Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jul 11, 2013

Breastfeeding dan Puasa - #myBFJourney

Entry kali ni saya nak cerita tentang My Breastfeeding Journey since ade orang yang brtanya... (hihih..fefeeling artis lah konon !kikik) - Thanks Kayyana sebab sudi singgah blog saya yang tak seberapa ni..kikiki


Okla..menjawab kepada soalan yang diajukan :

Saya adalah pengguna tegar Pam Unimom! to be exact Unimom Allergo.. So far Alhamdulillah..walaupun bersize sedikit 'comel', tapi ia mampu menanggung penggunaan selama 1 jam tanpa henti tanpa plug in!!.. (sebenarnya Unimom Allergo ni bukan heavy duty tau, tapi saya belasah je!!)

Alhamdulillah masih berjasa buat saya since 6 bulan yang lepas...walaupun banyak kali jatuh terhempas...tetapi ia masih utuh!

Alhamdulillah..semoga Ia terus dapat digunakan sampai Medina umur 2 tahun nanti..InsyaALLAH..

Boleh berangan nak ade FS bagai, tapi berangan je laaaa..hahahahhaha...

Pam waktu sahur dan sesi pumping..

Saya pernah terbaca ..tapi tak ingat kat KIM ke Forum RH..yang mana adalah penting untuk kita pam waktu selepas sahur sebab di waktu itu pengeluaran susu adalah di tahap yang terbaik..orang kata banyak hindmilk yang akan terhasil..

TAPI..Semalam memang saya pam waktu sahur..TAPI..

Hari ni..Medina pon ikut bersahur jugak..so bile dia dah start mengempeng, memang saya tak dapatlah nak pam susu jugak...kuikuikui...saya tak buat Tanderm, sebab agak leceh sikit..huhuhu..

Then bile dah habis bagi Medina susu..at 6 am tu saya sembahyang Subuh.. tidur..bangun pukul 7..mandi..pukul 7.15 barulah saya pam susu balik...

Alhamdulillah dapat lah 4oz untuk 15minit punya sesi.. cukup jadi bekalan Medina Fresh Milk untuk ke rumah bibik..

Next pumping session pukul 11 pagi tadi..maaflah hari ni gap menjadi 4 jam (sebenarnya kena pam 2 jam sekali tau..)..sebab ada kerja urgent yang kena buat...Alhamdulillah..dapat another 4 oz jugak..

Seterusnya pukul 2 karang dan hopefully before balik dalam pukul 4.30 nanti akan pump lagi..InsyaAllah total up akn dapat dalam 16oz tidak kurang untuk selama saya kerja di opis..InsyaALLAH..

Saya ni jenis kan, selagi tak cukup untuk Medina sehari, selagi itulah saya akan usaha untuk cukupkan..hihihi

Sebagai contoh kalau Medina minum 3oz X 5 botol = 15oz..tiba-tiba hari tu waktu siangnya saya just dapat 14oz je..jadi malam tu sebelum tido, saya akan pump lagi..tak kisah dapat berapa pun, janji cukup...risau saya kalau tengok peti ais 'lapang'..hahaha

Semoga segala perkongsian ini bermanfaat ye!!

Saya budak baru belajar!!

Heeeiii..


Nak share gak gambar ni..baru perasan..Medina nak bagi penumpbuk tau kalau sesape yang ponteng puasa!!hahahahha

Photobucket

11 comments:

*azni* said...

semoga dipermudahkan perjalanan bf sisi..btw,medina so garang bila pose kepal penumbuk camtu..hehe..

SSulieana said...

Alhamdulillah rezeki untk medina...amboit nak bg penumbuk kat sape tu...Takutnya hehe

Maria Firdz said...

Ciyookk3... Teruakn pump.. Sy guna pump unimom mezzo je.. Elektrik pkai s3.. Moga dipermudhkn bln2 puasa ni.. Insha Allah...

IDAZS said...

rajinnya aida mengepam.. bagus! usaha tanda kejayaan! heheheehhe

waaahh.. medina siap tunjuk penumbuk lagi... takut auntie tengok.. larikkkk!!!!!

aTieYusof Family said...

Alhamdulillah ada juga rezeki Medina walaupun mummy nya puasa.. InsyaAllah niat yg baik utk anak akan dipermudahkan Allah...:)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Alhamdulillah rezeki untuk medina...moga terus dipermudahakan...

Lily@MamaZaraZareef said...

seronok tgk org murah rezeki susu nih..dulu akak time zareef guna pam medela harmoni jek..oklah leh tahan sdp tp ade certain parts die sgt susah nk dibersihkan..wuwu..klu ada rezeki anak no 3 nnti mcm nk cari pam lain lah plak..=p

nazeef nazeem said...

salam...ingat lagi..masa puasa thn lepas saya nyusukan nazeem...kering je susu,..heheheheh...dahla saya mmg susu tak banyak...bila bulan pose lagi kering jadiknyaaa..sedihhh..

rusydi hikmawan said...

semoga dipermudahkan perjalanan bf sisi... salam

MaMa Rey said...

ahaha..yala..kalau MommyAida tak bagitau sy pn tak perasan tangan Medina tu hehe..

tabik lah dgn ibu2 yg berkerja dpt menyusukan baby..teruskan MommyAida..

kayyana said...

rajin dan gagah btul mengepam... yana tgh cube nak re schedulekan semula jadual pumping.. harap harap blehlah ikut jadual awak.. harap harap kite sama sama dapat susukan bb smpai mereka 2 tahun.. insha Allah. amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget