Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jun 12, 2014

Kisah anak-anak admitted @ SDMC, Subang Jaya


Rentetan kisah anak-anak sakit..

Sebenarnya memang diorang masih sakit sebelum dan waktu kami ke Sabah..sebenarnya jugak hati ni 50-50 nak pergi sana tapi since kenangkan smeua dah excited plus dah membayar lah jugak segalanya kat sana, maka kami pon tetap pergi jugak walau kondisi anak-anak memang tak lah sebagus yang di harapkan..

Actually Aqil tak demam pon memula..Cuma Medina je still demam tak kebah walau makan ubat every 6 hours.. (sampai habislah jugak ubat-ubat semuanya di telan..) Cuma masuk hari ke dua kat sana, badan Aqil dah start panas..dia pon jadi budak baik sangattt..tak aktif..baik je duduk diam-diam..Medina pon sama..kiranya takdelah merengek-rengek!walaupun demam, baik je budak dua orang tu..kerja tido dan tido jeee..memang senang bile travel dalam kereta..

Hari ketiga beach activity, memang Aqil taknak mandi langsung!dia tak enjoy..tak sedap badan agaknya..Medina pon mandi kejap je..lepas tu duk tepi laut nak berselimut waktu tengahari rembang..

Malam tu malam terakhir kami di Sabah, Medina punya nafas wheezing ..temperature cecah 39.6..saya rasa malam tu macam tak boleh tidur..rasa nak terbang balik KL malam tu jugak!!sebab nak cecepat ke hospital..husband lah paling gigih lap satu badan Medina..bagi makan ubat..memang salutelah kat en suami walau tido pon kejap-kejap..

Sampai KL dan dalam flight, towards nak sampai KL tu Medina meragam tak tau kenapa sebab sebelum tu elok je dia tido nyenyak..kiranya hari tu medina paling juaralah menangis sepanjang hidup dia sebab dia jarang sangat menangis!And hari tu jugak Medina memang bukan macam Medina..Medina yang lain..

Malam tu..Kami tak pergi pon Hosp sebab sebelum tidur tu, semuanya ok…walau tak aktif, badan anak-anak pon tak panas..So Mommy pon terus tidur kepenatan..

Pukul 2 pagi Aqil dah start merengek mengamuk sebab hidung dia problem..tersumbat tak leh nafas..badan pon panas..Medina pon panas..tetiba rasa macam menyesalnya tak pergi hosp tadi..Arghhh…so malam tu memang tak nyenyak langsung tidur sebab dua-dua mengamuk setiap jam..dan memang saya letih ya aamaattt!!

Esok tu saya terpaksa pagi-pagi tinggalkan kain baju yang melambak sebab baru balik dari Sabah hari tu, semata pergi hantar Bibik Tina ke Hosp Serdang sebab dia pon demam dah berlarutan tak kebah..same like my kids..simptom lebih kurang sama..saya terpaksa tinggalkan anak-anak dulu sebab kondisi bibik lebih teruk..

5 jam di Hospital Serdang akhirnya dia di diagnosed ada lung infection ..so doctor bagi ubat Antibiotic demam n segala mala dan boleh balik..aduhaii..menunggu punyelah lama..saya berseorangan pulak tu..sebab menunggu bibik masuk drip satu tong lepas tu amik darah..lepas tu Xray lagi..haih ..jenuh tunggu..


Bibik Tina yang kesakitan..

Itupun Hosp Serdang taknak admit kan..katanya penuh..haihlaaa..

Elok sampai di Puchong pulak,husband dah menunggu untuk bawak anak-anak ke hospital pulak..badan mereka panas sangat dan ke SDMC lah kami..kat sana pon hampir 5 jam menunggu barulah dapat sebuah bilik yang menempatkan anak-anak saya sekali..





Abang tunggu turn..

Berdebar tuuu..


Adik memula rileks je amik darah..

Sekali tuuu..


Menangis meraung tak ingattt..


Abang jugak yang rileks..memang HERO..

Masuk drip pon tak nangis langsung..Kuat betul!!


Abang yang kepenatan menunggu semua result..

Adik pon tengah tidur kat dalam stroller..

kerja diorang tidur jee..





Sementara tu sempat jugak lah cuci mata..hehehe..

Anak Nora Danish pon demam jugak!

Alahai..bagus betul jejai tu..kendong dua-dua anak dengan ditemani bibik je ke hospital..

memang ada tokoh bapa mithali sungguh..

Isteri nya tak pula kelihatan..


Medina memang nampak lemah sangat..letih menangis


Hari kedua lepas mandi pagi..semuanya baik-baik aje kan anak-anak..


Keputusan darah semuanya normal..Cuma doctor nak pantau penyebab kepada demam yang taknak kebah ni..dan bila masuk je wad..doktor sahkan anak-anak saya kena Influenza B.. (tak bahaya) tapi kena habiskan antibiotic thru drip..lepas tu kena amik nebulizer setiap 3 jam..

So bayangkan je lah macamana tidur kami di ganggu setiap 3 jam sebeb terpaksa commit dengan nebulizer session n ubat-ubatan... sementelah Medina pulak meragam mengamuk sebab trauma kena cucuk drip so hanya nak berpelukan je..Mommy dapat katil je terus nak landing walaupun terpaksa balik ikut Daddy kejap pack segala pakaian dan keperluan sementara anak-anak ketiduran dengan ditemani pak lang om nya..huhuhu..

What a hectic day!!

And after antibiotic selamat dihabiskan akhirnya Isnin yang indah anak-anak dibenarkan keluar..Alhamdulillah..walaupun belum clear sepenuhnya terutamanya tang batuk..Tapi demam dah hilang..Alhamdulillah sangat..Dan Mommy ke ofis dengan perasaan yang penat teramat sebab dengan mengandung lagi jaga anak-anak yang sakit jugak..fuh!!hanya Allah je yang memahami..





Balik rumah kena continue pakai inhaler..sorang satu pulak tu..

Haih..mintak mintak tak lama lah nak pakai menda alah ni..

n tak sabar nak tunggu next appt which is Sabtu ni..

Hopefully semua dah clear..


Dan inilah penangan duduk dengan mommy 6 hari tanpa henti..

Meghap sungguh dedua!

Mommy cuti sakan lah katakan..

hahahahahha..


Semoga anak-anak Mommy terus sihat..Amin!!

***Totak bill dua orang : RM5,500++ ..memang kalau bayar sendiri botak kepala pikir nak cari kat mana duit..cuma still kena bayar RM700 jugak guna our money since menda alah corong inhaler tu Insurans tak cover dengan lain-lain cost yang insurans tak cover jugak!!huhuhuhuhu



Photobucket

11 comments:

norey said...

alhamdulillah medina dan aqil makin better...hopefully aida pun jaga kesihatan dan baby dalam kandungan..jgn stress²...

tu pentingnya ada insuran kan..kita xjangka apa akan berlaku akan datang...

IDAZS said...

alhamdulilah semua dah sembuh. memang penat bila jaga anak tak sihat ni.. apepun aida take care ya.

kami aritu pun kena caj banyak juga (ubat sofea+follow up zarin dan yang insuran x coverlah).. huhuhuhu




dalila said...

lahaiii..siannye aqil ngan medina..harap baik2 aje..kite yg bsr ni pun rase xslesa bi;e tgn kene drip..sakittt tuuu..sian dorg..take care ye aida..kene byk rehat ni..

Mama Safiy Arfan said...

alahai..kesiannya 2 2 x sihat... dgn maknye pegnen lagi...penatnye rsa..sy yg bce pon rsa mengah huhu.. sbr ye sis.

Mar Mansor said...

sempat snap gambo lagi ha..
semoga keduanya cepat sembuh..& mak pak pon sihat2 hendaknye utk jaga kedua2

Fiqah Feeona said...

Siannya..moga cepat sembuh dua-dua..

Lily@MamaZaraZareef said...

ohhh..baru pas kuar wad ke rupenye dua2..harap dah recover sepenuhnye lah ye by now..aida pon take care yek..sian penat2 tgh preggy ni kan..

Mizz ErMa said...

kesiannya kat hero + heroin akak..anak sy pon sy rasa lebih kurang mcm ank2 akak..2-3 ari panas asyik panas tp still behave smpai esoknya meragam setiap satu jam tgh2 malam..uhuk,

aTieYusof Family said...

Kesian anak2 kan Aida.. aduh! mesti bercuti pn dalam keadaan tak best.. tapi syukur lah dah beransur sembuh.. risau jugak klu demam berpanjangan tu.. Aqil mmg hero, tak nangis pun kan masa masuk drip kan..

LYAfrina said...

Kesiannya aqil n medina
Agaknya time tu medina btl2 xsedap bdn.. tu y diq mnangis.. nk.bgtau xreti.. maybe dia rasa lenguh2 badan ke..

Eyh.. jumpal rayqal.. fasha maybe pegi berlakon kot..

Hrp keadaan aqil n.medina.bransur smbuh hendaknya

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Alhamdulillah dua beradik nie dah okey.. mmg susah hati kan kalau anak2 tak sihat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget