Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Oct 2, 2014

Rakyat Marhaen - Barang dapur +Pampers+Susu = RM500 sebulan!

Assalammualaikum..

Pasti hari ni topic paling hangat adalah berkenaan MINYAK!

Saya pon terasa sangat kenaikannya!seriously..kalau full tank saya akan mengalami kenaikan sehingga RM8 sekali isi..so kalau sebulan dah RM32.00..kalau setahun? RM384.00..nampak macam sikit!tapi TETAP memberi impak yang sangat besar buat family kecik saya ni..hhuhuhu..

Ape nak buat kuasa di tangan Pak Jib! Redha dan pasrah..lain kali mengundi tu ingat sikit masa depan ye..jangan ingat nak dapat BR1M je..sangat cetek pandangan itu!huhuhu *Sekadar pendapat!

So semalam..saya dapat gaji je terus ke GIANT..selepas buat shopping simulation dengan TESCO ONLINE! bagus tau buat simulasi ni sebab selain kita takkan tertinggal barang nak beli ape, secara langsungnya kita boleh agak2 dh berapa expenditures kita sebenarnya...huhuhu

Semalam segala barang dah beli..termasuk beras,biskut, toiletries,barang-barang yang wajib selalunya, termasuk susu n pampers..dan akhirnya costly us RM515.00..

Sebenarnya agak banyak jugak jumlah tu sebab selalunya RM450 je tak lebih..tapi kali ni agak melampau..saya tak tau kat mana yang mahal sangat padahal semua barang2 sama je every month..ni siap tak masuk lagi Pampers Medina lagi sebungkus, planta, minyak n Lady's CHoice Mommy ..huhuhu..tu nak kena tambah lagi RM60.00. So untuk bulan ni je hampir RM570.00 untuk groceries je...haih!kopak nya rasa..

Susu Medina 4kg - RM91.96 (nasib baik Susu murah je.)huhuhu..
Susu Aqil 2kg - RM51.78 (Pon susu murah jugak..)huhuh
Pampers Medina - RM80.00..
Mandian Medina - RM12.00
Lotion Medina - RM15.00
Ubat Gigi Aqil Medina - RM4.60

So total untuk anak-anak je RM255.34 tu tak termasuk sebungkus lagi Pampers Medina..huhuhu..Memang lah..gaji RM5000.00 dua orang sebulan TAK CUKUP! kalau orang kata bersyukurlah Malaysia masih AMAN, memang kami bersyukur sangat..tapi tolonglah rasai penderitaan kami ni..

Dengar macam gaji kami BESAR!tapi sebenarnya apa yang kami dapat hanyalah cukup2 makan je!

Seriously..

So fikir-fikirkan..renung-renungkan..




Photobucket

9 comments:

dee said...

memang sgt xpatut kan minyak naik..eemm..kita ni golongan bwh..ikot je lah..xde suare yg kuat nk melawan...sakit hati psl semalam bila tau minyak naik pon xhbs lagi smp ke hari ni..huhuhu
btw, slm perkenalan:)

Mar Mansor said...

saya pon sama..bayar loan umah sebulan dah rm800, upah pengasuh rm300..
kete bla bla bla...emm..memang kena buat belanjawan yg bijak sana..
ala 20sen je...kata pak jib..
hoi2..

Mila Hilas said...

itu yg gaji 5k kak..mcm sy ni gaji 2k je cmne huhu.

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Tak sangka naik lagi kan..hmmm..nampak sikit jer..tapi tetap memberikan impak yg besar buat kita..

aTieYusof Family said...

Salam Aida..
memang tensen,takde khabar berita tup2 naik 20sen.. adoi.. memang makin terbeban lah..nak jimat pun, dah tak reti.. nak redha pun memang tak ikhlas dah..

Lynda Che Lah said...

sbb kenaikan semlm..
hubby terus g kedai NGV nak survey harga NGV..dan keputusan dibuat..kami akan pakai ngv
sebulan minyak RM450 Aida..so kalau pakai NGV blh jadi sebulan minyak RM100 je..
Pampers Qhaliif pun blh tahan..nasib baik Qoid dah free diapers..tp susu 2 beradik..takkan lah nak berkira kan..hmmmmm...

dalila said...

memang terasa sgttt..
minyak dh naik lps ni tgk la..mesti sume barang pun nk naik jgk..

Lily@MamaZaraZareef said...

hmmm..belanja makin besar kan..keperluan anak2 dah satu hal..tmbah duit sekolah n bbsitter lagik..fengsannnnn..>_<

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Ermmm mmg terasa sangat barang2 semua naik harga..huhuhu..sedeyyyy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget