Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Mar 14, 2014

Explanation - Mommy kenapa rumah kita takde air?

Okay..soalan ni lah yang bermain di minda Aqil bila rumah kami air kena catu..

jenuh jugak nak jawab sebab saya tak reti nak explain yang mudah-mudah sebab selagi dia tak faham,selagi itulah dia akan tanya..

Soalah pulak memang semuanya bukan-bukan..so saya agak fail nak bagi expalanation..

"Mommy ..kenapa rumah kita takde air?"
"Sebab orang tutup air" - teruk gile jawapan mommynya pon!

"Mommy kenapa takde air ni?"
"Sebab kita kena catuan air.."

"Mommy kenapa rumah kita takde air"
"Sebab ..sekarang ni musim panas..hujan tak turun..Kalau hujan tak turun macamana nak dapat air kan?cuba Aqil tengok kat luar ada hujan turun tak?takde kan?sebab tulah rumah kita takde air" - Haaa ada rupa Wardina buat expalanation kat dalam iklan Anmum tak?hahahahahah
"Ooo patut lah.."

Lega dia dah faham..tapi bila dah ada air, dia tak tanya pulak kenapa rumah kita dah ada air..kalau tak jenuh nak karang jawapan pulak..huhuhu..

So perasaan bila rumah saya kena catu airnya,sangatlah tidak selesa..sangatlah susah..sangatlah payah!

Rutin saya memang agak kelam kabut..Esp time pagi..Hari pertama kena catu ok lagi..sebab air tangki still ada itupun kitorang berjimat jugak guna air..

Dan bile hari kedua air tangki dah habis kering, mula lah rasa tak selesa..mulalah saya kena bangun awal-awal pagi sebelum Subuh dan start enjin kereta pergi rumah MIL..Mandi kat sana..rumah MIL ada air sebab rumah dia tak kena catu..huhuhu..

Bile petang pulak,saya akan balik rumah dulu,angkut kain baju saya dan alat-alatan saya dan bergegas kembali ke rumah MIL untuk mandi kat sana lagi..

Kalau sebaldi air nak suruh saya mandi memang tak cukup lainlah husband saya ,dia orang laki tak kisah sangat..Saya tak boleh...nanti rasa tak bersih kan..haih..oh haih..

Dan saya pon telah mengisytiharkan cuti masak selama air kena catu ni..kikiki..tapi bila dah masuk hari kelima tak masak buat saya rasa mula lah boring..mula lah tak best makan kat luar..haih.laaaa..pleaseee..I need a normal routine like before..huhuhu..

So hari ni..tetiba saya P pulak..Aduhaii..dugaan sungguh..dan hari ni start hari pertama rumah saya kena catu sampai esok dan hari Ahad baru ada air balik,dan bayangkan jelah macamana saya nak teruskan hidup dengan keadaan P yang baru datang yang kena tukar every 2 hours..dan just bayangkan je lah..

Semoga saya mampu hadapi hari ni dan esok dengan tenang dan kemungkinan akan dapatkan ketenangan dengan pergi Matta Fair esok sampai petang..hehee..

Sampai ketemu yok!

***Every time P datang,every time tu jugak lah Susu drop extremely..Mind Thinking ke naturally ni?haihhhlaaaaa



Photobucket

9 comments:

Mie Aimie said...

umah amy dkt dgn sungai pahang, sungai pahang yang besar tu pun mcm dh nak kering :(

Farah Waheda Wahid said...

kena get ready ni bila Ash dah pandai bercakap esok...nanti dia tanya jugak...mummy kenapa itu, mummy kenapa ini... he he he...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Susahnye bila takde air..tempat ktorang orang pun skrng ni air slow jer naiknye..lagi2 bila malam..rela lagi takde letrik dari takde airkan..

Deq's Qienz said...

umur kanak² sebaya ni mmg byk soalnya kan..diorg tgh belajar..so kite parent² ni kena pndai jawab lerrr..hye mommy, sihat ek??kite lama sudah xjenguk mommy di sini

Lily@MamaZaraZareef said...

alahaiii..siannya..semoga tak lame lagi keadaan pulih kembali..now pon dah start hujan kan few area..harap2 terus hujanlah smpat penuh air kat empangan..insyaAllah..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak. alahh siannya. mesti rasa sangat tak selesa dgn P datang, air takda.. semoga cepat2 air pulih seperti biasa.. selamat pagi, sheila singgah sambil klik tabung sini ~~~

msredcheesecake said...

haha... jawapan mommy takleh blah...

anak akk tanya akk jawab, Allah nak duga kita tengok kita sabar tak...iffan doa lah kat Allah supaya ada air balik...

aizamia3 said...

Syukur rumah MIL tak jauh.. masih ada tempat nak menguruskan diri dan anak.. ;)
Moga cepatlah catuan air berair hendakNYA..

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Be strong la yer.. mmg ssh kan kalau tak ada air nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget