Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Jun 28, 2011

Klinik Melayu Vs Klinik India+Klinik Cina

**No Racists tetapi hanya perkongsian pengalman…Jgn salah anggap ye..

Okla..berbalik kpd kisah Aqil demam hari tu…M&D hantar Aqil kt klinik Melayu walau klinik tersebut jauh berpuluh kilometer dan walau klinik lain ade dekat depan rumah je..hehehhe..

Alasan??

Bkn tak percaya dan bukan racists tapi setelah melalui berpuluh2 pengalaman jugak hantar dekat klinik cina n India tapi kepuasan yang diharapkan tak berapa nak capai la..
Bkn bererti mereka tidak bagus dan Dr Melayu bagus BUKAN,tapi kebanyakan Dr Melayu lebih mesra alam n tak lokek ilmu..eceh ceh ceh…Kebanyakan la..and itu ikut pengalaman kami semata..huuhu..

Selalu-selalu pg klinik cina,tak berapa nak mesra n serious je muka..kalo pg Dr India pulak cek cek n tulis tulis ckp sikit n amik ubat..tu je…kalo Dr Melayu pulak,duduk la kt dlm bilik Doc tu lama2 n beliau akn terangkan ape dan kenapa dgn pjg lebar..BEST!!

HIhihihi..

Awak2 pulak..prefer klinik yg mcmana??

***Kt Kinrara ni ade 5klinik India dan 2 Klinik Cina none Klinik Melayu..terpaksala menapak ke Tmn Equine utk refer to Malay Doctors…huhuhuhu..





Photobucket

Jun 25, 2011

Smlm jatuh tangga ..hari ni demam pulak...Aqil posing dlm demam..

Subuh tadi rasa badan Aqil sedikit panas even tiada tanda2 teruk after dia jatuh semalam..Act mcm biasa..Alhamdulillah..

Cuma Aqil demam tiba-tiba..Mungkin betul ckap Mama Nurin..Aqil terkejut..setakat pukul 10 tadi Aqil sgt tak larat n muntah susu..Mommy panik sikit..then paksa daddy utk bwk Aqil pg klinik..

Sekali tu nak keluar rumah terus daddy cakap Aqil nk pg Playground tak?nak!terus turun dari riba Mommy n menuju ke pintu tanpa rasa bersalah..huhuhuh..

Mausk kereta pon teruja sangat..macam happy gile n tak mcm org demam..picit suis sini sana..aik Aqil ni...MOmmy rasa badan Aqil dah tak panas pulak...Dah on the way tu daddy cam  kata tak pyh pg klinik la..kita beli thermometer (mommy hilangkan--mommy jugak...andaian daddy je mommy yg hilangkan) n beli ubt ikut bon**t..

Then teru singgah Giant Bdr Kinrara sekali dengan nak beli brg dapur yg sudah kehabisan semuanyaaa...Sambil beli brg2 tu...sedikit pening la jugak sebab terlalu ramai org yg offer tester brg mereka sampai buatkan kita yg rushing ni jadi lambat sgt..baik susu,maggie semua la..susu pun sampai dua tiga jenis suruh test!Cheh!!

After dah amik suma brg..Mommy Ter lalu la kt tempat Johnson (dia buat cam tmpt Offer brg diorg..) sekali tu kan ade photography utk children tp dgn syarat kenabeli brg Johnson up to RM20.00...ohh kacang jeee..Aqil pon mmg pakai brg Johnson pn kan..ape salahnya kita menyeluk pekasam..

Memula daddy sgt tak sporting tau..Menciiikkkk....dia kata Aqil demam..tak larat la semua la tau..mmg pn la tapi bila mommy tanya Aqil naktangkap gambar tak?Aqil jawab nak!..daddy kata ala Aqil semua cakap nak..Pastu kan daddy pon tanya la Aqil nak mkn basikal tak?dia membebel..tak pula cakap nak..hahahha..nampak sangat Aqil faham ape mommy n daddy ckp..hehehhe..

Then Mommy pon beli la set Mandian milk bath n lotion milk bath Total after less 20% RM32.00..okla tu kan..tak payah beli lagi dah pasni sampai 6bulan..amboihh lamanya...ahahhahah..ayat pancing daddy..

Maka dengan ini terhasilla gambar ini..Pose dlm demam..Saksikanlah..




Spect free beli susu n pampers..Mashimaro Spectacles...













***Aci tak Aqil posing dalam tak mandi juge ni..Ala demam,mana bleh mandi..hihihi...(mommy je tak sampai hati tgk Aqil mandi dlm kesejukan..ecehcehceh....
Photobucket

Jun 24, 2011

7:20 pg-Aqil terguling-guling jatuh tangga..

Entry Ke Sepang tak dapat di karang lagi..haiyohh..lembap betul la saya ni kan..hurmm..Actually nk upload gambar tapi tak dapat transfer lg sbb kena install software camera hp..huhuhu…nanti la k..

Sebenarnya nk cerita kejadian pagi tadi…hurmm Aqil bgn sekitar pukul 5.30pg..tak selesa..bila saya rasa pampers dia,ooohh sudah basah lencun..mungkin dia terlalu banyak minum air kut..(mlm tadi dah muntah air milo Mcd sebab br lepas telan ubt cacing..)

After saya tukar pampers dia…weall pon cube utk tido kembali walaupun saya harus bangun pada pukul 6pg… ½ jam berharga harus dimanfaatkan..hihihi….tido2 aym kejap..saya pon pg basuh kain…buat susu Aqil n teman Aqil minum susu,6.30 sembahyang Subuh..Aqil masih tak dapat tido dengan lena lagi…Saya pon harus bersiap utk mandi n after mandi..saya tgk Aqil tak tido juge..dia sudah mula membebel..

Bila teringatkan kain saya tak letak Downy ketika basuhan terakhir,saya pon bergegas turun ke mesin basuh..Sebelum tu saya pesan..Aqil jgn ikut k,Mommy turun kejap je..Saya turun n mahu meletakkan Downy,kedengaran Aqil sudah bukak pintu bilik n panggil Mommy…

Sedikit gambaran mengenai tangga dirumah saya …RUmah saya ni asalnya satu tingkat..TETAPI telah diubahsuai menjadi dua tingkat dan harus struktur rumah dan tangga tidak mengikut standard yang ditetapkan dan lagi tangga tersebut sangat curam tetapi hanya mempunyai 14 ank tangga sahaja..KEDUDUKAN TANGGA…bila saya bukak pintu bilik,terus tangga..begitu juga Aqil..bila buka pintu bilik terus tangga yg curam tersebut…

SELALU-selalu..Aqil gayat utk turun n akn turun sekalipun dengan penuh berhati-hati..TETAPI kejadian tadi…Buat jantung saya berhenti seketika bila saya ingin membuka botol  Downy,TIBA_TIBA  saya dengar Aqil menjerit dengan diikuti bunyi gedebuk gedebak JATUH..Ya ALLAH..saya pon menjerit sekali…….AAAAqqqiiiillllllll…Semua isi rumah yg tgh sedap tido,terkejut dengar Jeritan saya dan lolongan Aqil dan DADDY pon bangun sekali..

OK..Daddy blamed Mommy because of Aqil jatuh tangga..because the day before daddy dah warned jgn bg Aqil naik n turun tangga sorang sbb tangga ni bahaya..See..Kata2 daddy sekali lagi masin…hari ni Aqil jatuh…

Angkat Aqil tgk dia nangis sedih..Sorry sayang mommy forgot that the lamp not switched on n Mommy forgot that Aqil still mamai…Check smua badan n kepala takde luka…tp risau inner side..afraid got inner injuries..hopefully takde pape ye sayang since Aqil tak muntah n pengsan,InsyaALLAH semuanya akn ok..Cume benjol di dahi..huhuhu…

After tuam kepala Aqil seems like Aqil sgt mengantuk!terus tido kt katil n daddy peluk Aqil,terus dia tido dengan nyenyaknya..Semoga segalanya akn baik2 saja…Pray for him ya Mommiesss!!

His sleepy face tunggu org basuh kereta Mommy..


-Tombol pintu sya dah loose n daddy tak betulkan lagi that’s y Aqil bleh bukak pintu n turun tangga..

-tangga tersebut tangga batu n quite 75° tegaknya..mmg sgt⁸ bahaya..

-Mommy tak careful sgt tgk Aqil

 -selalunya lampu tangga sentiasa bukak suddenly tadi tak bukak pon..

-mungkin aqil jatuh dari ank tangga kedua/ketiga sampai ank tangga ke 8

-kerana Aqil jatuh maka botol downy yg mommy intend to letak tercampak sekali ke dlm mesin n terbasuh sekali dengan kain..haih!nasibla  kan..nasib baik mesin basuh tak rosak.

*Bila terhantuk baru nak tergadah kan...haihla..Mommy Aqil ni...











Photobucket

Jun 22, 2011

SAturday Yg F.e.N.a.Tttttt....Hehe...

Untuk pengetahuan semua,rumah saya kini mempunyai majnjang n family,huby side…almost 1week mereka dirumah saya…heee…meriah sikit rumah saya tu kan kalo tak balik2 muka sama je ade kt rumah..hihihi..

Cume..sedikit serba salah bila saya kerja dan mereka berada dirumah…minggu lepas saya tak kisah sangat sebab lauk-pauk mmg banyak saya beli last weekend…n maknjang boleh masak ape pun..but this week,saya tak sempat beli lauk then saya risau sangat depa nk mkn ape..Hopefully Maknjang dapat cari sardine n ikan masin ke buat lauk..heheheh..

Sabtu lepas adalah hari yang paling Fenattt buat saya…lepas subuh,saya tak tido n trus meng laundry kain baju yang sgt bnyk..lepas tu kemas satu rumah (bhgn bawah jeee…)lap2 ape yang patut ,ketuk kapet,sapu n mop lantai..Penatttt..abis semua dlm pukul 10..semua tetamu yg ade dirumah saya dah bangun..bergegas pulak saya sediakan sarapan..goreng cucur,goring mee hoon goring nugget buat budak botak kesayangan…siap semua dlm pukul 10.30 semua dah boleh mkn..burrppp…Alhamdulillah..
11.30 ke dapur semula siap2 tuk mkn tgahri pulak..tetiba after saya dah siapkan bahan nak masak Kangkung Belacan,Aqil merengek minta didodoikan..nak bum la tu…huhuhu..then saya pon tertido sekali…FENATTT ya AMATT!!hihihi…then tinggalla maknjang masak lauk pindang kedah n goring iKan..(teruk kan saya..buli maknjang pulak..)

Tetiba dlm pukul 1 tu pintu bilik saya diketuk..(chewahh ayatttt..tak menahan..)Ank maknjang Shamila cakap KAk Not,abg wi,makcik ,abah,abg jan,pakteh..semua ada kt bawah..Haaaa??yeekee..Bila saya Tanya dah lama ke sampai..depa kata dah lama dah..hohoho..sori la ye..bleh terlena pulak..hiihi..
Buat air…sekali tu kak not kata teringin nk mkn kt rumah saya..dan saya pon ape lagi..kelam kabuttt ok!!goreng kangkung,goreng telur dadar,buat sambal belacan buat air ..semua la..memang tak menang tangan!!nasib baik shamila tolong n maknjang pon tolong jugak..

Siap jugak akhirnya n mereka pon mkn dgn kenyangnya..(dan saya brharap mereka puas hati walaupun lauk tak berapa nak mengancam..)DLm pukul 3.30 tu mereka pon beredar ke Nilai,,(visit new shop abg wi)…hooo..clear..saya pon amik ruang tuk bernafas jap..Feed Aqil dgn nsi ikan goring n angkat akin lipat terus…dah pukul 6 rehat jap…lepas sembahyang,mandi n mandikan Aqil saya pon rilek kt bwh..sekali tu kan baru nk kunyah kerepek dpn TV,Depa pon balik dari Nilai..

Hahahahah…mmg depa tak bagi can langsung ok nk rilek…hihihi..saya pon kembali kelam kabut kt dapur..buat minum petang pulak..goreng cucur lemak manis n hidang kerepek pedas yg yummy!!dah lepak2 sampai maghrib n almost pukul 8 semua beredar after decide nk dinner kt mana (secara beramai2)
Dinner @Po’Sen

Makanan kt sini quite sedap2 jugak n family saya pon selalu celebrate semua celebrations kt sini..tempat dia cantik sbb beratapkan daun rumbia n atas papan je semua…hihihi..

After dinner around 11mlm terus shoot ke rumah makcik tu celebrate Father’s day…Happy Father’s Day to Paknjang+Daddy Aqil+Abah abg n ABah saya n semua yg bergelar bapa …

Itu sahaja cerita penat saya..hihihi..Esoknya..saya Ke sepang!!Buat ape?bersama siapa??nantikan entry seterusnya ye..

***Puasa oh puasa..hari ni terasa seperti terlalu lambat Berlalu….
****Nk upload gambar ntah bile2....aiyooooo....


Photobucket

Jun 17, 2011

Gian nak update blog-Mcm2 perancangan

Ye..perasaan gian sudah mula dirasai..hihii..
Biasala..bila dah lama sangat tak update,mulala rasa nak update dan update dan lagi..ihihihi...

Sebenarnya banyak benda nak cerita,tapi..banyak yang dah tak ingat..hihihi..sudahnya jadila yang bercampur aduk pny cerita...huhuu..Arghh layankan aje ye..

Tentang mengandung dan keguguran..
Sepatutnya tahun ni mak saya bakal menimang dua cucu sekali gus..yakni 1st kakak kedua saya yang dah pn selamat melahirkan baby last week ..
dan Along saya pula bakal melahirkan baby yang dinanti selepas 5tahun pada bulan 12 nii...Malangnya tidak kesampaian bila along saya keguguran pada tarikh angah saya selamat melahirkan anaknya 6/6/11...hurmm sedih sangat rasanya sebab kami pn memang menantikan anak dari along saya selepas yang pertama..tapi rasanya bukan rezeki lagi..Redha dan pasrah..

Rahim along saya mmg tak kuat sangat rasanya sebab dulu waktu 1st pregnancy pn dia dah pernah gugur n after 3months baru lekat Asyraff n again dis time gugur lagi...hurmm pasrah dan kena lebih berjaga-jaga lagi lepas ni..

Dan sekarang orang sudah mula bertanya-tanya bila turn saya pula??selepas Aqil sudah pn ingin menginjak ke umur 2tahun..huhhuhu...agak2 bila ye??hhihihi..Soalan panassss...kikikik..
Sebenarnya saya pn sudah merasakan inilah masa yang paling sesuai untuk saya mengandung lagi plus kalo saya mengandung sekarang pn baby akn lahir sekitar bln 3..(kalau la saya mengndung sekarang) same month dgn daddy n arwah MIL..tapi tu semua kerja Tuhan saya hanya berserah dan berusaha..hihhih..

Tapi dalam masa yang sama saya banyak juga takutnya..takut tak bersedia untuk melahirkan ank dan takut persiapan tidak mampu disediakan secara zahir..hohoho..banyak benda nak kena fikir..plus saya dah serik nak deliver kt hosp kerajaan..(bkn nk ckp hosp private bagus BUKAN ...tapi pada saya,saya nak cari hospital yg mempunyai track record yg bagus so that pengalaman ngeri waktu melahirkan Aqil tidak akn terjadi...InsyaALLAH..tapi itu semua kerja ALLAH..ALLAH saja yang menentukan segalanya..)

Semoga by the time saya preggy n nk deliver nanti saya mempunyai kemampuan yang 'lebih' supaya segalanya mampu disediakan tanpa was-was..chewahhhh..hihihi...

**oohhhh..feeling nk kembali preggy kian terasa..Semoga ALLAH memakbulkan doa saya..AMin...

AGM mode dan saya merdeka seketika...hhihihi..

Sekarang ni opis saya sunyi sepi sebab diorang semua yg permanent staff pg AGM kt Bkt Jalil Golf Resort..
Saya??
BUat ape lagi..inila kesempatan yang dinanti kan untuk jln2 ke blog kwn2 saya...yeahh!!!
(aksi nas ahmad dlm Mentor!hihihi)..
So kwn2 nantikan terjahan saya k...
Tak sabar nak tau update cerita dari kawan2 blogger saya..
Rindu bangat sehhhh...hihihihi..
Lets start blog walk...

Jun 16, 2011

saya kembali dengan cerita pelbagai...

rindu..tak reti nak cakap nak express my feeling..seriyes rindu gilerrr dgn ini arena..lama sudah saya tinggalkan..tapi apakan daya kerana tuntutan kerjaya dan family maka blog ini terpaksa ditinggalkan..

*ayat sedih kan..

Okla let us cut the story short..

Anak buah baru..
Alhamdulillah kakak saya yang kedua selamat melahirkan anak lelaki pada tanggal 6 june 2011 (EDD 7/6)...dia adalah adik beradik saya yang melahirkan baby dengan cepat n pantas n plg obey dlm pantang pn dia la..hihihi..saya overdue 8hari along saya overdue 10 hari.. tpi takpe kami insan terpilih..cheweaahhhh..

Baby tersebut telah dinamakan sebagai Muhammad Aakif..wahh best kan nama tu tp quite dekat dgn Aqil n nnti confirm ter confuse..

Aakif ni ade kuning sikit waktu br2 lahir n again a bit differ with our babies n nk jaga pn agak tak reti jugak sbb mak saya takde XP dlm bab kuning ni tapi sekarang shud b ok la kot since tak admit kt mana2 hosp pn after saya visit last weeknd..(dis weekend nk visit lagi sebab dia sangat comel n saya rindu dgn bau baby..)hihihi....

Now..kakak saya masih berpantang di Kajang rumah mak saya n sesiapa nak visit dia sila la ke rumah mak saya ye...hihihihi..

n now jugak we have Asyraff, Aqil n Aakif...more A's coming soon!!!(tgh dlm mode nk preggy kembali..chewahh)

Cerita Aqil...

Yup..Aqil semakin membesar n almost reach 23months old dis month...Oh how time flies kan...saya rasa semakin senang nak menjaga Aqil now n kalo takde assistant pn sy bleh handle sebab dia sangat mendengar cakap n dah bersifat ke abang-abang an sikit..Walaupun he keep on mentioned himself as 'adik'..but semalam uncle Kojek dah kembali membetul kan bahasa dia dengan cakap..ni sapa?(tunjuk Aqil) aqil jawab Adik...Bukan..Abang..n dia pn sebut Abang...hihihi..comel je rasa..

*sorry terangkat bakul masuk sendiri pulak..

Alhamdulillah Aqil semakin banyak berkata-kata walaupun kita akn lebih kepada tidak faham dari faham tapi to me he just reached his positive range which in his development cycle got some improvement...Alhamdulillah..semalam pn time azan orang suruh sembahyang dia sibuk memebebel ape ntah n act suruh MOmmy pg sembahyang sambil tolak2 mommy...hisyyy Abang Aqil ni...

Kalo time tido pon MOmmy yang akan tido dulu but Aqil still bersengkang mata browse his old videos as pe lelap mata..bila mommy tersedar tgk Aqil dah tido n d videos still on...hohohoho..Aqil ooo Aqil...how mommy missed u so much now..

Tak Update blog kenapa??
Dulu sebelum kerja kt Company sekrang saya selalu update blog dekat opis sebab time tu tgh takde kerja selalu..but now..sentiasa ade kerja n plus saya sekarang still in mode of learning..a lots of things i need to master so that i will be a compettent person in job..so atas sebab itula lama sungguh saya tak update blog..
BUKAN saya taknak update kat rumah..tapi saya selalu rasa penat n letih n pada saya bila balik rumah,saya masak n selebihnya saya banyak merehatkan diri n infact saya dah masuk tido kul 10mlm..how fast kan..saya rasa mcm nak ambik supplement je so that saya akn dapat tenaga dengan banyak nya..

Weekend...weekend saya full sangat2..selain buat kerja rumah yang akn menuntut masa yang banyak saya juga harus tunaikan tanggungjawab sebagai anak dengan balik ke rumah mak setiap minggu (kalau boleh)..kalau tak balik rumah mak pun saya akan commit dgn huby plak..paksa huby jln2..abiskan masa bersama..(paksa ok!!hihih)...

Itulah saya..........So honestly mmg saya rindu sangat..tapi sbar ye..after saya dah imuned dgn semua ni,saya akn back on track again..love u alls bloggers....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget