Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Aug 17, 2011

Resepi CHoc Chips ala ala Famous Amos..heheheee...


Entry ini di buat khas kepada Shila dan semua yg mungkin tertanya-tanya resepi Choc chips yg hubby kata mcm Famous Amos tu!!tp saya tak jamin sgt la ye..sebab lain org lain plak citarasa nya...Ape2pn sharing is caring kan...Jom kita tgk bahan-bahan dan cara-cara utk membuatnya..


Bahan-bahan ( bilangan bergantung pd saiz yg kita buat )
  • 1 butter cup (tak silap dlm 250gm kot atau 180gm sy tak pasti tp yg penting sy guna 1 butter cup tu)
  • 100gm gula castor
  • 100gm gula perang
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 biji telur
  • 200gm tepung naik sendiri
  • 160gm tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1/4 sudu teh garam
  • 100gm coklat chips (selalu sy tambah lebih ikut kepadatan choc chips dlm adunan)
  • 120gm badam cincang (letak lebih pon takpe tambah crunchy)
Cara-cara
  1. Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam.  
  2. Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
  4. Sudukan ke atas loyang yg telah digris (yang telah disapu dengan mentega atau ambil lebihan butter tadi sapukan di atas Loyang utk mengelakkan ia melekat). Jarakkan sedikit antara satu sama lain. Selalunya aida gentel dlm saiz yg kecil sebab takut dia akn mengembang dan ‘naik’.
  1. Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara. 
Ia akan kelihatan seperti ini dgn choc chips akn tersembul keluar kalo kita tak 'kedekut sgt' nk letak choc chips..hehehe...-Gambar Sekadar hiasan pasal saya tak buat lagi utk tahun ni puny version...
                                                 Selamat Mencuba ye kawan2!!

4 comments:

shilafaizz said...

yeehuuu mekasehhh aida! lap u...hehe :)

MommyAqil said...

HEHEEE..sama2 kasih shilaaa...lap u too...sama2 la kita membuat kuih ye...kikikik...

abah khalisha said...

ala-ala gitu..nama cm sama dah..rs mesti len kan..nama pun dah ala-ala.hehehe..nice sharing

MommyAqil said...

Thanks Abah Khalisha for drop by...eheeeh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget