Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Feb 17, 2011

Perihal tentang hutang PTPTN~Saman~Mahkamah~Kos Guaman-Kelihatan Sudah Sangat Desperate!!!

Pagi ni terasa macam - macam info telah diperolehi...
Malam tadi My MIL mengadu bil astro dah naik...naik quite 1% even rasa cam sikit tapi tetap terkesan jugak rasanya buat saya yang bukan berpendapatan tinggi...
Pagi ni pulak..baru je received bil astro rumah saya..and Again..dah naik jugak!!!
***Subject to Government service tax***
Yes!saya sangat alert bila PM announce service tax dah increase..effective 2011...memula tu rs cam tak kisah sgt , tapi bila Utility bills rumah saya dah cecah RM 700 per month tetiba rasa cam tak mampu!!!huuuuu...

Pagi ni plak..bila bukak FB..ade status kwn huby cakap dia dah kena muflis sbb tak pernah bayar PTPTN since he was graduated on 2007..(salah dia la kan..sapa suruh dia tak bayar langsung!!huh)..minta2 saya tak la dikenakan muflis..even saya dah kena pegi mahkamah but still sy byr RM 100 per month jgk!!But then bila saya tengok komen-komen kt status dia tu,ade sorang tu cakap..PTPTN sekarang sgt strict n akan cari penghutang-penghutang depa tu sampai ke lubang cacing..and even Govt servant pon depa akan sekat kenaikan pengkat!!dahsyat betull laaaaaaaa...No komen rasanya kat sini!!Malas nk komen ttg PTPTN..cuma ade sedikit rasa sesal sebab tak pernah tau kewujudan channel lain yg boleh biaya study sy dulu instead of PTPTN yg agak cekik darah..(that was my own opinion!)

Sekarang ni sesiapa yang ade saman trafik pulak kena settle kan dalam masa 3 bulan sahaja n not later that that because the amount will increase due to interest charges..Dahsyat tak?dan lagi semua kesalahan trafik akan di centralize kan tak kisahla saman tu dari JPJ ke polis ke PBT ke semua la...tak tau what actually their purposes...Yang penting As of now saya tak pernah kena saman lagi..Alhamdulillah...

Another info..Kos guaman akan meningkat kepada 400%? WTH!!!quite huge amount..dengan alasan tangunggjawab peguam semakin berat sebab peguam-peguam kt Malaysia ni kena selesaikan satu-satu kes dalam masa 3 bulan jugak!!kalo lambat, saya tak tau diorang kena ape..400% tu!!dahsyat toll..Bayangkan kalo sebelum ni kos guaman yang saya kena coz PTPTN RM 200.00..kalo naik 400% maknanya sekarang ni kos dia akan jadi RM 800.00 la instead of RM 200 before ni??hurmmmm...duit..duit..boleh melayang mcm tu je!!!

What will happen next??I've no idea but then have to be more careful in spent of our money because everything can be unpredictable now!!!urghhhh...hard to think of if our loan to buy our 1st car has approved...Cant think of it Now!!!


***bulan ni dah kurangkan habit shopaholic dlm diri sebab big commitment just on its way!!hahaha...(susah kot untuk tidak pandang pada baju yg cantik2..shawls yg menawan!!baju-baju Aqil yg comell make up yg mengujakan...ohh semua itu harus dipandang sepi!!-MODE: Sedih!!)

Photobucket

11 comments:

Edura Hanum said...

memang sekrang nie terasa sangatkan.semua harga dah melambung naik..eeeeiiii takut juga cz sebab xbayar loan ptptn leh muflis.even xbanyak pun bayar tapi ada lah juga daripada ilekkk.
agree ngan akak.kalau ar tau selain ptptn ada sumber lain memang dah xminta ar kat sini.memang menjerat diri.tapi pe2 pun nak ckp thnx juga ar kat ptptn nie.kalau xmana kita nak cari duit tuk support kita study.
pe2 pun janganlah nak menekan sangat.nanti ada kes juga"seorang bekas loan ptptn membunuh diri disebabkan tekanan idup mahu membayar ptptn".hehehehehehe

MommyAqil said...

betul tu num..asalkan byr..akak rasa pon takpe..asalkan ade progress jugak kt utang2 kita..huhuhu..

betul jugak ckp anum tu..thank u so much PTPTN tapi tak payahla cekik darah sgt..hanya disebabkan sebilangan besar yg tidak byr PTPTN kami yang sebilangan kecik ni pon tersabit sekali..hahaha...

Last part tu akak suka!!benda tu pon boleh jadi jugak kan kalo diorang dh start act like Along..Everything can be possible now..huhuhu..

Suliana said...

mmg menyakitkan hati klu baca benda2 mcm ni..sume nak naik.. kena hati2 dlm blnja.. me plak dah lama tak shopping utk diri sendiri.. lipstik dah habis pun dok korek2 .. kekekeke...

rina a.k.a jaijina said...

erm, tulah, ptptn skang ni mmg sgt strict..dorang akan cari pemiutang² sampai ke lubang cacing..ramai gak kawan² yg terbeban nak bayar balik PTPTN..

zaman sekarang ni, takde bende dah yg tak naik..manjang aje naik..gaji pulak tak naik², hampeh..

MommyAqil said...

Suliana...hihihi...susah betul kan rasanya sekarang..tu yg terpaksa kata NO pada shopping..nasib baik tak pakai lipstick kalo tak kena korek-korek jgk nmpknya..hihihi...

MommyAqil said...

rina..tu la kan..rasa cam seram pulak dgn ptptn skrg ni..even ramai ckp buat tak reti je dgn ptptn tu tp bila bab sampai muflis tu rasa cam tak patut kut...huhuhu...

Pasal gaji tak nak tu pun menarik gak..mmg pon!!gaji jgk yg tak naik-naik even semua brg dh naik...huhuh..

eRaY said...

betul tuh, if tahu ade channel lain mase study dulu...sumpah x hinggin amik ptptpu nie!

MommyAqil said...

Sokong eray jugak!!!haih..menyesal tak sudahh...

Aqma Nazri said...

salam~
akak pernah naek court pasal ptptn ek? macam mane prosedur dia? kena byr yuran guaman ke kak? bape ek kak? hope akak dpt bantu jawap soalan saya sebab saya ken pggil nek court bulan 5 nih. huhuhu.

thanks.

MommyAqil said...

Aqma..
A'ah..akak pnh pg Mahkamah kt Jln Duta..Surat sampai suruh kita pg court..so akak pon pg..daftar kes tunggu kes dipanggil masuk dlm satu cubicle kecil n pendakwaraya tanya..

"awak mengaku ade terima surat untuk pegi mahkamah?"

"awak setuju dengan semua yg terkandung dlm surat tu?"

Kalau setuju,Done!boleh keluar dari bilik tu n jumpa peguam kita tu n peguam tu suruh kita pg pejabat PTPN n settle dgn PTPTN pasal Installment..Berapa sebulan nk byr..tu je..

Pasal kos guaman tu,PTPTN akn masuk dlm penyata PTPTN kita..RM 200..kita byr bulan-bulan sekali denganpinjaman kita dgn PTPTN..

Tu je..kalo ade yang aqma nk tanya lagi,tanya la eh..

Nora Elliesya Mohd Jossy said...

salam akak,

saya sikin, sy pun pernah naik court .dan skrg sy betoi2 tertekan sbb kos guaman. saya dan pun langsaikan hutang ptptn tapi kos guaman still sy tak tau berapa yg perlu dibayar. call sudah, isi borang sudah, fax kat ptptn sudah, pergi one stop center kl sentral sudah..tp still ptptn kata tak tau dan kena tunggu peguam lah akauntan ptptn lah...banyak alasan, tapi akak ada bagitau 'Pasal kos guaman tu,PTPTN akn masuk dlm penyata PTPTN kita..RM 200..kita byr bulan-bulan sekali denganpinjaman kita dgn PTPTN..'tapi saya pelik penyata saya tak include kos guaman...saya tertekan lagi lama ptptn bagi sebab lagi meningkat banyak kos guaman..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget