Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Mar 11, 2014

Progress Aqil at School..Progress Medina at Home! :)

OKla..tetiba terasa nak update kisah anak-anak di tengah hari yang panas membahang ni..Idea datang semalam..so hari ni harus mencoretkan sesuatu..hehee..

Progress Aqil at Smart Reader Kids..

Alhamdulillah progress dia sangat memberangsangkan..walaupun saya tak tahu apa pandangan Teacher sebab next week baru ada Parents Teacher Meeting..So saya sangat tak sabar menantikan hari itu..sebab teringin nak tau macamana Aqil kat sekolah..

So far ..

- Aqil dah boleh speak in English..sikitlah..itupun kita kena start dulu..lepas tu baru macam-macam akan keluar dari mulut dia..merapu pun banyak jugak..hihihi..

"Mommy..What is this?"
"This is key..House key..Where's our house?"
"Over there..(Sambil tunjuk rumah kami)..Green House..(Pagar warna Hijau)..Mommy.. House high..(Rumah kami ada balcony n awning yang tinggi)"

"Mommy kill the dog!" (nampak dog kat tepi jalan)
"Eh..cannot!why you want kill the dog?"
"Dog will gigit us"
"***Bite us" hehee..

"ok now we just arrived"
"arrived?" (buat muka blur)
"Arrived means sampai..we just arrived at our home sweet home"
"Ooo sampai..yeahh"

Alhamdulillah sangat sebab dia dah boleh speaking walaupun sangat basic..lepas tu dia rajin bertanya kalau saya cakap and dia tak faham,dia akan minta maksud..So bagi saya it's good for him to learn n speak..Alhamdulillah..

- dah boleh basuh b**ak sendiri..heheee..

- Dah boleh bersiap sendiri..pagi-pagi semuanya buat sendiri...dulu memula pergi school ,daddy akan pakaikan dia baju..sekarang dah tak payah..pakai baju,sikat rambut,masukkan bekal dalam beg,pakai stokin n pakai kasut,semuanya dia yang buat sendiri..Alhamdulillah..Cuma bab mandi pagi je saya tak harap dia buat..sebab lembap..nak campur dengan termenung pagi dia lagi,pukul berapa saya nak sampai ofis kan?so saya lah yang mandikan dia..

- Bab makan..alhamdulillah jugak..kalau dulu,seminggu sekali nak suruh dia makan nasi pun susah,sekarang ni dia yang mintak nasi..atau mintak makanan..so sejak sekolah dah boleh telan sayur yang simple..takdelah sebelum ni nampak sayur je macam nampak racun..huhuhu..

- Minum susu dah kurang..maybe dah sampai masanya untuk stop slowly minum susu..mungkin lepas ni dah boleh minum susu guna cawan pulak..

- Kalau main dengan adik dia..sangatlah bagusnya..adik dia bulilah macamana pon,berserah je..tak kisah ..tak melawan..baik sangat dengan adik dia..Alhamdulillah...Kalau tak tahan sangat pon,menangis je lah..aklau dah sakit sangat..(adik dia gigit memang sakittt)


PROGRESS MEDINA AMANI

- Anak dara tu dah sangatlah tak suka makan...aduhaiii..memang pening amat dibuatnya..runsing dah..last week lagi lah..macam-macam saya buat resepi untuk dia, sup ayam,tom yam udang,sup ikan,pindang ikan..semuanya dia tak selera...Sedih mak tau..pepenat masak,dia main-main je makannya..So solution untuk minggu ni,saya bagi dia makan dengan telur kicap,ikan kicap macam tu je..hopefully dia nak makan dengan banyaknya..Berat pon tak berat dah..Slim gitu..huhuhu

- Sangat sukakan tangga!OMG..geram okeh..kekadang tu sesenyap dah sampai tingkat atas n siap ketuk bilik kami lagi..memang seriau dibuatnya sebab tangga tu sangat stiff ,so memang kalau jatuh tak tau lah nak jadi ape ke kan..so tengah consider nak beli gate..bukan nak letak kat tangga..nak letak kat pintu ke dapur n tangga..so that time saya masak nanti,takde lah dia mengacau saya ke kan..so memang dia takkan terlepas ke tangga..heeehee

- Hobi = Nak ikut orang pergi jalan..pantang orang pakai tudung..pantang orang pakai Porch Bag...memang meraung mintak dukung n bawak pergi jalan..bak kata Daddy "Ang nak jadi macam Mommy?tak reti nak duduk rumah langsung?"hahaha..ok memang lah kan..kita kan gigirl..mesti nak pergi jalan-jalan je kan..hehee

- cepat belajar..Alhamdulillah..sekejapan dah pandai tiru gaya orang..

- sangat suka menari..pantang dengar Music, badan tu dah terliuk lintuk dah..ikut sape Entah..

- Sekarang ni dah pandai.."Where's your nose?" ..tunjuk hidung dia.."Where's your Eye?" tangan tu cecepat cocok mata Mommy..sabar jelah...hahaha

Tu je..sampai ketemu lagi..


Dah kurus kan?





Abang n Mommy je yang sporting..Adik buat derkkk jee..huhuhu


Photobucket

12 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, bestnya baca perkembangan anak2.. seronok sangat. sheila singgah sambil klik tabung nuff anak-anak akak ye. hehehee ~~~

Farah Waheda Wahid said...

ala tomei tomei, geram aunty tengok, ni nak ajak date dengan adik Ash ni... boleh kawan2...

norey said...

hahahaha...nampak sayur mcm racun...boleh bayangkan mcm mana budak² kalau suruh makan sayur...but alhamdulillah progress anak²...dalam proses pembelajaran...

Fiqah Feeona said...

Comelnya anak2 awak..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Alhamdulillah..perkembangan yg positif... Bijak aqil...Qis kalau cakap masih ada pelat..hehe... Medina comel...sama mcm Qis masa baby tak leh dgr muzik mesti nak nari sama..hehe.. :)

Hati Ema said...

wah.... pandai Aqil.... teringat lak video BLACK Aqil.... hahahaha memang terkesan hati aku melihat video itu....

dalila said...

bijak abg aqil..ok tu wlu basic pun nnt dh bole borak2 ngan mommy..citer itu ini..mesti cumil dengar..alahaii medina..seriaunye dgr dok main tangga aida..mommy cecepat beli pagar yer..medina tgh melasak tu..risaunye..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, selamat pagi. sheila singgah dan menabung nuff sini ~~~

Alia Laila said...

Alahai bijaknya Aqil :)
Sporting pulak tu :D
Medina saja nak test kesabaran mummy dia nii hehe ;)

Aimie Mokhtars said...

alololo pandai abang..adiknye kurus sb makin besar makin aktif la ni... :)

aTieYusof Family said...

wahh! banyak perkembangan abg Aqil kan Aida..suka plak sy baca nya..Alhamdulillah! harap2 Pa'e bila sekolah nti mcm aqil jg..good boy..
Medina pun good girl..makin cerdik...:)

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Alhamdulillah..semoga anak2 aida membesar dengan sihat dan bijak yer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget