Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Feb 23, 2011

Petua untuk Mengelakkan anak terkena sawan..

Ini semua based on org yg cakap kat saya dan saya dah praktikkan pon...

Waktu Aqil still baby,ade beberapa orang tua cakap kt saya..Kalau nak elakkan anak terkena Sawan/sawan tarik sila amalkan petua ini..(agak tak masuk akal jugak yer kawan-kawan tapi saya try je..mana tau berhasil)

Selalunya Sawan ni akan menyerang kanak-kanak berumur 0-2 tahun (level yang mempunyai possibility yg sgt tinggi untuk terkena sawan)

Jadi..kepada sesiapa yang berminat..Sila cuba petua dibawah..(petua ini hanya terhad dilakukan kepada Bayi yang belum mengenal apa-apa..baby yg still tak boleh jalan tapi boleh duduk..Specific umur mungkin dalam lingkungan 6 bulan hingga 1 tahun..Selepas umur tu,tak pasti boleh praktikkan ke tidak tetapi tidak disyorkan la yerr)

Bila baby dah boleh duduk..sila lah mandikan anak kita tu di bawah celah kelangkang Bapanya(ayah tau!bukan mak..Mak tak boleh-tak tau kenapa)..Purpose??saya tak tau..tapi makcik-makcik yg saya kenal ajar saya buat macam tu...

CAranya??
Seperti yang dipraktikkan oleh Aqil n Daddy ketika Aqil berusia 8bulan...
Nak mandi..(kedua-duanya harus bogel..uuppppssss ter lucah sudah..no bad meaning ok!) but seriously...please do like this...
Daddy berdiri and Aqil duduk di bawah celah kelangakangnya...(duduk diam-diam tau Aqil!hihihihi...)
then bukak air shower n biarkan baby kita beberapa minit di bawah kelangkang Daddy nya..Sehingga air mandi turun ke bawah dan anak kita terkena air mandian tersebut..Dannnn...habis sudah..macam tu je...tak lama pun...kejap pon takpe asalkan air mandian Daddy nya terkena kepala baby kita tadi..
Itu sahaja..Senang kan..

(Aktiviti tersebut hanya dilakukan di antara Daddy dan Aqil sahaja di bilik mandi..Mommy tidak terlibat langsung dengan perlaksanaan tersebut!!hihihihi..)

Dan lagi satu..Kena sentiasa berjaga-jaga bila anak kita kena demam panas which reached 38.5 degree celcius n above, SENTIASA basahkan kepala anak kita dengan towel basah and kalo dah terlampau panas balut ais batu dgn towel kecik dan tempekkan kejap-kejap di kepala anak kita tersebut...InsyaALLAH panas kepala akan berkurangan..(sebab selalunya Sawan tarik akan disebabkan badan yang terlalu panas and akan sampai kat otak..so,kepala adalah part yang harus berjaga-jaga sentiasa..)


Kita hanya mampu berusaha selebihnya ALLAH yang tentukan..


****Selamat Mencuba!!!



***Alhamdulillah..Aqil tak pernah kena SAWAN walaupun waktu demam panas..Syukur Sangat-sangat!!Photobucket

5 comments:

munna said...

kak munna selalunya amalkan cara yg kedua tu... klu demam je habis satu badan anak kak munna basahkan... asalkan kering je air dekat kain tu kak munna basahkan lagi...

Yasminhamid said...

jangan lupa basahkan celah ketiak, dan sendi.. sebabnya panas terkumpul di situ.. ini pesanan staff nurse kat sya.. saje nak kongsi..

MommyAqil said...

kak munna:betul tu kak..mmg selalunya mcm tu la kalo anak panas badan..kite pon jadi tak lena tido bila ank demam panas kan kak..

MommyAqil said...

Kak Yasmin Hamid:yeke kak?hurmm akn dipraktikkan jugak..kdg2 kita tak tau kan..terima kasih ye kak atas info yg diberikan..

Zul Azri Muhaiyadin said...

saya just nak share pengalaman sendiri…..terjadi pada anak perempuan saya dari lepas bersalin nurse pun pelik asyik menangis je sampai biru muka menangis...dia suruh bagi susu...sejak dari itu dia mmg kerap nangis sampai kadang-kadang 2 jam baru berenti nangis, mcm2 dah berikhtiar, mengurut le, jumpa bomoh le, nak tidur pun sampai kena tido dalam kete malam2, tu rutin harian pastu kena pasang surah yasin tiap2 malam..…macam2 dah buat dan selepas umurnya lebih kurang 6 bulan…..waktu tu lah….baru saya tahu apa itu penyakit sawan…..mata terbeliak nampak mata putih je…mulut berbuih….kaki kejang, terjadi di kampung….mmg taktahu nak wat mcmana….bawa lari ke klinik desa…bagi ubat yg masukkan ikut bontot pastu MD situ suruh cepat2 bawa pegi Hospital Jempol……kuar masuk hospital….dr kerajaan sampai swasta..ada sekali baru kuar dr hospital swasta, sampai rumah je…taksempat nak masuk rumah pun jadi lagi….bomoh ker..urut ke semua dah buat……kalau yg moden….anak saya doktor dah sarankan utk buat mri….dan amik ubat epilim….hari2 kena makan sampai umoq 2 tahun…..dan akhirnya ditemukan oleh seorang hamba Allah…iaitu Produk SNE…..mula2 mmg takpercaya jugak pasal produk2 ni….just nak cuba,yg penting waktu tu apa yg sy piki akan tetap akan berusaha cr penawar untuk anak saya…………dan hasilnya mmg buat saya puashati dgn kesannya….anak saya dah sembuh sepenuhnya…..ubat hospital sy hentikan sendiri….dan sekarang umor dia dah 2 tahun …mmg tak pernah kena lagi sampai sekarang……alhamdulillah….jadi kesempatan ini, saya nk syorkan kepada sesiapa sahaja yg ada masalah sawan ini…cuba produk ini….www.produksne.com.my…..insyaallah……..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget