Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Apr 10, 2013

Medina reject puting MAM!!Dia nak puting Tomme Tippee jugak!!Uwaaaa

As everyone knows..Momy just bought new bottles feeding for Medina at Expo last Sunday which is MAM brand..

However, Mommy tak pernah terfikir la pulak yang Medina akan dengan rela hatinya mereject puting MAM tersebut...TAK PERNAH TERFIKIR ok!!!huhuhu..

Memang..sejak lahir..Mommy juz introduce kat Medina botol Tommee Tippee jee...n kadang2 botol Unimom itself..

And Mommy tak tau pulak Medina dah pandai..dah pandai pilih puting...Uwaaaa SEDIHNYAAAaaa..

Mommy bukan beli 1 tau Medina..Mommy beli dua sekali gus...and the worst thing is..Abg Aqil dah bukak segala kotak Mam dengan rakusnya..dan Bibik dah pon sterilize botol-botol tersebut!! Uwaaaaaa (ade intention nk jual balik..tapi..berkecai angan2 tersebut..huhuhu)

So sekarang Momy kena beli botol Tomme Tippee lain pulak..which is definitely not type of anti colic..huhuhu..

Tommee Tippee (anti colic)
-Memiliki nipple yang menyerupai Mommy's..so ia adalah botol susu yang terbaik untuk introduce to our child esp for career mom just like me..
- Bentuk yang unik ..gemuk just like baby..hihihi..
-mempunyai pengukur suhu yang tepat..
Contoh, kalo kita tengah rendam botol susu dalam air panas, sejenis alat di dalam botol susu tersebut akan berubah warna..dari biru ke pink/merah.. Senang utk BS panaskan susu tersebut..Senang kan??




Source: Google


TETAPI:

- Adalah sangat menyusahkan bile time basuh..kita takkan mampu basuh botol ni dengan sebersihnyanya..SEBAB?? botol ni mengandungi difficult component to clean..esp yang ank panah MERAH tu..ade lubang kecik je... Unless kalo guna cotton bud kecik utk bersihkan ..

Selain tu...yang pengukur suhu tu pun kena bersihkan jugak tau..alat yg tengah tu..dahla muat2 masuk2 lidi je..so macamana nak bersihkan kalo juz guna span n air je..susah bukan??

Dan bukan menyusahkan ke bile setiap kali kena belek and spent about 10-15 minutes to clean everything.. susah la tau..kalo Mommy yang bersusah payah ..takpe...

Tapi Bibiks yang buat semua tu while i'm not around..So?? apa akan jadi bile tak bersihkan betul2??

ia akan jadi kehitam-hitaman di kawasan tersebut..dan keliling putih sebelum puting tu akn menjadi kekuning-kuningan..heiiiiii!!bile dah hitam2 n susah nak basuh, saya nak bagi medina pakai botol tu pun saya tak sampai hati...mungkin bakteria dah ter campur..huhuhu..Sedih..

So dengan ber sungguh-sungguuh nya, Saya pon pg la beli botol lain..iaitu brand MAM kat expo hari tu..dengan harapan Medina akn pakai botol baru..

TAPI..dah dia tak nak pulak..haihlaaa..

So semalam dah survey online shop.. semangat lah jugak nak beli botol Tommee Tippee jugak..tapi BUKAN anti colic...ni semua disebabkan saya busy and tak boleh nak walk in kat butik2 sekitar Puchong ni..

Ok..dah survey2..harga semua murah n boleh beli la ..bak kata org miskin cam saya ni..hihihi..

TAPI...

Umang aiiii..

Postage fee!!Punyalah mahallll..

Dari harga sebotol RM 27.00 atau RM45.50 twin pack (murah kan..) pastu kena burden dengan postage cost yang RM9-RM10..uishhh..baik tak payah kalo setakat nak beli botol susu nan satu tu je..

So sanggup lah Mommy ni tunggu lagi...tunggu masa free..nk g terjah je Fabulous Mom or Baby Twinkle..huhuhu..

So to everyone..not really advisable for those yang nak beli anti colic pny type brand Tommee Tippee ye..

harap info ini membantu..

Till then!!


Photobucket

7 comments:

shilafaizz said...

Myra memang guna TT dari baby sampai laaa ni.huhuu penah bagi botol lain, dia hisap tapi lambattt sgt nak habis. Aida satu cara lagi nk panaskan suhu which is the correct temp, xyah ade sukat2 tu. Ni kwn shila Breastfeeding counselor yg ajar. juz amik 1 cawan air panas (yg baru masak tu) campurkan dgn 1/2 cawan air paip. rendam botol susu yg mengandungi ebm dlm tu dlm 5min pon dh ok. campuran air tu adelah 45c suhu standard utk warmkan EBM

aanie said...

owh baru tahu botol dia jenis mcm tu...nmpk mcm bagus siap ada temperature bagai...

eh, sy rajin jugak pegi fab mom kat puchong tu...hehe..

nazeef nazeem said...

tak penah pakai pulak brand nih..takut kalao beli,...anak pulak tak mahuu..

kayzie said...

hehe..sian mumy ye..takpela sabo jek la ek..:).info tu mmg sgt membantu..tq

Suliana said...

su pernah pakai TT ni tapi tak de plak yg canggih mcm ni.. sy baru tgk katalog tupperware dia ada jual brush comel utk straw. may be blh muat masuk dlm tu utk cuci..

MaMa Rey said...

baru tau ada botol mcm ni Mommy..
hmm tapi ada kesukaran pula kan..

mikamusz said...

Biasanya kalau beli botol susu yang design mcm tu dia akan bagi berus halus dia sekali. Macam Dr Brown jugak.. saya masih lg simpan brus halus Dr Brown tu walaupun dah tak guna botol dia. Now anak kecik pakai Tommee Tippee (bukan yg anti colic) yang lg senang dan tak pernah meleleh macam brand Avent yg kakak dia pakai dulu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget