Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Nov 13, 2020

New Life maybe

Assalammualaikum..

Agak lama jugak saya tak menyinggah ke sini..last post was before I joined a new company..Now already 1 year and 2 months worked there..Alhamdulillah..

Since PKP (in march) till now (Nov'20) I'm working at home.. such a bless..coz less hassle..no parking expenses..no toll expenses..no petrol expenses..just occupied with house chores je sometimes..After all Alhamdulillah for everything that Allah had given to me..

At this point of time..I'm about to make a big decision in my life..And I hope this is the best plan for me and my family..Allahuu..tak boleh nak explain how burden it is..I really hope the plan will works as it is and will smoothly sailing..InshaaALLAH..

Mesti ramai tertanya tanya kan..takpelah..nanti kita story mory lagi panjang2..inshaaALLAH..yang penting saya nak pastikan semua nya akan cepat berlalu pergi dan hidup bahagia sebahagianya..InshaaALLAH..moga Allah terus permudahkan ..Amin ya rabbal'alamin..

Till next post.. XOXO


 

Aug 16, 2019

Resepi Roti Jala & Kari Daging

Lately ni kerap pula nak tepek resepi..hahaa..
macam ada satu blogger tu buat nama blog dia "Agar Aku Tidak Lupa"
Haa..memang kena sangat la tu kan..sebab saya ni masak selalu tak consistent kalau masak lauk2 yg tak biasa..so harus tepek resepi kat sini dlu..hehe..

RESEPI ROTI JALA

Bahan2:
3 cawan tepung gandum
3 1/2 air
1 biji telur (gred A)
1 sudu teh serbuk kunyit atau perwarna
1 sudu teh garam
1/4 minyak masak

Cara2 membuat Roti Jala
1) Masukkan air kedalam bekas blender
2) Masukkan tepung
3) Pecahkan telur ke dalam adunan tadi
4) masukkan garam, serbuk pewarna dan minyak masak
5) Kacau dan blend kesemua adunan
6) Tapis sebelum tuang ke dalam bekas
7) masukkan ke dalam Acuan dan mulalah menjala

RESEPI KARI DAGING

Bahan2: 
1) 4 beradik (bunga lawang,kulit kayu manis, cengkih & buah pelaga)
2) 4 biji bawang merah- hiris
3) 3 biji bawang putih- hiris
4) 1 inch halia- hiris
5) 3 sudu besar kari daging
6) 1 sudu besar serbuk cili
7) 1 sudu besar serbuk kari ikan
8) 1 sudu besar serbuk kunyit
9) Daging sekati (300g)
10) 1biji kentang
11) Daun kari
12) Asam Keping
13) Garam dan serbuk perasa dan minyak masak

 Cara2 membuat Kari Daging
*campurkan semua serbuk kari dan kunyit ke dalam satu bekas TANPA air
1) Panaskan minyak dan masukkan daun kari..kemudian masukkan pula 4 beradik..
2) Setelah kekuningan, masukkan bawang2 dan halia yang telah dihiris..setelah bawang sedikit garing
3) masukkan campuran serbuk kari kedalam periuk..gaul rata semua bahan di dalam periuk tersebut..setelah sebati,masukkan sedikit air..
4) Masukkan sedikit air setelah air tadi kering..dan biarkan sehingga kari tersebut pecah minyak..
5) kemudian masukkan pula daging dan kentang ..masak sehingga semuanya empuk..
6) masukkan asam keping dan setengah santan kotak..gaul
7) masukkan garam dan serbuk perasa dan siap untuk dihidang..

Menu Daging Korban

Selamat mencuba semua!

Aug 13, 2019

Tentang Kerja 2019 - Resign mode

Akhirnya selepas hampir 3 tahun berkhidmat dengan ELCO,
Saya bakal berhenti dari sini dalam masa kira2 2 minggu lagi..haihh..perasaan tu bercampur baur sebenarnya..
Kalau ditanya perasaan saya, lebih kepada risau dan sedih..risau akn masuk mulut buaya..sedih sebab bakal berpisah dengan kawan2 yang sekepala..huhuhu..

Main reason saya resign sbb..tak tahan dengan Manager sendiri..hahaa..Manager saya ni mmg lain dari yg lain..boleh kata ramai gila tak suka dia..n ramai jugak tanya saya macamana boleh sebegini kebal??hahahasaya cakap sekarang dh tak kebal dah..sekarang dah jadi bebal (bebai-org kedah pronounce)

So maybe jugak it's about time..kalau kita ada pilihan untuk bahagia, kenapa still nak pilih derita?
applicable when there's an option..kalau takde option tu, duduk diam2 je tahan derita k..HAhaha..

So basically tak tahan dengan dia ni sebab dia seorang yg perfectionist..and selalu tanya why why why
walaupun dia dh tau jawapan tu..suka push benda yg tak boleh push..suka marah sambil baling pen..suka buat benda yang org tak suka..suka treat saya kasar..pendek kata dia sangat annoying!hahahaa..so saya dah tak tahan..

Sayonara je lah..huhuhu..

saya bakal ke somewhere yang pada saya agak baru untuk saya..somewhere yg berada di dalam health industry..
company tu pun tak besar sangat..cuma yg agak baru bagi saya company ni is non profit organization..which is all income mainly derived from donation..interesting kan?saya nak tau jugak how they survive with that kind of income..
dalam masa yg sama jugak, saya risau akn jumpa lagi Manager yg lagi worst dari sekarang..Allahu..mintak dijauhkan sangat..
huhuhu..

So skrg tgh counting days untuk still bergembira dengan adik adik saya kat sini n lepas ni no more happier moment than now..
tak sure sama ada akn jumpa lagi geng sekepala macam diorang..geng gelak tak hingat dunia kalau berkumpul..
and geng main warewolf sambil jerit jerit tak bersalah..ohh i will miss that so dearly..huhuhu..

Hopefully semuanya akan baik-baik je..dan semoga ALLAH mempermudahkan usaha saya dalam mencari rezeki nan halalan toyyiban..

Amin ya rabbla'lamin..

Till then..

Jul 26, 2019

Bersunat di Klinik Qistina Equine Park 2017-Aqil Jauhari


Major Throwback SEBENARNYA..

Hehe..

Kami decide untuk sunatkan Aqil ketika umurnya 8 tahun..

kami survey banyak jugak klinik area Puchong ni untuk sunatkan Aqil..

Masjid yg buat kenduri bersunat pun kami survey tapi kebanyakannya dah penuh sbb kami mungkin lambat bertindak..hehe..

Lastly, jumpa jugak Klinik yang available dengan date yg kami pilih..

so pada 25/11 petang kami pun bersiap untuk ke klinik tersebut..Aqil dijadualkan untuk bersunat pada pukul 5 petang..


memula ni mmg tak nervous langsung..muka bahagia!haha


Their 1st cucu nak sunat..hehe



Before bersunat, aqil diarahkan untuk mandi pool..bergembira dlu..haha

Dan..bila sampai masanya, daddy masuk untuk temankan dia, sekali tu dah bunyi menjerit melolong..cakap daddy kejam la ape la..nak lari la..padahal dah bius tu..daddy mcm dah give up memula..sekali tu, paksa jugakla dengan dibantu 5 org nurse n doctor..hahaha..Akhirnya selamat jugak disunatkan..


muka sedih dah sunat..


time ni bius dah nak habis..dan menangis la dia tak berhenti..huhu..

COST - RM160.00
dapat goodies bag jugak dan segala treatment..
Kaedah: Laser







 

Jul 25, 2019

Resepi Sambal ala 3 Budak Gemuk & Tips Telur Dadar Gebu

Semalam berkesempatan masak simple je sebenarnya untuk husband..

Kalau nak diikutkan, saya ni jarang masak kalau weekdays sbb penat..haha

So smlm dia nak jugak makan masakan rumah, so gagah perkasa masak, pukul 8 siapp!

Saya masak apa?

simple je..

Ikan keli Goreng
Kentang Goreng
Telur dadar
Sambal penyet ala 3 Budak Gemuk..

Kalau area KL/Selangor ni 3 Budak Gemuk mmg famous sangat dan terkenal dengan sambal penyet dia yang super pedasss!!

Tiap2 minggu saya pasti makan 3 Budak gemuk ni sbb kebetulan berdekatan dengan ofis saya (Rock Cafe Branch)

So malam tadi, saya acah acah je nak masak sambal tu ikut deria rasa saya yang saya makan tiap2 minggu tu..hehe

Sekali tu..perghh jadii!!hahahaa..padahal saya syok sendiri je masak dia..Husband makan sampai habis nasi 1 stgh pot, ikan keli 1 stgh ekor n telur dadar..dia kata mmg sedap..hahaha..Thank you LOVE!

So resepi?

Sambal Penyet Ala 3 Budak Gemuk
Bahan-bahan:
1. Cili akar dalam 15 biji (kalau nak pedas lagi sila tambah ye)*
2. Cili padi merah 5 biji*
3. Sedikit belacan
4. Bawang merah (kecik) 3 biji*
5. Bawang putih 3 biji*
6. Limau nipis Stgh biji
7. Garam dan serbuk perasa
8. Minyak untuk menggoreng

Langkah-langkah nya:
1. Panaskan minyak dan Goreng semua yang bertanda *
2. selepas di goreng, sejukkan terlebih dahulu, kemudian tumbuk bawang putih n merah dan asingkan di tempat lain
3. Tumbuk pula cili
4. Tumis bawang sampai naik bau dan kemudian masukkan belacan
5. Setelah belacan larut dalam minyak, Masukkan cili api yang telah ditumbuk
6. masukkan sedikit air
7. Goreng sampai cili dan bawang pecah minyak
8. perahkan limau nipis
9. perasakan dengan garam dan serbuk perasa
10. Siap Untuk dihidang

TIPS TELUR DADAR GEBU
masukkan telur kedalam mangkuk dan sedikit garam..kemudian PERAHKAN SEDIKIT LIMAU NIPIS..kacau and goreng!

Serious tips ni buat TELUR DADAR kita jadi GEBU macam kat kedai Thai..

hehe..



Selamat mencuba semua!






Jul 24, 2019

2019-Hotel Murah di Penang, Hotel Sentral Seaview

Latepost..

Sebenarnya singgah Penang after pergi kenduri cousin husband kat Alor Star on 30/03/2019..

Planned sebenarnya sbb kebetulan saya mmg amik cuti Isnin tu sbb taknak bersesak balik Ahad tu sebab sekolah baru habis cuti minggu tu..

So kami ke Penang Ahad tu, sampai Penang around pukul 3 kot kalau tak silap..and from Tanah Besar decide naik Ferry sbb mmg purpose nak bagi Ammar rasa naik Ferry.. He's the only one tak pernah naik Ferry..hehe




Saya dah book Hotel awal awal lagi..actually booked twice sbb at 1st, book hotel area Batu Feringghi..tapi tak lama tu, usha lagi sbb nak ada swimming pool pulak..last2 booked hotel yg murah amat ni..serious murah gilaaa...



Murah kan??so hotel ni terletak di Tg Bungah..saya ingat hotel ni dulu nama dia lain..Nama dia Naza Tallya Hotel..sbb saya pernah pg Annual Dinner kampus saya dlu..(baca:saya Alumni USM)


Satu katil utk Saya n husband ..satu lagi utk Ammar n Aqil..Medina je kena tido atas toto kat bawah..dia ok je..sbb bilik ni besar.. 






Toilet pun bersih

Hotel ni masih berhadapan dengan laut..cuma nak ke laut direct from hotel, kena ikut jalan lain..sbb tangga from swimming pool tu pecah sbb dilanda ombak katanya..
So weolss tak turun laut pun,just bagi diorang mandi je puas 2 dalam pool..mmg puas gila diorang mandi sbb kebetulan mmg takde org dah kat situ..maybe org semua dah balik sbb esoknya sekolah..hehe



Laut depan hotel ni je..nampak kan laut tu?
hehe





Then..after bermandian sampai tak ingat dunia..malam tu kitorang just jalan2 kat area padang kota lama..n kebetulan, perut Aqil masuk angin..agak stress jugak sbb dia tak berhenti nangis..sampai tak boleh jalan..pada saya sakit tu biasa je..tapi dia yg tak tahan..so before makan kat Padang Kota Lama tu, saya sorang pg cari farmasi kat dalam Gurney Mall ..yg lain kena tunggu dalam kereta sbb Ammar tido n Aqil menjerit jerit sakit..Dh beli ubat semua, suruh dia makan, dia still menjerit jerit sakit..STRESSSSSSSSSSSSSS

Sudahnya.. waze, cari klinik yg still buka at 9.30pm (SUNDAY)..Alhamdulillah, tak lama tu jumpa jugak kliniknya..n doktor bgtau ini,itu..advise mcm2..sudahnya, ok je dia lepas jumpa doktor tu..boleh jalan cam biasa n stop nangis..stress gilaa saya dengan dia..

Makan..

Balik..

Tido..

Mandi pool lagi..

Check out..

plan nak naik Bukit Bendera,tapi tak kesampaian sebab hujan pulak ..huhuhu..









So..Penang,till next time!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...