Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

May 31, 2014

Medina : Susu Sustagen dan Allergy

Entahlah..saya tak tau ape puncanya..sebab semuanya tiba-tiba..

Nak kata salah makan..saya rasa dia makan je macam selalu..

Tapi..sekarang ni pelipat lengan Medina dah mula ada rashes yang teruk..

Pipi dia ada dot rashes membulat merah...

bawah mata dia bengkak sikit tapi macam rashes jugak..

So saya rasa sekarang ni Allergy dan kegatalan dia makin teruk..

Medina allergy ape sebenarnya ni ye?

Saya pon tak pasti..

Sebab kalau nak kata telur, selama ni dia makan ok je..lagipun saya dah buat 4days rule jugak..takkan tetiba dia tak boleh makan telur?hurmm entahlah..

So semalam Daddy buat conclusion,maybe dia tak sesuai dengan Susu Sustagen ni..sebab after a while minum susu ibu takde pon prob ni lepas tu dalam sebulan ni tetiba naik rashes bagai?

Berkemungkinan tak macam tu?

hurmmm..entahlah..

So esok mungkin nak try susu lain kot..

Lagipun kan..hehehe..penangan susu sustagen ni, sangat menakutkan!hahahah..

Medina minum susu kan, memang buat Mommy Daddy miskin sekejap..kikiki..

Dia kan minum susu sekarang ni 5oz..

So lepas sebulan ni, kitorang find out Medina memerlukan 4 kotak sebulan.. (4boxX 1.3kg) ..wuwuwuwu..
(4 X RM60.00) = RM240.00.. huhuhuhu..sebelum ni tak pernah spend susu sebegini banyak...kakakakka..

Mungkin lepas ni nak tukar susu murah sikit ..heheee..n nak tengok adakah disebabkan susu yang buatkan Medina kena allergy..

Jom kita nantikan..hehehe..

***Kitorang bukan nak berkira sangat bab anak ni..tapi bile segalanya dah melambung dan buatkan kami macam kena ukur baju di badan sendiri lah nampaknya..huhuhu..Tapi sekiranya Medina memang sesuai dengan susu Sustagen tersebut, mak ok je teruskan..hadap je lah kan..InsyaALLAH ada rezeki baru menyusul nanti..Amin!!

Photobucket

May 30, 2014

Cuti Sekolah bermula tapi Aqil still school..

So minggu ni still bukan masanya untuk Mommy ber relax-relax jugak lah sebab Aqil still sekolah walaupun cuti sekolah dah start..huhuhu..

Sebab Aqil still sekolah?

Sebab kena ganti cuti Hari raya nanti ..Raya nanti school dia akan ambil cuti direct seminggu..hihihi..So haruslah bersusah payah dulu kan..

Cuma semalam Aqil tak sekolah sebab dia tak sihat..suddenly demam n dah siap pakai baju sekolah bagai, dia kata dia sakit kepala..huhuhu..lepas tu rasa badan dia..memang panas..so absent kan lah kan..sat g sakit kat sekolah susah pulak..huhuhu..

Hari ni dah getting better n dia dah boleh pg school walaupun still tak larat..takpelah Aqil..Aqil kan kuat..Tinggal esok je nak sekolah..

[ITU DRAFT SEMALAM]

hehee..hari ni sambung balik.. so minggu ni banyak punch card merah lagi dari hitam sebab sangat kelam kabut sebab Mommy tak cukup tidur dan menyebabkan Mommy bangun lambat sokmo...Aduhai..badan..penat sesaja..camana lah hai..huhuhu..

Anak-anak pon tetiap pagi kena marah..sebab sangat lembap bergerak..kesian kat diorang..sampaikan Medina asyik tercengang setiap kali Mommy jerit..mungkin dalam hati dia kata "mommy ni dah kenapa?"hahahah..layankan je lah emosi Ibu mengandung yang tak menentu ni ye dik..Yang syok nya kan..dalam Mommy dok marah-marah dia yang selalu main kotor tu,lepas tu Mommy dukung dia lah kan nak masukkan dalam kereta.. tetiba dia pandang n buat muka cheeky.. aduhai..memang tak jadi marah lah kan..kena cium bertalu-talu adalah..hehee..

Aqil pulak..setiap kali kena marah..selalu tanya balik.."mommy sayang Aqil tak?" touching kan?so anak2 saya sekarang sangat menjadi adorable kids..Oh my my..So Mommy pon akan cuba jugaklah jadi mommy yang sooo adorable jugak k..

Love you both!hehee..














Till then..

Weekend yang hectic lepas ni!!oh my darling!!


Photobucket

May 28, 2014

Aqil's sports day - Smart Reader Kids!



Pagi hari Ahad tu kami se family bergegas ke Sunway Extreme Park yang hanya mengambil masa lebih kurang 15 mins je untuk sampai ke sana..Alhamdulillah traffic sangat membantu sebab kitorang agak dah lambat lah jugak masa tu...hehehe..

Akhirnya dah sampai..

Mommy ni dok terbayang lah tempat yang luas dan sangat family area..but no no no no..

Tempat tu hanyalah court futsal yang bertingkat2 ..aduhaii..

Fail betul lah..dengan bawak Medina nya lagi..

Memang rugi tak dengar cakap Daddy..

Tak PAYAH BAWAK MEDINA!

Sudahnya..mommy yang kena mengulit Medina n Daddy yang uruskan Aqil..nampak sangat tak family day pon!!huhuhu


Minah ni mengantuk!



Breakfast roti..so memang dia bukan dalam mood yang baik..

Memang letih bawak dia..dan memang rasa macam nak hantar balik je rasanyaa..huhuhuhu


Aqil terpongo..memang kalau dia start duduk dengan kawan-kawan dia, memang dia lah budak paling baik sangat!!

Seriously..terus berubah character..kikikki


























Adalah  few games yang dia main n memang dia mewarisi bakat daddy n mommy lah kan..suka bersukan..sebab nampak bakat tu..eceh..heheheh


Dan ini budak sangat lah taknak di pegang..

no no no..

Asyik nak lari sana sini keliling padang..memang penat ya amat..

Dengan panas membahang memang mommy rasa macam nak pengsan..

Tobat dah nak bawak Medina kalau ke tempat2 macam ni..

hazab sungguh..huhuhu





Dan akhirnyaa..dapat lah jugak Medal di genggaman..suka lah tu..hehehehe

Balik tu terus kami flat dan tertidur kepenatan ..

Hari yang sungguh penatt....hehehehe..

Photobucket


May 26, 2014

11 Weeks - satu office tak tau lagi saya preggy..


Almost 11 weeks dah kandungan saya..kejap je masa berlalu..next week dah kena start buat buku merah..huhuuhu..Nanti week ke 36 baru start check up kat KPMC..since ni kandungan tak dijangka so agak tak bersedia lagi dari segi kewangan ..huhuhu

Dan surprisingly baby bump dah mula kelihatan as early as 2months old..cepatnya..saya pon terkejut..MIL pon cakap perut dah Nampak..hehee..mungkin kulit tebal..entah-entah Twins kot..hahaah..berangan!!mana ada gen belah memana pon..so maybe baby membesar dengan jayanya kot..

Sebab..Mommynya boleh kata every hour LAPAR..sampaikan husband cakap, eh bie..bukan baru je lepas makan ke?huhuhuhu..nak buat camana tengah membina badan lah katakan..hehehee..

Anak-anak..Alhamdulillah dah mula menerima sesikit dengan keadaan yang akan bergelar Abang kepada dua adik dan sorang lagi bakal menjadi kakak walaupun muka still BABY lagi sebab masih BOTAK..hihihih..

Alahan tentang pregnancy kali ni agak tak best jugak lah kalau compared dgn Medina’s time..sebab kengkadang ada jugak rasa loya-loya n tak lalu makan..huhuh..Medina dulu takde beza antara mengandung dengan tak..sama je..Cuma time Aqil memang mengada gilee..tu yg smpai sekarang Aqil still manja n mengada..hahahha..so yang ni tak mengada sangat n still boleh buat kerja macam biasa..Rasa loya je tak suka..huhuhu..


























Si debot dan si kuruss..

Sorang baru balik bendang..sorang berangan nak jadi Pirates..haihla Anak2 pengarang jantung hati Mommy..


So sekarang ni bosses semua tak tahu saya pregnant..saya tak tau camana nak bagitau gud news for me but bad news for them..huhuhu..dan saya agak takut kalau dia xcover maternity leave nanti..haih entahlaa..company ni teruk sikit..huhuhu..tapi sampai bile saya nak tunggu baru disclose kan sebab perut makin membesar..huhuhu..ni pun tak larat dah nak sorok..huhuhu..

Sekarang ni sangat looking forward for next week..sbb nak BERCUTI lagi!!Yeayyy..hihihi..sekarang ni lalalalalalal je lah dulu kan..after back from holiday, baru lah disclose kot..huhuhu

***Apa yang jadi kesukaan dulu, dah tak menjadi kesukaan sekarang dah… (cheese cake..kambing bakar..semua taknakkkk..uwekkkk)





Photobucket

May 23, 2014

Weekend Yang FULL..Weekend ni Aqil's Sports Day!!

Assalammualaikum..

Ouh rindunya nak mencoret sesuatu..

Saya pon pelik ..kenapa lah lately ni idea begitu susah nak menjelma...sebab saya sibuk sangat kah..atau disebabkan pembawakan baby yang tak banyak ragam ni?.. (so far..)hehehe..

So accept je lah keadaan saya yang tenggelam timbul selepas ni..hehehee

Sekarang ni memang saya looking forward for this weekend sebab terlalu banyak benda nak buat..hehehe..

So esok after work nak cari barang-barang nak masak Nasi Carrot + Rendang Ayam + Acar Timun..Bukan sebab ada orang nak datang rumah saya esok..tapi di sebabkan teringin dan tetiba mood rajin saya datang nak masak sesuatu yang istimewa..ecehh..heheheh..So tak sabar nak masak!!hehe

Lepas tu nak lepak depan TV layan Kilauan Emas Semi Final sebab saya dah termissed live episode hari tu..Almaklumlah pukul 10 anak2 dah ajak naik atas tidur so memang tak berkesempatan nak tunggu sampai habis..huhuhu..

Malam tu terpaksa bersulam TV plak..TV1 nak layan SEL Vs JDT (game penting GILA!!)hehee..TV3 ada ABPBH plk..aduyaiii..pening yang mana nak tengok dulu..huhuhu..rumah takde PVR..sorry..kalau ada pun tak feel xtgk live..hehehee..

ESOKnyaa..

Sports Day Aqil!

Yeayyy..hehehe..actually nama dia more to Family Day lah kan..so mak n pak kena join jugak game yang ada..so saya agak tak dapat bayangkan lah jugak camana nak handle Medina si cik peramah tu..aduhaii..dia tu tak takut orang langsung tau!semua orang nak tegur..semua orang nak sentuh..saya yang jadi segan..haih!!

So kita tunggu dan lihat..Event starts at 8.30am until 12pm at Sunway Extreme Park.. ***Tak sabar nak suruh Aqil menang semua game!hahahaha..

Lepas tu balik rumah TIDUR!!!hahahah..qada' tido balik..aci kan?hehehe

Kemudian baru lah nak pergi MYDIN USJ kot..husband nak beli barang Office..

Then malam tu kalau Malaysia berjaya masuk Final, memang akan tercongok depan TV layan FINAL yang penuh prestige..itupun kalau masuk FINAL..mintak2 sangat dapat masuk FINAL sebab banyak bakat2 muda dah mula terserlah.. so malam ni saya akan layan TV sengsorang sebab husband and the geng pergi main badminton pulak..heheee.. #PialaThomas

Isnin..back to normal..KERJAAA..










Gambar anak-anak yang dah lama tak tempek kat sini..huhuhu




Photobucket

May 21, 2014

WW : Follow @AdraQaleesh kt FB n IG ya.. #sayajualshawl

Assalammualaikum..

Minta semua Like page AdraQaleesh kat FB   and

Intagram @AdraQaleesh..

Sebab saya ada jual shawl cantik!

hehee

Harga semua mampu milik..

Hari ni akan upload kat IG banyak-banyak k..hehe

Yang penting..SEMUANYA WIDE SHAWL!

Taraaa...
























My partner..

Business partner..MUA..Photographer..

Maafkan model yang tak bertuliah tu yeee..



IG


FB..

Thanks semuaaa..

Love you....


Photobucket

May 19, 2014

Tariff Elektrik Naik Lagi?



Saya cukup sensitive betul kalau bab2 elektrik ni..Sebab nya kalau kadar tariff elektrik ni naik lagi,saya rasa saya dah tak mampu dah rasanya nak tanggung kos kenaikan nya lagi..

Cuba bayangkan jelah setiap bulan kitorang terpaksa bayar Bil Elektrik sebanyak RM280.00 sebulan..itupun paling murah..ada je sampai RM330.00 sebulan..tapi nak taknak terpaksa tutup mata bayar je..karang tak pasal-pasal bergelap pulak satu rumah kan..

Saya perasan kan,dulu waktu memula pindah kat rumah tu,takdelah mencanak sangat bil elektrik..tapi bila tetiba TNB datang nak tukar meter rumah saya (tetiba), terus mencanak naik tak hingat punya bil..TENSI!!

Nak kata kami guna banyak sangat elektrik..tak pasti lah pulak kan..
Air cond – 1 (itupun start pukul 10pm-6am)
Peti Ais – 1
Mesin Basuh –1 (3 kali seminggu je guna)
Unifi – 1
Water Dispenser – guna time malam je.. time siang semua suis tutup
Orang yang ada kat dalam rumah 5 orang
Iron – 1 guna seminggu sekali (hari Ahad)

Tu je..

So saya rasa memang TNB saja perdajal rumah kami sebab rumah kami agak ‘besar’ sikit berbanding rumah sekitar kat situ sebab rumah kami di renovate dari 1 tingkat menjadi 2 tingkat..mungkin diorang dah alter sesuatu..yang peliknya hanya rumah kami dan rumah uncle sebelah yang sama patern rumah kami je yang ditukar meternya…rumah auntie sebelah kanan saya (rumah basic) tak ditukar pulak meternya..nampak sangat ada sesuatu kat situ!!huh..

So..after all..saya rasa saya nak pindah lah kot..hahah..ini angan-angan saya yang saya pon tak tahu husband akan bersetuju ke tidak dengan impian saya ni..hehee..

Saya ingat nak beli rumah lain..huh..(macam beli ikan kat pasar je kan?) ehehehe..sebab saya rasa mungkin kitorang kena buat sesuatu yang drastic untuk mengelakkan burden every month..saya rasa mungkin nak jual rumah yang sekarang ni sewa kat orang lain yang hutang juz tinggal 50k je..dan beli rumah lain hasil penjualan rumah tersebut.. (250k boleh dapat)..so lepas tu buat down payment n balance buat renovation..saya rasa hanya dengan cara tu je impian kami akan terlaksana dan rumah kami akan mengikut tema Rumahku Syurgaku..dengan tiada penambahan lagi orang di dalam rumah kami tu nanti..InsyaALLAH..semoga segalanya akan dipermudahkan..Amin!

Nak cari rumah kat area mana?nanti sat nak bincang dengan husband dulu…heheeeee


Jom berangan!

Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget