Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Sep 11, 2013

Baby's Food - Simple Recipe

Saja nak berkongsi..walaupun recipe saya ntah hape-hape je pun..hihihi..

Jomla layan..

Puree Apple,Pear, Lai, Carrot, Potato n etc:
1) Apple,Pear, Lai, Carrot, Potato (buang kulit - potong dadu)
2) Steam (Lagi bagus steam dari rebus..Khasiat akn lebih 'tersimpan')
3) Blend

Puree Nasi + Carot + Cheese+ Isi Ayam+ Kurma
1) Tanak beras segenggam
2) lepas dah sedikit masak
3) Masuk Carot (potong dadu) + Cheddar Cheese (Yang disiat-siat kecik) + Isi Ayam yang di carik-carik halus + Kurma yang di siat-siat jugak
4) dah kering air sikit..Blend
5) Siap..

***Carrot tu saya selalu tukar dengan Bayam,Kentang, Broccoli,
****Ayam tu pun selalu saya tukar dengan Ikan Bilis n isi ikan lain..


So lepas ni saya teringin nak buat Western Food pulak untuk Medina..So here's options which we can try in our cook...

Pasta Chicken Stew

1) 2 cube stok ayam
2) 1/2 cup of pasta
3) 1 chicken breast
4) 1/4 cup frozen peas
5) 1/2 biji bawang besar - cincang halus
6) Carrot - ikut suka

-Didihkan stok ayam dan masukkan semua bahan. Masak hingga ayam masak dan bahan-bahan lain lembut.

Blend - Puree

Spaghetti with Spinach Pesto


1) Patah-patahkan spaghetti dan masak spaghetti mcm biasa.
2) Utk spinach pesto, buat puree  bayam, peas dan cheese.
3) Gaul dan campurkan dengan Spaghetti yang dah direbus tu

4) Blend (puree)

Cheezy Orange Pasta


1) 2 cube stok ayam
2) Spaghetti / Elbow / Alphabet pasta
3) Carrot
4) Cheese
5) Potato
6) Kurma/kismis


-Didihkan stok ayam. Masukkan semua bahan (kecuali cheese) dan masak hingga semuanya lembut.
-Puree dgn cheese


CARA NAK BUAT STOK AYAM?
1) Isi ayam / tulang temulang ayam.. (terpulang nak ambik yang mana) -saya ambik kedua-duanya
2) bawang Holland
3) Daun saderi/daun bawang
4) Rempah 4 beradik (Kulit kayu manis,Bunga Lawang, Cengkih, yang putih tu saya tak ingat..TERUK)
5) Halia

Semua bawang,Halia di hiris halus..
Daun bawang di potong2..

Masukkan ayam dalam air rebusan..dan campak semua bahan..rebus dalam 3 jam ke 7 jam..then tuang dalam bekas untuk membentuk cube (Ditapis dulu ye..kita hanya amik air rebusan sahaja)..

Medina suka yang manis-manis..so semua makanan dia memang saya letak kurma or kismis..Memang habis satu tupperware besar selalunya..











Rutin setiap pagi...

#Medina takde gigi langsung..sebab tu la terpaksa buat Puree tetiap hari..


Photobucket

9 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

wah..lengkap recipe ni..next time ada anak kecik lehlah rujuk..hehehe..akak dulu kalau time malas mmg tak blend langsung..masak bubur guna slow cooker tu start tgh malam campak2 je bahan smpai esok pagi sume dah lembik dah..haahhahaha

munna said...

Bagus mommy medina ni.... Mesti banyak medina makan ni

NM03 said...

wat nasi bubur utk anak dah berlalu. syok kan... time nak buat tu mcm2 pk hari ni nak wat nasik letak ape dan ape...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah ada resepi best nk kena bookmark nih :-)

IDAZS said...

wahhh.. byknya recipe.. boleh try nanti :)

ummi nia said...

Kita sama..hari2 duk buat bubur utk ank..even penat ttp buat jgk..

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

aTieYusof Family said...

Rajinnya Aida..tu yg bam-bam kan?..
hehe...beruntung Medina & aqil..:)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

singgah petang jap :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget