Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jul 2, 2010

NICU Life...

Sambungan Entri semalam..before that, puasa saya VOID semalam..tension betul!!sedih coz takot tak sempat nak menggantikannye...huhuhu..Redha dan Tawakal je la...okla let us start our life at NICU for the past 10 months ago...


Bile dah di sahkan baby saya terpaksa dimasukkan ke dalam NICU after his birth,saya adela rasa sangsi and risau...Tapi still yakin yang baby saya kuat dan akan sembuh.. Cuma ada sedikit sebak bile huby saya datang lepas saya naik kt ward dari labour room...


"bie, anak kita kena masuk NICU coz ade jangkitan kuman kt dalam paru-paru die"


"oh yeker?teruk ke bang"


"hurm tadi doc tu explain kat abg, dia kata dia tgk Aqil dia tak happy..still tak stabil conditionnya"


"ye ker bang?sedihnya..."


"takpela, bie sabar ok?apa2pun kita berserah je, doa banyak2"





Dan hari-hari saya seterusnya suram sangat..bila duduk kt ward tu rasa macam bukan bersalin coz takde baby kt sebelah..tengok org lain ada baby, lagi la saya sedih!!tapi saya kena kuat demi anak saya kt bawah..(saya extent masa duduk kt hosp coz nak tunggu Aqil sihat) setiap hari saya pasti akan turun tengok Aqil kt dalam NICU..1st timetapi bila dah hari keempat saya bersalin, badan dah mula saki2t and breast of coz bengkak coz takde baby nak hisap (aqil kena puasa 5hari)...saya pun balik nak berurut..1st day balik rumah nak berurut saya tak pegi tgk Aqil coz tukang urut tak bagi terlalu banyak berjalan..so Huby je yang pegi..rasa rindu sangat kat Aqil waktu tu...huhuhu...


hari-hari seterusnya, saya tetap akan melawat Aqil..masuk je NICU, saya rasa macam semangat saya hilang coz tgk baby-baby kat situ suma condition teruk esp katil sebelah Aqil..sedikit info, nama baby : Mohd Naufal, condition:50-50 coz terbelit tali pusat and lahir terus tak bernafas sekejap, suara pun takde so mmg bergantung sepenuhnya pada oksigen provided..sedih sgt tgk his parents..but i'm salute to his mother coz she's too cekal n tabah..still mampu tersenyum...kt NICU ni ade 6stages yang kita kena lepas after that br bleh discharge..for 5 1st days tu Aqil at stage 1..puasa,masuk tiub, ditidurkan,supply over 50% oxigent into his body..sgt sedih tgk die kena cucuk sana sini..tp sy harus tabah!!


in 5days unstable condition tu, tukang urut saya suruh saya or huby pg jumpa ada sorang ustaz ni untuk merawat secara batin untuk baby saya...supaya dia mampu sembuh dengan cepat..Huby tak sempat nak pegi, so mak sy yang tolong ambilkan air penawar untuk dititiskan ke dlm mulut Aqil and disapukan ke badan Aqil..Insya ALLAH dia akn sembuh..after dpt air penawar tu, huby saya sapukan and titiskan dalam mulut Aqil...


the next day tu, sampai je ward tu, nampak nurse tengah tepuk-tepuk punggung Aqil,..


"kenapa Nurse?"


"haaa baru nak call akak, baby dah boleh menyusu dah..ni dia baru lepas nangis, lapar"


"oh yeker?"alhamdulillah..

bersyukur sangat saya pada ALLAH...pastu, for a start, nurse tu ajar saya how to BF baby..Alhamdulillah, Aqil terus pandai isap susu..tak payah and susah nak ajar...




hari-hari seterusnya..saya bersyukur sangat coz setiap hari Aqil menunjukkan perubahan yang sgt baik and setiap hari dia akan bertukar stages..dan akhirnya setelah 11hari berkampung di NICU, Aqil pun boleh discharge dengan hati yang genbira...Alhamdulillah..bahagia rasanya bila dapat bawak balik baby untuk pertama kalinya...






Note: Baby Naufal telah selamat disemadikan pada petang hari raya pertama setelah usaha untuk menyembuhkannya gagal..Allah lebih menyayanginya..AL-FATIHAH...

3 comments:

MeMoRi Di HaTi said...

pinkylady,

seram sejuk baca entry ni..uwaaaa teringat kat Mia..isk isk isk, 3 kali arini air mata mengalir, sedu sedan dh ni..teringat saat dia bertarung..saat dia buka mata tgk mama dia ni, saat dia genggam jari pada dia..

al fatihah utk naufal, aduhhh siksa betul perasaan ini..

PinkyLady said...

Sabar ye mama Mia...Kalau saya ditempat Mama Mia pun pasti saya akan menangis juga..anak kan..tiada apa yang dapat menggantinya melainkan anak itu sendiri..maaf sekali lagi sekiranya blog saya meruntun perasaan mama..kita cuma mampu berkongsi rasa dan perasaan agar segala beban yang ditanggung akan beransur ringan dan pulih..InsyaALLAH...

PinkyLady said...

Salam buat Mama Mia...

saya mengerti dan faham benar tentang sebuah perasaan yang kehilangan anaknya..cepat tersentuh dan berduka..saya pinta mama Mia terus cekalkan hati kuatkan iman...dan yakinkan diri pasti Allah janjikan sesuatu buat kita yang diuji..teruskan berjuang demi Nurin Amni Damia Khalilah yang sedang Tenang dan Aman disisi Penciptanya...

Salam sayang...
Mommy Aqil...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget