima kasih ye sudi baca entry ini walaupun sudah 3 tahun berlalu...


Beberapa jam sebelum melahirkan Aqil..Dewan Bersalin Hosp Serdang


Aqil..beberapa jam selepas dilahirkan..


Aqil - Day 10 - Alhamdulillah..semakin sihat..



Photobucket

10 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

Aduhai..same kes la kite..time bersalinkan zara x pndai teran sampai angkt2 bontot..x pasal2 luka pjg n kena jahit byk..time pantang siap dok atas pelampung sbb sakit n letak bontot direct ke kusyen..hihi..bersalin zareef kt swasta alhamdulillah far better..skjap je dah cergas blk..maybe sbb dah ada pengalaman kan..:-P

Nway,jap nk bc entry awk msk nicu..akak x tau stori lg..apepon,hope bersalin kali ni sume dipermudahkan k

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

aqil besar juga yer pas bersalin :-),,pengalaman berbeza kan masg2 bersalin ni

LuN@_aiDi said...

walaupun dah 3 taun, tp kenangan tuh tetap lekat
kat ingatan yea^^_

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Pengalaman yang cukup bermakna...
Alhamdulillah..tak memakan masa lama..sama macam lily melahirkan Qis dulu..tapi yang buat geram tu Misi sangatlah kerek..dah lah kita sakit bertambah sakit plak dengan kerenah diorang..

aTieYusof Family said...

Pengalaman yg paling bermakna dlm hidup.. sy lagi sedih, masa Pa'e lahir hubby takde di sisi..pegi luar daerah..mak pun jauh..isk.. sedih tau!..Alhamdulillah tak ambil masa lama..30 minit kt Labour room dah selamat deliver...
comell nya aqil baby tu...;)

Sherwieyna Muzzawer said...

baca entry awak ni buat saya rasa berdebarlah pula..hehehe.walaupun dah 3 tahun berlalu,kenangan terindah tu sentiasa kita ingat sampai bila2 kan sis. tak sabar nak tengok baby seterusnya..hehehe.semoga awak dan baby selamat dan dipermudahkan..aminnn

SSulieana said...

tak sangka kan aida zayyan dan aqil masuk nicu sama2...hehehe...zayyan pun sebab pernafasan dia...alhamdulillah...harap2 anak2 kita sihat sampai bila2...

Lynn Hamzah said...

waktu nak bersalin nie memang dah x fikir apa dah...tp VE tu memang menyakitkan...huhuhuh...

~MommyAida~ said...

Tima kasih semua..ni kenangan yang takkan dilupakan..hopefully proses delivery lepas ni akn lebih baik dari sebelum ni..InsyALLAH...

Nur Farah Hana said...

Allahu akbar... Dah dekat nak bersalin... Cuak lah... Tiap mlm hampir 2-3 kali bangun gie buang air kecil... Takut bila terbangun...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget