Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Dec 24, 2013

Tentang M.a.I.d - Kelebihan dan kekurangan

Okla..saya nak cerita sikit...

Memandangkan semua orang dah tahu, memang saya mempunyai maid on WEEKEND (Weekend sahaja tau!)..kat sini jugak saya nak share beberapa kelebihan dan kekurangan jika kita mempunyai MAID..

Kekurangan dulu tau!

1) Semua orang kat dalam rumah jadi pemalas amat..yerlah..semuanya Maid yang buatkan memang kita just goyang kaki jela..termasuk saya!!Aqil yang dulu nya orang yang paling rajin,tiba-tiba jadi pemalas gile..buang sampah taknak..Kemas toys taknak!tensi nya rasa tau..Husband pulak.memang dia ambik kesempatan sungguh bila ada maid ni..dia akan bangun tengah hari rembang every weekend dan hal anak-anak semuanya dia serah bulat2 kat saya n maid..tak payah dia nak bersusah payah tolong saya uruskan anak-anak di kala saya buat kerja rumah..Dan only sekarang (Medina 11months) baru dia berpeluang mandikan Medina!nampak tak keburukan yang nyata sekali bila ada Maid??Tapi saya tak lah se pemalas mereka..cumanya saya punya situation more to less work at home!all house chores sudah dibereskan oleh bibik!hewhewhew.. tapi bab masak!memang tugas saya 100%..saya tak bagi maid masak..Seriously..

2) Privacy takde..Privacy untuk husband la kot..Privacy untuk saya dah lama hilang..sejak kami berkahwin 5++ years ago..Since kami kahwin,kami tak pernah tinggal berdua..pasti ada peneman..sampailah sekarang..(ada 2 bujang yang still menyewa kat rumah kami-cousins husband)

3) Berat badan hubby naik mendadak! seriously..dulu berat dia maintain 58kg sahaja..sekarang ni..hamik kau! 69kg okay!! Tu yang menyesal tak sudah..sampai sekarang tak boleh turun lagi..huhuhu

Kelebihan:

1) Hidup SAYA lebih teratur..Hidup saya tau..bukan hidup orang lain..bukan hidup Suami..bukan hidup anak-anak..maksud?yerlah semua hidup mereka telah diatur dan di kemas oleh Mommy..dan hidup yang paling tak teratur adalah Mommy..Bila semuanya bibik dah tolong buatkan,saya rasa Heaven!hahahaah..

2) Pagi-pagi Isnin tu lah masa yang paling Ideal untuk tengok saya datang Ofis awal..kiranya Pukul8.20 dah tercongok depan ofis..Sebab?Bibik ada pagi tu dan dia dah tolong tenggekkan Bubur Medina..dia dah tolong kemas rumah..heheee..

3) Saya akan more fokus kat anak-anak..100% on weekend..dah la weekend saya pendek kan?Bila ada maid ni saya boleh tumpukan sepenuh perhatian saya kat anak-anak..Alhamdulillah..

Dan rasanya itu sahaja..

Sebab utama saya perlukan Maid?

Sebab Suami saya!!

Sebab..suami saya adalah suami yang paling rajin di dunia..Takda maid maknanya akan kelihatanlah saya seperti orang tak cukup makan..atau macam papan lapis berjalan..

dan akan mulalah Abah saya lahirkan kebimbangan..

"jep tak bagi ko makan ke Bie?kurus melengkung Abah tengok?"

haaa..time tu mula lah Suami saya gelabah semacam..create alasan bukan-bukan..hahahhaha..

Tak percaya?meh tengok gambar ni..





3 years ago..Time Umur Aqil setahun..

memang kurusss gileee..

So untuk mengelakkan jadi macam ni, tu yang saya perlukan maid..time ni anak baru sorang..kalau dua orang,tak tau nak jadi lagu mana dah..

So hopefully lepas ni takkan ada orang lain akan tanya kenapa saya sibuk-sibuk perlukan maid..Pleaselahhh..please educate my hubby 1st to be more hardworking daddy..Please..

Dan saya sangat salute dengan Mommies yang handle anak-anak mereka sorang-sorang..sebab seriously,saya tak mampu!!!



Photobucket

7 comments:

aTieYusof Family said...

Kekadang kita perlukan maid agar hidup kita lebih teratur kan Aida...maksudnya mmg perlukan bantuan.. sy pun sama Aida, bila dah ada maid baru rasa rileks skit..sbb sebelum ni sllu terkejar-kejar..ini br anak sorang, klu dua tiga tak tahulah mcm mana nti..
maid sy yg harian dtg pagi balik ptg..

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Ada pro dan kontra jugak akan ada bibik nie..farah pn bercadang nk guna bibik time weekend jer.. nak panggil datang utk kemas umh jer..hehehe

IDAZS said...

memang ada pro dan kontra sebenarnya. apepun privacy bagi saya keutamaan, memandangkan rumah sempit.

tapi kadang-kadang terfikir juga nak amik bibik time weekend untuk lipat baju yang dah rupa macam gunung everest dah! hihihihihi

~MommyAqilMedina~ said...

Betul2 memang ada pro n cons dia..yang penting ada maid ni memang memudahkan kerja kita..esp nak dapatkan 'me' time tu..hehee

Petak Bunga said...

setakat ni boleh lagi uruskan sendiri.
lg pun mak ada duk sekali leh tolong2.
sian jgk kat mak dah tua.

::NureeN:: said...

bila ckp pasal ada cousin tumpang? x rasa mcm x best ker?
jgn terasa yerr juz tanya.. sbb nureen pon SIL tumpang, dh sethn.. pernah la tanya asben smpi bila? sbb sil blom kawin lagi..
kadang rasa mcm nak privacy mcm dolu2..
klau bab asben, itu lah kan.. nak mengeluh pon, dia suami kita...
nureen stakat la, alhamdulillah, suami membantu walaupon x der la hari2...
klau ikutkan hati, ada maid mmg best sbb kita jd lebih relax kan.. nureen smpi dpt gelaran dr asben, mommy yg sentiasa bz hahaa...
yerr la, byk nureen yg uruskan hal umah, anak2.. stakat la masih mampu, myb sbb asben pon membantu walaupon ckit at lease dah kurangkan beban kan :)
x pe... ada maid ke x der janji kita bahagia kan...

~MommyAqilMedina~ said...

Nureen:memang rasa tak bez pon..letih jugak nak layan perasaan tak bez ni sebab bukan sekejap aida lalui perasaan ni..dah dekat 6 tahun dah..tapi tula,tak tau bile masa diorang nak keluar dari rumah kami tu..sebab takkan nak halau pulak kan..not nice..memang diorang bayar sewa,tapi dosa aida sebab aurat tak tutup sempurna sapa nak bayar pulak kan...haih..tak tau lah sampai bile..dilema sungguh kan..bab husband tu,aida dah biasa..tapi bile dia celik je mata,ada jugak dia tolong..Alhamdulillah la kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget