Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jul 2, 2014

Kisah Aqil dan Puasa

Assalammualaikum..

Beberapa hari sebelum puasa hari tu dah bagitau Aqil tentang puasa.. "Aqil kena start puasa eh".."Ok".."Tak boleh makan minum tau..minum susu pon tak boleh" " ok Mommy"

So 1st day Sahur..ber drama jugak lah dengan daddy dia..dia cukup anti dengan daddy kalau selain bab main..Bab main diorang geng..Menangis bile kena kejut tu satu rumah boleh dengar..

Datang saya utk cakap bebaik dengan dia..terus ok.."Aqil kena puasa tau..kan Aqil dah janji..lepas je makan karang,terus tidur k..sbb kita kan cuti hari ni..sep sikit!" Haa terus ok dan pergi basuh muka..

Sahur lah jugak dia makan nasi dengan sup ayam..minum air milo jugak..

Lepas sahur tu, kami pon berehat dan daddy dia ajak tengok Transformers 2..suku cerita tu kitorang dah tidur..tapi Aqil tak..dia layan cerita tu sampai habis sengsorang..tahan betul mata..sudahnya sampai ke sudah tak tidur..sampailah adik dia bangun pukul 8.30, saya pon dah tak boleh tidur..kitorang turun dan mandi..huhuhu..

Aqil tak tidur lagi..

Tetiba adik dia mintak susu at 9.30am..dia dah tak keruan..dia nak jugak susu..saya cakap tak boleh , Aqil kan puasa..

lepas tu, saya mandi lambat lah jugak kan, dalam pukul 10.30 tu dia mintak susu lagi..saya cakap mana boleh..sabarlah sikit..

menguji keimanan betullah Aqil ni..

Lepas saya mandi,dia keep on merengek nak susu jugak walau saya cakap tak boleh..

Dia nak jugakkkkkk..huhuhu..

Menangis-nangis bagai sebab dia nak tidur, tu yang ketagih susu sangat-sangat tu..huhuhu..

Lastly, tepat pukul 11.15 puasa Aqil pon lebur bersama-sama dengan tewasnya Mommy dalam memujuk..huhuhu..

Takpelah Aqil..good try sebenarnya..walaupun tak sampai pukul 12..(target mommy)

This weekend kita try lagi ye sayang..InsyaALLAH Aqil boleh!!

Hehee..


Layan kartun je kerja..




Adik yang nampak letih sangatt..

hehee..

Selamat berpuasa semua..


Photobucket

7 comments:

Mama Safiy Arfan said...

aqil umo bpe ye?

Farah Waheda Wahid said...

he he he, itu pun dah cukup bagus tu aida...yakin boleh, In Shaa Allah, lama2 nanti dia oklah tu...

~MommyAqilMedina~ said...

Cik Cammy: Aqil umur 5 tahun

Kak Farah : InsyaALLAH..amin..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, bagusnya aqil. semoga dipermudahkan urusan nak berpuasa ye aqil. hihiii

Fiqah Feeona said...

Tak pe la slow2..Tapi dulu adik saya yang kecik sekali umur 5 tahun dah puasa penuh..Tak tahu la mcam mana mama and ayah saya buat dulu..

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Pandai aida pujuk anak berpuasa.. walaupun tak sampai target tapi kira okey la tue.. lepas nie cuba lagi k.. =D

dalila said...

ok jgk tu aida..at least aqil cuba jgk..bdk2 bese la..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget