Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Sep 5, 2013

Anak Pertama Anak Experiment ? (Part II)

Sambungan..refer SINI

Stop cerita Sedih ketika zaman kecil Aqil..

Sekarang ni bile kesedaran dah timbul..sejak kat rumah dah pakai UNIFI..saya rasa saya harus jadi ibu yang terbaik buat anak-anak saya..hhuhu..

Waktu mengandungkan Med..saya puas gali banyak-banyak ilmu supaya mistakes yang lepas-lepas takkan diulang kembali..eceh..kiki..

Daripada ilmu tetang Susu Ibu..Tentang how to deliver 'perfectly'..how to..how am i to..how ni..semuanya lah..sampaikan jadilah Medina hidupnya seperti sekarang..

Walaupun memang kepayahan nya berlipat kali ganda compared to Aqil's time tapi saya PUAS dan BERBALOI!!serious..sape yang tak happy bila Anak nya membesar dengan sihat dan gembiranya..sape tak suka?sape?sape?..takde kan..

beruntungnya MEDINA bile..

Dia masih meminum susu ibu tanpa susu lembu atau susu kambing atau susu orang lain..Alhamdulillah..

Alhamdulillah Medina starts her SOLID FOOD at 6 months old!

Alhamdulillah Medina masih makan makanan yang dimasak dan disedikan oleh MOMMY tanpa ada air tangan orang lain pon!!

untungnya Medina sebab Mommy masih berusaha keras untuk bagi yang terbaik buat nya..

UNTUNG Sangat!!

Walaupun..

>Mommy harus dan masih menjaga masa pumping..
>Mommy masih dan tetap menjinjing bebanyak beg semata-mata nak pergi kerja.. (beg Pump..cooler bag..handbag..Botol Air)
>Mommy masih menjaga stok susu EBM supaya tidak berkurangan langsung dan supaya ianya berterusan hingga ke umur Medina 2 tahun..InsyaALLAH..
>Mommy sanggup bangun 'sedikit awal' setiap hari supaya cukup masa untuk mommy memasak bubur >Medina sebagai bekalan ke rumah Bibik.. (Medina TAK SUKA frozen food)
>Mommy sanggup di lable oleh Daddy,MIL,Bibiks dan semua orang sebagai seorang yang cerewet dan sukar dihandle bila bab makan Medina..
>Mommy sanggup menahan semua orang dari memasukkan makanan yang bukan-bukan masuk ke dalam perut Medina..

Ape yang mommy nak?hanya yang terbaik buat Medina dan Aqil..



tentang Aqil, akan Mommy tebus kesilapan lalu dengan cara yang lain..InsyaALLAH...

Semoga Allah terus memudahkan urusan Mommy menjadi ibu buat Aqil Medina..kerana mereka lah HARTA yang paling bernilai buat mommy sekarang..

***Ape jawapan terbaik buat SOLAN ini

"Alah..dulu dulu pon orang main sumbat je semua makanan,jadi jugak orang budak tu..tak cacat kat mana-mana pon...kenapa sekarang nak jaga sangat?"

Please i need an answer..huhuhu..

Mode : Down!

Photobucket

11 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

lain ibu bapa lain caranya..so sama2lah kite saling hormat menghornati cara ibu bapa membesarkan anak2 kan..yg penting each parents nak yg terbaik utk anak masing2 btol tak..insyaAllah..=)

Suliana said...

alahai siannya.. mulut org aida.. anak kita, kita yg mencorakkannya..nak cakap apa ek, klu dibls kang berpnjgn, senyum je lah :-) dulu lain, skrg org semua dah ada ilmu, dah diberi kesedaran takkan nak berada zaman jahiliah lagi :-p..

~MommyAida~ said...

Betul tu Kak Lily..yang penting sikap hormat menghormati sesama lain adalah yang terbaik..Biarkan ape orang nak kata..tuli kan telinga sudah..huhuh..

Su:memang pon!aida pon bila orang cakap macam tu,aida senyum dan membisu seribu bahasa..Itulah adalah lebih baik kan..

Salma Tayo said...

ni jawapan dia.

orang dulu sumbat makanan apa pun, makanan zaman dulu xada preservatives/MSG sebanyak dengan makanan zaman sekarang. badan orang dulu kuat sebab environment yg kurang pencemaran compare dengan sekarang.zaman sekarang ni makanan kalau xorganik memang penuh dengan kimia.

silalah jawab macam ni ya. sebab saya yang digelar pengawas makanan ni pun dah kena. lagi satu, kalau orang kata " alah, dulu bagi je makan apa pun cerdik jugak anak dah besar" jawapan dia, saya nak bagi anak lagi lebih cerdik, kalau boleh nak jadi tahfiz. sebab tu saya jaga makanan anak.

sory panjang plak. :P

kayyana said...

kite sebagai ibu bapa ada hak untuk membentuk anak anak kite menjadi apa dan bagaimana.. kite yang membentuk mereka.. org dulu dulu mungkin tidak cukup ilmu tentang penyusuan ibu yang sebenar... pada mereka cukup dengan anak tidak menangis dan membesar.. ye.. tapi cara pemakanan sangat perlu sekarang ni kerana kte tidak tahu msa depan mereka bagaimana.. skrg ni mcm mcm makanan yg tak sihat.. zaman akan datang kite tak tahu.. sbbtu kite sgt sgt menjga mereka di waktu sekarang nih.. jgn moody ok... anak kite harus ikut cara kite.. thats it

aanie said...

tahniah aida berjaya buat semua tu....

susah kalo org x paham cara kita jaga anak ni...anak kita, kita la yg mencorakkan mereka kan...

p/s: aida, nak tanya psl deliver kat kpmc...nti buat entri blh?

hazlina azmi said...

Hai dear..bestlah blog awk..penuh warna warni kehidupan..jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

aTieYusof Family said...

Bagusnya Aida...kagum sy tau.. sy pun still belajar nak jadi ibu yg terbaik buat Pa'e..tak mau dah mengulangi kesilapan2 masa kecil dulu..
kekadang bengang bila ada org soal mcm tu kan?.. tapi bagi sy.. anak sy, sy yg kena tentukan semua utk dia..sy tak nak org suka suki bagi dia makan sebarang.. sbb nti kesan nya bukan org lain yg tanggung..tapi anak itu sendiri & kita.. bila dia sakit kita ibu yg paling risau bukan org..huhu..
apa pun TQ sebab buat N3 ni Aida.. byk memberi kesedaran...:)

~MommyAida~ said...

Salma tayo:jawapan yang sangat bernas dan saya appreciate sangat..at least ade idea baru untuk tepis segala kata-kata..Tima kasih dear..

Kayyana:terima kasih sangat sebab bagi support..betul..kita sebagai ibu berhak untuk tentukan corak warna warni anak kita kan..Semoga semuanya di permudahkan..

Aanie:thank u!KPMC?ok..tunggu nest entry ye..hihihi

Hazlina:nanti saya follow awak ye..thanks singgah sini.. :)

Atie:Tima kasih sebab sudi baca entry aida yang tak seberapa ni..sama-samalah kita ingat mengingati antara satu sama lain ye..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

aida maaf yer lama xsinggah sini....

utk anak ke-2 nanti in sha allah sy pn nk buat yg terbaik....mmg anak pertama pengetahuan kita krg tp kita blh berubah buat yg lbh baik bila sedar kesilapan kita

IDAZS said...

setiap ibu mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka..

isk, soalan kurang cerdik kot bila orang tanya gitu.. Abaikan je la Aida.

anak kita biar kita sendiri yang mencoraknya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget