Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Feb 18, 2014

Musim Kemarau ~ Tercapaikah Misi 2 Tahun? #MyBFJourney

Assalammualaikum..

Sejak 2 minggu lepas saya telah mengalami musim kemarau yang bagi saya berada pada tahap yang MEMBIMBANGKAN..

Pattern saya memang..kalau time period je Susu confirm DROP EXTREMELY..tapi saya anggap perkara tu perkara biasa je..since stok still ada..Hehee..tapi bila period dah pon berakhir,production saya tetap drop jugak..ouh..stresss..

Kadang-kadang tu pump,just dapat 2 oz je untuk 30 mins pump esp time pagi..

Saya punya schedule memang fixed!tak pernah ubah..pump 4 kali sehari..dulu dapat lah jugak 15 oz..sekarang ni nak dapat 12 oz pon susah...sedihhh..

Dah tak tau solution macamana dah..sebab saya lebih yakin dengan Mom n Baby effort..try to avoid any supplement..bukan tak percaya,tapi saya tak berapa suka..so saya banyak buat my own style..saya pantang itu ini..makan yang akan banyakkan susu..dan saya akan usaha sedaya yang mungkin.. (Ais pon dah mula pantang balik)

Tapi..sampai sekarang masih KEMARAU..

Susah jugak kan..to be back at normal time..

PLUS - Dengan tiba-tiba Medina dah berubah pattern pulak..

Dia dah taknak makan bubur (saya buat nasi dengan sup..dia makan sikit je)

Dia nak minum susu dan susu je..(kadang sampai 18oz sehari..)

Dan nampak tak Demand Over Supply tu?

Saya dah tak tau nak buat macamana dah..saya tak dapat bayangkan jika Moments Fully breastfeeding ni akan berakhir dengan cepat..

Saya tak dapat bayangkan macamana nak ajar Medina minum susu lain selain susu ibu..

Ouh saya sungguh tertekan!

Semalam cakap dengan Hubby:

"Abang macamana ni?susu B dah makin drop..Medina pulak minum susu banyak gile sekarang ni"

"Hurm..takpelah..nak buat macamana..bagi susu lain tapi tetap teruskan Direct feeding selagi ada..yang penting jangan stop langsung!"

huhuhu..sedihnyaaa..

Sekarang ni stok just ada (Plus/minus) 30 botol je..

Dan saya boleh supply 4 botol je instead of 5 botol yang Medina minum sehari..

Sekarang ni saya tengah kerapkan lagi pumping session dan Ahad pon saya tetap pump jugak..tak kira..janji bekalan seharian dapat menampung permintaan Medina..

May Allah ease everything in my BF journey ..dan semoga usaha dan impian saya (sehingga 2 tahun ) akan tercapai..Amin!Ya Rabbal a'lamin...




Photobucket

14 comments:

Farah Waheda Wahid said...

cuba teknik power pumping...

http://www.bubblynotes.com/2013/12/apa-itu-teknik-power-pumping.html

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. semoga dipermudahkan. jangan putus asa ye, in shaa Allah. ada rezeki untuk Medina ~~~

norey said...

Jangan putus asa..teruskan usaha

Mar Mansor said...

in sha Allah..rezeki untuk medina tetap ada..berusaha ye..

eug|ena said...

Mommy Aida.. jangan stress please!
lg stress lg kurang..

Just yakin dgn rezeki dari Allah.. kadang2 bila kita aim tinggi tu yg buat jd frust.. as for me, mmg go with the flow je.. dpt bf more than a year tu dah beruntung gile dari xdpt BF lgsg..

maintain je pumping mcm biasa, kalau sempat buat power pumping.. tenang2 time pump.. in shaa Allah, Allah akan mudah kan

chill ek~


Mama Safiy Arfan said...

mesti boleh.niat kite memang mcm tu InshaAllah DIA akan perkenankan.Benda elokkan :-) cume aida jgn give up tau..walau dpt ckit syukur la..

~MommyAqilMedina~ said...

Kak Farah: Thank u..tapi memang dah pernah try power pumping..tapi tak rasi dengan saya jugak..

Sheila:Thank u dear..

Mar: Amin..

Kak Rehan..InsyaALLAH..Amin..

Cik Cammy: Tula..insyaALLAH..rezeki ni Allah yang bagi kan..kena yakin dan tawakal..

Mizah: ouh inspiring sangat ..Thank u dear..InsyaALLAH semoga akan lebih di permudahkan dan bersyukur..semoga segalanya akan back to normal time..Amin..

Suliana said...

Insylh.. Biasala naik turun kan. Jgn stress2 lg susu xkuar. Cubalah mkn apa2 mcm lobak pth ke, sayur sawi ke, longan kering, kurma dll.. good luck!!

msredcheesecake said...

semuga rezeki bertambah lagi.... akk susah nak cakap, dulu susu akk memang tersangat kurang...cuba urut lah, kekeadang membantu tambah suply

Anonymous said...

HAI AIDA

DGR DIANA / NANA (FORM1 MAJU - 3 MAJU) DAH KAWEN KAN.. AWAK GI KE WEDDING DIE??

dalila said...

in sha Allah mommy..kuatkan semangat..pikirkan yg positif je..jgn stress2 ok?

IDAZS said...

insyaallah, aida pasti boleh.. positive positive!

Ibu Lala said...

Ambik la supplemen apa yg patut

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Jgn putus asa k aida..try la ambik supplement yg dpt membantu utk menambahkan susu aida..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget