Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Dec 26, 2014

15.12.14 ~ Kronologi Kelahiran Ammar Jauhari


Assalammualaikum..
Okla hari ni saya ada masa sikit..so sempatlah nak bercerita tentang kelahiran our lil precious baby Jauhari Junior..

15.12.14~ Hari bersejarah (Chewahh)
Kebetulan hari ni saya dah start bercuti sebab saya dah tak larat nak pergi kerja..Sakit serata tempat..so saya pon decide untuk bercuti awal walaupun due date saya sepatutnya 19.12.14..So pepagi tu memang ada appointment dengan O&G Doc saya..

So tepat pukul 1030 saya n husband pon sampai di KPMC Puchong selepas makan breakfast Kuey Tiaw goring kat gerai Favourite saya di Puchong Jaya..Tepat pukul 1130 saya pon masuk bilik doctor n terus discan..

Baby semakin montel walaupun berat mommy dah tak naik..maintain 66.7kg je dari minggu lepas tapi berat baby dah cecah 3.5kg tau..so ukur air ketuban as usual which is the most important part for the time being..

Dan as expected as per baby growing up fastly, air ketuban pulak dah tinggal 7 je so doctor decide to induce on that day..sebab takut baby berak kat dalam nanti lagi susah..So saya yang sangat naif ni pon Tanya “kalau dah masuk ward,bila akan diinduce doctor?” “Kejap lagi kita induce” “haaa?okla..” so takde can nak balik rumah dah..Cuma husband je yang terpaksa balik dulu sebab kena ambik Aqil balik sekolah ..

Saya pon terus ke ward..memula nak pilih bilik double je tapi disebabkan bilik tu ada patient denggi, terus saya miintak masuk bilik sngle je la..sebab taknak mengganggu dia dengan erangan saya nanti..eceh..hehee..

Tepat pukul 1pm, doctor masuk, cek CTG baby n terus masuk ubat kat bawah since takde bukaan langsung! (induce bermula).. lepas masuk ubat je, terus2 saya rasa tak selesa..tak macam time Medina dulu, rilek je walau dah masuk beberapa jam..so dalam tak selesa tu, saya still jugak rilek sebab saya tak tau apesal rasa macam sakit-sakit tapi consistent..hahah..kekdah dah lupa rasa contraction.. saya sangat takut la jugak sebab mungkin nanti akan lebih sakit..

4pm..

Sakit sangat consistent 5mins sekali..tapi saya tak mengerang..saya rilek lagi.Cuma sesekali je cakap kat husband “Bang sakitlah..” “sabarlah” “Bang B rasa nak berak..tapi takut” “Pergi cakap la dengan Nurse B nak berak, takut B nak beranak je”

Panggil Nurse.. “Nurse ..boleh tak saya nak berak..” “Haa nak berak?kejap..kejap saya cek dulu..” So Nurse tu pun cek VE..Takk sakit pon dia buat VE..”Ok belum lagi nak beranak..baru buka 2cm..” ok saya pon juz pergi toilet, tapi tak rasa pulak nak keluar Taik la..hihihi..

Lepas-lepas tu saya just tahan sakit je la..sakit memang sakit tapi saya boleh tahan lagi..keep on minum air zam zam dan tepat pukul 6.30pm Doctor masuk nak cek VE sebab sepatutnya dia dating lepas maghrib tapi kebetulan ada patient dia baru je deliver so dia singgah..

Saya pon cakap kat doctor..”Sakit lah doctor..” haa tula saya tengok contraction dah rapat2 sangat tu..kejap saya cek” cek VE lagi.. “ok dah 5 cm..saya pecahkan air ketuban ye..lepas tu awak boleh buang air besar n terus ke Labour room k” lepas dah pecah air ketuban, sakit makin kuat..saya berak pun macam taknak tinggalkan toilet bowl tu sebab asyikla nak membuang je rasa..tapi saya keluar jugak dari toilet n keluar dari bilik..saya jalan macam tak sakit sampaikan nurse tu cakap, “uish lajunya jalan..meh naik wheelchair”

Sampai Labour room 6.55pm..saya terus baring..pasang CTG..lepas tu pasang drip..Junior Nurse tu tak pandai pulak pasang drip..sampai kena panggil makcik (bidan) untuk pasang drip..dah la sakit nak beranak..pasang drip pon sakit..ouh sengsara..tetiba tinggal makcik tu je dengan saya dalam labour room sebab nurse yang tadi tu sibuk urusakan baby yang baru bersalin je..so bila saya rasa betul2 tak tahan..saya cakap dengan makcik tu..”Makcik saya rasa sakit sangatlah” “sakit?oh kejap makcik cek”

Cek VE..”dah 8cm..” Cepat panggil doctor..dia dah nak bersalin ni..” tak cukup nurse semua sampaikan husband saya pon kena tlg turunkan katil n tekan loceng..sampaikan nurse yang tadi kelam kabut pun tak ingat no phone doctor.. yang makcik tadi dah keep on cakap (jerit) “head of perineum” banyak2 kali..saya terus dah tak tertahan, dah teran-teran dah.. makcik tu marah “Tarik nafas..jangan teran dulu” Saya teran sebab dah tak ingat Tarik nafas camana “jangan teran..awak nak doctor sambut baby awak tak” saya tak tahan..makcik tu dok tahan kepala baby dari perineum saya jangan bagi keluar dulu..tetiba Doktor pon sampai selepas dia melompat2 anak tangga kata dia..

Elok dia sampai je..terus saya teran..dan terasa panas tetiba..Alhamdulillah saya selamat melahirkan Baby Ammar Jauhari tak sampai beberapa minit dalam labour room..rasa sekejapan sangat sampaikan tak sempat nak gantung kaki..nak keluar paddle n nak buang separuh katil..serious semuanya tak sempat..kata diorang memang rezeki saya dapat beranak dengan mudah (Alhamdulillah)..

Sesi menjahit pon bermula walaupun tak banyak sangat jahitnya pon..dan Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dan saya selamat pulang kat ward selepas 1jam berehat di labour room..

Malam tu saya just bermalam sendirian dengan baby sebab Husband tak larat nak teman..dia balik n tidur dengan Aqil..Medina tidur dengan Nanny Puchong..Alhamdulillah semuanya dapat menerima Cuma Medina je still tak faham sangat..walaupun dia taklah jeles..Cuma susah nak adapt lagi..huhuhu..





Day 8 - 3.6kg



Nanti saya update entry “Mudahnya bersalin versi saya” sekadar sedikit perkongsian..dan saya akan BW jugak nanti ye..terima kasih diatas semua ucapan dan doa..sayang korang ketat-ketat.. ;) 
Photobucket

11 comments:

Sheila Salim said...

assalamualaikum kak. alhamdullilah syukur. yeayy nanti share ye tips mudah bersalin. ada rezeki lagi, boleh sheila cuba juga. hihii.cute la baby boy ni! muahh sikit. selamat berpantang akak ;))

Mar Mansor said...

memang mudah aida bersalin..tahniah buat aida & suami atas kelahiran ammar jauhari

Suhaiza Shamsudin said...

Alhamdulillah ... kronology kelahiran ammar hampir sama dgn abid :)

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

alhamdulillah..dipermudahkan urusan bersalin..akak tiga2 anak pon tk pernh cukup 10cm dh meneran...tak reti menahan kekdahnya..nasib semua pon smpat tgu dokter smpai baru bby kuar,hahaahah

Suliana said...

Assalamualaikum baby..lama xblogwalking tau2 dah bsalin. Tahniah aida. Slmt bpntang.. Happy breastfeeding. :-)

norey said...

Tahniah Aida...selamat berpantang...

SSulieana said...

aduhhhhh mcm mana la nak melalui lg klau ditakdirkan mengandung lagi...ngeri pun ada kikiki...aduhai...syukur ye aida semuanya berjalan lancar

LYAfrina said...

comeynya...
alhamdulillah..aida dah selamat lahirkan baby y sgt comel..

Anonymous said...

Assalammualaikum kak..boleh tau berape total cost bersalin tu?

♥TheOnlyFarah♥ said...

Mudah betul aida bersalin..comey baby ammar..tahniah aida..=D

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Anon- total cost untuk bersalin normal 2days 1night tmasuk kos induce RM2250..harap membantu ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget