Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Nov 11, 2016

2nd Nov - Mix Story - EndYear Exam Result (Aqil Jauhari) - Last Day at Tricor

Assalammualaikum..

Alhamdulillah..masih mampu menaip selain sibuk mengemas untuk meninggalkan Ofis ini dengan segera..

Sebenarnya saya dah hantar Resign Letter a month a go..tapi as usual, Boss saya taknak accept..memula nak bagi loan kekonon saya ada financial problem kata dia..saya tolak..dia nak counter offer rendah dari gaji kat tpt baru..saya tolak..pastu last week offer sama gaji denagn tpt baru..saya tolak jugak..saya dah takde hati..

Saya nak beralih angin..saya nak berhijrah..semoga hijrah saya ini akan membawa kebaikan..InshaaALLAH..so tengah tunggu gaji ni..dapat gaji, saya berhenti lah..lagipun husband saya berkeras untuk saya berhijrah..biar ambil pengalaman kat tpt lain pulak..semoga diberkati oleh Allah jua..Amin!
 Doakan saya ye..

***(Draft on 2nd november)

Sekarang saya di company baru..agak semuanya baru..rutin berubah..keluar rumah awal dari biasa..lalu jalan ber tol..masuk kerja stgh jam lebih awal..rehat pukul 12..ada makanan provided during lunch..bercampur dengan pekerja kilang yang mostly India,Myanmar,Melayu n China also Bangla.. Alhamdulillah..seems ok..cuma kena kerja lebih masa tu yang buat saya serba salah dengan anak anak..tapi sekarang saya memang tiada choice..lagipun gaji yang saya terima terpaksa membuatkan saya berkorban..semoga anak anak faham dan mengerti..Amin!

Cerita kedua~
Alhamdulillah..Alhamdulillah.. 

Saya bersyukur sangat..disebalik ujian ujian yang Allah berikan pada saya tapi Allah tetap mengurniakan nikmat yang saya tidak duga..Allah amat sayang pada hambaNYa..Alhamdulillah..Terima kasih ya ALLAH..aku amat berterima kasih!!

Last week Full result Aqil Jauhari dah keluar..Exam hujung tahun..



Alhamdulillah..keputusan yang cemerlang Berjaya dia capai..saya sangat bersyukur..

Sebenarnya ini lah target kami bersama..iaitu ingin jadi no 1 dalam kelas. Dan usaha juga kami iringi..herdikan juga saya selit selit sikit bagi mengingatkan dia sebab Aqil ni kan..satu je..dia saangat focus dalam berbuat sesuatu..

So ada pros and cons juga!

Kalau dia tengah tgk TV ,memang liat nyaa lah nak alih perhatian dia..dan mula lah malas dan taknak buat ape ape selain tgk tv..Begitu juga dengan study..kalau dia dah start study jangan kacau dia..dan tak boleh keluar jugak time dia tgh study sbb dia nak finish it within his target and period..

So pilih la nak ikut cakap sapa..saya selalu tekankan kat dia..Aqil anak..so Aqil kena dan wajib ikut cakap Mommy & Daddy..wajib patuh selagi tak memudaratkan dan menyesatkan..InshaaALLAH semoga dia berlapang dada bila dengar rasukan dan jeritan Mommy yang maha kuat!!

Sampaikan jiran belakang rumah saya cakap..Aida tu kalau marah anak jerit kuat gila!!hahahahaa..bersabarlah anak anak ye..Mommy memang garang hamatt tapi untuk kebaikan dan keberlangsungan anak anak di masa depan..

Sebenarnya nak cerita sikitla..saya ni sebenarnya ada penyakit garang secara keturunan..saya mewarisi kegarangan mak saya..mak saya dulu garang gilaaa!!

  1. Kalau maghrib jangan bukak TV..kalau bukak jugak memang siaplah kena cubit ke pukul ke..
  2. Time Exam pulak..mak saya dulu keja Telekom..so ada shift..kalau dia pergi kerja dia akan cabut arial TV..pastu cabut connector tu supaya kitorang takkan boleh tgk tv..dahsyat kan!sepanjang minggu tu kalau ada exam, haaa harapanla nak tgk tv
  3. Pastu kalau pinggan mangkuk tak berbasuh..tinggal berhari hari periuk nasi ke kan, memang siap kena jerit kena herdik sbb pinggan mangkuk tak basuh..yela jugak anak semua perempuan..kalau tak boleh harap nak jadi ape?anak dara pemalas??


Sampaikan saya pernah terdetik dalam hati berkali kali mak aku ni mak tiri ke?serious..time tu memang down sangat..Abah kitorang lebih kepada diam tapi kalau dia pulak marah memang lagi dahsyat!

Huhuhuhu..itulah kitorang..penuh dengan didikan amarah..tapi Alhamdulillah direction kami betul!Kami penuh dengan adab dan rasa kasihan..

So itulah yang saya cuba terapkan anak anak..

Walaupun saya ni garang tak ingat..tapi diorang lebih rapat dan lebih mereka perlukan berbanding daddy diorang..SEMUA anak anak saya..kalau saya nak tido lambat sikit ke kan, memang diorang takkan masuk bilik and tido dengan saya kat hall ke memana la...huhuhu..Maybe sifat daddy yang kurang kasih sayang lebih cenderungkan dia ke arah sendirian..mungkin salah didikan..hohoho..

Dan Aqil..Tahniah Tahniah..semoga dapat teruskan kecemerlangan bak kata guru kelas..Semoga Aqil terus berjaya dunia dan akhirat!mommy akan selalu doakan anak anak mommy..Love you to the moon and back!!

***Sebenarnya..Tak janji pape pun dengan dia kalau dia dapat No 1..tapi dek kerana nak bagi dia gembira and ada something to reward him..mommy and daddy decide nak bagi Classic lago which has 1000++ pieces..He cant wait to receive his Lego..



5 comments:

Suhaiza Shamsudin said...

Tahniah abg akil

SSulieana said...

semoga success di tempat baru aida...aqil mmg anak yg bijak...aunty doakan semoga aqil terus konsisten tau2...aunty bangga dgn aqil...tahniah juga dkt mommy and daddy

Adam said...

walau pun panjang tulisan ni,
saya baca hingga habis.
harap2 jangan tukar kerja lagi.

http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

Anonymous said...

Kenapa simpan blog yg tak aktif?
Banyak pulak tu.
Saja tanya,

LYAfrina said...

Lya doaakn moga p'hijrahan ini akan mbawa lbh kebaikan buat aida.. in shaa allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget