Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Aug 18, 2014

Pasal Gaji - Gaji Suami dan Isteri

Hari ni sebenarnya tak tau nak update pasal ape..sampaikan perah-perah dah idea nak cerita tentang ape..

Sampailah tadi gaji saya baru masuk .. (gaji di bayar 2 kali  sebulan)

So geng geng ofis yang lain dah mula dah membeli belah secara online..beli cadar la..beli cosmetic semua..ouh Ai is jeles okay..

Sebab gaji saya bukan milik saya sorang..so semuanya atau apa-apa nak buat dengan duit gaji kena bincang dulu, baru boleh guna..kecuali kalau bab-bab keperluan anak lah kan..so bile gaji masuk je, saya rasa takde beza..cepat ke lambat pon takde beza..sebab semuanya dah bertuan..Al maklumlah kais pagi makan pagi kais petang makan petang..Kalau kata nak shopping tu hanya lah ketika saya ada duit lebih sendiri yang memang bukan duit gaji..Contoh duit business ke..duit tepi ke..tu je yang boleh guna..huhuhu..

Setiap bulan memang kitorang akan buat Financial Budget..setiap bulan..sebab kadang-kadang perbelanjaan tak sama..dan pendapatan pon tak sama..Nak taknak kena buat budget..Bila dah lepas segala hutang piutang baru lah nak berangan nak beli itu ini..itupun bukan setiap bulan boleh berangan..kekadang saya guna je dulu duit yang ada lepas tu baru cakap..sebab kalau cakap dulu memang tak lepas..itupun lepas saya kira tambah tolak bahagi lah kan..

So setiap kali gaji masuk je, saya dah siap-siap transfer ke akaun husband..kiranya duit tu tak sempat panas duduk kat dalam akaun saya..sebab lepas dah transfer, mulalah bayar segala hutang piutang..bayar kereta, credit card, all bills, ASB, Insuarans dan macam-macam lagi sampailah duit yang ada hanya untuk guna sehari hari an..huhuhu.. (memang takde lebih)

Mula-mula memang terasa penat sebab duit gaji confirm habis, tapi jadi lega selepas tu sebab hutang-hutang tak sangat menghantui..sebab husband saya sangat lah disiplin bab bayar hutang ni..Alhamdulillah tak pernah lagi sangkut bayar kereta atau yang lelain..So saya rasa biar kedana walau tak bergaya..huhuhu..(ini pun dah bergaya lepas tu jadi papa..kereta putih tu RM900 bulan-bulan memang kopak!)

Nak taknak terpaksa jugak tahan nafsu dari membeli belah..cuma kekadang je ada duit terpijak (Alhamdulillah) baru lah boleh shopping sakan..hihihi.. (time tu memang tak ingat dunia...)

So bila hari gaji je saya lah orang yang paling tak happy di dunia..Sebab duit gaji semua dah ber tuan..Haih tak sabar nak habiskan semua hutang walau kereta ada 5 tahun lagi nak bayar..walau insurance akan membayar seumur hidup tapi sekuarang-kurangnya hutang credit-card and installment yang lelain akan habis dalam tahun ni..Semoga kami tidak lagi menambah hutang lagi..

Amin!

***Gaji seisi rumah RM5,000 pon tak cukup weh! Apa-apa pun tetap bersyukur dengan rezeki yang Allah kurniakan buat kami sekeluarga..Alhamdulillah..



Photobucket

10 comments:

Farah Waheda Wahid said...

ha ha ha, itu agree...gaji RM5k memang tak cukup aida oiii...kalau boleh lebih nak lebih lagi...itupun dah habis berjimat dah...

Mar Mansor said...

betul tu..bila gaji je nak kena bayar utang..hihi..kete saya lagi 4 tahun tu..erkkk
psst : gaji 5K xcukup kalo x jimat lah kot..hihi

norey said...

keperluan anak diutamakan...

InsyaAllah cukup...hutang tu mmg dah sah².....kuar U je dah start hutang ..tu pun keje belum dapat hutang dah puluh ribu...kecuali dapat biasiswa

SSulieana said...

sama la aida...dpt gaji tolak bayar hutang dulu baru leh beli keperluan lain...alhamdulillah dgn rezeki yg Allah bagi kan...

kayyana said...

btul tu aida.. kite ni bile ada family ada anak anak gaji tu mmg takde spend langsung untuk kite berjimba jimba bagai kan... kadang kadang ujung bulan ada rezeki lebih brulah terasa nk bli brg sikit.. tp apepun kite bersyukurlah sebab sekurang kurang nya kita masih cukup pakaian dan makanan.. hehehehe... selamat mengira gaji aida... hehehehehe

nurul husna said...

ok gak tu aida gaji transfer trus ke suami..jimat sket n dpt kawal perbelanjaan..klu gaji kita sendiri pegang mmg ke lain la jawabnya..betul tu aida..gaji rm5k pun rasa cpt je abis..mengalir mcm air..

Hati Ema said...

tulatu...... kdg sort... hehehehe

Fiqah Feeona said...

Bagusnya gaji 2x sebulan..Selalunya kalau gaji 2x sebulan bolehla bajet sikit...Saya dan husband pun bawah 5K. So far kitaorang byr rumah, kereta, duit makan rumah mak, insurans, itupun cukup2 jer...

LYAfrina said...

Xpela dear... lagi pom kt kerja mmg utk bntu ekonomi keluarga kt kan.. biarlah x bagaya pom..asal lps hutang n x tanggung beban.. insyallah.. bila smua dh settle nanti blh la bli apa y nak.. tp buat apa tiap bln dpt gji nk shopping.. sesekali ok la.. melainkn mde wajib kan..

Lily@MamaZaraZareef said...

akak ni pon kerja utk byr hutang jek rasanya..hahahah...husbnd cakap klu nk berhenti keja leh, tp hutang2 akak die taknak tanggung..kikikiki..so kenalah bertabah kerja smpai habis byr duit keta, kad kdt, ptptn tuh..sesekali dpt bonus baru lah leh nk berbelanja lebih sikit kan..>_<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget