Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jan 2, 2013

BreastPump ~ Terjebak dengan ~ Unimom Allergo~

Okla..kali ni saya nak cerita tentang breastpump..

Tapi saya tak boleh buat review lagi sebab saya baru nak try..

Alkisahnyaa..macam ni..

Actually saya tak plan pon nak beli BP Unimom Allergo ni..

As my previous entry, saya plan nak beli BP manual which is Unimom Mezzo..reason??saya taknak la beli yang mahal terus (which above RM200 tu mahal lah bagi saya ye..) sbb saya takut, akn ade problem menyusu nanti..(hopefully takla kan..) - takut jadi macam along saya...huhuhu.. (Spent RM500 over pastu tak dapat pakai, sebab ade prob dengan cik B dia+ baby tak puas langsung!)

Tetapi...Dengan tiba-tibaaa...Cousin saya yang baru deliver baby dia hari tu, offer saya suruh beli Unimom Allergo dia sebab dia tak pandai guna n susu pon tak banyak sangat nak pump..dia cam dh give up nk pump n dia decide nak DF je..

So saya ni yang baik hatiii (KONON!!) cakap je lah ok...what to do kan..takkan saya nak cakap taknak pulak...tapi as perjanjiannya saya nk bayar ansuran..kikikiki..dia jual kat saya RM350...(RM100 per month la)...kikikik..-TAK MALU!!! dia pon tak kisah..

TAraaaa...


Tengok??siap ade price tag lagi..hiihihhi

So lepas ni kena n perlu berusaha jugak nak buat stock EBM sbb gadget dah beli kan..bukan cam time Aqil dulu..tak pandai-tak reti-takde ilmu (perah2 jugak sebab susu sangat banyakkkk..tapi at last buang cam tu je sbb tempat simpan pon takde..-time pantang duduk rumah mak- rumah mak ade satu pintu peti ais- nak sumbat EBM stok tak muat- sekarang rumah mak dah ade peti ais dua pintu- saya sukeee)hihihi..

Waktu saya buat urusan jual beli ni, ia tidak melibatkan husb langsung (kira beli tanpa pengetahuan la kan..hihihi)..sekali tu dia dapat tau pulak..kuikuikui..bisiing gakla dia..sebab katanya mahal..dia pon takde ilmu sangat tentang breastfeeding ni..huhuhu..(at 1st cam dah keciwa gak sbb tak dapat support from him)hhuhuhu..

Sekali tu..pikir punya pikir..dia pon kata tak yah ansuran la...dia bayarkan terus je..(contra dengan insurance premium yg kazen saya amik sekali tuu..) so saya tak payah hutang dgn kazen saya dah..hihihi..Alhamdulillah..thank u Abg..love u very de muchoo la..

Semoga saya dapat breastfeed dengan jayanya n susu saya akn melimpah ruah jugak nanti...InsyaALLAH..

Kronology BF si mat Aqil:
-After deliver, aqil kena puasa 5 hari..so in the mean time, pinjam Pump Medela Mini Electric hosp Serdang punya, sekali pump terus dapat 5oz..(terus jatuh cinta dengan pump itu-nak beli time tu tak mampu-mahal)
- balik rumah..try beli pump Pureen sbb gagah jugak nak pump..sekali tu susu tak keluar pun sbb pump tu sangat sakit n tak membantu langsung!!!
- Last2 nak kurang kan kebengkakan , beli jela pump Japlo kat Tesco yang berharga RM17.90..(pump bodo je ..tapi okla,ade jugak susu n kurang bengkak...)
- lepas Aqil dah tak puasa..terus tak pump susu..DF smpai 6months (exclusive) pastu fully BF smpai 14months je...huhuhu..
-takde stok EBM bagai..tak tau langsung pasal PENYUSUSAN SUSU IBU IN..ouhh sungguh teruk!!!huhuhuh..


Photobucket

7 comments:

SSulieana said...

mommy aida...setuju masa zayyan dulu langsung xde ilmu pasal bf ni...xpe la kot boleh dimaafkan sebab anak pertama kan...lepas 2nd baby seboleh2 nya cari ilmu pasal bf ni...x payah pergi kursus/kelas pun kt internet berlambak dah info pasal bf

Alhamdulillah su dpt fully bf auni hampir setahun dgn hanya peti ais satu pintu je..hehehe

LuN@_aiDi said...

tak per yunk, beli breast pump mahal pun investment di masa depan..hihihi
nnt keep pumping n dont give up yea(:
pentingkan susu ibu neh,
i sampai skng masih pump even bby dah nk masuk 8 months.hukhuj.. bby xnk DF. nanges lg.

wahida said...

caiyok...InsyaAllah...Allah akan mempermudahkan...

Aisah Salim said...

Unimom ni banyak jugak dapar review yang positif dari kawan², kira setanding la dengan brand lain kat market. So kira ok lah. Tapi lagi kalau ada ilmu penyusuan (demand&supply concept, teknik marmet, simpanan EMB etc)lagi baik. Dan bertambah baik bila semangat nak breastfeed tu kuat & teguh...U can do it!

~MommyAida~ said...

Aisah : Thank u dear..Gud Comment..hopefully Bf journey kali ni akan bertambah baik..InsyaALLAH..

~MommyAida~ said...

Sue: tula..semnagat kena kuat kan..InsyaALLAH..tula aida pon rasa info kat dlm internet pn dh lebih dr cukup dah..tinggal lagi kita nak dengan taknak je..

Luna: insyaALLAH..thnak u Dear

Wahida: Thank u kak.. :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

mesti boleh punya..In Shaa Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget