Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Nov 14, 2014

Kisah Aqil Jauhari~

Aqil..

Lamanya tak bercerita pasal mamat sorang tu kan..hehee..

Sekarang ni abang long sangat lah terasa kebesarannya..saya rasa dia dah semakin 'dewasa' n aware sangat keadaan sekeliling..

Macam semalam..kami ke KPMC Puchong (Bawak Medina jumpa paeds - next entry)..lepas tu as usual kalau masuk bilik Dr Azwan tu memang diorang semua macam kanak-kanak yang normal..main tak hingat dunia..mintak gula-gula macam kat kedai bapak diorang sendiri..panjat sana sini..so saya n hubby tekun mendengar penerangan doctor..n Aqil Medina leka bermain..

Balik rumah, saya punggah ubat Medina..terus masukkan ubat makan tu dalam Peti Ais.. Sekali tu Aqil cakap "Mommy jangan tak ingat..bagi Medina makan ubat malam jee" oh saya terkejut tau..sebab dia pun boleh ingat..sedangkan saya yang dengar pon ingat-ingat lupa..hahah.. #Shy2..

So saya rasa Aqil ni pendengaran n ingatan dia sangat tajam..sekarang ni asyik lah nak tanya umur orang..tak kira sapa...Umur Spiderman pon sibuk dia nak tau..lepas tu boleh tolong kira.."tahun depan Aqil 6 tahun..Adik 2 tahun, Dady 31 tahun Mommy 30 Tahun".. sesapa pon dia akan tolong kira umur orang.."kalau Aqil 40 tahun Aina (Maksu dia yang beza 7 tahun dengan dia ) 47 tahun kan Mommy"..ok otak kira-kira..

Bab pengemas..memang bagi kat dia..Rumah saya  memang susah nak nampak bersepah..walaupun anak - anak kecik lagi..bukan sebab saya rajin tau..tapi sebab Aqil yang sangat lah Rajinnya pon!sebijik ikut perangai Daddy..hahaa..Diorang bukan tak main n sepahkan barang..SEPAH!esp minah punggah si Medina tu.. tapi saya punya rule lepas main, silalah kemas..selagi tak kemas, selagi tulah Mommy taknak buat susu..tak boleh naik atas tidur..Kejam kan Mommy?hehee..

So Aqil pon akan kemas semuanya..susun bantal accordingly..pastikan takde sampah..so rumah memang automatically kemas..heheee..bijak kan Mommy?hehee..

Tapi Aqil..sangatlah penakutnya pun!

Tension saya tau..sebab menyusahkan..pergi dapur taknak..amik barang kat tempat jauh sikit dari hall taknak..semua taknak..Kena pergi memana Medina harus teman..kalau tak, jangan harap!huh..nampak sangat Medina tu kakak kawasan..tu yang kena cakar dengan Medina pon redha je..Apelah Abg Aqil ni..huhuhu..

Ketagihan Tab dia tu ALhamdulillah dapat dikurangkan..kalau dulu, hari-hari tak boleh berenggang langsung dengan tab..sekarang ni Alhamdulillah only hari cuti je boleh bukak Tab..dan dia obey..Alhamdulillah..Dan sekarang ni nak taknak terpaksa lah layan The Voice, Movies kat HBO,Cinemax, Fox..terpaksa ok!haha..tapi dia ok je..layan..

Sekarang ni dia tengah exam..hopefully semuanya ok..sebab bab membaca in English, dia dah boleh lah jugak...Cuma in Malay still kena eja..Sekarang ni lagu-lagu English pon layan..(ENGLISH je..Melayu tak layan..) lepas tu sibuk tanya ape maksud itu ini..lepas tu kalau tengok kartun Ninja TUrtles kat TV9, sibuk complaint, Mommy kenapa dia tak boleh tukar Bahasa English?Aqil nak English..ok belagak sangat!hahahah..

Sekarang, Aqil memang lah kawan paling setia Mommy..kalau dia takde, oh sunyinya hidup..boring!sebab dengan dia, memang non stop sangat cakap..sampaikan kita kena tegur, Aqil silent 5mins please..Mommy penatlah..ok mulut senyap, tapi guna isyarat pulak..nampak sangat tak boleh duduk diam kan?haihla..hahaa..Cuma sampai sekarang dia bukan lah ornag yang friendly like Adik dia..Adik dia keramahan yang tak terbendung..sampaikan semua orang jatuh cinta!hahahaa..lain anak-lain peelnya kan..terima dengan rela hati..

Semoga Aqil terus membesar dengan sihat dan bijak serta soleh!Amin..

***Dah nak masuk 6 tahun ni still minum susu guna botol tau!haihlaa


Photobucket

5 comments:

SSulieana said...

aida bab penakut aqil sebiji macm zayyan...sgt penakut...auni selamba dok dlm bilik air tutup pintu gelap2...klau zayyan maunya menjerit dah...hahaha

Mar Mansor said...

Aqil nak masuk 6 tahun dah? Dah besar dia. Saya kawin lambat, umur 30 anak baru sorang. Rezeki masing2 kan,,

Salina@IbuAqil said...

Aqil kita sama lah dear..
Suka kira2 & sgt penakut..
Aqil ibu jenis ingat apa janji kita pd dia..
So jgn lah sesuka hati nk berjanji..
Hihihihihi
Dtg ziarah sini hujung mggu.. ;)

Mila Hilas said...

bgsnya abg long tu.mmg peel abg2 sggh.bgs la mcm tu..arfan ni blh ke x ye hehe...arap2 pn blh dihrp jgk nt hehe

dalila said...

hihihi..bgsnye aqil..rajin..danish klu ngan papa die, mmg die suruh papa yg kemas..klu ngan mama jgn harap la..slagi xkemas mmg mama xbg pape..pandai dh abg aqil..ok la tu..br nk msk 6thn dh bole membace..in english plak tu..hebat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget