Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jan 11, 2011

Makna dan cerita di sebalik sebuah nama.... 'Aqil Jauhari'

Ketika Kandungan saya berusia 3 Bulan..(rasanya la)..
hurmm..kami pon ekcited la nak cari nama baby..Beli buku itu ini, cari kt internet n ape shaja yang boleh cari maklumat..
Fuhh semangat!!anak 1st la katakan..hikhikhik..

Sekali tu..Mommy n Daddy pon Decide nak pilih nama masing-masing mengikut pangkalan nama masing-masing..Maknanya..Mommy kena cari huruf A stand for Aida (nama mommy)..Daddy kene cari huruh J stand for Jeffry (nama daddy)..

Tetiba mommy pon semangat giler la nak cari nama yg paling baik untuk anak mommy..
M&D have to choose 2names coz tak ready n tak tau pn what sex we have..

Yesssssssss..Mommy dah pilih....
Aqil (boy)- Kecerdikan/Cerdik/Bijak/Akal
Amani(girl)-Ketenanganku

Pastu daddy pon dah pilih.......
Jauhari (boy)-Permata  At 1st..we had disputed bout this name bcoz mommy rasa cam old fashion!!Oh!!Mommy takmo...Gadoh2 manja gak..huhuhu..
But Actually, Daddy has his own history or story about Jauhari...Dulu2 waktu Daddy lahir, Arwah mak daddy sakit teruk after deliver n pengsan2 gakla..sekali tu...nama tak pilih lagi..pastu Arwah Tok Wan daddy bagi choices to Arwah mak pilih..Jauhari or Jeffry??sekali tu dalam keadaan separuh sedar, Arwah Mak pon pilih Jeffry instead of Jauhari...hohohoho..

So when it comes to daddy..Daddy had decided to abadikan Jauhari's name as his own son's name...
2nd name was Julia-berambut Panjang...Pon mommy tak suke gak!!Ape la daddy ni...pilih nama tak bombastic langsung!!huhuhuhu...

Waktu scan (2times) nampak gegirl..wah dlm otak dok kata la girl..tp naluri kuat kata Boy!!taktau nape..hihihi..Tapi bile nak communicate denganbaby kt dlm tummy, tak sampai hati nak panggil Julia Amani..so panggil baby je..huhuhu..

Sekali tu keluar..Boy la...
So Aqil Jauhari Mohd Jeffry la nama nya...

Kalo dpt 2nd child and its girl confirm la namanya Julia Amani Mohd Jeffry...
Tapi..kalo dapat boy gak..have to think other name pulak...huhuhu...




***waktu Majlis Cukur Jambul Aqil diwaktu usia Aqil 36 hari..Ustazah yang mengetuai Marhaban tu kata..
"saya suka nama Aqil Jauhari ni..maknanya cukup Indah -Kecerdikan Permataku-diharap semoga anak ini akan menjadi anak yang baik..yang soleh ..yang bijak..dan anak yang menurut perintah agama dan ibu bapa..Amin ya Rabbal a' la min..."

****eh..eh..eh..Mommy aqil pregnant ke??uuupssss...takla..tapi teringin nak mengadung lagi!!huhuhuhu..
Photobucket

4 comments:

Edura Hanum said...

okay juga kak pregnant
aqil ada teman juga

MommyAqil said...

huhuhu..InsyaALLAH..tahun depan la kot!!Tunggu tahun cantekk skit..hihihi..2012...

mummyzara said...

Saya ada tag awak

join GA

leh klik ni
http://waniezam.blogspot.com/2011/01/saya-nak-hadiah-hari-jadi-dari-yanamib.html

MommyAqil said...

ok mummyzara..will do the GA..thanks ya..hihihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget