Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Aug 19, 2014

Check up 22 weeks - Result MGTT tak okay!hurghh.. #ThirdPregnancy

Assalammualaikum!

19/8/14 ..

Hari ni saya ada appointment dengan nurse kat KKIA  untuk cek perut timbang segala..

Alhamdulillah hari ni proses terasa sangatlah cepat..pukul 8.08 dah dapat nombor lepas tu pukul 9.30 dah balik..memang seronok sangat..badan pon tak letih tunggu..

So findings hari tu punya MGTT ? (minum air gula)

Sangat lah tak bagus sebenarnya..huhuhu..sebab gula saya turun..dari bacaan 5 sebelum minum dan hanya 3.4 je selepas minum air gula.. Sangat rare..sepatutnya lepas minum air gula, result lagi naik ni lagi turun pulak..so nurse tu tanya lah ada minum air masak banyak sangat ke?saya kata takde sebab saya tak bawak pon air botol hari tu sebab tengah bulan puasa kan..lepas tu dia tanya lagi..ada muntah tak?saya kata takde..

haih..kemungkinan kena repeat lagi..mungkin lah..cuma sekarang tengah observe saya punya berat for next visit..huhuhu..kalau mencanak jugak naik nya, maknanya kena minum air gula lagi.. (TAKMOOOO)..huhuh..

tadi punya berat pon tak cantik..musim raya lah katakan..ter naik 3 kg dari berat yang lepas..Sudah 60kg..huhuhu..ke timbang tu yang salah..saya pon tak pasti..sebab sebelum saya timbang, jarum timbang tu tak berada pada kosong..terlebih 2 dari kosong..bila tanya nurse tu, dia kata betul sebab diorang dah calibrate..so saya pon ok kan je lah..huhuhu..tengok next visit jadi berapa..hehee

Yang lelain..Alhamdulillah result ok-ok je..dan saya pon tak sakit..Alhamdulillah..HB paling tinggi pernah saya catat sepanjang mengandung yang dulu dan sekarang 11.8..wah..terbaik..hihihi..sebab selalunya masalah HB lah yang paling menghantui..asyik border line je..huhuhu..so kali ni memang takde masalah langsung..Alhamdulillah..

So jumpa lagi nurse tu sebulan akan datang..

See ya nurse..hopefully tak payah repeat lagi MGTT..mak tak sanggup!huhuhu


3 buku sudah.. Alhamdulillah..


Photobucket

12 comments:

SSulieana said...

sue nampak perkataan MGTT terus kembang tekak lain mcm...erkkk...tabah je la ye aida klau kena repeat...huhu

norey said...

semoga semuanya baik......kalau g KKIA mmg menunggu lama...tp cek details juga....harap² xde repeat minum air gula....huhuhuh

Mizz ErMa said...

hihi rindu pulak rasa dgn dunia pregnancy, nk tmbh lg rasa mcm x ready lg..hihihi

dalila said...

aiseyy..blh pulak lg rendah dr lps minum air gula kan..esok ila plak mnm air gula..hrp sgt xde pape la..seksanyaa..ms danish dl dh rs..2 mggu skali kene gi klinik checkup..

Mila Hilas said...

dh 2 buku pink, tahniah :-)

LYAfrina said...

Alahai.. camne blh siap drop komen kt n3 lma lak td.. hehe..

Btw.. take care ye..
Tp skarang wajib smua mnum air gula kan..

Fiqah Feeona said...

Tak suka minum air gula...

::NureeN:: said...

betoi... x sanggup wehhhh....
nureen masa anak 1st x kena minum mai 2nd kena sbb faktor umur katanya even x der history
mai no 3 pon sama sbb umur
x suka la meloyakan....
pasal hb, nureen pon around 11, tapi lepas nureen mkn QASEH & stop ubat clinic bagai semua tue, naik 13.5 tau.. bagus la qaseh ni
semua dlm tue adalah mknan sunnah... insyaALLAH, baik utk utk2 mengandung

Z@i Z@mR33 said...

aik..cmna leh turun.pelik

hope x kena minum lg skali la ye

kayyana said...

erk??? minum air gula memang seksa.. yana kena minum masa pregnant si Aryan tupun rasa nak pengsan kot nak abeskan... uwekkkk.... smpai skrg ni pun terasa kelikatan kepekatan air gula tu... ishhhh... mudah mudahan dipermudahkan semua la aida..

Lily@MamaZaraZareef said...

hihi..pelik gak tuh makin turun kan..takpelah, semoga yg repeat nnti sume ok k..akak time peknen zayed minum air gula paling sedap skali..1st time dpt yg berkarbonat cpt jek dpt habiskan..hihihi

Sya Mimie said...

asslmkm sis.. minum air gula adalah sangat mengerikan.. ckup la 2x.. dah pula kali ke-2 sangkut. kena buat BSP. hukhuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget