Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jan 7, 2014

4 Hari Sudah Aqil Sekolah - Hidup Mommy still kelam kabut pagi-pagi!

Assalammualaikum..

Tajuk..panjang kemain!

hahaaha..

Tapi itulah kenyataan nya..

Sejak Aqil sekolah,as expected,hidup saya semakin susah..masa rehat semakin terhad..tapi itulah ganjaran yang dikurniakan oleh Allah buat saya..so hadapi dengan tenang..Semoga saya dapat adapt dengan life sekarang dengan cepat..Amin!

Rutin sekarang..

Bangun pukul 6.15 (selalunya pukul 6.40..kakakakak..) - Tak boleh lambat dari 6.15 kalau tak,semua akan jadi tak sempat

terus turun tenggek Bubur Medina dulu lepas tu naik balik,mandi + Sembahyang..

Turun..campak-campak ape yang patut dalam Bubur Med tu lepas tu ke depan,Pumping Time!

7.30 baru siap pump sebab production sangatlah slow sekarang ni dan itupun just dapat 2oz je...lepas tu kemas bag Nursery (Med+Aqil) ..kemas School Bag Aqil..tutup api Bubur Medina..sejukkan..sesambil tu prepare bekal untuk Aqil..kadang-kadang goreng hotdog, Biskut Tiger+Oreo..Kadang-kadang Roti taruk butter n gula plus biskut suka hati Aqil..

Tapi tang bekal Aqil memang wajib..sebab tiap-tiap hari dia akan tanya.. "dalam bag Aqil ada makanan tak?" ..nasiblah Mommy ni memang 'rajin' sangat..hahahahaaa..(nasib baik Aqil bukan jenis makan yang heavy like Mee hoon goreng atau kuey tiaw goreng ke..kalau tak,memang mommy pengsan!)hahahhaha

Lepas dah siap segala mala kat bawah..Kejutkan Aqil..walaupun dia taknak bangun,saya akan dukung dia sesambil kejutkan dia cakap Aqil kena pergi school (sambil tawaf keliling bilik beberapa kali)..dia cam merengek-rengek lah jugak..tapi saya masukkan jugak dia kat bilik air..bukak baju n MANDI! (Mengeletar sehjuk sebab takde water heater kekdahnya..kakakkak)

Bila dah mandi ,balut Aqil dengan towel letak atas katil..selimutkan dia dengan comforter,suruh dia rilek kejap sambil saya turun buat susu untuk dia..Minum susu,saya bersiap nak pergi ofis..lepas tu terus kejutkan Medina,tukar pampers dan kejut daddy suruh siapkan Aqil pulak sambil saya turun bawah dulu angkut semua bag masuk dalam kereta together with Medina..

Aqil turun..dah siap pakai bag n botol air..masuk dalam kereta ,dia kelam kabut pakai kasut n stokin dalam kereta, sampai school dia,teacher ambik dia dari dalam kereta n Mummy pon bergegas ke rumah bibik Medina untuk drop Medina pulak..

Haih..begitulah rasa dan rutin mommy yang rasa macam tak pijak tanah bila kena buat semuanyaaaa..

Ni belum turn hari basuh kain lagi..kalau tiba hari tu,rasanya kena bangun pukul 5.30 pagi agaknya baru sempat..huhuhu..

Aqil balik sekolah,nanny dia yang jemput dan saya hanya akan ambik diorang pukul 5.45 petang nanti..

Balik rumah..rest n rilek n main-main kejap..pukul 10 sharp,Aqil dah bersedia untuk tido..sebab dia tau kan esok dia kena bangun pagi sebab nak pergi school..

May Allah ease everything in my daily routine..Amin!



Photobucket

12 comments:

Suliana said...

hehe.. macam tu lah kan rutin terbaru.. tp su ok lagi lah.. sbb su yang pyh bangun pagi. hal2 kat bawah, semua en suami yg buat.. kita buat hal kat atas :-)

aTieYusof Family said...

Bila baca N3 Aida sy pun nak semput..haha..nampak mcm semua rushing kan...takpe Aida, insyaAllah nti pasti ada ganjaran nya..moga anak2 menghargai apa yg kita lakukan skrg..semua utk depa..:)

Lily@MamaZaraZareef said...

akak sejak zara dah sekolah balik ni pon terasa dah makin bizi..huhuhu..selalu tk dpt bygkan kalau baby dah kuar nnti mcm mane..tmbah rutin melayan, menyusu baby plak pagi2 hari kan...ape2pon semoga Allah sntiasa permudahkan urusan harian kite, insyaAllah..=)

IDAZS said...

rutin baru memang ambil masa sikit nak biasakan. Insyaallah pasti aida akan ok lepas ni.

psst: kadang-kadang terfikir rasa nak rehat je tanpa buat apa-apa. tet!

Cik Puan Rara said...

sesak nafas sy baca,ehehehe.mcm sy.tiap2 malam kemas siap siap baju anak.esok angkut je semua.hehehe

Lynda Che Lah said...

owh Aida..
mmg huru hara kan..Aqil sama ngan Qoid tak mkn heavy food..so..kat sekolah mmg tak makan..tugas sy lah utk bekalkan dia ngan roti butter atau biskut yang dia suka..bangun pukul 6 pun rasa tak sempat sbb opis wajibkan masuk pukul 8..mmg kelam kelibut..ms cuba sesuaikan diri..hmmm

norey said...

xpe aida...nanti dah lama semuanya akan ok...

lesungpipit said...

Realiti kehidupan bile ank da mule ke sek...da setahun sy alami...alhmdulillah sedikit tkawal...tp bile dtg letey n tlelap tnpa sedar cmfirm bgun pgi kelam kabut...kite as mother kene pndai urus mase...penat mmg penat.moge "Amanah Allah" itu memberikn sesuatu yg terbaek utk kite di kemudian ari...

Balkidz Hunny said...

Tak terbayang aku kalau isya dah sekolah. Yg belum sekolah ni pun dlm pantang dah kelam kelibut mcm ribut.
Kalau sekolah lagiiii laaaa. Haha

::NureeN:: said...

rutin kita sama...
cuma nureen relax ckit bila emir dh besar n bb sitter ckp x yah buat bubur lg..
tp berselang seli ngan asben.. klau dia bgn awal dia byk tolong..
harap thn dpn anak dh darjah 1, semuanya akan teratur..
seb baik umah bb sitter 2mnt jer, nak antaq kakak plak mmg dkt ngan opis nureen, klau nureen x antar, asben yg hantarkan

adrianna syaz said...

Mmg supermama ni..klu sya la..mesti sya da kelam kabut tak tau nk buat yg mna satu..hehe

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

fuh btl2 sibuk.. tapi demi kebaikan anak2 kena la kuatkan semangat k..farah tahu aida pasti boleh!! =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget