Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Feb 25, 2014

Duit Hilang..Gelang Emas Hilang – Toyol ni wujud ke?


Al kisah..actually kisah duit saya hilang ni dah dekat sebulan dah….Tak banyak mana pun tapi duit lah jugak kan..

Hari tu saya dapat angpau dari Boss sebab Birthday saya ,lepas tu saya letak sampul angpau yang berisi RM50 dalam Handbag saya..lepas tu..saya kumpul duit kat dalam tu untuk preparation for Medina’s Birthday..nak beli kek dengan Deco2 thingy..

Kiranya dalam sampul tu saya dah kumpul sampai RM190.00 (hasil jual tudung dsb)..Hari selasa..saya tengok duit ada lagi dalam sampul sebab saya keluar kan RM20 untuk beli limau mandarin company..Lepas tu kan..Hari Sabtu macam tu, duit saya yang tinggal dalam sampul tu hanya lah RM20.00 sahaja ..Not RM50.00 dah hilang..tak tau macamana boleh hilang sebab sampul tu saya tak pernah keluarkan dari dalam Handbag..

Memula rasa macam terkedu lah jugak..yelah duit tetiba hilang walaupun tak banyak tapi tetap banyak jugak fungsinya..puas saya mencari ke sana sini..puas saya ingat saya salah letak ke hape tau..tapi tetap tak jumpa dan dah puas saya geledah kat mana tapi tetap takde..sedih gileeehhh…

Nasib baik lah Hubby tak marah sebab bukan saya tercicir ke ape sebab sampul tu still dok ada dalam handbag saya..so kalau tercicir ke ape ke mesti sampul tu pun hilang..yang anehnya dalam sampul tu just tinggal RM20.00 je..yang 3 keping not RM50.00 dah takde..

(kata makcik saya,Toyol memang akan ambik RM50.00 je) – Entah nak percaya ke tak..

Lepas dah kejadian Sabtu tu..saya pon boleh terlupa lagi yang saya ada letak duit Makcik saya RM55.00 kat dalam cooler bag sebab taknak bercampur (makcik saya suruh beli barang online)..sekali tu ..AGAIN..hilang jugak duit tu..memang tak termampu dah nak fikir ape..melampau betul sangat!!

GERAM..Ggrrr!! (terpaksa ganti duit orang tak seman-mena..)

Dan semalam.. tarikh yang lebih kurang sama dengan kejadian bulan lepas..gelang emas Medina HILANG!

Sedih gile sampai bertekak-tekak dengan hubby sampaikan kena ambik wudhu’ barulah keadaan jadi tenang..kalau tak,hubby keep on salahkan saya..sebab letak benda berharga merata-rata..(memang pon!)

Saya sebenarnya letak Gelang tu dalam mangkuk kerongsang..dah 2 minggu pun saya letak gelang tu sebab asyik tercicir je dari Tangan Medina..(ganas sangat mek tu..)..dan saya perasan petang Sabtu gelang tu still ada..hari Ahad saya tak perasan pulak..

Dan semalam gelang tu dah takde..habis dah cari satu bilik tetap tak jumpa..frust nya lah hai..

Baru ingat nak tukar gelang yang firm sikit sebab Medina asyik lah memutuskannya..sekali tu hilang terus..

So persoalan sekarang..angkara siapa?

Toyol?

Manusia?

Entahla..saya dan hubby tak suka tuduh-tuduh..tapi kami pon tak percaya wujudnya toyol!

Maid? 

tak mungkin..sebab so far saya boleh baca gerak tingkah laku orang..(konon pandai trap orang lah tu)

orang dalam rumah saya.. (pon saya tak percaya sebab selama hidup dengan diorang selama 6 tahun tak pernah ada ape2 yang hilang pon)

Pening lah piker..

Nak kena cari ustaz..nak baca-baca sikit..takut melarat pulak nanti..

***Attack saya seorang..duit hubby berkoyan-koyan (jangan percaya k) sikit pon tak hilang…haihlaaa..

****Makcik (MIL) saya pon dah lama alami kehilangan beribu-ribu duit cash dan gelang,rantai emas dalam peti besi dalam bilik dia..)..dan dia percaya angkara toyol..tapi saya tak mampu nak percaya..


Redha dan pasrah je lah.. 

Photobucket

11 comments:

nurul husna said...

adoi...serius ni...x leh main2...kalau dibiarkan jadi lebih teruk nanti..sapa la punya angkara curi duit awak tu...tp xleh jgk x percaya dgn kewujudan toyol ni...toyol ni pun makhluk Tuhan..

dalila said...

mommy, toyol amik barang kemas jgk ke?
xtau plak..
kene hati k lps ni..

Mama Safiy Arfan said...

umah mak sy pon penah terjadi mcm ni...
duit mak n ayah sy beribu2 hilang mcm tu jer..yg pecah masuk tu satu hal..sekali lagi xde nampak pecah masuk elok je keadaan, tp duit hilang..kesian mak ayah sy..duit kumpul jual keropok.mmg x sng hidup org yg mencuri tu huhu

IDAZS said...

uish.. seram jugak bacanya. tapi perkara begini kena selidik elok elok. mmmm..tak ada pengalaman jadi tatau la mcm mana..

harap semuanya terjawab nanti..

Psttt : teringat dialog upin dan ipin "toyol telinga merah!"

Anonymous said...

Percayalah....bukan toyol tetapi manusia. Manusia di sekeliling anda. Kena lebih peka.

norey said...

Amalkan zikir Ya Raafi (Maha Tinggi)
70x setiap hari, InsyaAllah keselamatan harta benda akan selamat & terhindar dari kecurian..

Walaupun hanya RM50...tapi xnak la terjadi kes² sebegini..mcm² gak boleh buat tu...huhuhu..semoga semuanya dipermudahkan Aida

ahkak gojes said...

mommy...toyol wujud sbb manusia yg bela dia...wallahu alam


apapun sy sendiri pernah alami kehilangan benda berharga. alhamdulillah bila ada ustaz yg bantu..barang tu dikembalikan.


ikhtiarlah mommy utk cari punca...semoga mommy mendapat tahu puncanya.

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Better panggil ustaz aida..takut kalau dibiarkan melarat pulak nanti..

LuN@_aiDi said...

alaihaii sedihnyer hilang mende2 cam gini.. huhu

me pun ada tabiat suke letak barang merata-rata gak..hihi

tapi Aida untuk sedapkan hati kiter, anggap jer bukan rezeki kiter ",

aTieYusof Family said...

Baik extra hati2 Aida..takut melarat..tak pasal2 benda lain plak hilang..Nauzubillah..

Ti ger said...

mommy...saya perlukan bantuan..kalau ada contact ustaz boleh bagi saya..saya dan keluarga sentiasa diganggu dengan kehilangan duit ..tadi je anak hilang rantai tangan dan duit RM50..semalam dia hilang RM100...saya juga sebelum raya hilang RM150..sekarang ni ank yg terok menjadi mangsa hilang duit dan barang kemas...mohon bantuan...Ya Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget