Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jul 9, 2013

Day III - Nanning China - Detian Waterfall

Day III

Perjalanan kami pagi itu adalah ke destinasi percutian seterusnya dimana ia akan mengambil masa kira-kira empat (4) jam dari Hotel kami  untuk sampai dan empat (4) jam pula untuk pulang..total up 8 jam dalam kereta!!

Jauh bukan??

Tapi itulah hakikat nya..perjalanan yang kami terpaksa tempuh pagi itu adalah dengan kondisi Kereta/Van mercedez lama yang tahan lasak tetapi sakit badan..

Dengan keadaan jalan kampung yang berlubang sana sini..ditambah dengan jalan berliku dan bersimpang siur..memang amat menakutkan kami..

pada mula nya..apabila dikhabarkan tempat tersebut mengambil masa yang panjang untuk sampai, kami tidak mahu pergi.

tetapi..FIL pula beria untuk pergi..Maka ke snalah jugak kami..

Ouh..Lupa nak bagitahu..kami ingin ke mana?

Ke Detian Waterfalls!!tempat yang sangat cantik dan terletak di sempadan kawasan China - Vietnam..




Kami bergerak se awal pukul 6.30 pagi...Anak-anak semua di paksa untuk bangun awal dan mandi..


Tengoklah Abg Aqil..masih dalam mengantuk mode..Ouh lupa..Hari itu, Aqil telah memakai Topi+seluar+Kasut butik H&M yang kami beli semalam..

Medina jugak memakai seluar pendek jeans yang cute from UNIQLO!



Perjalanan yang indah diluar..di dalam kereta, hanya Jantung kami yang tidak berhenti berdegup dengan lebih pantas daripada biasa..

Nasib kami kerana mendapat Driver yang Old Timer Plus Berani Mati!! (huh nasib tak mati..Alhamdulillah)

Pemanduanya yang ter sangggtttt bahaya!!


kabus meliputi pagi..seawal pukul 6.30 pagi kami bertolak meninggalkan Bandar Nanning yang sibuk..



Mencari ketenangan di kawasan kampung





Gambar sebelum semuanya ketiduran.. Aqil n Medina dah selamat beradu..


After 4 hours in our journey..akhirnya kami sampai jua ke destinasi..


Aqil si budak Stailo!

Stailo sebelum dia terkucil di dlaam seluar..hahahahha...

sayang seluar baru terkena kencingnya...kakaakka


Menaiki bukit ..






Ke sinilah kami sbeenarnya..

Menyaksikan Keindahan Tuhan..ciptaan Allah yang Agung..

Sungguh indah kawasan ini terpelihara...


Detian Waterfalls yang cantik!!!


Untuk smapai ke kawasan Detian Waterfalls kami harus menaiki Rakit besar yang berharga RMB30 per person @ RM15 per person..


Inilah rakit yang kami naiki itu..


Aqil weird face.. 1 st time naik rakit lah katakan..tu yg terkedu semacam..hihihi 


Pemandangan jauh..


Sebelum kami turun ke bahagian bawah


Medina with her upset face.. Upset kenapa ntah..hahahha


Medina with Tok Daddy..






Happy face pulak..haih..


Air terjun dah menderu-deru di hadapan kami..


Sebelum sampai ke bahagian bawah kami harus melalui bukit yang agak curam dan harus dituruni dengan penuh hati-hati..




4 of us..


Wahh syoknya kalau dapat mandi..Tapi tak dapat pon!!tak tau kenapa tak boleh mandi or turun dekat2 dengan Air terjun ni..takut kesucian air terjejas kot..huhuhu


Cantik bukan?

Ok..kalau nak masuk dekat kawasan sini..kawsan Detian Waterfalls ni akan dikenakan charges sebanyak RMB160/person.. @RM80 seorang..tapi..tak banyak sangat pon aktiviti yang boleh kita buat kat dalam ni..dah la datang beribu-ribu batu jauhnya..dengan bayaran utk driver n sewa kereta pn sebanyak RMB1500/day @ RM750 sehari..but then, kitorang hanya disajikan dengan Air terjun yang cantik je?what else??

huhuhu..so saya suggestkan, tak payahla kot pg Detian Waterfalls ni walaupun sememangnya saya akui Air terjun tercantik yang pernah saya tengok!

TAPI!

Kos yang terlibat tersangat lah mahal n tak berbaloi sangat bagi saya..huhuhu

sudahnya...selepas tangkap gambar here and there..upah orang tangkap gambar kat situ dan di laminate kan dengan harga RMB15 .. selepas picnic maggi n roti..selepas berpeluh-peluh mendaki bukit, maka kami pun pulang utk mengharungi perjalanan panjang 4 jam lagi...huhuhu..








Nampak saya nak daki bukit sambil gendong Medina yang tengah menyusu yang menjadikan saya sangat super mommy sambil daki bukit sambil nursing..ouhhohohoho..

kemudian pulang lah kami dari Detian Waterfalls ke Bandar Nanning..

Perjalanan bermula pada pukul 12.30 tghari dan kembali sampai di Nanning pada pukul 4.30 ptg..

Terus makan...

Terus sambung shopping di sekitar Muslim Centre..

Niat di hati tak nak beli pape..

Sekali tu FIL offer..

Sambar lah jugak Handbag yg berharga RMB248.00 @ RM124.00

Mahal jugak bagi saya sebab bukan ada jenama pon!!

Tapi takpelah..

huhuhu..dress pon saya dapat jugak sbb saya tengok mcm cantik kat patung sekali tgk harga..umangaiii..

RMB217 after discount..

Taknak lah saya..huhuhu...sekali tu FIL kata, amik je lah..saya pon amikkk..

Sekali tu dah blk frust plk..sebab mcm membazir..huhuhu..mahal sangat kan..










Sampai di Hotel pukul 8 mlm..

Hanya berehat di hotel..niat di hati nak foot massage tapi kena berjalan kaki 15mins from hotel

cancel je lah..
Time to sleep..

Ceritera ESOK..nak balik Malaysia dah..

Till then!!


Photobucket

7 comments:

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

4 jam perjalanan..fuh jauh jugak kan..tapi berbaloi la dapat tgk waterfall secantik tue..Mmg indah ciptaan Allah kan.. ;p

*azni* said...

woweee..bestnye dpt berjalan ke china..jeles!hehe...

::NureeN:: said...

bestnya... cantik air terjun tue
bambamnyerr pipi medina.. geram nk cubit la.. hehee

BUNDA a.k.a KN said...

cantik pemandangan dan waterfall nyer..

salam ramadhan dari bunda..

Zaila Mohamad said...

geram tengok Medina tu, amboi Aida makin slim sekarang yaaa..akak is jeles :P

Lily@MamaZaraZareef said...

subhanallah...mmg cantikkkk sgt air terjun tuh..tp perjalanan mmg jauh n kos mahal..rm750 sehari utk driver????..huk2x..mahal gak..takpelah..yg peting dpt tgk air tejun tuh dpn mata kan..berbaloi gak..bukan leh tgk kat tpt lain kan..=)

aTieYusof Family said...

subhanallah..cantiknya air terjun tu Aida..memukau mata memandang:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget