Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Dec 13, 2012

Anmum Vs Enfamama

~DISCLAIMER: This entry is based on my own experience only!~

Oklah buat preggy mom saya ade sikit review tentang susu ketika kehamilan ni..

Buat peminum susu yang tegar ataupun TERPAKSA tegar (macam saya!hee), ini adalah serba sedikit pandangan saya setelah mencuba kedua-dua susu seperti di atas..

At 1st saya juz try minum susu Anmum (yang famos amos di kalangan preggy mom tu)...berkotak2 dah minum akhirnya kat EXPO baby hari tu saya ter try la minum susu Enfamama pulak setelah di provok dengan pelbagai promosi..(biasalah..EXPO kan...)

Susu ENFAMAMA:

  • Rasanya agak kureng sedikit plus sedikit masin
  • Portion yang harus diletak adalah sebanyak 6 scoop utk 200ml air.. (banyak tu, tapi saya juz letak 5scoop je)
  • Sedikit pekat
  • KENA minum ketika sejuk (berais) sebab kalo dalam keadaan panas saya tak lalu minum..(means tak sedap la tuuu..hihihi)
  • Harga? mahal beberapa ringgit dari Anmum
  • boleh didapati di dlm pek 300g and 600g
  • Aqil tak suka susu Enfamama ni..(kalo dia rasa terus UUweekkk..TAK SEDAP!)



Susu Anmum Materna

  • Rasanya okla..(buat peminum TERPAKSA Tegar macam saya ni) rasa dia ok-ok je..sama macam susu2 lain jugak..
  • Portion yang harus diletak untuk 200ml adalah sebanyak 4 sccop sahaja.. (jimat kan?hihihi)
  • Kepekatan agak kurang which is OK! takdelah susah sangat nak menelannya..
  • Boleh diminum ketika sejuk dan panas..flexible..both rasa dia ok je..saya selalu minum time suam..BEST!
  • Harga? RM34.00 for 650g..(still affordable)
  • Boleh didapati di dlm pek 350g dan 650g..
  • Aqil suka minum susu Anmum ni..kalo sekali dia rasa, dia nak rasa berkali-kali jugak lagi..hihihi..


***Tapi saya rasa tak cukup lah kalsium kita kalau hanya dengan minum susu je..saya rasalah..kena amik pil kalsium summore...haih..kena request kat doctor next monday ni...huhuhu...



Photobucket

8 comments:

munna said...

kak munna awal2 mengandung mmg niat nak minum susu .. last2 satu pek yg kecik tu pun tak habis sampai anak dah keluar dlm perut... mmg x blh nak telan susu

zailamohamad said...

percaya atau tak akak xpernah minum susu macam ni sepanjang kehamilan akak..hehehe tekak takleh telan r..

tapi akak ambil pil kalsium & minum susu segar juga, ikan bilis pon selalu makan sebagai pembekal kalsium untuk mak buyong & baby dalam perut:)

NM02 said...

kite tak reti minum susu tepung cenggini. masa peknen, kite suker minum susu HL perisa coklat




Sherwieyna Muzzawer said...

saya suka minum susu anmum. dari awal mengandung sampai hari ni saya memang minum susu anmum. susu enfamama tak pernah cuba..:)

aTieYusof Family said...

Sy dulu memang suka susu Anmum... dan jenis yg setia pd satu2 jenama..hehe.. suka yg coklat..:)

~MommyAida~ said...

Kak Munna:hihih..aida tyme Aqil dulu mmg bercinta nak habiskan susu2 ni..tp tyme skrg boleh pulak minum..

Kak Zaila:aida pon suka mkn ikan bilis sekarang ni..kena amik supplement kalsium lain jugak ni..

NM02:hihihi...yang tu punya susu, hari2 5 kli pon saya sanggup minum..sedapp

Wieyna:hihihi..samalah..suka Anmum lagi..EnfaMama tu saja try

Atie:sy ni jenis suka mencuba, tu yg try jugak Susu EnfaMAma gak tu..

IDAZS said...

saya minum dumex mamil. Tapi jarang, lebih suka minum fresh milk. sekarang dr. syorkan minum susu low fat high kalsium. takmau berat naik byk sgt kot. hihihihihihih

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

saya dulu minum anmum :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget