Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Apr 8, 2013

Susu Drop!! sob sob sob #mybfjourney

Noticed hari ni susu drop sedikit..actually since Jumaat lagi..tapi..hari ni still berlarutan..SEDIHHhhhhhh..

Selalu boleh dapat 18oz/day/10hrs..Tapi...bile pump pagi2 juz dapat 3 oz je..sian Medina..dapat Fresh milk sikit je..hari ni pon 3 oz jugak..sedihnyaa.. (tapi xbleh sedih sangat..nanti takde susu langsung lagi parah..)

Stok susu saya takde lah meriah sangat..macam pump hari ni cukup2 utk penggunaan Medina sehari while I'm at d office.. memula kerja dulu Medina juz minum 15oz/day/8hrs...

TAPI sekarang dah up to 18-20 oz /8hrs..Masak mak ni nak pump susu nak bg cukup..huhuhu..

Hari tu pump pukul 7pg..pukul 11..pukul 3 (4 jam sekali..due to inflexibility at the office-sepatutnya pam 2 jam sekali kan?)

Sekarang ni nak kena tambah pukul 5.30 ptg pulak..baru cukup utk 20oz for overall pumping session..huhuhu..

So penyebab kepada susu drop adalah:
- Rutin pemakanan yang tidak menentu.. (weekend, bangun pon lambat, sarapan ntah ke mana ..lunch pon ke mana..)
- Kurang minum air masak
- Kurang pump while weekend..DF je senang..hihihi
- Kurang makan nasi.. (bukan diet..tapi makan McD la..Makan buah2 la..makan nasi sikit sangat..makan junk food je yg bnyk..haih)

Solution:
- Kena rajin pump.. (walaupun pump angin je..)
- Kena banyak minum air masak
- Makan kena ikut schedule
- Kurang makan nasi
- Kena kurang kan minum Ais (saya dah pandai minum ais tau..isy..isy..tak bagus..tak bagus..)

Semoga susu saya semakin banyak lepas ni..


Hasil pump sehari dan ter banyakkk sekali..sepanjang my bf journey ni...


Budak bam bam yang demand lebihh..huhuhu




Photobucket

9 comments:

*azni* said...

memang ada fasa naik turun dlm bf ni..apa2 pun good luck aida..jgn cepat menyerah kalah ye..

Fieda Zan said...

comelnya budak bambam ni

::NureeN:: said...

bambamnyerr dia.. geram tgk pipi... smpi mata kecik ja hehee

LiLy @ MaMaQiStInA said...

kena banyak minum air masak...moga susu bertambah lepas ni..
geram tengok medina ni.comel&chubby..^^

SSulieana said...

caiyokk aida jgn mengalah tau...cabaran semua tu...org kata kalau minum ais nnti susu lama2 kering...x tau la...su dulu mmg pantang ais...tapi kalau dh teringin sgt minumm gak...kiki

su dulu makan supplement dr shaklee...kalau aida nk try boleh je...lagi2 bulan pose nnti...hee...gud luck aida...

aTieYusof Family said...

Alhamdulillah..
banyak rezeki susu baby kan? mudah2an berterusan ya..amin! :)

MaMa Rey said...

bam bam betul dia..geramm tengok pipi tu..hehe..

teruskan usaha MommyAida..jangan risau byk ya Mommy nanti bertambah kurang air susu tu..

Lily@MamaZaraZareef said...

Semoga aida terus gigin meneruskan bf journey ni ya..memang kena disipilin kan bile bf ni. Makan kena jaga, air minum kena ckp,pam susu kena timing. Akak dl pon x dpt wat ngan cemerlang..wuwuwu

siti natrah said...

Salam perkenlan..geram tengok budak bam bam tu..minum sus ibu memng sihatkan..artikel dah lama tapi memng betul apa yang ida katakan tu..ti pun usaha nak tmbhkan susu utk bby ti yg skrg ni dah 6 bln..ti pun ada gak share mengenai penyusuan dlm blog ti..mailah jln2 natrah4ever.blogspot.com..boleh kongsi2 tip bab penyusuan ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget