Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Sep 30, 2015

Dapat Hotel murah? Expedia.com , Agoda, & Trivago sangat membantu!

Assalammualaikum..

hari ni tetiba saya nak jadi cikgu..ni semua ikut pengalaman saya lah selama 2 minggu bergelumang mencari hotel pada kadar yang paling murah!

Entry ni bukan untuk kakitangan kerajaan tau!sebab Gov servant dah tentu tentu dapat harga yang termurah dek kerana 10% diskaun allocated for them!

So jom kita memulakan pembelajaran ..

1st step:
pastikan anda telah mengetahui tempat atau destinasi percutian yang ingin dikunjungi..pastikan juga tarikh telah tersemat dalam hati dan benak fikiran..

2nd step:
Bukak website Trivago lepas tu isi details..





Sebelum pilih hotel tgk rating dulu..kalau good or very good baru pilih kalau tak nyesal seumur hidup..hihihi..

3rd step:
Pergi booking site deal..

Kalau dia tunjuk Agoda, pergi Agoda..kalau Expedia..pergi expedia..

so terus deal kat sana n buat payment !settle..

Dinasihatkan sebelum buat booking make sure, sign up dulu dengan each booking site deal..untuk mengelakkan kesukaran dan kesusahan di masa akan datang...advantage kita sign up, selain bleh manage kita punya booking, kita juga akan memperoleh points yang diperuntukkan..

Which is saya pernah redeem point saya kat Agoda..dapat lah jugak RM83.00 then tolak hotel yang kita tempah, kan jadi murah..

Cuma Expedia je tak pernah lagi..sbb still baru n baru je sign up..

Lagi satu..

Sesapa yang ada credit card like Maybank ke CIMB ke Citibank..ada extra lagi diskaun normally they give 5% diskaun..

TAPI yang bestnya Expedia ni, dia bagi 10% diskaun buat pemegang kad Citibank!oh alangkah damainya hidup!hihihi..


Pengalaman saya yang lepas..:

Saya decide menginap di T+ hotel untuk last week..2nd night saya book melalui Agoda sebab hanya Agoda yang available lagi waktu tu..walaupun saya dah pun berada di Hotel tersebut (sebab 1st night sampai Kedah,FIL yang payung), saya tak book bilik over the counter sebab saya tau lagi mahal.. (mahal lah sikit)..ahahaha..

Kalau kat Agoda saya dapat harga RM109.00 dan kalau saya book over the counter jadi RM120.00..tgk different dia tak?hihihi..

Cuma 3rd night tu saya book over the counter sbb nak stay bilik yang sama.taknak tukar bilik..

4th night saya tukar hotel sbb saja nak amik angin lain..memula nak stay jugak hotel yg ada swimming pool..tapi di sebabkan beraya sakan sampai malam n dah malam tetiba nak masuk hotel mahal, memang membazirlah kan!saya ni otak account so a bit calculative tau!ahahah..

lepas tu saja nak merasa hotel lain.. saya pilih Leverage Business Hotel kat Kuala Kedah..murah memang murah gilaa..sbb king size bed RM93.00 je after incl hotel taxes and service charge..Murah kan?

so sy check in..tgk hotel rate kalau over the counter RM108.00 k..so nampak tak different dia kalau book online..

TAPI..jeng jeng jeng..nanti sy review pasal hotel dia pulak k..

and thats it!pengalaman mengujakan saya dengan those online booking site deal!

Ape ape pun check dekat TRIVAGO k!

Good Luck!


Photobucket

3 comments:

SSulieana said...

ye setuju aida...good info!

Fiqah Feeona said...

Good info..boleh la guna lepas ni..

dalila said...

kadang klu dh tolak diskaun utk gomen tu still agoda murah lg aida..kene tgk jgk..tp trivago ni best..sbb blh compare n pilih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget