Background

Jom Follow!!I'll Follow u Too!!!

Tabung Aqil's Junior

Sep 30, 2015

Dapat Hotel murah? Expedia.com , Agoda, & Trivago sangat membantu!

Assalammualaikum..

hari ni tetiba saya nak jadi cikgu..ni semua ikut pengalaman saya lah selama 2 minggu bergelumang mencari hotel pada kadar yang paling murah!

Entry ni bukan untuk kakitangan kerajaan tau!sebab Gov servant dah tentu tentu dapat harga yang termurah dek kerana 10% diskaun allocated for them!

So jom kita memulakan pembelajaran ..

1st step:
pastikan anda telah mengetahui tempat atau destinasi percutian yang ingin dikunjungi..pastikan juga tarikh telah tersemat dalam hati dan benak fikiran..

2nd step:
Bukak website Trivago lepas tu isi details..





Sebelum pilih hotel tgk rating dulu..kalau good or very good baru pilih kalau tak nyesal seumur hidup..hihihi..

3rd step:
Pergi booking site deal..

Kalau dia tunjuk Agoda, pergi Agoda..kalau Expedia..pergi expedia..

so terus deal kat sana n buat payment !settle..

Dinasihatkan sebelum buat booking make sure, sign up dulu dengan each booking site deal..untuk mengelakkan kesukaran dan kesusahan di masa akan datang...advantage kita sign up, selain bleh manage kita punya booking, kita juga akan memperoleh points yang diperuntukkan..

Which is saya pernah redeem point saya kat Agoda..dapat lah jugak RM83.00 then tolak hotel yang kita tempah, kan jadi murah..

Cuma Expedia je tak pernah lagi..sbb still baru n baru je sign up..

Lagi satu..

Sesapa yang ada credit card like Maybank ke CIMB ke Citibank..ada extra lagi diskaun normally they give 5% diskaun..

TAPI yang bestnya Expedia ni, dia bagi 10% diskaun buat pemegang kad Citibank!oh alangkah damainya hidup!hihihi..


Pengalaman saya yang lepas..:

Saya decide menginap di T+ hotel untuk last week..2nd night saya book melalui Agoda sebab hanya Agoda yang available lagi waktu tu..walaupun saya dah pun berada di Hotel tersebut (sebab 1st night sampai Kedah,FIL yang payung), saya tak book bilik over the counter sebab saya tau lagi mahal.. (mahal lah sikit)..ahahaha..

Kalau kat Agoda saya dapat harga RM109.00 dan kalau saya book over the counter jadi RM120.00..tgk different dia tak?hihihi..

Cuma 3rd night tu saya book over the counter sbb nak stay bilik yang sama.taknak tukar bilik..

4th night saya tukar hotel sbb saja nak amik angin lain..memula nak stay jugak hotel yg ada swimming pool..tapi di sebabkan beraya sakan sampai malam n dah malam tetiba nak masuk hotel mahal, memang membazirlah kan!saya ni otak account so a bit calculative tau!ahahah..

lepas tu saja nak merasa hotel lain.. saya pilih Leverage Business Hotel kat Kuala Kedah..murah memang murah gilaa..sbb king size bed RM93.00 je after incl hotel taxes and service charge..Murah kan?

so sy check in..tgk hotel rate kalau over the counter RM108.00 k..so nampak tak different dia kalau book online..

TAPI..jeng jeng jeng..nanti sy review pasal hotel dia pulak k..

and thats it!pengalaman mengujakan saya dengan those online booking site deal!

Ape ape pun check dekat TRIVAGO k!

Good Luck!


Photobucket

Sep 29, 2015

Seminggu di Kedah- Mak Lang hubs Meninggal-Singgah Danok Thailand!

Mak aii mak panjang nya tajuk!

Holla..back from cuti cuti seminggu dan semalam memang sangat lemau nak masuk kerja!

huhuhuhu..susahnya rasa nak dapatkan momentum balik..

Mood rajin menjelmalah dikau!

Sebenarnya tahun ni memang nak sambut raya haji di Kedah.. (last minit planning)..

So seminggu sebelum balik tu saya gigihlah jugak mencari hotel yang sesuai untuk kami tidur 3h2m..

Bukan taknak menumpang rumah sesiapa tau..cuma taknak menyusahkan sementelah kelaurga kami sudah membesar..

Memuala cam nak tidur semalam di Hotel yang best sikit sbb dapat anak2 mandi swimming pool..lepas tu hubs dah agree tetiba dia cancel plk sebab malas nak berangkut sana sini then nak stay satu hotel je which is yang terdekat dengan kampung..huhuhu..mana ada hotel best kat kampung yang ada hotel bajet je..so takpelah..next time je lah bawak anak mandi manda..

elok sy dah membayar di expedia.com utk hotel yg tersebut pada tarikh raya pertama dan kedua tetiba POP! wasap masuk dalam group keluarga Kedah..

Mak lang tenat!

Tiba-tiba?

kami semua terpinga..sakit ape..memang semua tau mak lang kerap keluar masuk hops sbb sakit macam-macam n selalu tak serious..tetiba anak ma lang kata, tenat n tgh prepare nak cuba CPR

so cousin hubs yang doctor tu menyeru sesapa yang ada di Kedah cecepat ke hosp since dah guna CPR..

lepas tu hubs pn wasap saya..b stand by je..takut kita kena balik Kedah malam ni jugak.. (Isnin, 21/9/15)

Tepat pukul 7 malam..Mak lang Hubs pun pergi jua dengan ditemani anak anak dan suami..

Innalillahwainnalillahhirojiun..

Caused: Severe Pneumonia

sedih memang sedih sangat..dan saya tiba tiba blur gila!yelah kan sbb nak kena pack everything for 5nights stay at Kedah.. (kami lajak cuti sampai raya)..so bayangkan jelah..memang terlampau banyknya baju..dan saya main sumbat dan hangkut je..rasa macam nak bawak satu rumah..dengan baju bajan ada yang tak basuh lagi..haih..saya angkut je mana-mana yang tak basuh n dengan harapan basuh kat sana..(macam lah sempat sangat kan?)

So nak taknak kena pack jugak!by hook or by crook!

Dengan hubs lambat balik kerja..lepas tu discuss dengan FIL nak balik naik ape n konvoi semua..

TIBA-TIBA..dah nak bertolak..kereta saya tetiba rosak n tersengguk!

Aduyaii..dalam keadaan cam nilah tetiba keta nak buat hal sebab keta ni TAK PERNAH buat onar..seriously!after 5 years baru nak buat perangai..takpelah sayang..mommy still loves you..

So tukar plan..FIL n family naik kereta company FIL  n saya n family naik keta MIL..terpaksa kan!huhuhu..

Pukul 11 malam kami pun bergerak balik ke Kedah..Alhamdulillah perjalanan berjalan lancar dan anak-anak pun tidur je sepanjang perjalanan..

Pukul 4 pagi kami sampai Kota Sarang Semut dengan diiringi hujan lebat..decide tak pergi terus rumah maklang sbb anak anak tidur n hujan yang lebat, terus check in Hotel terdekat.. T+ Hotel!

Alhamdulillah dapat family room cukup untuk menempatkan kami 7 beranak n 2kids n 1 infant..tidur sekejap untuk mendapatkan rehat apatah lagi hubs drive sorang from Kl to Kedah after balik kerja..memang exhausted!

Seawal pukul 8 pagi, pergi menziarah..dan mak lang selamat dikebumikan pada pukul 1 tghari selepas tahlil dibuat di Masjid dan di kubur..

Lepas tu baru kami pergi mencari makanan..Lapar memang lapar tapi sebagai menghormati kita harus consider everything..

Kami ke Pendang untuk menikmati ikan bakar yang tersedap.. (nanti saya review k)

Dan terus kami ke Danok Thailand with cousin hubs yang lain ..

Tujuan asal hanya untuk melihat kawasan di sana..sesampai pulak terus bertukar..terus menjadi agenda shopping pulak..haih..

Kami sampai di Danok tepat pukul 5.15pm..sebenarnya Danok ni hanya sempadan Kedah Thailand sahaja..atas sikit je dari Bukit Kayu Hitam..disebabkan tidak plan, kami hanya masuk Danok tanpa ape ape dokumen ..hihi..(cousin hubs-orang besar sikit)..kikiki..

So terus bershopping buat mak-mak orang yang gila shopping..saya bukan!ahahah..cousin hubs ni semua dah sebaya dengan mak mak saya je..hihihi..

jom layan gambar sana sat..


Cousin hubs n MIL saya..





Shopping cosmetic kat sini..

saya beli krim putihkan tut!

shower gel Cathy Choo wangi amatt..


Geng lelaki..


Mil borong Thermos n periuk2..


Pekan Danok..


Us







Lipstick crayon RM4 kat sini..








Sampai jugak kami di sini..









Tgklah depa shopping..


Banyak kedai dah nak tutup time ni sebab diiorang balik raya haji..

Nak kata murah sangat kat Danok ni tak delah jugak..sbb diorang selalu claim currency jatuh so tak bleh bagi murah dah..

Kekadang sakit hati dengar,,lepas tu diorang ni cam berlagak skit..nak beli beli, kalau taknak beli sudah!

camtu lah tau..sakit hati kan..

Saya just beli Toto je kat sana RM46.00 cotton depan belakang..oklah jugak..

Cuma satu je murah amattt..

Susu Formula!!

kat sana kalau susu macam enfagrow, S26 friso gold ke memang murah..

Ammar minum susu S26- selalu saya beli kat sini 1.2kg RM80.50..kat sana RM62.40 je tau!tengok betapa murah nya kan..so saya borong 4 kotak!tahanlah kot sebulan..

nak borong bebanyak pun tak bleh sebab tak muat bonet!

huhuhu..

so nanti kita sambung citer2 lain lagi k..banyak ni nak cerita!hihihi


Photobucket

Sep 15, 2015

Throwback -Birthday Aqil - Triple Celebration

Assalammualaikum..

Dah lepas 3 minggu baru kelam kabut nak update..ape daa..ahahah..

Actually ada lah sikit kisah sedih disebalik Aqil's Birthday celebration ni..kisahnya biarlah saya simpan dalam dalam sebab dah settle pun!

heheee..

So back to a reality..Birthdate itself kitorang just have a small birthday shout out n makan kek and thats it..

Sebab?sebab seisi rumah still tak sihat lagi and badan pun rasa macam ditiup angin je tau..akibat demam, batuk selesema dan sewaktu dengannya..

Hanya Birthday boy je tak sakit langsung!Alhamdulillah..

So Mommy just tempah kek kat sorang kakak tu yang pasti sedap gila kek nya dan Murah nak mati!ahahahah..memang kakak tu buat kek ikhlas betul!cuma sayang nya dia tak pandai sangat buat kek bombastic n berbentuk itu ini..sayanggg..

so sesapa area Puchong/Putrajaya/Cyberjaya boleh order kek kat Kakak Muhaiyom Hassan ni k!

Then dah petang on 29/8/2015 baru lah kitorang pg rumah nanny puchong, n makan kek kat sana..























Happy sangat kekdahnya muka Aqil tuu..

So Hari Isnin plk celebrate kat rumah mak n abah saya..sekali sambut birthday mak and along saya (4/8 & 28/8)..Lepas tu kebetulan 30/8/15 Anniversary mak n abah saya yang ke 35..semoga mereka bahagia selamanya dan dikurniakan syurga tanpa hisab...Amin..

So mak saya adalah buat makan makan sikit..Alhamdulillah..








Kek Aqil yang dah hampir licin sebab sedap sangat n brownies tupun saya tempah kat kakak tu tau..feedback nya pn sangat best..sebab sedap n tak pahit..hihii





August Babies..Actually Aqil sangat semangat nak celebrate birthday dia kat kajang sebab dia kata ramai orang n dapat hadiah..hihih..







us with kek mak saya..pulut kuning dengan deco nya sendiri..mak saya pun semangat celebrate anniversary dia..hihihi


 ***kek kit kat Aqil tu berapa? RM85.00 sahaja tau!murah kan?

***Brownies tu pulak berapa? RM48.00 je jugak tau!murah sangatt kan?hihihih

Daaa

Photobucket

Sep 11, 2015

Holiday Please Come to Mommy~

Tahun ni adalah tahun paling sepi dari bercuti cuti an..tula..tahun lepas galak sangat bercuti, tahun ni nan hado..huhuu..

Bulan ni dah September..so rasanya hanya pernah ke Johor sahaja waktu saya n family ber holidayan..yang lain lain memang takde..

Oh ada!waktu saya habis pantang hari tu..kitorang ada ber short gateway ke Gold Coast Morib ..1st holiday for Ammar also!hihihi..adalah jugak..

Dan mungkin banyak epsiod sakit kot pada tahun ni, tu yang dapat cuti panjang pun tak kemana..

Takpelah..sakit tu penghapus dosa tau.. Alhamdulillah..

So kita lupakan episod cuti ke Bandung yang tak jadi tu..dan tahun ni saya plan, saya tetap nak bercuti jugak!tak kira!ahahahah..

Sekarang tengah survey..saya nak pergi mana..

Saya rasa mungkin dalam Malaysia je kot..sebab lebih aman dan husband pun lebih confident..husband saya tu tak confident kalau pergi oversea just kami 5 beranak je..takut duit tak cukup tetiba kat sana..camana nak balik plk kan..tak ke haruu..ahahahah

So options yang ada..

Cherating.. Teringin nak stay 3h2m melayan anak mandi pool and mandi pantai saje..seriously saya perlukan ketenangan macam tu..huhuh..

Pangkor sama jugak..teringin nak duduk hotel tanpa keluar, dan habiskan masa sebaiknya dalam resort saja..

Legoland - Aqil yang craving sangat sebenarnyanak pergi sana..since duit dia pun banyak lah jugak..sebab dia puasa penuh hari tu semua pakat bagi duit raya melambak lambak..ALhamdulillah..kira lepas lah dia nak masuk legoland n tido hotel legoland..hihihi..syarat pergi legoland mesti tidur hotel legoland jugak..hotel lain taknak!

huhuhu..so untuk merealisasiakan impian hero tu, terpaksalah postpone dulu..sebab duit mommy n daddy belum cukup nak ke sana with packages yang telah disebutkan.. Hotel je dah satu malam 800..
so mana nak cekau duit kan..hihihi..sekarang rasa macam menda macam tu membazir lagi..tunggu daddy dah KAYA ,baru kita pergi k..time tu pun mommy nak request iphone 6plus tau!hikhikhik..

Then berbalik pada cuti cuti yang dirancangkan..kalau nak ikutkan saya, saya nak pergi time Raya Haji nanti since kitorang tak balik Kedah pun, so laajkkan cuti then terus je habis kan weekend tu dengan bercuti..

saya macam dah nekad nak ke Cherating je since Resort dia suma cantik cantik..tapi memandangkan jatuh pada Hari Raya Haji dan sudah tentu Highway yang menghala ke KL or ke Timur, jem gila, memang tak lah kot nak ke sana pada waktu tersebut..

huhuhu..

sama ada cari tempat lain atau tukar tarikh..haih..tak sabar ni nak book hotel!

Tak sabar nak merilekskan diri..huhu

Berbalik pada Aqil request tu..mungkin akan bawak dia ke Kidzania je nanti..Boleh lah kan daripada takde..huhuhu..

Photobucket

Sep 4, 2015

Sakitnya masih di sini - thinking of to surrender #mybfjourney

Assalammualaikum..

salam Jumaat..

ENtahlah..hampir malam ke 5 saya jadi EP mom..penatnya hanya Allah yang tau..dengan rengekan Ammar setiap malam..sebab lapar..sebab tak selesa..menganggu setiap isi bilik utk tidur..so saya rasa saya pun tak larat..

Sepanjang malam tadi saya dah fikir masak-masak..mungkin Fully breastfeeding moment sampai di sini sahaja..

Sedihnya hanya Allah yang tau..sayunya hati saya pun hanya Allah yang mengerti...

Mungkin rezeki Ammar terhenti di sini,.bukan saya dah tak berusaha..saya dah push hardest dah..saya puas positifkan diri, tapi tetap tak berhasil!

Masalah saya adalah sebab nipple saya still tak baik-baik lagi sampai sekarang..still berdarah walaupun dah masuk hari ke5 walaupun Ammar dah tak DF..so bila dah tak DF,susu unutuk menampung malam time dah takde..saya amik stok yang saya pump waktu siang untuk guna waktu malam..bila malam saya pump tak dapat macam waktu siang..so stok pun berkurangan..sedihnyaa

sekarang stok just tinggal dalam 10 botol je which is memang critical..huhuh..

So finally saya decide untuk mencampurkan susu sudahnya..Mgkin dah tak bf langsung kot since susu pun dah sikit sangat..kalau df pun Ammar memang tak puas..so untuk mengelakkan confuse rasa, saya mungkin akan stop langsung breastfeeding journey (untuk WEAN OFF PROSES)

Medina dulu pn sama..saya stop terus breastfeeding untuk mengelakkan confuse rasa..dan wean off Medina hanya satu hari..so saya sangat berharap wean off Ammar pun akan semudah Medina..insyaALLAH..

Oh pedihnya hati..sepedih luka yang saya rasa,,saya cuba untuk df Ammar walaupun luka belum baik, tapi still susu tak banyak dan rasa sakit..huhuhu

May Allah memudahkan setiap jalan yang akan saya lalui in breastfeeding journey ini walaupun terasa payah dan susah..huhuhu

Susu formula ape yang terbaik?

Wean off process just started..

Maafkan mommy ye Ammar..Mommy dah tak berdaya..huhuh

Photobucket

Sep 3, 2015

Dah 3 hari jadi EP mom - Nipple Crack

Holla..

Assalammualaikum....

Sebenarnya..waktu saya demam hari tu, saya makan ubat demam, antibiotik,ubat batuk n flu..sekali tu kan lepas saya makan set yang pertama, susu tak turun dengan lajunya walaupun saya skip pump sekali..selalu mesti penuh ..

So saya tak syak pape..terus DF Ammar macam biasa..

Hari kedua, susu terus kering..and bila DF Ammar terus rasa pedih..so saya still buat bodo..

Hari ketiga..sakit makin kuat..susu plk makin takde..so saya dah start risau..

Hari Isnin..sakit makin mencengkam..both breast..dan saya tak pasti ape yang jadi..bila saya belek-belek..rupanya nipple saya crack..luka yang makin besar..terbelah..wuwuwu..

Sakitnya hanya Allah yang tau..

Hari Selasa kelam kabut cari cream untuk nipple crack ni..sebenarnya dah cari cream tu since Ahad lagi tapi takde stok..Saya selalu pakai Purelan medela 100..tapi malangnya semua kedai kat KL/Selangor ni dah habis stok..huhuhu..sedihnyaaa..kalau pakai cream tu sekejapan je dah baik..

So selasa tu saya just beli jela kat caring..Bepanthen..

Sapu dengan kerap dan bermulalah saya menjadi Exclusive Pumping Mom to Ammar..

Oh susahnya rasa..dahlah penat, lepas tu tak cukup tido..so memula Ammar macam tak biasa..lepas minum susu malam tu, dia macam tak puas sebab tak melekap..dia puas pusing sana sini..sampai saya peluk n tepuk tepuk, baru dia tidur..pukul 12 bangun..saya pump sekali dengan dia pun bangun..pukul 3 pagi bangun lagi..amik je stok dlm peti ais sebab tak larat nak pump dah,..lepas tu dah tido..

kiranya hari ni dah masuk hari ketiga saya akn jadi EP mom sebab luka still tak elok lagi..sakitnyaaa..dah tak tau nak letak ape..sebab kalau saya letak Purelan tu, cepat je elok..huhuhu..and now, nak beli ape pun tak tau..

saya dah tak larat nak jadi EP mom dah..saya mengantuk..saya nak tidur..huhuhu

Saya memang salute betul dengan EP mom yang memang jadi EP mom since azali..huhuhu..kalau saya memang tak mampu!penatnya hanya ALLAH yang mampu..huhuhu..

So sangat tak sabar nak back at normal routine..dan semoga nipple saya kembali sembuh..

Sakit amat sangatttt..rasa macam luka menusuk kalbu betul!

wuwuwuwu..

ada pape petua tak sayang sayang semua?

plishhhhh..


Susu bandung.. - Susu bercampur darah..huhuhu



Stok pun dah kurang gila..risaunya ..takut tak dapat fulfill hak anak yang satu ini..huhuhu



***Baru 9 bulan..taknak campur FM lagi..taknakkk..huhuhu
Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget