Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jul 7, 2010

aQIL Sudah Mula Melangkah..

Last few days, Aqil dah mula menunjukkan keinginan untuk melangkah..biasanya dia sangat malas nak bangun(even dah boleh bangun sendiri dh)...but differently, last Sunday dia dah start melangkah...at 1st tengok tu rasa macam teruja sangat coz ini lah perkembangan yang sangat saya nantikan daripada Aqil.. Tak sabar nak tengok dia berjalan and pakai kasut dan saya pimpin tangan dia sambil kami berjalan-jalan..bestnya rasa...
Waktu dia dah start melangkah tu, kami dah terjerit-jerit kesukaan dah (mungkin dia pelik tengok kami semua menjerit) after 7 or 8 steps dia dah duduk balik...huhuhu...comell je tgk...heheheh...next few days tu, dia dah rajin..nak melangkah...some steps, jatuh n bangun n macam tu la seterusnya...best..best...heheheh...
Bila dah berjalan n berlari, what's NEXT??huhuhu..saya rasa dah tiba msanya untuk saya memikirkan cara terbaik untuk mendidik anak pula..2 months to go for Aqil's 1st birthday!!Aqil dah besar..tapi saya dah mula rasa takut..sebab takut tak dapat mendidiknya dengan sebaik yang mungkin..Saya takut dia mudah terpengaruh dengan anasir yang tak elok dan akhirnya anak kesayangan saya akan kehilangan arah..isy Nauzubillah...
masalah terbesar saya adalah persekitaran Aqil yang tak berapa sihat (for me,myself opinion)...Dia saya letakkan di bawah penjagaan seorang bibik dirumah bapa mentua saya...Hurmm tak suka sebenarnya nak cerita kt sini, tp setiap hari kebimbangan saya berterusan...Setiap hari Aqil akan bergaul dengan adik ipar saya (berlainan ibu) yang masih lg kecik n sekolah..yang berumur antara 8thn-16thn..d problem is, mereka suka bercakap kasar yang bagi saya tidak sesuai untuk anak-anak kecil berkata sedemikian... b***h, (banyak kali) B****g, m****s...sering diucapkan...SAYA TAK SUKA!!! apa akan jadi kalau Aqil dah pandai cakap, tak mustahil dia akan tuturkan benda yg sama (mengikut pemerhatian, Aqil sangat mudah belajar dan mengikut apa yang orang buat dan cakap)... Saya takut!!!Saya sedih..dah banyak kali sebenarnya saya tegur mereka. "Adik, tak baikla cakap macam tu..berdosa!!" (tak makan saman gak...) "Adik cakap lagi benda tu, adik kena" sedikit keras..Mereka takut sekejap tapi cuma didepan saya di belakang saya, mereka tetap akan ucapkan...saya buntu!!Pernah sekali tu saya dengar anak kecil yang berumur 8tahun cakap "eeeiii b**i la Aqil ni" hancur luluh hati saya bila die cakap macam tu...
Pernah saya mengadu kat Huby perihal adik-adiknya, tapi tula, dulu ketika adik lelakinya yang kini berusia 16thn masih kecil, sebut perkataan B***H je, Huby saya tampar adiknya itu..tp sekali lagi..Huby saya pulak yang kena marah dengan ibu tirinya kerana menampar adiknya yang masih kecil...(kononnya la)..saya pun kononnya nak buat benda yang sama pada sapae2 yang sebut perkataan yang tak senonoh (takdela sampai tampar, marah n cubit sikit) tp Huby kata, kita tak boleh pukul anak org, tampar anak kita depan diorang (kalau anak kita mula sebut perkataan yang tak elok) biar diorang belajar sikit..(kesiannya...)
Entahla, saya pun tak faham ibu bapa zaman sekarang ni bile anak-anak dah semakin kurang ajar,mereka boleh tulikan telinga, butakan hati sendiri.. Saya cukup tak faham!!saya ingat lagi macamna mak abah saya didik kami adik beradik, kalau perkataan yang bukan2 keluar dari mulut kami (waktu kecik sangat mudah terpengaruh dan terikut!), abah akan jeling tajam..mak akan bagi warning!!kalau tak makan saman jugak mak akan bagi cili kat mulut kami.. (olok2 je)..tapi kami dah takut..kami dah tak sebut benda bukan2..even sampai sekarang kami akan takut2 nak sebut...
Tapi tula..zaman dah berubah..cara didikan juga dah berubah..dan inilah juga yang membuatkan saya semakin pening macamna nak ajar Aqil dengan penuh berhemah dan sempurna supaya menjadi anak yang soleh..patuh pada perintah agama,patuh pada perintah ibu bapa...Doakan semoga saya dapat menjadi seorang Ibu yang berjaya mendidik anaknya...aminn...

4 comments:

SSulieana said...

salam...aqil lahir brp haribulan ye? my baby lahir 27/8/09 kat hospital serdang juga...dia pun masuk NICU...tetiba bace kisah aqil dilahirkan, teringat yg my baby pun lepas lahir masuk NICU hospital yg same....

PinkyLady said...

wsalam..
waalaikumusalam..
Aqil lahir 29/8/09...huhuhu..two days after je kan...maybe kite ade terserempak tp tak penah tegur kot..huhhuhu..aqil lima hari pertama tu duduk kt dlm bilik-bilik yg ade patient dua org je..pastu br pindah belakang yg tempat baby ramai2 tu..baby sue pulak memula masuk kt mana?sebab ape baby sue masuk NICU?

SSulieana said...

baby su masuk nicu sbb nafas dia laju...dia dok kt area belakang2 yg ramai tu...30/8 dia dh boleh kuar, 4 ari jugak la dok dlm tu...emmm alhamdulillah baby kite sume sihat ye....

PinkyLady said...

Ho yeker..patutla xpnh terserempak pasal at 1st 5days tu mmg kitorang terperap je kt dlm bilik tu coz risau ya amat sgt..(sebab kt situ intensive care unit kan)pas 5-6 hr br pindah belakang tp maybe time tu Sue dah balik kot..alhamdulillah..baby kita dh membesar dgn sihatnya...bersyukur ke hadratNya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget