Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Feb 28, 2011

Selesai Sudah Sebuah Kenduri Tahlil..Alhamdulillah...

Uohh..ini adalah sebuah perjalanan sebuah kenduri yang telah dijalankan hari sabtu yang lepas...Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar cuma bila tak pandai bajet, makanan pon jadi terlebih-lebih..sungguh!!sedih tgk makanan yang berlebihan..***saya tak boleh tgk makanan dibuang begitu sahaja..jadi trauma.. Dan Alhamdulillah selepas dibungkus dan dan di tapau kepada semua sedara-mara yang datang, makanan berlebihan tidak lagi kelihatan...Alhamdulillah...

***sumpah!!taknak ter over bajet lagi lepas ni..membazir!!saya sedih bile pembaziran berlaku!!

Perjalanan Itu...
Malam hari jumaat..tgh-tgh saya n family tgk Raja LAwak,tetiba..ding dong...Uohhh Mak saya and adik-adik dah sampai..***Alhamdulillah mereka sudi berkampung dirumah saya...Dan perbincangan telah dilakukan dengan tukang masak a.k.a mak saya tentang ape barang-barang yang perlu dibeli di Pasar Borong Keesokkannya...***Saya akan pergi pasar dengan adik saya a.k.a Ain a.k.a Kak Teh a.k.a Silent reader blog ini..hikhikhik...After dah jote down everything, weall pon mkn burger rebutan ramai ***sebab sedap sgt2...mlm tu dan semuanya masuk tido selepas itu..***confirm gemuk sebab lepas mkn terus tido..hukhukhuk...

Tepat pukul 6am saya bangun!!!arghhhh..Malas giler and rasa mcm mata ni ade gam!!serious!!arghh ngantukkk..delayed lagi..***janji nak pg pasar lepas subuh..Janji hanya tinggal Janji..
Kul 6.20 bgn n mandi n bersiap..lepas kejut kan Ain, saya pon siapkan Aqil..bg minum susu and tukar pampers and bgtau Huby yg saya dah nak pg pasar..dia kata OK!!dan Daddy and Aqil tido dengan nyenyaknya...***best betul jadi lelaki kan..rilek je..uhuk!!

Kat pasar..perjalanan nak beli barang takdela mengambil masa yang lama sebab dah tau tempat mana yang nak pg even hampir seluruh kaw pasar borong selangor itu di tawaf nya..hukhukhuk..***nak cari yg paling murah dan elok...selepas membanting tulang ***uikss membanting tulang??boleh guna ke perkataan tu??uhuk!! kerana mengangkat dan menjijing barang-barang yang sangat2 berat ***serius berat nak mampus!!dengan Nanas yang 5biji dengan Ikan Keli 50 ekor..Fuhhh memang naik pijar tgn!!hikksss...Nasib baik saya bawak orang kuat like Ain!!kalao tak, mmg tak terangkat!!Jadi kami pon pulang tepat pukul 8.50 pagi...

Sampai-sampai je..after breakfast..Terus memulakan aktiviti menyiang dan memotong..Adik-adik potong bawang2 yang super duper banyak and mak saya sibuk basuh bagai nak gila Ikan Keli yang tak teragak banyaknya...

uuupppsss lupa..Menunya adalah..
Nanas dan Ikan Masin Kurau masak lemak cili Api..Arghhh!!sedap gilerrr!!
Kurma Kambing (Fil Sponsor)
Ikan Keli sambal
Ayam goreng berempah
Ulam-ulaman..like Ulam Raja, Kacang Botol, Petai and timun..
Sambal Belacan..
Desert..
Kuih muih like KAripap, Popia Goreng, Agar-agar Cendol, kuih lapis..
Buah Tembikai
Air Punch+ Teh Panas

Haaaa...banyak gile kan..Tula org 1st time buat kenduri..mmg excited lebih..tu yg makanan berlambak-lambak!!!huh..Taknak pikir dah!!

Aktiviti merewang dimulakan and luckily Aqil juz bangun nak dekat pukl 12tghari and Tak kacau Mommy langsung buat kerja sebab Kak Anis a.k.a anak sepupu saya tolong melayan dia..Alhamdulillah...***mmg hari tu, saya dah tak nampak anak dah..Sibuk giler kut!!kesian Aqil!!

Ayam sebanyak 10ekor telah dibasuh oleh kakak and makcik pakcik saya kat kajang and diorang akn dtg dalam pukul 3ptg camtu..Lepas mkn tghari, sementara tunggu Ayam and satu team yang lain sampai weall termasuk saya n mak boleh tertido..ahahah..penat sgt!!adela dalam stgh jam terlelap..huby and Mizi sibuk angkat periuk-periuk, pinggan, cawan, meja all trays kt surau n rumah FIL saya..kesian diorang bekerja berdua sahaja..Takpelakan bang..kerja keras sikit demi kenduri arwah mak abg yg tersayang kan...

bila semua dah sampai..aktiviti yg paling sibukkkkkk...urghh...Tak larat pon ade..semuanya dilakukan dengan cepat..nasib baik pemotong2 bawang tegar ade,(adik2 saya) takdela kelam kabut sangat!! mak saya dah start menggoreng Ikan keli..sibuk potong nanas..sibuk semuanya..makcik saya a.k.a. Yang pon sibuk buat sambal belacan yang pedas lagi sedap..***siap puji belacan Kedah sedap lagi...huhuhu..mmg tak dinafikan.. Along saya pon sibuk jugak..sibuk memerap ayam..

Pukul 5 ptg Mak saya pon start masak Nanas ikan kurau masak lemak cili api..Urrggghhh Marbellesss okay!!..Lepas dah siap masak lemak tu, buat sambal Ikan keli pulak..Fuhh giler larat mak saya masak kan..uhuhuhu...lepas dah siap masak semua semua tu..nak dekat pukul 6 lebih selepas Makcik Zah sampai, barulah dia pulak menyinsing lengan menggoreng ayam berempah tersebut bersama dgn Yang saya...Time tu pon dah dekat pukul 7 mlm dah..

Lepas Maghrib..saya dah siap2 atau lebih tepat dah lepas pukul 8 baru saya siap...Saya turun tgk semuanya dah siap..cume tak hidang kt meja buffet je..pastu Tiqah n puad (sepupu huby) n Cik Mie (kwn sekg Huby) datang..mula susun2 meja..Lepas tu Kak Aaaa datang ..tak lama lepas tu,orang Surau pon sampai...

Bacaan yassin bermula...Selepas itu..Selesai sudah..Alhamdulillah..lega...and makan time!!!lepas tu barulah ramai masuk ke rumah sebab ade yg sampai selepas orang surau sampai..***mmg harapan la nak masuk dalam rumah bila orang surau dah block jalan kan..

Selepas itu...aktiviti pembungkusan makanan berlaku and habis semua lauk-pauk telah ditapau esp Kurma Kambing..***saya tak suka kurma kambing!!busuk..ahahahha..sorry...dan tetamu pon beransur pulang termasuk family saya dan yang masih sudi tinggal untuk bersama-sama saya adalah Makcik, Mak saya, adik saya and anak sepupu saya...Aktibiti pengclearan bermula..habis semua periuk2 dibasuh..Kuali direndam, pinggan mangkuk dimasukkan ke dalam bekas nya balik..cawan-cawan and semuanya telah dikemas dan di basuh pada mlm itu jugak!!!Alhamdulillah..dah settle!!!boleh masuk tido...

HARI AHAD..
saya bangun seawal yang mungkin!!***padahal mana ade awl sgt pon!!pukul 8 dah pon..Kemas lagi..kali ini seorang diri..***saya lebih bahagia mengemas seorang diri sebab tak pandai nak buat kerja bila orang lain ade..***ehh cam tu pon adee??a'ah..serius!!!Habis satu dapur saya kemas and susun pinggan mangkuk and periuk2 kecik saya dah simpan semuanya..kembali kepada yang asal..Mopping..sapu,berus2 and semuanyalah..dari depan sampai ke dapur saya kasi Clear!!Alhamdulillah saya mampu buat seorang diri!!Mak saya bangun buat breakfast n panaskan lauk pauk yang ade..and Kitorang pon mkn..tepat pukul 1 tghari Weall pon hantar mak saya and rombongan ke kajang kembali menaiki WUY..huhuhuhu...

A trillion Thanks TO:Orang Kuattt..

~Of course..the one and only..My Mak...Oh..without mak hari tu, mungkin takde makanan yang tersedia kat atas meja tu..serius..wealllsss like ur masakan..Terima kasih yang tidak terhingga Mak..We owe u something!!tunggu gaji ek..kikikikik..


~Adik saya yg tercinta..Noor Aien sebab sudi jadi peneman pg pasar jadi rider and pemotong bawang yang tegar dan juga Camera woman!!I loveee uuuuu


~Adik saya yang manja..Nur Aishah..THANKS SEBAB sudi mengopek bwg tanpa jemu n cemuihhh..huhuhu..


~kakak saya yg baik hati a.k.a along/amooi wawa...terima kasih yg tidak terhingga kerana sanggup tolong terbongkok-bongkok basuh ayam..buat air..goreng ayam n semuanya lah..Jasamu tetap dikennag..***nanti kenduri ko naik rumah aku tolong pulak yerr...


~Yang makcik saya yang paling rajin...Paling Rajin!!sungguh...Terima kasih banyak-banyak ye yang...Potong ayam..basuh ayam..goreng keli yg asyik meletop-letop..goreng ayam..basuh pinggan!!terima kasih sangat2...Seriess..


~makcik saya..terima kasih banyak2 diatas pertolongan makcik..blender bwg, goreng ayam sampai sudah, tolong bungkuskan lauk and kemas-kemas ape2 yang patut..terima ksih !!

Dannn..Orang yang paling kuat dlm majlis ini..***dah namanya lelaki..mesti la kuat kan..ihikihik...



~yes!!Inilah Aqlim Tarmizi..Yang sanggup get involved dlm semua hal!!dari tolak troli kt tesco AMpang sampaila closing..Mmg berkerja keras mamat ni!!sungguh!!takrugi makcik-makcik kt luar sana nak buat menantu!!***ihikhikhik..ter promote pulak...Lagipun ramai yang berkata begitu..Mmg Untung sape yang berlaki kan En Mizi ni..ape yg dia buat??tak terkira..banyak gila..Tolong huby dalam angkat segala barang2 kt surau n rumah makcik...kemas depan ,bentang karpet,clearkan semua brg dlm rumah,pasang kanvas, pasang lampu, angkat semua lauk pauk, dan yang paling penting beliau adalah orang yang paling membasuh pinggan sehingga clear sambil dibantu oleh Owm n Sukma...terima Kasih banyak-banyak Mizi..Jasamu juga tetap akan di kenang...***nanti kalau Mizi kahwin, Jep Wajib tolong tau!!

~terima kasih juga buat semua tetamu yang datang diantaranya..Orang Surau
***of course la takleh nak sebut satu-satu kan sebab tak kenal pon..hikhikhik...
Kak aaa n family, Puad n Family, Kak Yati n Family, E dan isteri plus kwn dia sani dgn isterinya Wani, Abt At and Family, Abg on n Family dan semuanya yang saya tak sebutkan kt sini..

~terima kasih juga buat family saya..Pakngah amid, Nyah, Anyah, Abg Zahan, ANdak dan semua-semua yang sudi dtg..

ALhamdulillah..dah boleh tido dgn lena..Hajat dah disempurnakan..Semoga roh Arwah Mak Mentua saya tenang di SANA..AL-Fatihah!!

***Gambar akn diupdate kemudian eh...Kat Ain la...huhuhuhu...
Photobucket

2 comments:

munna said...

alhamdulillah semuanya berjalan lancar ye... menu dia bestnya...

MommyAqil said...

Alhamdulillah..terima KAsih kak Munna... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget