Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Dec 5, 2012

Criteria memilih nama anak...

Assalammualaikum..selamat hari Rabu..

Hari ni betul2 wordless sungguh!!sampai tak tertulis ape2 pn kat blog ni hari ni..huhuhu..

So after dah mkn kenyang2, barulah ade idea nk tulis ape..kikikik..

Since saya preggy 4bulan lagi saya ligat mencari nama anak...sebab seeloknya kita dah boleh namakan anak kita sebaik kandungan sudah berumur 4bulan..mengikut islam... So untuk merealisasikan nasihat tersebut, saya n husb pon sakan pilih nama anak walaupun gender tak sure lagi..juz standby dua-dua gender..senang..

Bagi K.a.M.i..criteria nama anak yang sangat penting adalah:

  1. Mesti mengikut panduan Islam
  2. Mesti mempunyai maksud yang baik/elok
  3. (KRITERIA K.a.M.i) mesti mempunyai hujung pangkal nama saya n husb..kat sini gedix sikit..hihihihi
Sebagai contoh: Aqil Jauhari (A=Aida, J= Jeffry)
Maksud: Aqil      - Yang baik budi/ bijaksana/Dapat dipercayai/Pintar
              Jauhari - Permataku

Dulu time Aqil saya rasa adalah nama yang paling senang nak pilih..sekali petik je dah finalised!! Tapi for second baby ni..aduiyaiii susahnya rasa..SEBAB??takde nama yang pangkal huruf J yang sedap dah..huhuhu..Sentap en husb..hihihi...

Sudahnya, kitorang decide utk pilih pangkal nama either start with N,A,M,J (Nurul, Aida, Mohd, Jeffry)

So last month dah finalised nama for baby boy A..... M.....

Cuma kalo girl..pening sikit..memula dah nekad je nak letak J...... A......

Tetiba Momy ni tergedix sikit pg cari lagi nama yang sedap lagi indah..sekali tu terjumpa terus M..... A.....
hihihi..bile proposed kat dady, dady terus ok!!yeayyy Finally....Bab nama dah settle dah..Alhamdulillah..semoga baby akn membesar dengan sihat seiring kecantikan namanya..chewahhh..

***Uolsss preggy mom, dah decide nama anak dah??Mommy Aqil mmg over sikit...heeeee...

Photobucket

11 comments:

Wawa said...

wooowww!kte dulu masuk 8 bulan baru la gigih cari nama anak...hihihi~

::NureeN:: said...

ye ke 4bln baik cari nama?
nureen abah pesan bila baby dh kuar baru cari nama..
so anak2 nureen mmg nureen x cari nama siap2
dh kuar baru sibok selak buku & internet.. & pastikan start ngan E... A... :)

~MommyAida~ said...

Wawa: hihihi kite mmg ter over skit..

Nureen: yang 4 bulan tu incase kalo gugur or meninggal dlm kandungan, kita dah sepatutnya letak nama anak dh by 4 months of pregnancy..

Ema said...

salam ,

saya pun kalau cari nama awal tapi kang asyik tukar jer hahahahaha

pelangi chenta said...

senang ye akak.baby dah keluar xyah dok risau nak fikir nama lagi.terus bubuh nama yang dah dipilih

~MommyAida~ said...

Ema: tula..kalo pilih awl2,confirm tukar2 kan..hihihi

Anum: tula senang kan..tp kli ni nk announce on 7th day..lebih afdhal org kata..hihihi

SSulieana said...

betul masa anak first senang je bg nama, masa dia keluar tu mmg nama dh standby, tp masa anak kedua dah keluar berapa hari nama pun belum ada walaupun dh tau jantina masa dlm perut...mana x nya, utk anak kedua ingt nak boh nama yg bombastik tp ada la maksud kan...sekali husand reject...hahaha...ish x sabar nk tau nama baby aida...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

saya senang jer en suami yg cari hr tu hahaha

munna said...

suka sgt bab memilih nama anak ni... kak munna dulu awal2 dah plih... last2 tertukar je nama lain tapi still suka ngan nama tu

IDAZS said...

saya bab nama anak biasanya suami yang tentukan. setakat ni xde lagila...yang pasti masih kekalkan macam abang dia juga ZS.

camne nak pilih bila gender pun x confem lg. ihiksssss

~MommyAida~ said...

Sue: mmg kan ank 1st senang je nak pilih nama..tiba yang second ni, susah sangat pulak rasa..hihihi

Waniey:saya tak bleh bg husb yang pilih sbb dia pilih selalunya tak sedap..hihihi

kak Munna:hihhi..tula masalah kalo dah pilih awl2 kan..cepat je nak tukar..hihihi..

Ida:hihi..husb aida pilih nama tak best so tak bleh biar dia yg pilih..huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget