Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jul 28, 2010

Ada Apa dengan 31 July 2010??

Hurm...Ada apa dengan 31st July yang bakal menjelma tak lama lagi ni??heheheh...Sudah tentu rumah mak abah saya akan mula dipenuhi jiran tetangga,saudara mara, adik beradik dan sahabat handai..Kerana sudah pasti kakak saya yang kedua akan menamatkan zaman bujangnya pada hari tersebut..tak sabarnya rasa..saya pulak yang terlebih excited...heheheh...Come..Let's check out the list so that kita akan sama-sama terasa bahangnya...huhuhu...

Majlis Perkahwinan Nurul Azura & Mohd Shukri

1)When will be the Wedding Reception held?
31 July 2010 at 8 p.m.

2) The Venue will be....
Dewan Serbaguna Percint 16, Putrajaya

3) How many Jemputan was invited?
800++

4) What's the theme colour?
Bride n Groom will be in Peach
All relatives (female) will be in Pink
All relatives (male) will be in White~Baju Melayu ok!!

5)Who's Mak Andam and From which Boutique?
Kak Rose From JR Boutique.. Her Sentuhan was so adorable and make us looks stunning!!Hopefully angah will be the beautiest Bride ever seen..InsyaALLAH...

6) Catering or Home cook?
of course Catering Lorr... And it's from Mutiara Services Catering...

7) When will be the Solemnization Ceremony held?
31 July 2010 at 10 a.m.
The Venue will be at My Mom's House at Kajang, Selangor...

8)How much Hantaran have been agreed by both sides?
If Dulang 13 vs 11
If 'Duit", you may ask the Bride lor..i cant disclose it here...heheheh...

9) What's the Theme Color have been chosen for Solemnization Day?
Black n White...Like Beauty and the beast...hihihi...

10) How About wedding dress?Is it Borrow from Mak andam or Sewing their own Dress?
Not Borrow and she's not goin to sewing thier own dress though (gila ape?pengantin jahit baju sendirik)hihhih..She actually just hired our Mak Su to sewing for her dress including all accecories..And all have been done but a bit dissapointed because it's not as we expected..(not lawa as we all want) hihihi..Pity to the bride of course even all materials for kain bought and was came from Jakarta Indonesia...Huhuhuhu..it's ok sis!!Still Looks Beauty with altered dress by our Mom oso...Dun worry...

11) Theme Color for Hantaran will be...
Angah's side: White+Pink
His Side: Red+WHite

What else haaa?hurmm my ideas was finish here..btw, i want share Bride n groom's room...jeng..jeng..jeng...hehehe...


simple rite??but nice... i'm lovin it!!!
arghh..I Cant wait for 31 July 2010... *sigh*


Jul 23, 2010

When His 'Nakal' Time!!!

video

see what he's trying to do!!!loud (saja suka-suka) then turn back to me...(coz it's too loud!!)

Video Aqil waktu 5 Bulan...LayAnnnnn...

video

Aqil sangat Suke gelak in whatever Daddy's doing..He like Daddy so much!! (when his playing time la)

Award lagi..heeee...

Heeeeeheeee...Panjangnya sengih...hiiiii..Baru je tadi dapat award dari Atun!!!My old Fren time Study kt USM dulu..huhuhu... Dia bagi Mommy Award la..dah terasa macam Fazura lak..Banyak dapat award di hari Jumaat yang mulia ni..thanks a lot Fren(s)...huhuhuhu...

saya sebenarnya tak tau pun, bleh bagi award ni kat kawan-kawan yang lain (poor je rs knowledge about blog ni) huhuhu...takpe Mommies semua..nanti saya dapat award lagi, saya bagi pulak kt Mommies yang lain ya....

Award From Mama Nurin



Heheheeee...Actually first time dapat Award ni...Happy Rasa..kikikik..Thanks a Lot To Mama Nurin coz sudi bagi Award ni kat Mommy...Thank U So Much Much Yaaa...


Aqillllll...Tengok ni....Mommy Dapat Award tau...It's Juz Because of you..My Inspiration........

Jul 22, 2010

Hantukan Berdarah!!!!!

hurmmm dah petang baru boleh Sign in..huhuhu..Bz sikit..got meeting this morning..So agak kelam kabut...huhuhu...


baca tajuk tu cam menakutkan tak?eheheh..bleh buat tajuk filem seram kan...tajuk jela...huhuhu...Hantukan berdarah ni dah nk dekat seminggu sebenarnya..tapi hari ni baru bleh cerita..bz+tak sehat lagi..hurmmm memang jadi penghalang...


Sebenarnya takdela ape sangat..cuma hari Jumaat hari tu,balik dari bukak puasa (even dah dekat pukul 10 tetap bukak puasa ok) Aqil dah mengamuk-ngamuk nak tido..saya pun layankan dia lagi lagipun dah dalam kereta sikit lagi je nak sampai umah En Aqil..tapi dia tak sabar.. nak T***T jugak..sekali tu..die geram agaknya..Paap..Adui!sakitnye...Mata saya dihantuk! (dalam 5mins tak bleh bukak mata)huhuhu..finalnya..die geram..die hantuk kepala die kat mulut saya..Auwwww Sakit la Aqil!!!heeeiii geramnye..(die jerit dlm bahasa dia la)...tiba-tiba...



saya rasa macam ada darah kt bibir saya ni..tapi saya buat tak peduli je coz En Aqil sangat tak sabar...Esoknye, saya tengok bibir saya dah ade darah beku was made by En Aqil...huhuhuh...so kt bawah ni ade beberapa kesan yang telah dibuat olehnya...Ending bibir saya ni after 3days terus jadi ulser!(sakit wooo) nak mkn pn susah..huhuhu...






Jul 20, 2010

Sakit~Penyakit~Berjangkit...

srooot...srooot..uhuk...uhuk..uhukkk...Batuk kedengaran...Bersin membingitkan..huhuhu... this is our currently status..Not Feeling well at all..both Mommy n Aqil...At 1st Juz Aqil got disease..(Diarrhea,Cough n Flu) hurm a lil bit worried actually at 1st but after he seems like active-active and nothing can change him, i dah tak risau dh...Dia ok kot even got those diseases..Dengan Tiba-tiba dia dah aktif sangat nak jalan n tak putus asa langsung (bangun..jatuh...bangun balik..) Gud Boy sayang..br realised something....maybe dia demam nak jalan kot..so dah tak risau at all (even tak pegi klinik pn)...Sebab Aqil ni senang..kalau dia demam tu maknanya adela benda yang dia nak pandai..contohnya: kalau dia dah nak pandai meniarap, dia demam sekejap..nak merangkak, duduk pn sama...
So as for now, Aqil dah totally ok kot (hopefully)...Dia pun dah tak takut2 nak berjalan..selamber je tgk..huhuhu..(but belum bleh jalan sepenuhnya)...Tapi Mommy blum recover lagi dr Flu..Huuuu Seksanya...tapi hidup mesti diteruskan..hikhikhik...
Lepas Lunch memang tak balik opis..(tak larat..) pegi clinic, tutup plak kul 3 baru bukak balik..sembahyang Zuhur, pegi balik clinic..then these are the findings:
"tekak Ada Merah"
"Selsema n Batuk"
Ok Doc bagi Ubat kumur2 (pelik,tak pernah dapat pun!),
Ubat Batuk
Ubat Selsema
Atibiotik
MC for 1day (1day je?bagila berhari2)heheheh...
Balik dari clinic dah pukul 4...hurm..tak larat la amik aqil..kejap lagila..telan ubat Selsema n antibiotik..terus lena sampai tak sedar..nak tau saya bangun pukul berapa?
hurmm..pukul 7.35mlm baru sedar..Ya Allah..(aku tak sembahyang Asar!!!) lalai sungguh!!Aqil pun tak amik lagi..camane ni...Call Huby,tetiba bunyik hp kt dlm bilik je..mana die pegi..kuar dari bilik tengok dia pun baru kuar dari bilik blkg..
"abg, Aqil tak amik lagi la"
"haa tau2 jap.."
teros amik hp
"Abg Call sape?
"call Bibik, nak cakap abg amik Aqil lps abg mandi jap"
lepas mandi..Huby ckp kita mkn Piza Hutt n Dominos..uikss?sampai dua-dua sekali?Piza Hutt nk beli sup untuk bie..Dominos beli Piza dia coz ade coupon murah...huhuhu...tetibe delivery diorg smpai sama2 kt umah...heheheh..Mesti Dominos n Piza pelik..knpe diorang order dua2...hihihihi..
lepas makan..tak larat nak main ngn Aqil..Daddy die yang buat semua..coz Mommy betul2 tak larat n nak tidoooo je rasa...Lepas Solat Isya' teros tak sedar unless Aqil nak tido n die nk BF...then Kami pun tidooo dan teros tidooooo...ZZZZzzzzzzzzz

Jul 16, 2010

Amazingnya Puasa dan Kurma...

salam All...Sekarang ni tgh mode Ganti puasa (yang tak sudah-sudah)...huhuhu...biler ntah nak abis ganti pun saya tak tau..heheheh (coz sy dh stop countdown)hihihihi...
*
*
Amazingnya Puasa ni nak bagitau la..banyak sebenarnya..cuma satu je saya nak highlight sikit coz saya yang alaminya..hehehhe...
*
*
Saya Noticed sejak saya puasa ni saya bersyukur sangat coz saya tak perlu menahan sakit apabila perut saya dimasuki angin..
*
*
Saya ni kalau nak tau (macam Joyah nak bercerita), makan lambat sikit je confirm perut sya masuk angin..Kiranya setiap pukul 6.30 petang tu akalu saya tak makan (walaupun dh take heavy lunch at 1 o'clock), confirm akan menahan sakit coz perut dh masuk angin..tapi....
*
*
Sejak saya puasa, saya tak pernah pun alami perut dimasuki angin walaupun sehari suntuk saya tak makan dan minum..huhuhu.. (Puasa is Amazing!!)hehehe.. ALhamdulillah...bersyukur ke hadratNya...
*
*
*
Perihal Kurma pulak...before this saya ade buat tajuk kt Web Ratu Hati, macamna nak atasi kekeringan air susu bile berpuasa...then macam-macam suggestion yang saya terima dari Jelitawanssss semua...then, last few days saya pun amalkan pengambilan kurma (ade dlm door gift kenduri Nur hari tu, sikit jela..tak banyak pun coz bukan bulan puasa susah sikit nak cari)..
*
*
*
saya makan and..jeng..jeng..jeng...heheheh
*
*
*
*
Air susu saya semakin banyak even saya tak makan seharian or minum pun (puasa kan)..Alhamdulillah... satu lagi keajaiban yang Allah ciptakan..bersyukur sangat...
*
*
*
tapi kurma saya dah nak abis ni..macamana?huhuhuhu... :((

Kekalutan saya di pagi Jumaat...

Selamat hari Jumaat...Indahnya Jumaat hari ni sampaikan saya pergi keja tanpa sempat..tuut..tuut..tuuut...Ini semua gara-gara Aqil yg buat perangai taknak lepaskan saya kemana-mana sepanjang malam dan pagi..susah betul saya..Bersahur td pun dapatla 5mins je..huhuhu...Sudahnya saya sedar-sedar tadi dah pukul 7.35..Apa??Ya ALLAH, camane ni? kain pun tak sempat sidai lagi..Nak Hantar Aqil lagi..Nak bersiap Lagi..nak mandi lagi..huhuhu..Kalut-kalut...
Sudahnya terpaksa saya buat mana yang penting dulu..balik rehat tengahari nanti baru saya buat yang kurang 'penting' dulu..heheheh....mesti anda dapat teka kan apa yang kurang 'penting tu??hehehehe..shhhhh diam-diam tau sape yg tau..jgn bgtau opismate saya k..hikhikhik...kira hari ni dalam sejarah la...hahahah..Huby saya pun diam je bila saya kata tak sempat..hurm kira halal jela...
tadi pun terserempak dengan sepupu huby pun depa cakap saya bawak kereta laju.. (huhuhu laju ke?saya rasa biasa je)...hehehehe.. nasib baik jalan tak berapa Jem...Nasib saya begitu baik di pagi Jumaat..kalau tak, terjejas prestasi saya disini...hehihiih..
So sekarang saya tak sabar nak tunggu Lunch Hour so that saya boleh balik dan buat apa-apa yang tak sempat tu...huuuuhuuuu....

Jul 15, 2010

Twinkle Little Star!! *Wink*

Hurm nak bercerita sikit tenang anak yang seorang itu...heheheh..Aqil Jauhari namanya...hihihihi...
Semalam seperti biasa saya menyanyikan lagu Twinkle-twinkle little star sambil 10 jari saya dikembang dan dikuncupkan...Seperti selalu, Aqil pasti tertarik dengan lagu itu dan akan tersenyum-senyum bila saya nyanyi..tiba-tiba...
Dia tepuk tangan dan ikut saya menggayakan jarinya juge!!!eeeiiii comelnyeee..geram saya tengok dia coz itu pertama kali die berjaya ikut saya mengembang dan menguncupkan jari-jari yg ade..so sweet sayang..akhirnya..lepas dia berjaya buat macam tu saya teros peluk die dan kata "pandainya anak Mommy ni..good sayang"heheheh...die pun tersengih-sengih comell...heheheh...
Before this (saya nyanyikan lagu-lagu untuk die since umur die 2bulan lg, saja nak biasakan..) die mesti akan mendengar nyanyian saya (walaupun tak sedap mana) dengan penuh khusyuk dan berusaha jugak untuk tiru apa yang saya buat tp belom berjaya lg..sampaila mlm semalam, die berjaya jugak...bahagianya rasa..hehhehe...
Since saya rasa die cepat belajar, saya nak start perdengarkan ayat-ayat suci Al-Quran disamping bacaan ilmiah khas for Baby..InsyaALLAH dunia dan Akhirat akan cuba saya seimbangkan supaya Aqil Jauhari saya menjadi seorang insan yang berguna di masa hadapan...InsyaALLAH...

Jul 13, 2010

Hitam Itu Menawan!!!

Yeke hitam itu Menawan?hihihi...tepuk dada tanya selera la ek...huhuhu...Tapi sebenarnya saya baru perasan yang saya ni memang suka n minat kat orang yg berkulit gelap..kalau setakat putih-putih tu tak layan la..hahaha..saya pun pelik..rupanya dari zaman sekolah lagi saya memang sukakan orang HITAM..hikhikhik..bukan hitam..cume gelap je...huhuhu..

Cumanya time sekolah dulu saya tak berapa menawan..(chewahhh perasan!!macam sekarang ni menawan) hahaha...then org HITAM pun taknak kat saya (memilihnye org HITAM tu!!)..huhuhu..(yela org yg saya minat tu walau HITAM tapi budak pandai..so mana nak layan budak pertengahan mcm saya ni)..hikhikhik....Then orang tu pun terlepas macam tu je..tp series walau org itu hitam n tak pandai pn, still taknak kt sy..(agaknya saya ni sama-sama HITAM n tak lawa kot!!that's y depa taknak..)hikhikhik...




zaman matrik pun sama..saya tetap berkenan kt yg HITAM..n d most important, kt matrik saya dah start lawa sikit.. (sikit jela) coz Kedah is very Hot!!then saya tak sanggup nak keluar dr bilik selain pegi kelas n balik kelas...hihiihi (kulit saya semakin memutih) chewahhh..perasan Lagik Nurul Aida ni...dan yg HITAM-HITAM ni pun adela berkenan kt sana..ade yg HITAM sungguh...ade yg cerah sikit...(tp tetap HITAM).hikhikhk..tapi tak tersangkut pun...ntahla,ia hanya tinggal Secret Admirer je lebih...huhuhuhu...






Masuk zaman U pulak, no more HITAM-HITAM...sawo matang je yg sangkut...huhuhuh...(mungkin saya pun dah sawo matang kulitnya kut)huhuhu...sangkut pn sangkut jugak..tp tetap xde jodoh dengan sesape pn even 4thn study kt sana...Sampaila...





Saya jumpa Mr Black saya..hikhikhik.. (entri akn dtg la akn saya cerita mcmner bleh jmpa Mr Huby saya ni k)...Huby saya memang cukup gelap (HITAM sebenarnya..nk jg hati die sikit) huhuuhu...saya pun mcm tak percaya yang saya ni boleh tercair n tertawan dekat die (cuma yang paling penting DIA WANGII) i like!!!hihihihi...waktu kami kawen dulu sampaikan org cakap kami ni mcm taik cicak!!ade ke patut?tak patut...ape2pun HITAM-HITAM die pun..tetap buat hati saya tertawan dan jatuh hati...tetap ingin merasa kasih sayang die sampai bile-bile..InsyaALLAH...




p/s: Kulit Aqil Belang kalau nak tau...leher ke atas, cerah...badan ke bawah..gelap..ikut kulit daddynya..huhuhu...


Jul 12, 2010

Dungun Trip...

Lama tak update blog..huhuhu..friday till Saturday off to Dungun..Attending Nur's wedding..sangat interesting sebenarnya walaupun berada di rumah kenduri hanya kurang dari 1jam sahaja..huhuhu..tp perjalanan yang memakan masa lebih 12jam buat kan ia menjadi lebih mnarik..huhuhu...
Bertolak dari Dungun area 3pm and singgah Kuantan (got another wedding) but actuallay singgah sekejap je..tunjuk muka..agak lama singgah di Kuantan sampai Aqil ketiduran di dalam Estima...Around 12am barula sampai di homestay (Rumbia Resort, Paka Terengganu)..Quite ok resort ni act..cuma ia agak lama then ade cicak mati pn depa tak buang..(agak geli sebenarnya sampaikan dah mengantuk n letih pn tak bleh tido w/out huby)...So paksa gak Huby tido sesama barula bleh lena...hehheeh...
Esoknya ke rumah Pengantin around kul 11.30pg..sampai2 je memang time pengantin tengah bergambar kat Pelamin..so memang cantekkla tu kan..Nur pun memahami kami ni datang dari jaun then kami jugala yang merasmikan bergambar dengan pengantin kt ats pelamin (w/out the groom)...huhuhu..makan-makan jap...Jumpa kawan2 yang lama tak jumpa..then in-laws ajak balik coz jauh lagi perjalanan kita..then click..click..click..balik..tanpa sempat tgk diorang bersanding..uwaaaaa..takpela..janji dah menghadirkan diri pun dah cukup baik kan...huhuhu..


On the way back, singgah beli keropok lekor kat chenderasari..(if i'm not mistaken la)..borong segala jenis keropok..then kami pun bergerak balik sampai rumah bebetul dah pukul 9mlm...huh letih!!tp sesuatu yg mnyeronokkan coz dh terlalu lama tak pegi belah2 timur ni...huhuhuh..apa2pun gambar2 ni Layanzzz...(banyak kerenah Aqil sebenarnya)...



Jul 7, 2010

aQIL Sudah Mula Melangkah..

Last few days, Aqil dah mula menunjukkan keinginan untuk melangkah..biasanya dia sangat malas nak bangun(even dah boleh bangun sendiri dh)...but differently, last Sunday dia dah start melangkah...at 1st tengok tu rasa macam teruja sangat coz ini lah perkembangan yang sangat saya nantikan daripada Aqil.. Tak sabar nak tengok dia berjalan and pakai kasut dan saya pimpin tangan dia sambil kami berjalan-jalan..bestnya rasa...
Waktu dia dah start melangkah tu, kami dah terjerit-jerit kesukaan dah (mungkin dia pelik tengok kami semua menjerit) after 7 or 8 steps dia dah duduk balik...huhuhu...comell je tgk...heheheh...next few days tu, dia dah rajin..nak melangkah...some steps, jatuh n bangun n macam tu la seterusnya...best..best...heheheh...
Bila dah berjalan n berlari, what's NEXT??huhuhu..saya rasa dah tiba msanya untuk saya memikirkan cara terbaik untuk mendidik anak pula..2 months to go for Aqil's 1st birthday!!Aqil dah besar..tapi saya dah mula rasa takut..sebab takut tak dapat mendidiknya dengan sebaik yang mungkin..Saya takut dia mudah terpengaruh dengan anasir yang tak elok dan akhirnya anak kesayangan saya akan kehilangan arah..isy Nauzubillah...
masalah terbesar saya adalah persekitaran Aqil yang tak berapa sihat (for me,myself opinion)...Dia saya letakkan di bawah penjagaan seorang bibik dirumah bapa mentua saya...Hurmm tak suka sebenarnya nak cerita kt sini, tp setiap hari kebimbangan saya berterusan...Setiap hari Aqil akan bergaul dengan adik ipar saya (berlainan ibu) yang masih lg kecik n sekolah..yang berumur antara 8thn-16thn..d problem is, mereka suka bercakap kasar yang bagi saya tidak sesuai untuk anak-anak kecil berkata sedemikian... b***h, (banyak kali) B****g, m****s...sering diucapkan...SAYA TAK SUKA!!! apa akan jadi kalau Aqil dah pandai cakap, tak mustahil dia akan tuturkan benda yg sama (mengikut pemerhatian, Aqil sangat mudah belajar dan mengikut apa yang orang buat dan cakap)... Saya takut!!!Saya sedih..dah banyak kali sebenarnya saya tegur mereka. "Adik, tak baikla cakap macam tu..berdosa!!" (tak makan saman gak...) "Adik cakap lagi benda tu, adik kena" sedikit keras..Mereka takut sekejap tapi cuma didepan saya di belakang saya, mereka tetap akan ucapkan...saya buntu!!Pernah sekali tu saya dengar anak kecil yang berumur 8tahun cakap "eeeiii b**i la Aqil ni" hancur luluh hati saya bila die cakap macam tu...
Pernah saya mengadu kat Huby perihal adik-adiknya, tapi tula, dulu ketika adik lelakinya yang kini berusia 16thn masih kecil, sebut perkataan B***H je, Huby saya tampar adiknya itu..tp sekali lagi..Huby saya pulak yang kena marah dengan ibu tirinya kerana menampar adiknya yang masih kecil...(kononnya la)..saya pun kononnya nak buat benda yang sama pada sapae2 yang sebut perkataan yang tak senonoh (takdela sampai tampar, marah n cubit sikit) tp Huby kata, kita tak boleh pukul anak org, tampar anak kita depan diorang (kalau anak kita mula sebut perkataan yang tak elok) biar diorang belajar sikit..(kesiannya...)
Entahla, saya pun tak faham ibu bapa zaman sekarang ni bile anak-anak dah semakin kurang ajar,mereka boleh tulikan telinga, butakan hati sendiri.. Saya cukup tak faham!!saya ingat lagi macamna mak abah saya didik kami adik beradik, kalau perkataan yang bukan2 keluar dari mulut kami (waktu kecik sangat mudah terpengaruh dan terikut!), abah akan jeling tajam..mak akan bagi warning!!kalau tak makan saman jugak mak akan bagi cili kat mulut kami.. (olok2 je)..tapi kami dah takut..kami dah tak sebut benda bukan2..even sampai sekarang kami akan takut2 nak sebut...
Tapi tula..zaman dah berubah..cara didikan juga dah berubah..dan inilah juga yang membuatkan saya semakin pening macamna nak ajar Aqil dengan penuh berhemah dan sempurna supaya menjadi anak yang soleh..patuh pada perintah agama,patuh pada perintah ibu bapa...Doakan semoga saya dapat menjadi seorang Ibu yang berjaya mendidik anaknya...aminn...

Jul 6, 2010

July's Checklist...

Salam all...Dalam beberapa hari ni, terlalu banyak perkara yang singgah dalam kepala saya ni esp bila masuk 1 july 2010...July, bagi saya bulan yang terlalu sibuk kerana terlalu banyak event and terlalu banyak benda yang nak kena buat...1st thing need to be Done first is:

  • Kenduri My best Friend at Dungun, Terengganu. Actually it will be held on 10th July which will be this coming Saturday!!!how fast time flies away...huhuhu...at 1st saya pening jugak macamna nak ke sana dengan condition Huby taknak drive jauh2, hotels lagi nak kena pikir.. Memang last week saya letih and sibuk survey semua related things.. Suddenly, parents-in-law kata diorang nak ikot jugak pg Dungun...huhuh..alhamdullillah..ilang Pening saya sekejap..tak payah susah2 fikir pasal transportations n hotel lg..for sure akan disponsor punya... So Plan Awal, akan pegi hari Jumaat naik Estima n maybe akan singgah Kuantan (got another wedding) after kenduri Nur, akan balik KL semula..



  1. Baju Kurung Untuk kenduri Nur, tak beli lagi. Plan, nak singgah Butik Kt Giant sekejap(Banyak butik kt Giant Bdr Kinrara tu) rite after balik keje hari ni

  2. Baju jalan Aqil pun nak kena beli jugak coz baju yang cantik2 suma dah limited.. Plan:IOI Mall

  3. Baju Daddy pn dah lama tak shopping..(Daddy pun asyik pakai baju yang sama je, boring tgk) Plan: Padini Concept STore, IOI Mall Puchong.

  4. Casual wears Mommy pun dah lama tak beli..(yang cantik2 ok!!biasa2 punya selalu beli)..ngn kasut sekali..Plan:kat mana2 tak kisah !asalkan cantik n selesa!!

So, Wan Nur Fathanah, nantikan kedatangan kami di bumi Dungun ya!!

New Background!!!

Juz updated my blog using new template and background..Is it beautiful or what??heheheh...i juz try n error on how to change and finally BERJAYA jugak!!huhuhuhu...hoping that all of you enjoy and have fun in my Palace...See ya guys!!!

Jul 5, 2010

Blog yang menyentuh hati...

Since saya baru lagi membuat blog ni, saya pun rajinla menjelajah ke blog-blog org lain untuk mendapatkan ilmu...tiba-tiba...
Tanpa disengajakan saya terbaca sebuah blog yang begitu menyetuh hati saya iaitu blog 'Doa buat Alanna'...rindu dan kasih seorang ibu dan ayah yang tidak bertepi..saya meruntun pilu tatkala terbaca beberapa bingkisan daripada mama Alanna..sedih bila kehilangan anak yang telah kita kandung selama sembilan bulan dan tidak sampai setahun anak itu telah pergi menghadap Allah yang Esa..sayunya rasa...
Kebetulan di blog tersebut terdapat satu label dimana ia dinamakan 'buat dia yang telah pergi'..bila saya klik dekat dua blog itu, rupanya ia juga merupakan blog ibu dan ayah yang kehilangan anaknya..aduhhh!!saya tersentuh lagi..terutama apabila membaca blog 'bila hati berbicara'..hampir menitis air mata saya apabila membaca saat-saat kehilangan seorang bayi yang dinamakan Mia...keadaan Mia ketika lahir hampir sama serupa dengan keadaan Aqil ketika lahir..kedua-duanya tertelan najis sendiri, kedua-duanya dimasukkan ke NICU..cuma saya tidak diuji seperti mama Mia dimana beliau kehilangan bayinya hanya selepas dua hari Mia dilahirkan..sedih dan sangat terasa kehilangan seorang bayi yang comel..saya rasa tersangat dekat dengan mama Mia kerana apa yang dialami oleh beliau telah juga saya lalui cuma saya masih bernasib baik kerana masih memiliki Aqil Jauhari yang makin membesar di depan mata....
Buat anak-anak yang telah pergi..damailah dikau disana...Allah lebih menyayangi dirimu sayang...

He Got Accident!!!

Petang Jumaat yang sibuk, he had an accident near to the IOI Mall Puchong.. At first i heard about accident, hurm..scary jugak coz takot ape-ape jadi kan..but alhamdulillah, juz minor injuries at his body..esp at his both legs...luka-luka and his left hand cannot be function as usual..afraid if got patah or retak then we went to the nearest clinic to check whether his hand got major injury...and again Alhamdulillah, nothing to worry..juz terseliuh maybe..need to massage for three days and he will be ok!!insyaALLAH...
jatuh motor sebenarnya...meaning that his GTR cannot be trustable anymore la kan..besar je lebih..huhuhu...story about accident, sampai satu simpang suddenly one car juz keluar mcm tu je tanpa sempat brek betul-betul then huby pun jatuh atas jalan...nasib baik keta-keta belakang sempat brek..kalau tak, tak taula ape yang akan jadi....Nauzubillah....
at 1st nite, susah jugak nak tido coz satu badan huby msuk angin becoz of his hand terseliuh kan....then i neeed to massage his whole body to extract all angins!!!huhuhu..he vomitted twice and sendawa beratus-ratus kali mungkin,only then baru boleh tido..huhuhu..kesian...next time be more carefully ya Huby!!!luv u always!!!

Jul 2, 2010

NICU Life...

Sambungan Entri semalam..before that, puasa saya VOID semalam..tension betul!!sedih coz takot tak sempat nak menggantikannye...huhuhu..Redha dan Tawakal je la...okla let us start our life at NICU for the past 10 months ago...


Bile dah di sahkan baby saya terpaksa dimasukkan ke dalam NICU after his birth,saya adela rasa sangsi and risau...Tapi still yakin yang baby saya kuat dan akan sembuh.. Cuma ada sedikit sebak bile huby saya datang lepas saya naik kt ward dari labour room...


"bie, anak kita kena masuk NICU coz ade jangkitan kuman kt dalam paru-paru die"


"oh yeker?teruk ke bang"


"hurm tadi doc tu explain kat abg, dia kata dia tgk Aqil dia tak happy..still tak stabil conditionnya"


"ye ker bang?sedihnya..."


"takpela, bie sabar ok?apa2pun kita berserah je, doa banyak2"





Dan hari-hari saya seterusnya suram sangat..bila duduk kt ward tu rasa macam bukan bersalin coz takde baby kt sebelah..tengok org lain ada baby, lagi la saya sedih!!tapi saya kena kuat demi anak saya kt bawah..(saya extent masa duduk kt hosp coz nak tunggu Aqil sihat) setiap hari saya pasti akan turun tengok Aqil kt dalam NICU..1st timetapi bila dah hari keempat saya bersalin, badan dah mula saki2t and breast of coz bengkak coz takde baby nak hisap (aqil kena puasa 5hari)...saya pun balik nak berurut..1st day balik rumah nak berurut saya tak pegi tgk Aqil coz tukang urut tak bagi terlalu banyak berjalan..so Huby je yang pegi..rasa rindu sangat kat Aqil waktu tu...huhuhu...


hari-hari seterusnya, saya tetap akan melawat Aqil..masuk je NICU, saya rasa macam semangat saya hilang coz tgk baby-baby kat situ suma condition teruk esp katil sebelah Aqil..sedikit info, nama baby : Mohd Naufal, condition:50-50 coz terbelit tali pusat and lahir terus tak bernafas sekejap, suara pun takde so mmg bergantung sepenuhnya pada oksigen provided..sedih sgt tgk his parents..but i'm salute to his mother coz she's too cekal n tabah..still mampu tersenyum...kt NICU ni ade 6stages yang kita kena lepas after that br bleh discharge..for 5 1st days tu Aqil at stage 1..puasa,masuk tiub, ditidurkan,supply over 50% oxigent into his body..sgt sedih tgk die kena cucuk sana sini..tp sy harus tabah!!


in 5days unstable condition tu, tukang urut saya suruh saya or huby pg jumpa ada sorang ustaz ni untuk merawat secara batin untuk baby saya...supaya dia mampu sembuh dengan cepat..Huby tak sempat nak pegi, so mak sy yang tolong ambilkan air penawar untuk dititiskan ke dlm mulut Aqil and disapukan ke badan Aqil..Insya ALLAH dia akn sembuh..after dpt air penawar tu, huby saya sapukan and titiskan dalam mulut Aqil...


the next day tu, sampai je ward tu, nampak nurse tengah tepuk-tepuk punggung Aqil,..


"kenapa Nurse?"


"haaa baru nak call akak, baby dah boleh menyusu dah..ni dia baru lepas nangis, lapar"


"oh yeker?"alhamdulillah..

bersyukur sangat saya pada ALLAH...pastu, for a start, nurse tu ajar saya how to BF baby..Alhamdulillah, Aqil terus pandai isap susu..tak payah and susah nak ajar...




hari-hari seterusnya..saya bersyukur sangat coz setiap hari Aqil menunjukkan perubahan yang sgt baik and setiap hari dia akan bertukar stages..dan akhirnya setelah 11hari berkampung di NICU, Aqil pun boleh discharge dengan hati yang genbira...Alhamdulillah..bahagia rasanya bila dapat bawak balik baby untuk pertama kalinya...






Note: Baby Naufal telah selamat disemadikan pada petang hari raya pertama setelah usaha untuk menyembuhkannya gagal..Allah lebih menyayanginya..AL-FATIHAH...

Jul 1, 2010

Hari yang Ke-11 (18days left)

sekarang bulan Rejab dah masuk ke pertengahan..lagi sebulan setengah Ramadhan bakal menjelma..(tak sabar rasanya nak melalui bulan Ramadhan yang penuh keberkatan).. Ini bermakna jugak saya perlu menghabiskan puasa ganti saya dengan secepat mungkin!!ade 18 hari lagi yang saya perlu ganti lagi..tidak termasuk hari ini..

Bile buat counting rasa macam lama sangat lagi je rasanya.. (so stop counting from now!!)...hhuhuhuh...My EDD was at 210809 which was d 1st day for fast month for Muslim...but Surprisingly, i'm not gonna deliver my baby on that day even on the day after tomorow pn!!huhuhu...Saya tak rasa sakit pn sebenarnya..ulang alik Hosp Serdang ade la dalam 2 kali tapi tetap tak beranak2 jugak..my families was waiting so long for me..semua surprise bila saya nak beranak ni.. (esp on my huby side coz my baby will be their first grandson/daughter) dat time do not know much about its gender!!




Bile hari ke 8 overdue, barula pegi Hospital Serdang lagi untuk buat check up coz ade sikit darah turun..time tu pun berbelah bahagi nak pegi ke tak coz tak rs sakit pape pn lg..but dengan gerak hati yang kuat, huby and i pn pegila jugak hospital...sampai2, bila diorang chekck bawah, No bukaan ok!!(hurm kena balik lagi ke hari ni?) pastu dia suruh tunggu sekejap coz nak scan (Dr yang scan tu ada kat bilik bedah sekarang.. ) anda boleh bayangkan saya pegi hospital tengahari then only at 11pm baru bleh diorang scan coz tak cukup Dr... Punyalah sakit hati hanya ALLAH je yang tau..time tu kesian kat Huby jela coz die dahla puasa, terpaksa tunggu lama lagi..after berbuka baru family saya datang ngn parents huby... Dioang bawak air zam zam...then saya minum...after minum tu, baru terasa senak2 and sakit nak bersalin dah mula terasa...

after Dr scan, saya kena admitted coz air ketuban dah tinggal sikit..then diorang punya plan nak induce esok...bile nak naik ward around 1pagi, saya dah mula terasa sakit setengah jam sekali.. pesan kat Huby, "abg jgn tido lena sangat tau coz bie rasa malam ni kot bie bersalin" "ok"...lepas dah minta maaf semua, Huby n family semua balik...

Keseorangan di ward, buat saya semakin berdebar and tak keruan coz rasa sakit semakin kerap..arghh..sakit..perkataan ALLAH dah tak putus2 keluar dari bibir saya..tiba2 adik saya message suruh istighfar banyak-banyak and sapu air zam-zam kat perut...lepas sapu tu makin kerap rasa sakitnya...argh!!nurse tolong..nurse dtg check, baru bukak 2cm time tu pukul 3pagi...


cuba untuk tido sekejap tapi dah tak boleh even nak baring pn saya dah tak mampu!!call mak saya, "mak bie dah tak tahan la mak..tolong" "sabarla, ini dugaan"..saya cuba tahan lg..lepas tu bile selang seminit perut saya sakit, saya dah tak mampu..waktu tu dah hampir pukul 5pagi..waktu sahur, saya call mak lagi, "mak bie rasa dh tak tahan la, bie panggil nurse ye mak" " tekanla button tu,istighfar banyak2"..Nurse datang, "ok dah bukak 5cm, dah boleh turun labour room sekarang!!" "yeker nurse?ok!" wheel chair datang, time saya nakturun dari katil tu, tetiba muntah pulak!" (heeii macam2!!huhuhuh)..Nurse tadi tu sempat ucap "semoga Selamat semuanya ye..." "terima kasih Nurse" time tu dh sebak dh..sebab macam2 boleh jadi kan...

Sampai Labour room je, saya ditinggalkan keseorangan lagi sampaila Huby saya smpai..then saya cakap suruh panggil nurse, saya cakapla tak tahan..Nurse datang suruh saya duduk dulu and diorang nak buat persiapan..15mins pastu, saya suruh huby panggil lg..bile nurse dtg tu saya cakapla dah nak keluar dh baby (padahal belum lagi cuma saya dah tak tahan sakit) huhuhu...Nurse tu ape lg, kelam kabut la..panggil Dr suma cukup...huhuhu..bile nak pecah air ketuban bleh plak saya terrkencing kt muka nurse tu, ape lagi nurse tu pun bengang la..(upps sorry tak sengaja n tak sedar pn nk pee)..
Air ketuban dah pecah, rasa macam dah nak keluar sangat dah ni...tup..tup..tepat pukul 7.01 pagi lahirlah seorang bayi lelaki yang comel dan sempurna sifatnya ke dunia..Aqil Jauhari lahir secara normal setelah sejam saya berhempas pulas di dalam labour room tu..bile dah siap azan suma, tetiba nurse amik Aqil and diorang terus tolak dia ke mana ntah..saya pun tak sure...pas saya naik ward..baru saya tau dia pegi mana..rupanya die kena masuk dalam NICU Ward coz tertelan najis sendiri and maybe got infection on his lung...ermm..nanti saya akan share life kat NICU pada ENtri akan datang ye..coz Post ni dah panjang sangat ni..nanti cemuih pulak membacanya...heheheh...jumpa lagi FlowerLadies semua!!!


pix kat sebelah ni waktu Aqil 1 hari...kat NICU...








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget