Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Apr 3, 2013

Jalan - Jalan di S.i.N.g.A.p.O.r.E!!

Assalammualaikum..

After more than a week baru nak up cerita..ape daa..lambat butui laaa...hihihi..

Biasalah..sibuk sangatttt...haruslah ke lambatan sedikit..

So kali ni saya juz nak cerita 'sikit' je....boleh??hihihi Biar gambar yang bercerita..hihihi..


Time ni baru sampai Singapore..kami sampai around pukul 7 mlm..check in Bayview Hotel Singapore n terus bersiap.. bersiap ke mana??



Ke sini...Arab Street... Arab Street ni kawasan yang mempunyai banyak makanan Timur tengah n pastinya Halal..kena tengok2 jugak ye...sebab ade a few kedai yang jual Liquor jugak..so berhati-hati..


Placing Medina yang ketiduran..



Pak lang Owm first time ke 'LUAR NEGARA'..hahahah..




Time ni menunggu mengambil air mineral kat dlm kereta..sebab??Abg Aqil dah ter wee wee dlm seluar...dia mmg suka tahan kencing tau..geram mak..nasib lah Mommy ni sentiasa prepare baju bajan nya..kalo tak, jenuh nak kena beli sajee..



Di Arab street ni jugak terletak Masjid Sultan Singapura..ala ala macam Masjid Negara kita la..but of cos Masjid Negara kita lebih besarrr..but still Masjid ni nampak unik sbb masih mengekalkan binaan lama..



Muscat Street..


Bergambar..Mommy nampak mukmuk lah..huhuhu


Cantik kan..


Kat Masjid Sultan ade terletak kawasan Kampung Gelam..Pusat warisan Melayu mereka..





Haaa kat sini lah..terletak Kawasan makanan / syurga makanan Timur Tengah..kedai sangat banyak and happening sangat tempatnya...






Kami makan di Kedai Mamak jugakkk akhirnya..Ntah FIL lebih prefer makan di sini..di Arab Street jugak tau..terkenal dengan Nasi Beriyani..tapi sya lupa ape nama kedai ni..hihihi



Tengah tunggu nak masuk kedai..


Ok dah masuk kedai dah..






Khusyuk mendengar Aqil bercerita tentang permainan Kinder Joy nya..

Makan kat Kedai Mamak ni..So So je..dah la agak mahal jugak tau..Satu pinggan Nasi Beriyani Kambing 15 sing dollar..which is RM37.50.. portion n rasa nya lebih kurang je Nasi Beriyani kat M'sia..gile mahal kan...huhuhu

Lepas makan..terus naik kereta balik n bergerak ke Bugis Street..memula nak singgah situ..tapi jam dah menunjukkan pukul 11 mlm..so Bugis Street pon dah tutup..huhuhu..Tak dapat nak beli ape2 souvenir pon !!Sedihhh..nak beli fridge magnet!!!!huhuhu..

Sudahnya balik lah kami ke Hotel..anak2 mau tidurrr....

ESOK - AHAD - 24.03.13


tgklah mereka..masih lena diulit selimut..



camwhore -ing..




Dady dgn vapor nya..


Abg Aqil yg xsporting!!chett..


Breakfast kat Hotel saje..memandangkan kami tak berani nak makan nasi goreng or mee rebus2 kat Hotel tu ..maka kami hanya makan roti sapu jem n air oren saje..hihihi..takut n tak berani..kalo kat Malaysia ..dah lama belasah makanan kat situ..huhuhu

Check out..terus ke Mustapha Centre...

Ada apa di Mustapha Centre????

Okla kat sini..ade bermacam2 barangan di jual pada harga sedikit rendah..tapi tak murah sangat tau!!murah kat Malaysia lagi..tapi ade jugak la yang boleh di beli..yang penting!!barang2 kat sini adalah ORIGINAL!!!ade bermacam2 jenama..antaranya..NIKE, Crocs, Scholl, Adidas, Polo, Timberland..macam2 lagi..ade semua barang jual kat sini..cakap je nak ape..semua ade..fair n lovely pon ade ok!!

Kasut, baju, boxer, bola, badminton accessories,perfume, makanan..semua ade tau!!

TAPI..

walaupun semua barang ORIGINAL!!

Presentation sangat lah  out!!

Ala - ala ...

Pasaraya Mydin..

Serious..

Barang suma ORI..murah sikit lah kalo compared dgn Shopping complex kt luar tu...huhuhu








So saya tak beli pape pon..sebab hati dah tergedik-gedik nak shopping kat JPO..hihihi..

Seterusnyaa..kami ke Pasar Geylang Serai..

Kawasan Melayu..

Haa kat sini barulah nampak masayrakat Melayu di Singapore...banyak kedai-kedai Melayu kat sini..



parking jauh..so menapak itu harus..hahahah










Joo Chiat Road..macam Batu Road dulu2...






Inilah Pasar Geylang Serai..



Persamaan dengan Malaysia??Pasar Geylang ni macam Pekan Rabu Alor Star..banyak jual makanan tradisi n Baju2...



kami makan di food court kat sini..






makan kat sini sangat sedap tau..esp yang famous.. Cendol..fuhh ..hilang dahaga..

lepas tu saya try nasi ambeng Singapore..mmg terangkat habissss...lauk dah la banyak..mmg berbaloi kalo mahal pon..(tapi saya tak tau berapa Dollar..hihihi..)

Lepas dah isi perut n kekenyangan..kami pon beragkat pulang ke Malaysia..cheh..mcm jauh sangat pulak kan..hihihi...

Overall...Best !! pg Singapore ni...rasa cam nak pg lagi..sebab terlalu banyak tempat yang tak sempat pergi..

NEXT:

Nak pg Pulau Sentosa..
Nak pg Lion ape ntah?? yang ade gambar Lion keluar air tu...hhihihi..
Of cos nak pg USS..

So bile nak pg lagi agaknya??

hihihi..

***Kalo nak jalan Singapore bawak kereta, harus isi minyak penuh kat Johor dulu tau..kalo tak, parah la nak isi minyak kat sana..2 Dollar lebih seliter.. lepas tu kebanyakan barang2 kat sana mahal dari Malaysia..so tak payah beli pape pon tak pe kot..

Kalo setakat Souvenir tu boleh la beli..tapi saya tak beli ..bukan taknak beli..tapi tak sempat beli..huhuhu..

So kalo jalan2 bawak kereta..KENA bawak GPS tau!! kalo tak, alamat tak jumpa lah tempat2 yang nak pegi tu..walaupun Kawsan Singapore tu kecik je, tapi sistem jalan dia sangat2 confuse..kena bawak keta dalam 90km/j je..walaupun keta ko Porche ke..ferrari ke..kalo over speed limit kena saman..n kena bayar saman dulu sblum keluar Singapore...hihihi

So selamat berjalan-jalan di Singapore kalo nak pergi lah..till then...

nanti update pasal Desaruu pulak ye..

till then!!



Photobucket

4 comments:

SSulieana said...

seronoknya tgk aida ngan family jalan2...penat mmg la penat kan tapi best dpt tgk tempat org...

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

seronoknya dapat bawa anak2 berjalan2 yer..

aanie said...

mmg mahal kan makanan kat sana...member pegi sana pun x mkn sgt sb mahal gile...

jessica s. said...

Nice post aida! :) kalau nak ke SINGAPURA lagi hubungi saya ya. TIKET & SERVIS untuk Travel Plan to Singapore pada harga promosi. Contoh USS tiket harga 67 dollar & SEA AQUARIUM harga tiket 29 dollar sahaja. JESSICA 017-7055381 , jessica.travel8686@gmail.com
Lawati juga page saya ya: Love Travel di Facebook! https://www.facebook.com/lovetravel86

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget