Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Dec 23, 2013

Abg Aqil ~ Protector Medina

Kisah Aqil si Over protective type!

Aqil tu kan..entahlah...saya pon tak tau dari mana dia mewarisi sifat protective dari dalam diri dia tu..

Sebab nak kata Mommy , Tak pon..Daddy?lagi lah takde..tapi baguslah jugak kan sebab protective bermakna penyayang..semoga kasih sayang dalam diri dia tu kekal hingga ke akhirnya..Amin!

Cerita I:

Kenduri Cousin saya hari tu..

Kejadian : Kat Masjid (Tempat nikah)

Medina sedang bermain-main dengan sorang budak 1tahun 6 bulan kat situ..sesambil tu, Medina ter masukkan jari dia kat dalam mulut budak tu..sekali tu,budak tu gigit sekuat hati jari Medina tu sampai tinggal bekas.. Medina pon ape lagi..meraung sakit sekuat hati.. (dalam hati saya..Fuh..nasib baik Aqil tak nampak kejadian tu..)

Lepas dah reda..

Di tempat yang lebih lapang..budak yang tadi tu pun berjalan-jalan jugak without pengawasan dari Neneknya..dan budak tu mendekati Medina lagi..untuk bermain-main..biasalah budak kan..Saya pulak tengah excited tengok pengantin nak menikah..cumanya saya still pandang-pandang jugaklah ke arah mereka..Unluckily,Aqil pon berada bersama-sama mereka..DAN..

Budak tu agaknya geram tak tau kenapa..Dia pergi cubit pipi Medina dengan rakusnya sampaikan Medina nak terlentang ke belakang..Medina menangis..dan Aqil pon apa lagi..dengan muka bengis dan geram dia..terus cubit muka budak tu or tampar ke ape,saya tak pasti..Tapi yang pasti budak tu pon menangis after Aqil buat dia..saya pon sangat kelam kabut time tu sebab tengah engage sebab urusan kerja..lepas tu saya terus keluar membawa Medina..

Aqil pon dengan rasa bersalahnya keluar jugak ikut saya..budak tu di dokong oleh Atuknya..

lepas tu terus saya terdengar..

"Haa cakap dengan Atuk,sapa yang buat tadi?cakap!" 

Garang atuknya bercakap di hadapan Aqil..nak suruh Aqil mengaku..tapi as expected,memang takla Aqil nak mengaku ke ape ke kan..buat tak reti je dia sambil main kipas..

Alamak kesian pulak dengan Aqil..saya biarkan je..tengok je..tetiba Nenek budak tu pun keluar..

"ala..takde apelah..sikit je tu.." terus mereka sekeluarga beredar..

Saya pon mendekati Aqil..

"Aqil..tak baik buat orang tau..dia kecik lagi..dia tak tau ape-ape.."

"yerlah..dia buat adik Aqil..sakit tau.."

"Okla..okla.."

Protector Medina..Kesayangan Medina jugak..

Tu tak kira bab saya sembahyang lagi..

Medina memang suka sangat duduk depan orang yang tengah sembahyang tau..

Kalau daddy dia terlupa nak ambik Medina ke time saya tengah sembahyang, mulalah Aqil bising..

"Daddy ambiklah Medina tu..cepat!"

Daddy dia lambat sikit bangun..

tetiba terus dia umpan adik dia dengan mainan kat tempat lain, then Adik dia terus bangun dari sejadah tu..

Haih sejak dah besar-besar ni,makin menyejukkan hati..makin mendengar kata tapi dengan syarat kita pon sesekali kena dengar cakap dia jugak..huhuhu..

Petang semalam:

"eeiii Dog tuu..dog jahat"

"macam Aqil la..kalau tak dengar cakap Mommy"

"Mana ada..Aqil mana ada gigit orang..Aqil gigit biskut..gigit Maggi je" (Maggi??haih takde benda lain ke nak gigit?)

Photobucket

7 comments:

kayyana said...

hahaha..comel giler.. protective mcm aqil la bagus.. so takde sape bleh usik adik die... good brother aqil!!

Petak Bunga said...

biasa org kata ank sulung perempuan pandai jga adik. tapi aqil baguslah..sayang adik ek..

aTieYusof Family said...

Alhamdulillah.. nampak sgt dah sifat melindungi abg aqil ni.. bagus tau..boleh jaga adik bila bsr nanti..sejuk hati..:)

Suliana said...

hihi.. comel je aqil.. bagus jg ada abg mcm tu. mewakilkan mama dia nk mrh tak blh plak ank org. hihi

::NureeN:: said...

bagus aqil.. abg kan kena jaga adik :)

CikMerah@Mira said...

comelnye...gigit maggie...

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

So protective la Aqil.. dah boleh diharap untuk jaga adik yer..=D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget