Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Dec 31, 2012

31.12.12 ~ 36 Weeks~ The most worried thing is...air ketuban..

"As I read through one of toughest story on the blog, I felt scared and felt much worried to deliver my baby at normal vaginal delivery..

I've effected so much from her story and may Allah ease all her pain and her conceive-ness of her very first baby.. I will pray for her and hope everyone here will pray for her safeness and surviving of baby Jibrael too. .. You may refer rnadiasabrina.blogspot.com to get all the story picture.. Thanks in advance.."

-Back to aqil-jauhari.blogspot.com-


Alhamdulillah..36w+5d already..


Malam ni Check up for 36weeks at KPMC..
Alhamdulillah will meet Dr Haslinda again for fourth times!!
Tak sabar nak teropong baby and tak sabar nak tau berat baby sekarang as last time scan was 2.063kg.. Kecik kan??hurmm..pagi ni baca blog Dr Halina pulak, dia pon kata baby dia kecik .. She is not taking meal as she should be (her appetite just so-so) plus she's still breastfeed-ing lil B...So Dr pon risau, apatah lagi saya kan..huhuhu..

Selain nak cek berat baby at this stages, I also need to know more about an AMNIOTIC FLUID in my sac...

Ape itu Amniotic Fluid??


The amniotic fluid is important for several reasons -- it helps keep the baby warm, and because his body parts are growing so fast, the fluid provides lubrication that keeps them from growing together. In some cases, fingers and toes can become webbed as a result of not enough amniotic fluid circulating in the uterus. Amniotic fluid also helps the baby's lungs develop.
The amniotic fluid also lets the baby move easily so he can exercise his muscles and strengthen his bones before he’s born.
In addition, it acts like a liquid shock absorber for the baby by distributing any force that may push on the mother’s uterus. Even sex won’t hurt the baby.

Source : Pennmedicine



Kenapa saya risau sangat??sebab time Aqil dulu saya mengalami masalah yang sama..Air ketuban tiba - tiba jadi sikit (bile ia keluar pon saya tak perasan)...

saya takut and risau ..
- Bila leaking time tu saya tak sedar.. (tau-tau je dah tinggal sikit)
- Bila 'bersama' ia akan menjejasakan air ketuban tersebut walaupun telah disebut ia tak akan menjejaskan langsung...But still saya rasa cam tak secure..

Kesan akibat air ketuban menjadi sikit mengikut dari pengalaman saya:
- Baby dah tak secure duduk kat dalam tu sebab bila air ketuban dah bocor, jangkitan kuman akan berlaku jika baby tidak dikeluarkan dalam tempoh maksima 72jam...
- Apabila baby pee/poo poo kemungkinan baby utk makan najis sendiri akan terjadi..(lung infections n etc might happen)

So ia sangat bahaya kan bila mana air ketuban telah pecah/bocor and the worst part is kita langsung tak perasan..means tak perasan kat sini, ia mungkin keluar bersama-sama urine kita atau ia mungkin keluar sedikit-sedikit yang kita sendiri tak sangka ia adalah air ketuban..

Sesetengah orang akan perasan bila air ketuban dia pecah dengan adanya bunyi POP dan diikuti oleh 'air banjir'..ade sesetengah tu pulak, air ketuban dipecahkan upon delivery time..ade sesetengah pulak, ter bocor seperti kita kencing n kita pon tak tau itu air ketuban...so kerisauan sangat melanda diri saya since my first pregnancy happened exactly like this..

Persoalannya sekarang..
Apa akan kita rasa bile air ketuban dah keluar?perut kita akan rasa sakit ke?baby less move ke?contraction bermula ke?hurm??ape ye?? Mommies ade experience tak??bleh kita share sikit..hihihi..more or less will discuss with the doctor tonight..

***husb warned..stop baca bacaan yang merisaukan as according to our doctor, it's nothing much to worry about since our last check up...huhuhu..






Photobucket

6 comments:

IDAZS said...

aida, suami saya pun selalu ckp jgn duk baca macam2, nanti mula takut. Tapi tula mesti nak search juga.

apepun sama-sama kita doakan semoga kita dipermudahkan ya, amin.

:)

aTieYusof Family said...

sy dulu lagi teruk.. pecah air ketuban masa kt opis..:)
semoga semua nya dipermudahkan ya.. Aqil mesti happy nak dpt adik..
Take care dear...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Masa bersalinkan Qis dulu..doktor yg pecahkan air ketuban..tak ingat macamana rasa dia..

Apapun moga dipermudahkan segalanya..

aanie said...

sy pun xtau la cmne air ketuban kurang ni...rasanya dia ada limit kan? kalau terlampau sikit tu yg bahaya....

sy dulu air ketuban mmg keluar byk mcm air...tetiba je...tp perut x rasa sakit pun...biasa je...sempat mkn nasi lagi tu sblm pegi spital..haha..adoi la...

~MommyAida~ said...

Ida: hihihi..sama kan..diorang taknak kita risau terlebih..huhuhu..Smoga dipermudahkan jugak buat Ida

Atie: ooo yeke..hihihi..mesti kelam kabut time tu kan...Aqil??manja+jeles still ade lagi laa..huhhu..

Lily: hihihi samalah kita..dipecahkan tapi still pelik camana air ketuban bleh jadi sikit..huhuhu..

Aanie:oo cam orang2 yg pecah air ketuban kat umah kan?aida tak penah rasa camtu lagi..tapi tak sakit eh even air ketuban dah pecah??huhhu..mkn roti canai lagi..sempat gituu..hihihi

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

saya dulu air ketuban keluar sendiri..xrasa apa pun..tetiba jer asyik keluar..lepas tu lama jg baru rasa contraction sikit2...Alhamdulillah saya sakit xteruk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget