Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Aug 27, 2013

250813 - Jamuan Makan-makan Aidilfitri cum 4th Birthday Aqil!!

Assalammualaikum..

Haa mesti ada yang ternanti-nanti cerita atau laporan hari Ahad hari tu kan?

Oklaa saya cerita satu per satu ye..

Alhamdulillah..hari Sabtu after work  tu saya berjaya ke Pasar Borong secara seorang diri walaupun ketika balik n kat parking ade sorang Awang hitam tu cuba-cuba untuk 'mengacau' saya..takpasti intention sebenar..yang penting saya berjaya melarikan diri!!huhuhu..selepas humban semua barang dalam kereta n lock semua Pintu!!MENAKUTKAN!!Huh!!Serik dah!!

Bila balik ..saya dah siap list utk Bibik Aton lakukan tugas dia..Potong bawang..rebus cili kering..blend cili bawang semua..siap-siap utk bawang -bawang and cili utk masak Rendang daging,Sambal ayam,Spaghetti and Nasi carot..

Sementara tu...saya siapkan kerisik dulu..malam karang baru masak Rendang..

Lepas tu..saya rilek and rest dulu..penat balik keja tak hilang..penat basuh ayam tak habis lagi..padahal Ayam 3 ekor je..hihihi

Malam..lepas suruh Daddy pg angkut barang-barang kat umah MIL, saya pon memulakan aktiviti untuk memasak rendang..Senang je masak nya..campak-campak..and then TUNGGU..sampai tertido lah jugak saya tunggu rendang tu kering..Last-last Daddy kejut...saya tengok rendang dah kering n dah tutup pn apinya!saya pon Mamai-mamai..aik..dah siap dah rendang?macam saya masak tu dalam mimpi je..hihihi

ESOK - 25 Aug 2013
Bangun dah lambat gile!!pukul 8 baru bangun padahal majlis start pukul 2 ptg..padahal baru siap masak rendang je ..huhuhu..lain-lain tak masak lagi..

Terus pegi mandi and start lah buat-buat ape yang patut..

Dang ding dung ..kelentang kelenting!!

Akhirnyaaa..Siap jugak semuanya at 12pm..!!

Dah siap:
Nasi Carrot with perfect cook..eceh..padahal sedikit lembik...kikiki
Sambal untuk ayam.. Ayam telah digoreng oleh Bibik Tina kat rumah MIL..hihihi..assistant di sana sini kan..
so kejap lagi akan ambil and juz campurkan je dengan sambal nanti..
Kuah untuk Spaghetti
Agar-agar santan
Ketupat Palas

Yeay!!Alhamdulillah..Semuanya just Nice!!

Benda yang first time buat iaitu Spaghetti and Agar2 ,Alhamdulillah just nice..wahahahahha..

Dalam pukul 12 tu saya dah siap-siap masuk dalam kereta nak pegi Taman Medan, utk ambik Kek Aqil..

TETIBA..pintu kereta diketuk..eceh..

mak saya and adik bongsu saya datang!!Bawak Hadiah Aqil!

hihihi..

So masuk balik dalam rumah and mak saya sempatlah makan nasi Carrot saya dengan rendang plus sempatlah adik saya makan Spaghetti..

nasib baik Sifu saya kata saya masak ok..Alhamdulillah..

Berjaya jugak saya masak nasi Carrot 5 kg tu kan..huhuhu..

Lepas-layan kejap,mak saya pon beransur pulang sebab nak pegi Kenduri Kawen kat Rawang and Hantar adik saya kat Sabak Bernam..huhuhu..

Saya pon bergegas ke Taman Medan..Lepas mengikut kata GPS tu nak collect kek..sudahnya bersesat barat jugaklah saya nak sampai kat PJS 4 tu..huhuhu..Akhirnya pukul 1.30 collect..pukul 2 sampai rumah..

Dah ade sorang tetamu dah sampai dah..saya pon kelam kabut siapkan anak-anak..siapkan diri saya dengan sembahyang and pakai baju semua..terus turun bawah..

makanan tak serve lagi sebab tak sure tetamu semua datang pukul berapa..

So saya sibuk je lah kat dapur..suruh Hubby buat air semua..and start serve makanan..

Tetiba..tetamu dah start datang...wah kelam kabut jugaklah sebab tak siap serve makanan lagi..

Pukul 3 semua dah siap..and tetamu dah start ramai..Alhamdulillah..

Memula hubby macam ..hurmm.. "Bie..abg rasa macam tak ramai je.." (sebab ada jugak yang sms cakap tak dapat datang)..saya cam dah down jugakla..sebab dah masak banyak kan..huhuhu...

Sekali tu start pukul 3 dah penuh rumah..Alhamdulillah sangat

Terima kasih tetamu-tetamu saya..hihihi


TETAPI!!

Semua gambar nan ado..entahlah kelam kabut sangat..

Ce bayangkan ye..saya memang prepare Majlis ni hanya seorang diri dan dibantu sedikit oleh Ms Bibik..

En Hubby?hurmm ..tak tolong pape pun!Sedihhh..Tapi..saya ok je..En hubby just buat air and tolong angkat barang dari rumah MIL je..ITU SAHAJA!!

Sampaikan dia kata kan..

"Kali ni ..abg rasa rilek je..takde lah kelam kabut sangat and tak rasa letih langsung!"padahal..dia tak tau saya ni dah macam lipas kudung!!Hurmm biar je la..in fact sesibuk dan sekelam kabut pun saya..saya pon!!tak rasa letih langsung!Alhamdulillah..bila kita buat sesuatu tu dengan sepenuh hati, segalanya akan dipermudahkan..InsyaALLAH..

So Aqil potong kek masa bila?

hahahah..bila masa ntah..saya pon belasah je..time orang tengah ramai tulah kami suruh dia potong..adelah secebis dua gambar..






































Aqil with his Maksu..

Alhamdulillah..semuanya dipermudahkan..

Tapi kalau ade orang tanya resepi untuk masak 50 orang makan..

Saya takde jawapan sebab saya main agak dan belasah !!

Hahahahha..

Sorry...

***Feedback?
"Wahh macam tak percaya aida masak sorang ni..Boleh bukak catering dah ni"
"Spaghetti sedap!"
"Agar-agar pon sedap!"
"Makanan sedap!"

ALHAMDULILLAH!!!
Photobucket

7 comments:

aTieYusof Family said...

wahh! Tahniah Aida... berjaya juga anjurkan majlis aqil..pastu siap masak sendiri lagi...fuyoo..klu sy tak psti lg boleh buat ke dak..hihi..
apa pun Happy belated birthday Aqil..moga membesar jd anak soleh ye cyg..amin! :)

hayati hashim said...

Selamat ulangtahun aqil....
sedap mommy masak :))

Suliana said...

Best kan masak utk tetamu. Su xbuat pun thn ni.. Tahniahlah bjaya masak dgn sedapnya. Hehe

Lily@MamaZaraZareef said...

nasib baik smpat gak amik gmbar aqil potong kek ye..hehehe..nway, congrats ye berjaya gak masak memasak buat majlis sorang2..akak raya ni mmg takde masak memasak langsung..hahahha..dasat..

IDAZS said...

tahniah aida, banyak tu masak nasi 5kg!

tahun lepas saya buat open house masak sendiri juga. memang penat tapi rasa best sgt..lebih-lebih lg bila tgk org mkn dengan berseleranya..

oh aqil dah 4 tahun ya. happy besday sayang! semoga menjadi anak yang soleh di dunia dan akhirat. Amin

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Happy 4th Bithday Aqil! handsome boy la aqil.. ;)

Zaila Mohamad said...

akak suka masak sendiri juga bila buat makan-makan ni, biar penat asal puas hati

one thing lesson yang akak ambil, kalau kita tempah kek ke kuih ke biar dia yang hantarkan ke rumah kita, bukan apa, memang penatlah terkejar2 nak g ambil, kalau dekat takpe..skrg ni akak bayar lebih janji badan tak penat (tapi still penat juga, HAHA)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget